Dodaj do ulubionych

UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!!

08.10.05, 13:47
Dziewczyny!!

Uprzedzam Was od razu bo jak bylam w szpitalu to mnie oświecono.
OBOWIĄZKIEM KAŻDEJ Z WAS jest miec przy sobie oprócz ksiązeczki ciąży i
ubezpieczeniowej odpis z przychodzni lub wystarczy wpis w starym dowodzie
osobistym o GRUPIE KRWI!!!!!!!! Nikt nie będzie werzyl na słowo, nikt nie
uwierzy nawet jeśli gin wpisze to w karte ciąży!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A
jesli tego nie bedzie to szpital sam to zrobi i obciąży Was dodatkowym
kosztem za to. A wiecie, jak zacznie sie poród to nikt nie ma czasu na
pierdoły a nie daj Boże jak starcicie za dużo krwi!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • anulla1 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 14:06
      A czy wynik badania krwi wpięty w kartę ciąży wystarczy???
    • bazylea1 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 14:37
      zgadzam się że to ważne ale z tym obciążeniem kosztami za badanie to chyba
      sobie w ... lecą! ja byłam w 1 ciąży na patologii i zrobili mi to badanie na
      wejściu, oczywiscie o kosztach nie było mowy. teraz noszę tę kartkę razem z
      kartą ciąży.

jesli chodzi o stary dowód to przy wymianie wyrwali mi tę kartkę z grupą krwi
      ale nie ma na niej nigdzie mojego nazwiska więc nie sądzę żeby to był dobry
      dowód jaka sie ma grupe. chyba że ktos ma jeszcze cały stary dowód.
    • ariana1 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 14:42
      Wiem, mój gin mnie uświadomił wczoraj na wizycie smile. Toteż idę we wtorek na
      badanie krwi pod kątem oznaczenia grupy. O ile pamiętam, to są chyba 2 badania
      (pobierania), każde przez inną osobę?
    • konefka29 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 16:32
      Mi lekarz kazal oznaczyc grupe krwi zanim zaszlam w ciaze (kiedy powiedzialam
      mu, ze planuje) i nosic przy sobie przez caly czas w ciazy (oprocz ksiazeczki
      ciazy).
      Ja akurat mam grupe 0 rh+, wiec nie ma mozliwosci niezgodnosci z innymi grupami,
      ale na wszelki wypadek kazalam tez mezowi oznaczyc grupe. Moze nasz maluszek
      potrzebowac krwi, a jesli ma taka grupe jak tatus, to warto wiedziec.
      • swietlik111 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 17:02
        ja noszę tylko wynik badania grupy krwi, wygląda poważniej niż inne wyniki smile i
        mam wpisane w kartę. Dowód mam tylko nowy... No i ja też mam 0 Rh+ i mąż też,
        więc dzidziuś wedle mojej wiedzy też. wink chyba że się mylę, bo się już
        pogubiłam z tymi grupami...
    • biedronka11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 17:42
      Ja oznaczyłam grupe krwi (pobieranie dwa razy), zalaminowałam, żeby kartka się
      nie zniszczyła i noszę zawsze z dokumentami (jak nie byłam w ciązy też
      nosiłam)....jeżdżę samochodem......różne rzeczy mogą się zdarzyć,a jak to
      mówią : przezorny zawsze ubezpieczony...
      • asiadd1 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 20:52
        ja tez noszę, ale koleżanka pracująca jako laborant (pobiera materiał do badań
        i wykonuje badania) mówi że szpital musi!!! zrobić badanie krwi. pozdrawiam
        • kocia_kotna Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 20:55
          Może i musi bo mi pomimo tego że powiedzialam ze jutro rano dowiezie mi moja
          połowa to zrobili badanie na to jaka mam krew. Fakt faktem kasy za to JESZCZE
          nie pobrali ale nastraszyli że będą musieli mnie "skasować".
          • asca25 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 21:18
            Ja w ogóle nie mam żadnych wyników badań z ciąży, tylko kartę ciąży. Mój
            ginekolog nie chce mi ich dać i twierdzi, że musi to być w karcie w
            przychodni!! Mam więc tylko kartę ciąży z wpisaną grupą krwi i wpisanymi
            wynikami... Mam już to w nosie, wnerwia mnie, że oni wszyscy (białe fartuchy!)
            każą co innego, a robią co innego!!
            • kocia_kotna Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 21:20
              Asca a gdzie ci robiono badanie na krew jaka masz?? To tam się udaj o wypis
              koniecznie! A nie u swojego gina!
              • asca25 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 08.10.05, 21:49
                W tej samej przychodni co gin przyjmuje. To wygląda tak, że on mi daje
                skierowanie, robię badania, które nigdy do mojej ręki nie trafiają, tylko
                prosto do jego karty. To samo z badaniem krwi, bo to gin mnie skierował. Dobra,
                przyduszę go o to w środę smile Rozryczę się, że ma mi oddać moje wyniki i narobię
                mu jublu tongue_outsmile))
                • konefka29 Do Asca 09.10.05, 07:55
                  Ja mam podobna sytuacja. Chodze do Medikovera i tam wyniki trafia bezposrednio
                  do mojego gina, a on mi ich dac nie moze.....bo tak na prawde sa one w archwum,
                  a on ma je tylko w sysytemie.

Ja po prostu poprosilam w recepcji o kopie i je wykonano, ale powiedziano mi, ze
                  pzry kazdych badaniach juz w labolatorium powinnam prosic o wykonanie kopii. U
                  mnie nie bylo problemu tylko trzeba bylo poprosic. Moze u Ciebie jest podbna
                  sytuacja.

Jednak powinnas miec kopie wszytskich badan, bo lekarze wszytskiego nie wpisuja
                  do ksiazeczki ciazy tylko najwazniejsze wyniki.
                  • asca25 konefka29 09.10.05, 12:27
                    ok, poproszę o kopie, zobaczymy, dzięki za info smile
    • anulka59 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 09.10.05, 10:11
      A ja wam napiszę ciekawostkę.Kilka lat temu miałam operację kolana i wtedy
      zrobili mi badanie na grupę krwi.Wpisali że jest AB.Po kilku latach chciałam
      oddac po raz pierwszy krew i wtedy pani która mnie "podłączała"powiedziała że
      nie moze tego uwzględnić bo pierwszy raz oddaję krew to oni sami zrobią to
      badanie.I okazało się że mam grupę krwi A2B przeciwciała anty A1 więc mam
      nauczkę ze dokładnie grupę krwi oznaczą w punkcie krwiodastwa.
    • budzik11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 10.10.05, 09:10
      Ja oznaczenie grupy krwi miałam na początku ciąży i od tamtej pory noszę
      oryginał wyniku z grupą przypięty do karty ciąży. A teraz dodatkowo noszę
      WSZĘDZIE, nawet jak na zakupy jedziemy, kopertę z kompletem dokumentów do
      porodu smile
      • r.kruger Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 10.10.05, 10:16
        miałam robione wielokrotnie, u nas w szpitalu wystarczy w karcie ciąży-lekarz
        odpowiada za ten wpis. A u nas musi być oznaczenie grupy matki i ojaca, wmoim
        przypadku także przeciwciała (odczyn kumsa) i badanie na żółtaczke zakaźną-HBS
        czy HSB
        • budzik11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 10.10.05, 12:05
          U mnie, zgłaszając się do porodu, trzeba mieć: dowód sobosty, książeczkę ciąży,
          legitymację ubezpieczeniową (podstemplowaną of kors wink, oraz ORYGINAŁY badań:
          - grupa krwi
          - HBS
          - WR
          - ostani mocz
          - ostatnia morfologia
          - ostatnie USG.
          No i ja to wszystko już noszę ze sobą.
          • gabi72 u mnie to samo 10.10.05, 13:30

• ariana1 Re: u mnie to samo 10.10.05, 22:40
              To po co karta ciąży jak trzeba nosić oddzielnie morfologię , mocz itp? To
              wszystko powinno być w karcie...
              • konefka29 Re: u mnie to samo 11.10.05, 08:26
                Ale w karcie ciazy sa tylko bardzo ogolne badania, najwazniejsze analizy, a w
                badaniach z labalatorium jest duzo wiecej szczegolow. Dlatego karte ciazy nalezy
                nosic pzrez cala ciaze pzry sobie (na wszelki wypadek), natomiast dokladne
                wyniki badan tylko pod koniec kiedy przed samym rozwiazaniem.
    • asca25 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 12.10.05, 16:52
      Dziś pytałam gina. Powiedział, że nie muszę mieć żadnych wyników badań do
      szpitala i wystarczy karta ciąży, tam są przepisane wszystkie wyniki.
      • kocia_kotna Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 12.10.05, 18:24
        Asca to bądz madrzejsza niz gin i nos wszystko ze sobą. Zawsze lepiej miec
        więcej niz czegos nie mieć a po co Ci dodatkowy steres jak będziesz
        rodzic???????
      • budzik11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 13.10.05, 09:44
        Asca, na wszystkich listach wyprawkowych wśród rzeczy, które trzeba zabrać do
        szpitala, są wymienione wyniki badań, poza książeczką ciąży i innymi
        dokumentami. Nawet na mojej książeczce z tyłu na okładce jest taka lista i są
        wymienione badania które trzeba mieć ze sobą (HBS, WR, morfologia, mocz, USG).
        • izzunia Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 13.10.05, 11:21
          bo chodzi o to, ze masz nosic ostatnie wyniki badan ze soba, w karcie masz
          wszystkie wyniki po prostusmile
          • budzik11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 13.10.05, 12:24
            W karcie są tylko skrócone dane (przynajmniej u mnie) - np. w moczu prawie
            zawsze jest tylko b.z. - niewiele to mówi o wynikach. Na oryginale wyników mam
            wszystkie parametry szczegółowo wymienione. Zresztą, taki jest wymóg i tyle, po
            co z nim dyskutować?
            • asca25 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 15.10.05, 01:08
              To nie o to chodzi, że ja nie chcę nosić wyników ze sobą, - ja ich po prostu
              nigdy nie dostałam, bo muszą być w archiwum, gdybym miała to bym wzięła.
              Zapytałam jeszcze położnej w szpitalu- potwierdziła, że karta wystarczy, więc
              sie już nie przejmuję smile
              • izzunia Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 15.10.05, 01:36
                sloneczko - wyniki sa twoja wlasnosia!!! w karcie, czy jak oni tam chca archiwum
                moze byc kopia - ty jestes wlascicielka wynikow badan i nikt poza Toba nie ma
                prawa posiadac tych wynikow bez Twojej zgody.
                u mnie wyglada to tak, ze mam orginaly u siebie, a do karty donosze tylko ksero.
                • asca25 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 15.10.05, 01:39
                  Oj, mam już dość użerania się z tą cholerną kliką białych fartuchów!!!! Non
                  stop stwarzają tylko problemy sad
                • budzik11 Re: UWAGA WAŻNE JAK CHOLERA!!!!! 17.10.05, 12:27
                  Dokładnie - ja przez całą ciążę nic poza wynikami USG do rączki nie dostawałam,
                  wszystko lądowało bezpośrednio w karcie u lekarza, ale teraz przed porodowem
                  powiedziałam, że muszę mieć oryginały i nikt mi żadnych problemów nie robił,
                  nie pytał nawet dlaczego ani po co - po prostu dostałam przygotowaną kopertę z
                  ostatnimi wynikami badań z pieczątkami laboratorium, podpisami itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka