Dodaj do ulubionych

dluzszy macierzynski

29.12.05, 09:19
wiem, ze ten temat juz byl,ale dzis poslowie glosuja nad becikowym , ktore ma
wejsc od 1 stycznia. Czy orientujecie sie czy w projekcie ustawy o becikowym
jest rowniez te 2 tyg dluzszego urlopu macierzynskiego... Mam urlop do 5
stycznia, czy mam szanse sie zalapac?
Obserwuj wątek
    • nie_zapominajka1 Re: dluzszy macierzynski 29.12.05, 09:30
      Raczej nie mamy szansy, projektem o dłuższych urlopach macierzyńskich jeszcze
      nikt się nie zajmuje. Zajęli się najpierw radiofonią... Gdyby nawet się tym
      zajęli na początku roku, to pewnie będzie pierwsze czytanie, poprawki, drugie,
      trzecie czytanie, jeszcze prezydent musi zatwierdzić ustawę. Nie łudzę się, że
      się załapięsad
      • justin301 Re: dluzszy macierzynski 29.12.05, 14:12
        No niestety, my jesteśmy z tych pechowych nie dość, ze nas ominie te 1000 zl co
        je może Kaczor podpisze becikowego to na ten dłuższy macierzyński sie nie
        załapiemy nie dość, ze się tym nie zajmują to na dodatek w projekcie jest, że
        wejdzie w życie w ciagu 14 dni od publikacji więc jeszcze daleko. Pocieszam sie
        tym, ze chociaż dzieci mamy udanesmile A tak wogole to sie zastanawiam nad tą
        polską logiką macierzyński trwa 3 i pól miesiąca a do żłobka dziecko można
        oddać jak ma pół roku. A jak ktoś na dodatek nie ma urlopu wypoczynokowego to
        co ma zrobić?
        • kasiaa256 Re: dluzszy macierzynski 29.12.05, 14:34
          jak to co?? - niańkę wynająć!!! Taka jest polska polityka prorodzinna. I oni
          się jeszcze dziwią, że mało dzieci się rodzi. Mnie osobiście nie stać na
          wynajęcie niani, bo musiałabym jej prawie całą swoją pensję oddać. To już
          lepiej na wychowawczym siedzieć. No ale ja mam to szczęście, że babcie obie mam
          pod ręką i na dodatek obie chętne do opieki nawet całodobowej smile.
          A co do becikowego to ciekawa jestem jak się ma sytuacja do tych mam, które
          jeszcze nie występowały o przyznanie dodatku porodowego na dziecko urodzone we
          wrześniu. Wg ostatniej ustawy matka ma na to rok od urodzenia się dziecka. Czy
          to by oznaczało, że jeszcze możemy się starać??
          Na dłuższy macierzyński żadna wrześniówka się nie załapie. Proces legislacyjny
          potrwa jeszcze około miesiąca (oby nie dłużej).
          • grecjaho Re: dluzszy macierzynski 29.12.05, 15:07
            u nas tez 2 babcie , a ja na szczescie jeszcze mam urlop wypoczynkowy do
            wykorzystania- w zasadzie 2- ale mialam nadzieje,ze cos mi sie uda zostawic na
            wakacje przy wydluzeniu macierzynskiego, a tak to ciezko bedzie
            • kasiaa256 Re: dluzszy macierzynski 30.12.05, 23:06
              No i dziś PIS zapowiedział, że zrobi wszystko, żeby jak najszybciej wydłużyć
              macierzyński. I to tak się będą spieszyli, żeby mamy, które urodzą w styczniu
              się na niego załapały. To oznacza, że jeżeli któraś z nas chce kombinować, żeby
              załapać się na macierzyński to musi 3 miesiące przeciagnąć na kombinowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka