Dodaj do ulubionych

Twardnieje Wam brzuszek?

29.12.05, 17:50
Mnie niestety twardnieje od kilku dni. Nie boli, ale czuję takie nieprzyjemne
napięcie w dolnej części brzucha. Podobno może to się zdarzać w drugiej
połowie ciąży, ale trochę się martwię. A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • renowa Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 18:21
      Hejka smile
      Też mam dość twardy brzuszek.
      Może męczą Cię zaparcia? Bo mnie tak i dość często mi twardnieje, w
      szczególności jak nie robię kupki 3-4 dni sad.
      Nie martw się.
      Pozdrawaim.
      Renia
      • megan7 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 19:22
        Dzięki za odpowiedź. Dopiero od niedawna mam lekkie zaparcia i może rzeczywiśie
        stąd to twardnienie brzuszka, muszę to poobserwować. Poza tym czuję sie naprawdę
        dobrze, czego i Tobie życzę. Hej!
        • 1979ju Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 19:56
          Ja mam smile Możecie spróbować brać nospę forte 2x1, jeżeli będzie duża zmiana, tj.
          brzuch stanie się miekszy, to powinnyście skonsultować to z ginem. A o syropku
          na zaparcia pisałam we wczorajszym watku "dniowym", polecam, bo wiem, ze
          wykończyć się można. A... no i poalkoholizować się trochę nie zaszkodzi - tzn.
          lampka wina na dobranoc, to zalecenie mojego gina.

Pozdr, Asia - 21 t.c., alkoholizująca się własnie.
      • kasia2705 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 12.01.06, 11:53
        Czasem twardnieje, szczegolnie wieczorem, a jak mnie to za bardzo meczy to
        ratuje sie "naparstkiem" koniaku lub kieliszkiem winka. Pomaga smile
        • kkatie martinka 12.01.06, 12:03
          lez i odpoczywaj. korzystaj z tego, jeszcze zdazysz sie nabiegac smile)
          u mnie nie ma szans na odpoczynek w ciagu dnia niestety sad
    • 1979ju Re: a..... 29.12.05, 20:03
      I magnez dziewczynki, magnez z wit. B6, raz dziennie póki co. Bardzo pomocny na
      te twardnienia.

Pozdr, Asia - 21 t.c.
    • dollores1 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 20:35
      Ja miałam twardnienia brzucha w poprzedniej ciąży (stawianie macicy) i brałam
      za radą gina No-Spę (zwykłą) oraz Magnez + wit. B6. Pomaga
    • linn3 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 22:23
      twardnieje już od trzeciego miesiąca. Dlatego chodzę tylko na basen i zadnych
      ostrzejszych ćwiczeń. to takie przedwczesne s. B-H. Prawdę mówiąc nie martwie
      się tym zbytniowink
      • larakrofft Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 17:43
        ja od kilku dni mam twardszy i lekki
        ból w dole brdzucha jak czasmi siedam lub sie podnosze
        no i w nocy jak sie przekrecam
        to juz 3 dzień i raczej nie mam zaparc
        to jest 19t2d bobas jeszcze nie kopie
        czasami czuje jak plywa lub leciutko mni musnie
        czy myslicie ze mam jakies powody do obaw?

denerwuje sie przez ten twardy brzuch i chyba pojde do lekarza
        tyko nie chciala bym wyjsc na panikare
        bo lekarze zazwyczaj podchodza na luzie i dla niego to
        bedzie normalka.
        • vanilia25 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 18:44
          Lara mam podobne objawy, jesli chodzi o nocne przewracania i wstawanie. Nie
          zawsze, ale czesto tez mnie pobolewa brzuszek. Ja biore magnez, tak mi
          powiedziala ginka. Ale jak bys cos wiecej wiedziala, to daj znac. Dzieki

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060517/dt/6/k/3692/preg.p
          ng- Nasza Perełka
          • asia.kubek Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 22:20
            Tak, mi ostatnio twardnieje. Jestem w 22 tc, byłam wczoraj u mojego gin i
            powiedział, że może to mieć związek z zaparciami. Zlecił nospę (biorę ją 1x1
            zresztą od 3 m-ca), więcej warzyw i owoców, czasem czopki glicerynowe. Ale w
            pierwszej ciąży też tak miałam, trzeba wtedy trochę zwolnić tempo, odpocząć.
            Może pomoże.
            Asik
            • mysza_33 Re: Śliwki suszone 03.01.06, 23:46
              Hej dziewczyny, ja tam nie wiem czy mi twardnieje czy nie (pierwsza ciąża w
              końcu), ale podobnie odczuwam czasem bóle gdy wstaję i się podnoszę oraz przy
              przekręcaniu z boku na bok w nocy. Myślę, że to związane jest jednak z
              zaparciami... bo kiedy brzuszek mam luźny i wypoczęty to tego nie odczuwam,
              natomiast częściej bywam w toalecie. Na zaparcia polecam suszone śliwki, lekarze
              zalecają 3-5 dziennie, ale to na mnie nie działało nigdy. Ostatnio jednak wzięła
              mnie amba i zeżarłam prawie pół opakowania. No i wreszcie odbywam posiedzenia
              codziennie, a brzuszek nowo narodzony. Spróbujcie, jeśli czujecie, że coś zalega
              wam w jelitach smile
              • finka11 Re: Śliwki suszone 04.01.06, 09:17
                Też mam ten problem twardniejącego brzucha, powiedziałam lekarzowi i zalecił,
                podobnie jak innym Nospę. A te bóle podczas wstawania, kichania, przekręcania
                mam tylko z jednej strony- prawej, ale takie dość mocne, jakby kolka. Też nie
                wiem z czego to wynika.
                Pozdrawiam
      • megan7 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 04.01.06, 11:12
        Jeżeli chodzi o twardnienie macicy to może pojawiać się już w połowie ciąży, to
        takie skurcze przygotowujące macicę do porodu. Mogą być niebezpieczne, bo szyjka
        może się skracać i rozwierać, a to grozi przedwczesnym porodem. Trzeba się
        oszczędzać, dużo leżeć i brać coś rozkurczowego.
        Ja od trzech biorę buscopan, odpoczywam i (odpukać) pomaga. Na szczęście szyjkę
        mam dobrze zamkniętą.
        Dużo na ten temat można poczytać na f. Ciąża i poród.
        A jeżeli chodzi o ból przy kichaniu czy wstawaniu to prawdopodobnie rozciągają
        się wiązadła macicy.

Musimy na siebie uważać - dla naszych maluszków smile))
        • kropka262 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 21:29
          Oj dziewczyny ja tez mam twardnienie brzucha i nie wiem juz co to oznacza.
          Lekarz prowadzacy kazal mi brac magnez i w razie bolu lezec, ale nie pytal czy
          potrzebuje L4. Poszlam do innego lekarza, a ten kazal zostac ponad tydzien w
          domu, wiecej magnezu i mowil ze szyjka jest miekka i musimy obserwowac co sie
          dzieje. Pierwszy pozwolil mi na cwiczenia fitness, drugi kazal lezec w lozku i
          czytac ksiazki.
          Czy Wy cos z tego rozumiecie?
          Trudno, poleze w domu, dziecko jest najwazniejsze. A Wy chodzicie do pracy?
          • martinka74 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 21:46
            Moj lekarz kaze mi prawie caly czas lezec i czytac ksiazki. Juz pomijajac
            kwestie cwiczen, to nawet siedziec uwaza, ze wolno mi malo. Zwolnienie dostalam
            na miesiac, potem drugi. Na poczatku bylo mi zle, a teraz juz sie w duzym
            stopniu przyzwyczailam, tylko jak czytam wpisy wlasnie na forum, jak
            dziewczyny duzo gotuja, biegaja po sklepach i prowadza normalne zycie to troche
            im zazdroszczesmile) Ale ja juz zostane taka bezczynna, bo zalezy mi na zdrowiu
            dziecka. Moze Ty tez odpoczywaj, mnie zmobilizowaly moje kolezanki, bo
            twierdza, ze mialy takie zalecenia jak ja, wydawalo im sie ze wszystko moga, a
            potem ladowaly w szpitalach.
            • larakrofft Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 22:33
              myśle że odpoczywaj jesli czujesz ze potrzebujesz
              ja czuje sie ok z roznymi dolegliwosciami sobie radze
              ne mam czasu na zakupy i gotowanka bo pracuje
              ale w domu nie chciala bym siedziec
              wole czuc sie ok i pracowac ale jesli by si eokazalo ze musze przystopowac to trudno bede siedziec i odopczywac

moj lekarz nalezy do takich ktorzy L4 nie daja tak mi sie wydaje dla niego
              jakie kolwiek dolegliwosci to normalka
              ide w piątek i jak wyniki beda ok to super
              ale nie jestem zadowolona ze swojego lekarz

odpoczywaj i nie przemeczaj sie
      • kkatie linn 12.01.06, 11:59
        dokladnie, to sa juz chyba skurcze braxton-hicksa (przepowiadajace) smile
    • kkatie Re: Twardnieje Wam brzuszek? 12.01.06, 11:57
      mi zaczal od wczoraj. no i powiedzialam mezowi, ze jestem pewna, ze urodze na
      poczatku maja. ciekawe czy sie sprawdzi smile
      bardzo bym chciala, pierwszego synka urodzilam 2 tyg przed terminem smile
      a tak bede miala wiecej maja na spacerki big_grin
      • kropka262 juz poznalam przyczyne 13.01.06, 22:18
        Dzieki dziewczyny za rady! Bylam u kolejnego lekarza, ktory problem
        rozstrzygnal. I juz wiem, ze moje twrdnienie brzucha spowodowane jest
        nadprodukcja wod plodowych. Mam lezec, brac nospe, magnez i progesteron(bo
        gdyby nadal wody plodowe rosly w takim tempie moglabym za miesiac urodzic). Mam
        nadzieje, ze w ciagu tygodnia brzuszek wypocznie i bedzie juz miekki i bede
        mogla wrocic do pracy. Jesli nie trudno. Na razie wypoczywam, choc lezenie jest
        naprawde nudne.

Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka