megan7 29.12.05, 17:50 Mnie niestety twardnieje od kilku dni. Nie boli, ale czuję takie nieprzyjemne napięcie w dolnej części brzucha. Podobno może to się zdarzać w drugiej połowie ciąży, ale trochę się martwię. A jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renowa Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 18:21 Hejka Też mam dość twardy brzuszek. Może męczą Cię zaparcia? Bo mnie tak i dość często mi twardnieje, w szczególności jak nie robię kupki 3-4 dni . Nie martw się. Pozdrawaim. Renia Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 19:22 Dzięki za odpowiedź. Dopiero od niedawna mam lekkie zaparcia i może rzeczywiśie stąd to twardnienie brzuszka, muszę to poobserwować. Poza tym czuję sie naprawdę dobrze, czego i Tobie życzę. Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 19:56 Ja mam Możecie spróbować brać nospę forte 2x1, jeżeli będzie duża zmiana, tj. brzuch stanie się miekszy, to powinnyście skonsultować to z ginem. A o syropku na zaparcia pisałam we wczorajszym watku "dniowym", polecam, bo wiem, ze wykończyć się można. A... no i poalkoholizować się trochę nie zaszkodzi - tzn. lampka wina na dobranoc, to zalecenie mojego gina. Pozdr, Asia - 21 t.c., alkoholizująca się własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia2705 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 12.01.06, 11:53 Czasem twardnieje, szczegolnie wieczorem, a jak mnie to za bardzo meczy to ratuje sie "naparstkiem" koniaku lub kieliszkiem winka. Pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie martinka 12.01.06, 12:03 lez i odpoczywaj. korzystaj z tego, jeszcze zdazysz sie nabiegac ) u mnie nie ma szans na odpoczynek w ciagu dnia niestety Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: a..... 29.12.05, 20:03 I magnez dziewczynki, magnez z wit. B6, raz dziennie póki co. Bardzo pomocny na te twardnienia. Pozdr, Asia - 21 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 20:35 Ja miałam twardnienia brzucha w poprzedniej ciąży (stawianie macicy) i brałam za radą gina No-Spę (zwykłą) oraz Magnez + wit. B6. Pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
linn3 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 29.12.05, 22:23 twardnieje już od trzeciego miesiąca. Dlatego chodzę tylko na basen i zadnych ostrzejszych ćwiczeń. to takie przedwczesne s. B-H. Prawdę mówiąc nie martwie się tym zbytnio Odpowiedz Link Zgłoś
larakrofft Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 17:43 ja od kilku dni mam twardszy i lekki ból w dole brdzucha jak czasmi siedam lub sie podnosze no i w nocy jak sie przekrecam to juz 3 dzień i raczej nie mam zaparc to jest 19t2d bobas jeszcze nie kopie czasami czuje jak plywa lub leciutko mni musnie czy myslicie ze mam jakies powody do obaw? denerwuje sie przez ten twardy brzuch i chyba pojde do lekarza tyko nie chciala bym wyjsc na panikare bo lekarze zazwyczaj podchodza na luzie i dla niego to bedzie normalka. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 18:44 Lara mam podobne objawy, jesli chodzi o nocne przewracania i wstawanie. Nie zawsze, ale czesto tez mnie pobolewa brzuszek. Ja biore magnez, tak mi powiedziala ginka. Ale jak bys cos wiecej wiedziala, to daj znac. Dzieki tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;19/st/20060517/dt/6/k/3692/preg.p ng- Nasza Perełka Odpowiedz Link Zgłoś
asia.kubek Re: Twardnieje Wam brzuszek? 03.01.06, 22:20 Tak, mi ostatnio twardnieje. Jestem w 22 tc, byłam wczoraj u mojego gin i powiedział, że może to mieć związek z zaparciami. Zlecił nospę (biorę ją 1x1 zresztą od 3 m-ca), więcej warzyw i owoców, czasem czopki glicerynowe. Ale w pierwszej ciąży też tak miałam, trzeba wtedy trochę zwolnić tempo, odpocząć. Może pomoże. Asik Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_33 Re: Śliwki suszone 03.01.06, 23:46 Hej dziewczyny, ja tam nie wiem czy mi twardnieje czy nie (pierwsza ciąża w końcu), ale podobnie odczuwam czasem bóle gdy wstaję i się podnoszę oraz przy przekręcaniu z boku na bok w nocy. Myślę, że to związane jest jednak z zaparciami... bo kiedy brzuszek mam luźny i wypoczęty to tego nie odczuwam, natomiast częściej bywam w toalecie. Na zaparcia polecam suszone śliwki, lekarze zalecają 3-5 dziennie, ale to na mnie nie działało nigdy. Ostatnio jednak wzięła mnie amba i zeżarłam prawie pół opakowania. No i wreszcie odbywam posiedzenia codziennie, a brzuszek nowo narodzony. Spróbujcie, jeśli czujecie, że coś zalega wam w jelitach Odpowiedz Link Zgłoś
finka11 Re: Śliwki suszone 04.01.06, 09:17 Też mam ten problem twardniejącego brzucha, powiedziałam lekarzowi i zalecił, podobnie jak innym Nospę. A te bóle podczas wstawania, kichania, przekręcania mam tylko z jednej strony- prawej, ale takie dość mocne, jakby kolka. Też nie wiem z czego to wynika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 04.01.06, 11:12 Jeżeli chodzi o twardnienie macicy to może pojawiać się już w połowie ciąży, to takie skurcze przygotowujące macicę do porodu. Mogą być niebezpieczne, bo szyjka może się skracać i rozwierać, a to grozi przedwczesnym porodem. Trzeba się oszczędzać, dużo leżeć i brać coś rozkurczowego. Ja od trzech biorę buscopan, odpoczywam i (odpukać) pomaga. Na szczęście szyjkę mam dobrze zamkniętą. Dużo na ten temat można poczytać na f. Ciąża i poród. A jeżeli chodzi o ból przy kichaniu czy wstawaniu to prawdopodobnie rozciągają się wiązadła macicy. Musimy na siebie uważać - dla naszych maluszków )) Odpowiedz Link Zgłoś
kropka262 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 21:29 Oj dziewczyny ja tez mam twardnienie brzucha i nie wiem juz co to oznacza. Lekarz prowadzacy kazal mi brac magnez i w razie bolu lezec, ale nie pytal czy potrzebuje L4. Poszlam do innego lekarza, a ten kazal zostac ponad tydzien w domu, wiecej magnezu i mowil ze szyjka jest miekka i musimy obserwowac co sie dzieje. Pierwszy pozwolil mi na cwiczenia fitness, drugi kazal lezec w lozku i czytac ksiazki. Czy Wy cos z tego rozumiecie? Trudno, poleze w domu, dziecko jest najwazniejsze. A Wy chodzicie do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
martinka74 Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 21:46 Moj lekarz kaze mi prawie caly czas lezec i czytac ksiazki. Juz pomijajac kwestie cwiczen, to nawet siedziec uwaza, ze wolno mi malo. Zwolnienie dostalam na miesiac, potem drugi. Na poczatku bylo mi zle, a teraz juz sie w duzym stopniu przyzwyczailam, tylko jak czytam wpisy wlasnie na forum, jak dziewczyny duzo gotuja, biegaja po sklepach i prowadza normalne zycie to troche im zazdroszcze) Ale ja juz zostane taka bezczynna, bo zalezy mi na zdrowiu dziecka. Moze Ty tez odpoczywaj, mnie zmobilizowaly moje kolezanki, bo twierdza, ze mialy takie zalecenia jak ja, wydawalo im sie ze wszystko moga, a potem ladowaly w szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
larakrofft Re: Twardnieje Wam brzuszek? 11.01.06, 22:33 myśle że odpoczywaj jesli czujesz ze potrzebujesz ja czuje sie ok z roznymi dolegliwosciami sobie radze ne mam czasu na zakupy i gotowanka bo pracuje ale w domu nie chciala bym siedziec wole czuc sie ok i pracowac ale jesli by si eokazalo ze musze przystopowac to trudno bede siedziec i odopczywac moj lekarz nalezy do takich ktorzy L4 nie daja tak mi sie wydaje dla niego jakie kolwiek dolegliwosci to normalka ide w piątek i jak wyniki beda ok to super ale nie jestem zadowolona ze swojego lekarz odpoczywaj i nie przemeczaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie linn 12.01.06, 11:59 dokladnie, to sa juz chyba skurcze braxton-hicksa (przepowiadajace) Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: Twardnieje Wam brzuszek? 12.01.06, 11:57 mi zaczal od wczoraj. no i powiedzialam mezowi, ze jestem pewna, ze urodze na poczatku maja. ciekawe czy sie sprawdzi bardzo bym chciala, pierwszego synka urodzilam 2 tyg przed terminem a tak bede miala wiecej maja na spacerki Odpowiedz Link Zgłoś
kropka262 juz poznalam przyczyne 13.01.06, 22:18 Dzieki dziewczyny za rady! Bylam u kolejnego lekarza, ktory problem rozstrzygnal. I juz wiem, ze moje twrdnienie brzucha spowodowane jest nadprodukcja wod plodowych. Mam lezec, brac nospe, magnez i progesteron(bo gdyby nadal wody plodowe rosly w takim tempie moglabym za miesiac urodzic). Mam nadzieje, ze w ciagu tygodnia brzuszek wypocznie i bedzie juz miekki i bede mogla wrocic do pracy. Jesli nie trudno. Na razie wypoczywam, choc lezenie jest naprawde nudne. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś