megan7 03.04.06, 11:08 Zainspirowała mnie Topola, może będziemy tu wpisywać jakieś fajne przepisy na świąteczne jedzonko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agness25 Re: Co dobrego na Święta? 03.04.06, 13:43 Dobry pomysłMoże któraś Majóweczka podać przepis na jajka faszerowane?? Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: Co dobrego na Święta? 03.04.06, 17:04 Ja robię tak: Gotuję jaja na twardo, przekrajam w poprzek, wyjmuję żółtka do jakiejś miseczki. Do tych żółtek dodaję: duszone na maśle, drobniutko pokrojone pieczarki, natkę pietruszki, trochę majonezu (tak żeby było bardziej kleiste), sól i pieprz do smaku. Dokładnie to mieszam i napełniam tym białka. Można przyozdobić pietruszką, rzodkiewką, pomidorkiem i czym tam chcemy. Układam to na liściach sałaty. Smacznego. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Co dobrego na Święta? 04.04.06, 09:48 Ja robie tak jak maga tylko koniecznie dodaje drobniutko okrojoną szynkę i wierzch smaruje majonezem Pyszka Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Co dobrego na Święta? 12.04.06, 09:00 Dziewczyny, dzięki ja tez kiedyś zrobiłam takie jaja, ale teraz już nie pamiętałam co dokładnie dodawałam do farszu. Nawet mama mnie pytała czy mogłabym zrobić takie jajka w pierwszy dzień swiąt. Dzięki Wam zrobię je bez problemu. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a Re: A barszczyk? 04.04.06, 17:45 otóż..mnie barszczyki nie wychodzą..próboiwałam milion razy i są okropne...jak chce barszczyk to idę do mamy...ale moja tesciowa robi rewelacyjny barszczyk z kością...hehe tak tak z kością...już mówię w czym rzecz....otóz gotuje białą kiełbaskę na bardzo wolnym ogniu a z kiełbaską nogę taką od tych wędzonych szynek z kością(u nas ta szynka nazywa się"podkomorzy")...dodaje ziele angielskie,pieprz ziarenkowy,sól,cebulkę całą,listki laurowe i tak to tam sobie bulgocze...potem wyciaga kielbachę i kość i zaprawia wywar barszczem i śmietaną...do miseczek wkłada pokrojoną białą kiełbaskę i jajo i zalewa to tym barszczykiem... Natomiast barszcz mojej mamy poza podobnym składem różni się tym,że jest w te dni zupełnie inny niz wszystkie....otóz...wywar przygotowuje podobnie tylko zamiast gnatka wkłada kawałeczek boczku wędzonego(na który potem poluje mój tata z psem )wyciąga boczek i kiełbaskę.Potem kroi drobniuteńko kiełbaskę,szyneczkę i jaja w taką kostkę lub ostatnio to w paseczki i myk do barszczu do środka...nie wiem jakie są proporcje kilogramowe wędlinki i jajek ale tego jest super dużo....a potem nalewa nam do takich świątecznych kubeczków i mówi,że to na przetarcie ...oczywiście barszcz zaprawia śmietanką żeby było dietetycznie Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: Co dobrego na Święta? 04.04.06, 18:39 Ja mam problem, bo jadę do teściów na święta i na śniadanie będę głodować!!! Nienawidzę tego ich barszczu, bo jest kwaśny (ten wigilijny uwielbiam) i jest tam mnóstwo wędlin, zimnych zalanych gorącym barszczem. Oni nic innego na śniadanie nie serwują tylko ten barszcz, który jem troszkę przez dobre wychowanie ale mi podchodzi. Mężowi zabroniłam teściowej mówić, że ja bym chciała coś innego, więc się muszę przemęczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Re: Co dobrego na Święta? 04.04.06, 21:38 W ciąży jesteś usprawiedliwiona, dzidziuś nie ma ochoty na barszcz ) Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Co dobrego na Święta? 11.04.06, 22:40 Podnosze wątek, bo coraz bardziej aktualny, a ja stoje przed zagadką jakie jajka faszerowane zrobić? Bardzo lubie z pieczarkami, ale już takie robi mojego męża siostra (solidniej pokrojone i podsmazone pieczarki z cebulką, wymieszane z żółtkami, solą, pieprzem, majerankiem oraz śmietaną, aby farsz był mokry; potem nafaszerowane "z górką"; pychota). Ja robię czasem takie z farszem z pokrojonej drobno wędliny, rzodkiewki, papryki, cebulki, bądź szczypiorku, żóltka ze śmietaną i przyprawami; polane sosem majonezowo - śmietanowo - musztardowym. A teraz zastanawiam się nad takimi: farsz z żóltek, szczypiorku, pietruchy i tuńczyka w sosie własnym, z przyprawami i śmietaną, w sosie majonezowo - smietanowo - musztardowym. Jak myślicie, dobre będzie? Może macie jakies inne propozycje? Dzięki. Pozdr, Asia - 36 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: Co dobrego na Święta? 11.04.06, 22:46 Hejka a ja robię z farszem z sardynki w oleju pomieszanej z taką w pomidorach i zółtka i to udekorowane natka z pietruszki i juz zadengo sosu nie potrzeba pychotka na wszytkich imprezach sie zajadaja ludziska. Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Co dobrego na Święta? 11.04.06, 23:29 O dzięki Też brzmi smakowicie. Tzn, że oprócz sardynek ma byc koncentrat, czy te sardynki w sosie pomidorowym? Pozdr, Asia - 36 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: Co dobrego na Święta? 12.04.06, 10:38 Hej, puszka sardynek w oleju i puszka sardynek w pomidorach to na okolo 10 jajek porcja jest czasem mi troszke tego farszu zostaje ale fajny jest nawet tak do chlebka jak pasta i to tak z górką układam do białek Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: Co dobrego na Święta? 12.04.06, 11:04 Bardzo dziękuje za przepisy Wczoraj google przerzuciłam, jestem ciekawa tych smazonych jajek, ale jakos sie boje, ze mi nie wyjdą.. Pozdr, Asia - 36 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś
floraservice Re: zmobilizowałyscie mnie.... 11.04.06, 23:59 ... do pomyślenia o tym co na te swieta trzeba przygotować... Po pierwsze dodatki do wędlin: na pewno sos chrzanowy, w wersji z tartymi białkami, rozgniecionymi żółtkami, smietaną i cukrem. jest łagodny i naprawdę pyszny. Poza tym trzeba pogrzebac w zapasach słoikowych i wygrzebać brusznice do mięska, a także marynowane grzybki. Pewnie zrobię na sniadanie wielkanocne sałatkę jarzynową (taką najzwyklejszą tradycyjną), bo moje dzieciaki ja uwielbiają. Na obiad w pierwszy dzień mają byc roladki, do tego ziemniaczki (lub tradycyjne śląskie kluski, chociaż ja nie ślązaczka) i jakaś jarzynka (może buraczki?). Zupą będzie gęsty żurek na wędzonce i białej kiełbasie. W dugi dzień świąt planuję pieczeń schabową (koniecznie z kminkiem) i może barszczyk, troche podobny do tego jak na wigilię tylko, ze na wywarze wędzonkowym (ja wrzucam surowy boczek na przykład). Do tego ziemniaki i jarzyna, tylko jeszcze kompletnie nie wiem jaka. Ciasta... hmmm na pewno upieczemy sernik i zrobimy pishingera. Upiekłabym jakiegos fajnego mazurka, ale nie bardzo mam wenę jakiego. Nie jestem jakaś wyjątkowo biegła w ich pieczeniu - może ktoś ma jakiś w miarę prosty przepis? Co Wy na to? Brzmi smacznie? Odpowiedz Link Zgłoś
megan7 Jajka faszerowane 12.04.06, 10:43 Znalazłam takie przepisy, może się skuszę na te w skorupkach, jeszcze takich nie jadłam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=40072492&v=2&s=0 kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=451 www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=przepisy&nr=19&sub=6 Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: zmobilizowałyscie mnie.... 12.04.06, 11:02 Pewnie, ze brzmi smakowicie. Ja na szczęście wszystkiego nie musze szykować, bo jedziemy do rodziców, ale nigdy nie jadę z pustymi rękami, wiec robie jajka i sałatki. Flora... a moze do tych gorących dań sałata albo mizeria? Ewentualnie coś z mrożonek: brokuły albo fasolka, albo maleńka marchewka? Pozdr, Asia - 36 t.c. Odpowiedz Link Zgłoś