13.04.06, 09:38
Dziewczyny - czy macie apteczkę? Jeśli tak to co wniej jest? Chodzi mi
oczywiście o apteczkę dla maluszków...
Idę we wtorek do nowej pracy i chcę zostawić dziadkom tak na wszelki wypadek
wszystko co może okazać się niezbędne - licze na Wasze podpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • mala67 Re: Apteczka 13.04.06, 09:41
      a to dobry pomysl:pomysle.....na pewno paracetamol czopki, plasterki, gaziki 5
      na 5, opaska dziana 5cm, gaziki leko, czopki glicerynowe, strzykawka (moze sie
      przydac do odmierzania), sol fizjologiczna amp 5ml.......cdn jak cos wymysle
    • mala67 Re: Apteczka 13.04.06, 09:46
      jakis zel z d-pantenolem (na oparzenia), altacet zel na obrzeki....dentinox na
      zabkowaniesmile, drosetux syrop na kaszelek, euphorbium compositum spray na katar,
      przesadzam??smile
    • pati775 Re: Apteczka 13.04.06, 09:52
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=29671092&a=29671463
      pozdrawiam serdecznie smile)))))))
      • miodzio_k Re: Apteczka 13.04.06, 10:11
        To fakt muszę te z zaopatrzyc się w apteczkę. W najnowszym miesięczniku dziecko
        jest artykuł o apteczce na dwór. Co zabrać i jak opatrzyć: rozbite kolano, wbitą
        drzazgę, guza na głowie. skalecznieie, krwawienie z nosa czy paprocha w oku
      • milka1974 Re: Apteczka 13.04.06, 10:15
        Dzięki Pati smilesmilesmile Widziałam ale szczerze jak widzę taką ilość linków to
        wysiadam!!!
        Dlatego naisałam na wrześniówkach bo mamy też dzieci w jednym wieku więc i
        problemy podobne i jakoś bardziej zaciszne to forum... Na niemowlakach to
        straszny kombinat smile
        • liniosek Re: Apteczka 13.04.06, 23:09
          ja mam espunisan -na kolke
          panadol,ibufen-na goraczke bol
          viburcol-na zabkowanie,niepokoj
          tamtun verde-na bol gardelka
          sudocrem-na wieksze odparzenia lub jak jakiec krostki wyskocza(srodek ten
          wysusza)
          • paulinka84 Re: Apteczka 16.04.06, 12:00
            Może jeszcze nasivin soft na katarek?
            • hautnah Re: Apteczka 17.04.06, 13:31
              no a z drugieje str. sa przeciez apteki calodobowe, choc rozumiem, ze lepiej
              miec cos, czego sie (moze) nie potrzebuje, niz potrzebowac czegos, czego sie
              nie masmile
        • thmwag1 Re: Apteczka 18.04.06, 09:27
          A ja ci polecam zamiast paracetamolu lub oprócz mieć p/bólowo nurofen w
          syropku. Jest smaczny i działa szybko i skutecznie. Poza tym maść na odparzone
          pośladki (tu twoja inwencja bo u każdego inne specyfiki skutkują)ja mam sudokrem
          i maść na ząbki (u mnie bobodent). Ja z maluchowych specyfików mam wspomniany
          paracetamol w czopkach (a odradzam go bo jest zależny od wagi, a że ta wciąż
          nieznacznie rośnie to z pierwszego opakowania musiałabym teraz chyba 3 na raz
          czopki pakować, zakupiłam następne ale używałam nurofen smile ), mam też disnemar
          (spray do nosa z wodą morską), mam też maść z vit A (na wszelkie zajady
          przesuszenia itp) sól fizjologiczną i sulfacetamidum (- chyba tak się to zwie -
          działanie jak sól a działa na oczka b. dobrze), mam też coś na ratowanie się w
          razie biegunki (żeby nie odwodnić dziecka) ale nazwy zapomniałam, może
          dziewczyny podpowiedzą. Mam też cudowną maść elocom na "uczulanki" które nie
          schodzą po maści typu z vit A lub bephantenie (aktulanie nie mam bo wyszedł smile
          )Jest to specyfik ze sterydami i na receptę głównie, mówią, żeby nie używać, ale
          ja wolę raz posmarować i mieć problem z głowy niż patrzeć jak dziecko drapie
          skórę do krwi i szoruje buzią gdzie popadnie (mój niestety tak czasem robi). Ten
          elocom mam też w płynie na główkę - jak nie mogłam sobie poradzić z dziwną
          ciemieniuchą. To lekarz mi polecił i po jednym polaniu zeszło (widać jak to
          dziadostwo szybko skutkuje).
          Wyszło sporo, ale dziadkom to bym tego wszystkiego nie zostawaiała, żeby nie
          pomieszali i nie przedobrzyli. Ale mieć czasem trzeba niestety
          • mala67 Re: Apteczka 18.04.06, 09:39
            no ja takiej apteczki ze stredydami i antybiotykami (bo sulfacetamidum natrium
            do oczu to sulfonamid cos jak antybiotyk) nie zostawiallabym dziadkom-dla
            siebie owszem mozna miec a dla innych tylko cos co potzrebne w naglych
            przypadkach tj, goraczka, bol, oparzenie, iitd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka