Dodaj do ulubionych

Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe?

18.06.06, 22:25
Czy mozna zalatwiac becikwe w Krakowie nie majac nr PESEL dziecka? I co z tym
dodatkowym tysiacem od prezydenta miasta? Czy to juz dziala?
Obserwuj wątek
    • jusia111 nie 19.06.06, 08:24
      Prawdę mówiąc nawet nie próbowałam. Jutro powinniśmy mieć pesel i powinniśmy
      załatwiać. Z jakim drugim tysiącem od Prezydenta?
      • vanilia25 Re: nie 19.06.06, 08:27
        Ja tez jutro mam dzwonic o numer pesel (czy jest), jesli tak to dopiero pisemko
        o becikowe wypelnimy, wczesniej nie da rady. A z tysiacem od prezydenta nic nie
        wiem. Powiedz, moze jeszcze cos wpadnie do portfela, chociaz pewno marne sznse.
        Obiecanki...
    • nitka111 tak, 19.06.06, 08:40
      od razu jak się Kacper urodził, nie potrzebny był do tego pesel. Jeszcze
      prezydenckie, ale nie bardzo wiem gdzie.
      • asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 09:12
        No wlasnie nie wiem jak z tym "prezydenckim" tysiacem. Podobno jakas babka w
        urzedzie w Skawinie powiedziala moim znajomym ze szkoda ze sie maluch nie
        urodzil w krakowie bo by dostal podwojna kase. Wiec widocznie prezydent musial
        podpisac ta obiecana uchwale - dlatego myslalam ze moze to sie dostaje od razu
        z becikowym. Moze w urzedzie beda wiedziec - chociaz jak rejestrowalam coreczke
        to pani pojecia nie miala...
        • nitka111 Re: tak, 19.06.06, 09:57
          Na pewno jest uchwalone, na sesji z 25 maja, tylko nie wiadomo gdzie składać.
          Znalazłam coś takiego:
          Wnioski przyjmują cztery filie MOPS ( przy ul. Rogozińskiego 5, ul.
          Józefińskiej 14, na os. Szkolnym 34 i przy al. Słowackiego 46) w poniedziałki w
          godz. 9-17, a od wtorku do piątku w godz. 7.30-15.30. Do wniosku trzeba
          dołączyć akt urodzenia dziecka i potwierdzenie stałego zameldowania.
          Zamierzam to jutro sprawdzić jak mi się uda.
          • jusia111 Napiszcie 19.06.06, 10:05
            napiszcie, jak coś będziecie wiedzieć. Dodatkowa kasa zawsze się przyda i czy
            to zależy od dochodów...
          • asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 10:06
            Dzwonilam do pani z urzedu. Faktycznie Pesel nie wymagany i pytalam tez
            o "prezydencka" kase. Mowila ze te pieniazki beda na pewno, bo wszystko jest
            uchwalone ale na razie nie wyplacaja jeszcze. Wysle meza z dokumentami to moze
            sie wiecej dowie.
            • nitka111 Re: tak, 19.06.06, 10:09
              A pytałaś gdzie składać o prezydenckie????
              • asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 10:11
                niestety nie. Nie wiem czy w ogole juz wnioski przyjmuja...
                • vanilia25 Re: tak, 19.06.06, 10:49
                  dzieki dziewczyny, za wiadomosci. A my osiolki czekamy na pesel. No ale tak
                  mojemu mezowi powiedzieli w Urzedzie stanu cywilnego na lubelskiej. Napiszcie
                  gdzie mozemy starac sie o "prezydenckie" lub pod jaki numer moge dzownic by sie
                  czegos wiecej dowiedziec. Dzieki.
    • renowa Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 19.06.06, 11:45
      Ja jeszcze nie, ale wyślę mężula jak tylko skończy się szkoła, bo póki co to ma
      ciągle jakieś konferencje w szkole albo egzaminy.
      A co do becikowego od prezydenta, to znalazłam coś takiego u "czerwcówek" z
      Krakowa:
      "Wnioski o gminne "becikowe"przyjmują cztery filie MOPS ( przy ul.
      Rogozińskiego
      5, ul.
      Józefińskiej 14, na os. Szkolnym 34 i przy al. Słowackiego 46) w poniedziałki w
      godz. 9-17, a od wtorku do piątku w godz. 7.30-15.30. Do wniosku trzeba
      dołączyć akt urodzenia dziecka i potwierdzenie stałego zameldowania.".
      Myślę , ze o nr telefonu najlepiej zapytać na informacji telefonicznej.
      Zastanawiam się, na ile trzeba składać te wnioski po "rejonach", np. Ci
      zameldowani w Podgórzu czy mają składać te wnioski na Józefińskiej?
      A! I kwota od prezydenta to 1000 zł brutto, netto wychodzi coś trochę ponad
      800. No i ponoć jest to uzależnione od dochodów na 1 członka rodziny. Chyba ta
      kwota wynosi 948zł brutto/osobę.-Tak przynajmniej pisali w wyborczej.
      Pozdrawiam.
      Renia.
      • vanilia25 Renia masz racje 19.06.06, 14:07
        Maz juz dzwonil na jozefinska i tam bardzo mila pani potwierdzila
        wyplate "prezydenckiego". to prawda. tylko jeszcze tej kasy nie maja, ale
        bedzie. Super!!!!!!!!!!! na chrzest bedziesmile
        • nitka111 Vanilia25 19.06.06, 14:31
          A wnioski można składać??????
          • martunia78 Re: Vanilia25 19.06.06, 15:18
            Jezu czytam i oczom nie wierze! Burdel w tym kraju jest jak nie wiem, w każdym
            Mopsie co innego, nikt nic nie wie, cyrk.
            Współczuję Wam dziewczyny tak długo czekać przez pesel i na tą drugą kasę...
            U mnie w mieście( ok. 10tys. mieszkańców) w pon. złozyłam wnioski, a w czwartek
            miałam kase na koncie i nikt nie pytał o pesel, ani o meldunek małego - tylko
            ksero naszych, no i wnioski się sklada w jednym pokoju.
            Wychodzi na to, że czym mniejsze miasto tym sprawniej i szybciej?
            Przeciez nie powinno tak być-to niesprawiedliwe...
            Nie mówcie mi jeszcze, że czeka się na odpis aktu urodzenia bo mnie coś trafi!
            • martunia78 Re: Vanilia25 19.06.06, 15:22
              Acha, doczytałam jeszcze, mi wypłacili kase netto 2 koła plus rodzinne, chyba
              nie odliczają podatku od tego...
              sory, że się wtrąciam w Wasz watek ale się wkurzyłam, że musicie tyle czekaćuncertain
              Pozdrawiam Serdeczniesmile
    • k_maja Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 19.06.06, 18:22
      my załatwiliśmy bez nr pesel. becikowego już nie ma smile
      • vanilia25 No rzeczywiscie burdelik 19.06.06, 21:25
        Nitka wnioskow jeszcze nie mozna skladac, krakow czeka na uchwale radnych.
        Poczekamy, pozyjemysmile. A becikowe serio, babka powiedziala mojemu mezowi ze
        dopiero z numerem pesel. No i tak tu baby w urzedach gadajasad. Moze i dobrze ze
        tych pieniazkow jeszcze nie mamy, bo juz by ich nie bylo. A tak to bedzie na
        chrzest i ciuszek dla mnie i malego na imprezkesmile. Pozdrawiam
        • nitka111 Wg mnie powinni przyjmować wnioski: 19.06.06, 21:34
          www.bip.krakow.pl/?dok_id=167&sub_dok_id=167&sub=uchwala&query=id%3D16605%26typ%3DU
          od sesji minęło więcej niż 14 dni, a ustawa uchwalona.
    • asiaaa1 Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 20.06.06, 10:05
      Jeszcze Was pomorduje dziewczyny. Ktoras zalatwiala albo zalatwia podwojne
      becikowe? Wiem ze ten dochod ma byc cos ok.504zl ale jak to wyliczaja? Mam z
      pracy wziac jakies zaswiadczenie o dochodach? Ale z jakiego okresu - za zeszly
      rok czy z kilku miesiecy?
      • nitka111 Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 20.06.06, 10:43
        Bierzesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, dochody za rok 2004 ( obowiązuje do
        31 sierpnia, potem dochody za 2005), bierzesz druki z MOPSu , w sumie najlepiej
        jak to zaświadczenie dasz po prostu w MOPSie i oni wypełnią, ewentualnie :
        odejmujesz od widniejących tam dochodów pozostałe kwoty, a to co zostanie
        dzielisz na 12 miesięcy i na ilość osób w rodzinie, jeśli wyjdzie poniżej 504 to
        dostaniesz zasiłek porodowy - 1000 i zasiłek rodzinny ( tylko do końca sierpnia,
        potem składasz od nowa i nowymi dochodami) 43 zł na każde dziecko ( tzn.
        pierwzych dwoje , potem ta kwota rośnie).
      • jusia111 coś znalazłam 23.06.06, 14:59
        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3435809.html
    • renowa Becikowe-ustawowe i gminne-link 29.06.06, 16:50
      Cześc Dziewczyny smile

Tu znajdziecie wszystko o becikowym- łącznie z formularzami do ustawowego i
      gminnego smile

www.bip.krakow.pl/index.php?sub_dok_id=2310&MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=504

Pozdrawiam. Renia
      • jusia111 gminne 10.07.06, 11:54
        i jak tam dziewczyny? załatwiłyscie już gminne becikowe? Jaki papierek jest
        potrzebny dla poświadczenia rocznego zameldowania. Dowód osobisty sprzed kilku
        lat wystarczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka