asiaaa1 18.06.06, 22:25 Czy mozna zalatwiac becikwe w Krakowie nie majac nr PESEL dziecka? I co z tym dodatkowym tysiacem od prezydenta miasta? Czy to juz dziala? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusia111 nie 19.06.06, 08:24 Prawdę mówiąc nawet nie próbowałam. Jutro powinniśmy mieć pesel i powinniśmy załatwiać. Z jakim drugim tysiącem od Prezydenta? Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 Re: nie 19.06.06, 08:27 Ja tez jutro mam dzwonic o numer pesel (czy jest), jesli tak to dopiero pisemko o becikowe wypelnimy, wczesniej nie da rady. A z tysiacem od prezydenta nic nie wiem. Powiedz, moze jeszcze cos wpadnie do portfela, chociaz pewno marne sznse. Obiecanki... Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 tak, 19.06.06, 08:40 od razu jak się Kacper urodził, nie potrzebny był do tego pesel. Jeszcze prezydenckie, ale nie bardzo wiem gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 09:12 No wlasnie nie wiem jak z tym "prezydenckim" tysiacem. Podobno jakas babka w urzedzie w Skawinie powiedziala moim znajomym ze szkoda ze sie maluch nie urodzil w krakowie bo by dostal podwojna kase. Wiec widocznie prezydent musial podpisac ta obiecana uchwale - dlatego myslalam ze moze to sie dostaje od razu z becikowym. Moze w urzedzie beda wiedziec - chociaz jak rejestrowalam coreczke to pani pojecia nie miala... Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: tak, 19.06.06, 09:57 Na pewno jest uchwalone, na sesji z 25 maja, tylko nie wiadomo gdzie składać. Znalazłam coś takiego: Wnioski przyjmują cztery filie MOPS ( przy ul. Rogozińskiego 5, ul. Józefińskiej 14, na os. Szkolnym 34 i przy al. Słowackiego 46) w poniedziałki w godz. 9-17, a od wtorku do piątku w godz. 7.30-15.30. Do wniosku trzeba dołączyć akt urodzenia dziecka i potwierdzenie stałego zameldowania. Zamierzam to jutro sprawdzić jak mi się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
jusia111 Napiszcie 19.06.06, 10:05 napiszcie, jak coś będziecie wiedzieć. Dodatkowa kasa zawsze się przyda i czy to zależy od dochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 10:06 Dzwonilam do pani z urzedu. Faktycznie Pesel nie wymagany i pytalam tez o "prezydencka" kase. Mowila ze te pieniazki beda na pewno, bo wszystko jest uchwalone ale na razie nie wyplacaja jeszcze. Wysle meza z dokumentami to moze sie wiecej dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: tak, 19.06.06, 10:11 niestety nie. Nie wiem czy w ogole juz wnioski przyjmuja... Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 Re: tak, 19.06.06, 10:49 dzieki dziewczyny, za wiadomosci. A my osiolki czekamy na pesel. No ale tak mojemu mezowi powiedzieli w Urzedzie stanu cywilnego na lubelskiej. Napiszcie gdzie mozemy starac sie o "prezydenckie" lub pod jaki numer moge dzownic by sie czegos wiecej dowiedziec. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 19.06.06, 11:45 Ja jeszcze nie, ale wyślę mężula jak tylko skończy się szkoła, bo póki co to ma ciągle jakieś konferencje w szkole albo egzaminy. A co do becikowego od prezydenta, to znalazłam coś takiego u "czerwcówek" z Krakowa: "Wnioski o gminne "becikowe"przyjmują cztery filie MOPS ( przy ul. Rogozińskiego 5, ul. Józefińskiej 14, na os. Szkolnym 34 i przy al. Słowackiego 46) w poniedziałki w godz. 9-17, a od wtorku do piątku w godz. 7.30-15.30. Do wniosku trzeba dołączyć akt urodzenia dziecka i potwierdzenie stałego zameldowania.". Myślę , ze o nr telefonu najlepiej zapytać na informacji telefonicznej. Zastanawiam się, na ile trzeba składać te wnioski po "rejonach", np. Ci zameldowani w Podgórzu czy mają składać te wnioski na Józefińskiej? A! I kwota od prezydenta to 1000 zł brutto, netto wychodzi coś trochę ponad 800. No i ponoć jest to uzależnione od dochodów na 1 członka rodziny. Chyba ta kwota wynosi 948zł brutto/osobę.-Tak przynajmniej pisali w wyborczej. Pozdrawiam. Renia. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 Renia masz racje 19.06.06, 14:07 Maz juz dzwonil na jozefinska i tam bardzo mila pani potwierdzila wyplate "prezydenckiego". to prawda. tylko jeszcze tej kasy nie maja, ale bedzie. Super!!!!!!!!!!! na chrzest bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Vanilia25 19.06.06, 15:18 Jezu czytam i oczom nie wierze! Burdel w tym kraju jest jak nie wiem, w każdym Mopsie co innego, nikt nic nie wie, cyrk. Współczuję Wam dziewczyny tak długo czekać przez pesel i na tą drugą kasę... U mnie w mieście( ok. 10tys. mieszkańców) w pon. złozyłam wnioski, a w czwartek miałam kase na koncie i nikt nie pytał o pesel, ani o meldunek małego - tylko ksero naszych, no i wnioski się sklada w jednym pokoju. Wychodzi na to, że czym mniejsze miasto tym sprawniej i szybciej? Przeciez nie powinno tak być-to niesprawiedliwe... Nie mówcie mi jeszcze, że czeka się na odpis aktu urodzenia bo mnie coś trafi! Odpowiedz Link Zgłoś
martunia78 Re: Vanilia25 19.06.06, 15:22 Acha, doczytałam jeszcze, mi wypłacili kase netto 2 koła plus rodzinne, chyba nie odliczają podatku od tego... sory, że się wtrąciam w Wasz watek ale się wkurzyłam, że musicie tyle czekać Pozdrawiam Serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 19.06.06, 18:22 my załatwiliśmy bez nr pesel. becikowego już nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
vanilia25 No rzeczywiscie burdelik 19.06.06, 21:25 Nitka wnioskow jeszcze nie mozna skladac, krakow czeka na uchwale radnych. Poczekamy, pozyjemy. A becikowe serio, babka powiedziala mojemu mezowi ze dopiero z numerem pesel. No i tak tu baby w urzedach gadaja. Moze i dobrze ze tych pieniazkow jeszcze nie mamy, bo juz by ich nie bylo. A tak to bedzie na chrzest i ciuszek dla mnie i malego na imprezke. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Wg mnie powinni przyjmować wnioski: 19.06.06, 21:34 www.bip.krakow.pl/?dok_id=167&sub_dok_id=167&sub=uchwala&query=id%3D16605%26typ%3DU od sesji minęło więcej niż 14 dni, a ustawa uchwalona. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaaa1 Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 20.06.06, 10:05 Jeszcze Was pomorduje dziewczyny. Ktoras zalatwiala albo zalatwia podwojne becikowe? Wiem ze ten dochod ma byc cos ok.504zl ale jak to wyliczaja? Mam z pracy wziac jakies zaswiadczenie o dochodach? Ale z jakiego okresu - za zeszly rok czy z kilku miesiecy? Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: Krakowskie mamusie - zalatwilyscie becikowe? 20.06.06, 10:43 Bierzesz zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, dochody za rok 2004 ( obowiązuje do 31 sierpnia, potem dochody za 2005), bierzesz druki z MOPSu , w sumie najlepiej jak to zaświadczenie dasz po prostu w MOPSie i oni wypełnią, ewentualnie : odejmujesz od widniejących tam dochodów pozostałe kwoty, a to co zostanie dzielisz na 12 miesięcy i na ilość osób w rodzinie, jeśli wyjdzie poniżej 504 to dostaniesz zasiłek porodowy - 1000 i zasiłek rodzinny ( tylko do końca sierpnia, potem składasz od nowa i nowymi dochodami) 43 zł na każde dziecko ( tzn. pierwzych dwoje , potem ta kwota rośnie). Odpowiedz Link Zgłoś
jusia111 coś znalazłam 23.06.06, 14:59 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,3435809.html Odpowiedz Link Zgłoś
renowa Becikowe-ustawowe i gminne-link 29.06.06, 16:50 Cześc Dziewczyny Tu znajdziecie wszystko o becikowym- łącznie z formularzami do ustawowego i gminnego www.bip.krakow.pl/index.php?sub_dok_id=2310&MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=504 Pozdrawiam. Renia Odpowiedz Link Zgłoś
jusia111 gminne 10.07.06, 11:54 i jak tam dziewczyny? załatwiłyscie już gminne becikowe? Jaki papierek jest potrzebny dla poświadczenia rocznego zameldowania. Dowód osobisty sprzed kilku lat wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś