Dodaj do ulubionych

obwód główki

14.07.06, 09:49
Dziewczyny, dajcie proszę znać ile cm przybyło Waszym dzidziom w obwodzie
główki? Mi neurolog kazał to kontrolować - córcia ma 7 tygodni i przybyło jej
5 cm i nie wiem czy to mało czy dużo. A do tych dziewczyn które też same
mierzą mam pytanie - mierzy się obwód na tej samej wysokości z przodu i z
tyłu (wysokość czoła) czy z przodu na wysokości czoła a z tyłu niżej, nad
uszkami?
Obserwuj wątek
    • moli75 Re: obwód główki 14.07.06, 09:56
      Mojemu synkowi po miesiącu życia główka z 35 urosła do 38 cm, a w 7 tygodniu
      miał 39 cm, czyli urosła o 4 cm. Nie wiem, jak się mierzy, jakoś nie
      przyglądałam sie tak dokładnie u lekarza i sama też nie mierzę. A dlaczego to
      trzeba obserwować?
      • september_77 Re: obwód główki 14.07.06, 10:08
        My musimy to kontrolować, bo Julcia ma małe ciemiączko i to może spowodować, że
        głowka będzie wolniej rosła.
        • gosiek289 Re: obwód główki 14.07.06, 10:23
          Nasz MIrek tez ma małe ciemiączka - ale on urodził sie z główka 38 cm
          • dysia83 Re: obwód główki 14.07.06, 10:39
            Szymkowi po 7 tyg też urosła 5 cm-miał 34 a miesiąc temu 39
            • agness25 Re: obwód główki 14.07.06, 10:47
              Mój Szymek kiedy miał 6 tyg, główkę miał o 5,5 cm większą(38,5cm)
              • vanilia25 Re: obwód główki 14.07.06, 16:20
                Bartus urodzil sie z glowka 33cm, a teraz ma 39cm i 8tygodni i 4dni zycia. Na
                pierwszej wizycie pediatra nas przestraszyla, ze glowka za szybko rosnie, bo w
                trzecim tygodniu zycia urosla mu o 4cm. Ale juz sie wszystko unormowalo i jest
                oki. Ponoc to jest bardzo wazne jak glowka rosnie, zeby mozg mial miejsce na
                rozwoj, ale nie moze za szybko, bo moze byc podejrzenie (tak nam wtedy lekarka
                powiedziala) o wodoglowie lub wodniaki, jesli dobrze pamietam. Brrr te cholerne
                choroby.
                • fifka123 Re: obwód główki 17.07.06, 21:45
                  Dziewczny, co to znaczy że maleństwo ma małe ciemiączko - to chyba dobrze ?
                  mnie powiedziano że dobrze odżywiałam się w ciąży smile. Faktycznie małej nie
                  rośnie tak szybko główka jak tu piszą - ale jaki mamy na to wpływ ? co to
                  znaczy kontrolować ? jak często mierzyć i co dalej się ewentualnie dzieje ?
                  proszę odpowiedzcie mi smile))
                  • september_77 Re: obwód główki 18.07.06, 10:10
                    Mi jedną dobę po porodzie jedna "super" pani pediatra powiedziała, że jak jest
                    małe ciemiączko to mózg może nie mieć się gdzie rozwinąć po czym się zawinęła i
                    poszła, a ja wpadłam w histerię (podobno za dużo wapnia jadłam w ciąży, a to
                    jest bardzo źle, bo dziecko ma za mocne kości, zwariować idzie). To jest
                    oczywiście wieeelka przesada, ale trzeba mierzyć obwód główki i sprawdzać np. z
                    siatką centylową obwodu głowy dzieci, ja mam taką z tyłu książeczki zdrowia
                    córci. Najlepiej wypytaj swojego pediatry o to wszystko. Potem to wizyta u
                    neurologa, a potem to nie wiem, ale nie myśl o tym - na pewno wszystko jest ok!
                    • fifka123 Re: obwód główki 18.07.06, 11:32
                      w piątek idę do lekarza z małą i wypytam o szczegóły. Jak tylko będę wiedziała
                      coś więcej - dam znać smile
                      Pozdrawiam i dziękuję za info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka