Dodaj do ulubionych

główka ciągle w jedną stronę!!!

20.07.06, 14:22
Mój synek ciągle trzyma główkę z prawą stronę. W dzień z uporem maniaka
pilnuję aby trzymał ją prosto. W nocy jest to jednak niemożliwe. Malutki ma
już delikatnie splaszczoną głowkę. Wiem, że jeżeli będziemy pilnowali
przekręcania jej to w końcy zacznie leżeć na obu stronach a nie na jednej
(już robi to coraz częściej)Zastanawiam się jednak czy kształt głowki wróci
do dawnej krągłości. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • agancarz Re: główka ciągle w jedną stronę!!! 20.07.06, 14:33
      Ja mialam ten problem z synkiem(jak byl niemowlaczkiem) i lekarka zalecila mi
      przelozenie poduszeczki badz kladzenie dziecka z drugiej strony lozeczka(w
      nogach). Wtedy Dawidek obracal glowke w druga strone jesli chcial obserwowac
      mnie czy inne ''obiekty'' w pokoju smile
      Problem szybko minal, a co do ksztaltu glowki to tez mial lekko splaszczony
      bok, ale wszystko szybko zaniklo.
      Postaraj sie ukladac synka na drugim boczku, ale z drugiej strony lozeczka,
      moze to pomoze.
      Powodzenia
      Pozdrawiam
      • b.brzozowska1 Re: główka ciągle w jedną stronę!!! 20.07.06, 15:35
        my mielismy ten sam problem;
        lekarka podpowiedziała, aby uszyc nieduży woreczek i wypełnić do czyms
        sypkiem, np. jakąs kaszką i układac obok główki dziecka, by uniemozliwić mu jej
        skęcanie-podobno mamy tak robia i skutkuje;
        ja sie wycwaniłam i ułozyłam materac w łózeczku pod pewnym kątem, tak by główka
        małego podczas sama przechylała sie w te strone, na której mi zalezy-
        zadziałałosmile
        teraz materac lezy już prosto, a po zniekształceniu niewielki mijający slad smile)
        • martunia78 Re: główka ciągle w jedną stronę!!! 20.07.06, 21:31
          Ja tez mam ten problem, szczerze to nie widzę zniekształcenia główki, chociaż
          pielegniarka na kontroli zwróciła mi na to uwagę...
    • mysza_33 Re: główka ciągle w jedną stronę!!! 21.07.06, 00:41
      U nas to samo - łeb zawsze w prawą stronę. Główka spłaszczona znacząco, widoczne
      to od tyłu, nie przodu. Wcześniej trochę z mężem olaliśmy... hm, ale teraz mnie
      to przeraziło, tylko to takie trudne. Nawet jak staram się być i podchodzić do
      niego z lewej to on zainteresowany jest prawą stroną. Po prostu dramat...
      Jedynie wycwaniłam się teraz i gdy już zaśnie na dobre (tak dopiero po 15-20
      minutach, gdy już nie ma odruchów przy dotykaniu za rączki) przekręcam mu tą
      głowę porządnie w lewo. A i tak potrafi potem sobie we śnie ją odwrócić, więc ja
      znowu... i tak walczymy sobie...
      A mąż nie chce iść do neurologa z nim, i sama już nie wiem, czy mnie to wkurza...
      Nie chcę być obojętna a z drugiej strony nie mam siły samodzielnie działać sad

Mysza
      • kicia781 do myszy 21.07.06, 13:45
        Myszko a my byliśmy u neurologa ale nie tylko z tym, ale również dlatego bo Mikuś ma drżenie mięśni i zostaliśmy skierowani na rehabilitację meodąś Voyty tzn. wykonujemy jedno bardzo proste ćwiczenie , ktore zresztą mały lubi aby usprawnić obie strony ciała.
        Pozdrawiam
        Madzia
        • martunia78 Kicia! 21.07.06, 14:13
          Opisz to ćwiczenie, proszęsmile
          • kicia781 Re: Kicia! 21.07.06, 15:13
            Dzieciaczek leży najlepiej rozebrany również z pieluszki aby miał swobodę na twardym podłożu (może być stół z położonym kocykiem i czymś ochronnym bo mój Mikołaj zawsze robi siku). Staje się z boku dziecka i jedną rękę wkłada się pod główkę dziecka-ale tylko główkę bez trzymania szyi-tak aby dzidziuś nie kręcił nią na różne strony zaś palcem wkazującym uciska się tak około 1 cm pod sutkiem punkt między żebrami. Najlepiej uciskać nie samym opuszkiem ale większą powierzchnią palca. Ucisk powinien mieć kierunek w poprzek i w dół podłoża czyli po przekątnej. Uciska się przez 30 sek. i zmienia się stronę. I tak 4 razy, czyli każda ze stron po 2 razy. W sumie zajmuje to ok 5 min. Ćwiczenie powtarzamy 4 x dziennie. Najlepiej jakby dzidziuś podnosił w trakcie ćwiczenia nóżki. Mam nadzieję że zrozumiałaś/ starałam się w miarę jasno wytłumaczyć.

Pozdrawiam
    • agus-ka Re: główka ciągle w jedną stronę!!! 21.07.06, 10:13
      Ja Tosię pilnowałam od początku. Najpierw Mała wolała prawą stronę, teraz znów
      lewą. jesli w dzień jeździ w wózeczku odwrócona w lewą stronę, to na noc
      układam ja na prawą. Na szczęście się nie przekręca.
      To pilnowanie wzięło mi się z opowieści dobrej kolezanki, jak jej córeeczka
      musiała przechodzić serię masaży, a to ponoć nic przyjemnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka