Dodaj do ulubionych

URODZONE ok. 10 MAJA

04.08.06, 10:53
Jestem mama Ksawerego, ktory wczoraj skonczyl 12 tyg wazac 6800 i mierzac 66.
waga urodzeniowa to 3500 (2tyg przed terminem) i 54cm.
Jestem ciekawa jak maja sie jego rowiesnicy ?
Ksawcio od poczatku przesypial noce z przerwami na karmienie, za to w dzien
jak przespal 2 godz w calosci, to bylo duzo. Obecnie zasypiajac o 21-21.30
budzi sie ok.2.30 i 5.30, potem na dobre ok. 7.30.
Jak mial miesiac mial katar i czerwone gardelko, stosowalismy masci do noska
i ok. teraz tez zle mu sie oddycha, bo ma wysuszone sluzowki w nosku (woda
morska pomaga srednio).
Nie lubi lezec na brzuszku, ale glowke trzyma juz prawie sztywno. Lubi byc
noszony pleckami na mojej klatce piersiowej. Jak jest wypoczety, to mata eduk
go interesuje, jak zmeczony to placze. Lubi jak spiewam, uwielbia patrzec w
duze lustro i juz bardzo duzo mowi - czasem jak sie rozgada to przez 2min bez
przerwy - glownie AGU, EŁ, BU itp.
Jest bardzo cierpliwy i kochany.
Karmie piersia i jem nabial w malych ilosciach. Juz ze 3x byl posadzany o
skaze bialkowa (wysypka, szorstka skora na ramionach), ale intuicja mowi mi,
ze jest zdrow.
Piore w Loveli, uzywam Huggies 3, chusteczek Pampers, nie wyparzam smoczkow,
na spacery jezdze bez czapeczki i caluje Ksawcia tysiac razy na dobe.
Tata wraca ok. 18 i stara mi sie duzo pomoc, jesli nie musi pracowac jescze w
domu. To nasze pierwsze dziecko. Mieszkamy w aneksie, jedna izba i czasem
mozna zwariowac, ale jest cudnie. Jestesmy szczesliwi, a ja po porodzie moge
plakac na zawolanie, zwlascza jak pokazuja dzieci w domach dziecka.
We wrzesniu chcemy pojechac na tydzien nad morze. To tyle o nas. A jak u Was
kobietki ? Pozdrawiamy serdecznie z deszczowego Poznania.
Obserwuj wątek
    • finka11 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 11:07
      Mój Tadziulek urodził się 11 maja. Ważył 3950, ale w szpitalu strasznie spadł z
      wagi, bo miał zapalenie uszu i złe wyniki moczu. W ogóle długi pobyt w szpitalu
      był dla nas koszmarem, te kłucia, lekisad Miałam problemy z laktacją, a nikt nie
      potrafił mi pomóc, każda położna mówiła co innego i maltretowała mój biust -
      koszmar. Skończyło się na tym, że pediatra kazała mi karmić go butlą. Ale się
      nie posłuchałam, dałam sobie tydzień na spokojnie w domku i udało się mały jadł
      i przybierał. Nie jest może grubiutki, ale za to baardzo długi, waży obecnie
      6650 i nosi ubranka na 68-74, ale co się dziwić jak mama ma 179 cm wzrostu.
      Cały czas daje nam popalić. Na początku nie spał wcale w dzień, ale w nocy było
      znośnie. Potem spał troszke w ciągu dnia, ale za to teraz nie daje mi pospać w
      nocy, je co 2 godzinki i bardzo wcześnie wstaje. Jak jest aktywny to cały czas
      trzeba go zabawiać, bo mata chyba już mu się znudziłasmile)
      Leżeć na brzuszku nie lubił, ale ostatnio mu się to zmienia, bo wreszcie załapał
      o co chodzi z tym trzymaniem głowy.
      Uśmiecha się często, głównie do mniesmile) i nawet śmieje się już na głos, czym
      mnie rozbraja.
      Jego tatulo przychodzi po 17 i też stara się nim zająć, chociaż różnie z tym
      bywa, za to kąpanie to jego przywilej i mały to uwielbia.
      Gaworzy już słodziutko, też głównie aguuu, kaaaa, eeeee.
      Podobnie jak Ty karmię piersią i też stwierdzono skazę białkową, ale jem nabiał
      i wcale się nie ograniczam, małemu nic nie jest, nie ma żadnych krostek, ani
      kolek (odpukać), kupki też nie są zielone.
      Ubrania piorę w Lovelli i zaczęłam prać z naszymi w Vizirze, małemu to nie
      przeszkadza. W ciepłe dni chodzimy bez czapki, gdy wieje zakładamy.
      Używamy Huggisów 3 i chusteczke jakie popadną: z Lidla, Cleanic i inncy i też
      jest ok. Smoczki raz na jakiś czas traktuję wrzątkiem, ale mały woli swoje
      piąstki od smoczka.
      Pozdrawiamy i dużo zdrówka życzymy
    • kurczaczek1972 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 11:18
      A, zapomnialam, piastka i jej odkrycie bylo hitem i do tej pory jest glowna
      zabawka Ksawcia. Dziaselka szczerzy od urodzenia, a glosno zaczal sie smiac w
      2m.ż.
    • aniatomek3 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 11:24
      Mój Michałek urodzony 9 maja 2 tygodnie przed terminem. Ważył 3650 i miał 57
      cm. Obecnie waży 7100 i ma 64 cm - karmię po 2 miesięcznej walce - butelką.
      Kładę go spać 21-22 śpi longiem od 5 do 7 godzin, potem je i chce czasami się
      bawić, ale go olewam i idzie spać. Potem budzi się po 2-4 godzinach i zabawa. W
      cięgu dnia ma 2 dłuższe spania od 2-3 godzin. Ma jakieś uczulenie może jak go
      jeszcze cycem karmiłam i nie chce mu to pieroństwo z czoła zejść.
      Też miał chore gardełko bo się zaraził odf braciszka...
      Również nie lubi na brzuchu i ma płaski łebek... ale w ciągu dnia kładę go na
      boczkach do spania i jest lepiej. Za matą na rzie nie przepada za to uwielbia
      leżaczko-bujaczek.
      Piorę w vizirze sensitive i jest ok. Używam pampersów 3 i 4, chusteczki pampers
      lub inne obojętne.
      Ogólnie jest pogodnym dzieckiem sam zasypie w łóżeczku czasem mu pomagam, częto
      go nie noszę. Uwielbia gadać... agu, gu , ge, e, łe. Ostatnie stadium jak się
      wkurzy to ha ha.
      Nie wyparzam smoczków myję pod kranem. My mamy całe szczęście 3 pokoje.
      Michałek jest super wrażliwcem, jak mu coś nie pasi to jest źle. Wystarczy
      trochę hałasu i nie umie zasnąć a z 2 letnim Bartusiem o ciszy nie ma mowy...
      tylko że on często na spacery z dziadkiem chodzi to mamy spokój.
      Pozdrawiamy!!
      • inpi Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 13:54
        Moja Oliwka urodzona 09.05, 3500 52 cm, sn, W-wa, Św. Zośka
        Mam starszą córcię, w listopadzie skończy 7 lat, od końca czerwa szaleje z
        moimi rodzicami na wakacjach, obecnie są w Kołobrzegu. Oliwka jest pogodnym
        dzieckiem z charakterem. To mała terrorystka i doskonale wie jak postawić na
        swoim.
        Karmię wyłącznie piersią i ostatnio nawet nie liczę karmień, tyle ich jest,ale
        to ten okres 3 miesiąca, kiedy dziecko gwałtownie zwiększa zapotrzebowanie na
        pokarm. Po 4 miesiącu się nieco unormuje, przerobiłam to ze starszą. Oliwka
        waży teraz 6 kg i nosi ciuszki w rozmiarze 68. W pozycji pionowej trzma sztywno
        główkę, ale podciagana do siedzenia z leżącej pozycji kompletnie nie kuma, ze
        trzeba główkę dźwignąć. Na brzuszku leży w ciągu dnia dość chętnie, starsza od
        urodzenia spała na brzuszku i tak jest do dzisiaj. Oliwka jednak urodziła się
        mniejsza (starsza miała 4200) i nie przekładała samodzielnie główki, więc się
        baliśmy spania na brzuszku. Mata edukacyjna to w naszym przypadku strzał w 10,
        jak jest wypoczęta to potrafi dobrą godzinę gadać do misiaków na pałąkach. Od
        zeszłego tygodnie świadomie zaczela wyciągać raczki po zabawki, ale tylko te na
        pałąku, jak lezy na leżaczku. Może te na macie są dla niej za wysoko?
        Kapiemy mała w Oilatum, uzywamy pamperców 3, chusteczki też pampersa, a
        kosmetyki naturalne, czyli oliwa z oliwek, mąka ziemniaczana i ewentualnie
        ciekła parafina na "zakamarki"
        Tak jak u Was, mała wkłąda całe piątski do buzi i czasem to ma aż odruch
        wymiotny jak za głęboko wsadzi.
        Jeśli chodzi o spanie, to w ciągu dnia łącznie okresy czuwania wynoszą ok. 7
        godzin. Kąpiel wieczorna o 20, zasypia o 21 i śpi do 2, potem do 5 i budzi się
        na dobre o 6. Był moment, ze budziła się tylko raz około 3 i spała do rana,ale
        tak jak wspomniałam ok 3 miesiąca wzrasta zapotrzebowanie na pokarm i chyba
        dlatego mamay teraz 2 pobudki w nocy. Smoczka nie używamy.
        Buziaki
        Pa
        • kurczaczek1972 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 14:37
          Ksawcio rzeczywiscie od tygodnia wiecej je, w dzien przaktycznie co 1,5 godz.
          Lezaczka nie lubi, ale za to lubi "czytac" przywieszone do lozeczka kartki A4 z
          czarnymi liniami lub czerwonymi buzkami namalowanymi markerem - polecam - na
          dlugo skupia uwage dziecka.
          • nocek1 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 21:30
            A my mamy Martynkę - urodzona dokładnie 10 maja - teraz waży 5900, a przy
            urodzeniu 3180g, 55 cm ( 3 tyg. przed terminem)
            Pamaersy lub Huggisy "3", smoczka nie rusza( w przeciwieństwie do obu braci w
            tym wieku), piąstki tez ostatnio są hitem i " mielenie" i wysuwanie języczka +
            lizanie wszystkiego co sie nawinie. Śpi na brzuszku od ok. 6 tyg. życia - ale w
            dzień preferuje leżak + zabawki na pałąku i pozycje "krajoznawczą " na rękach -
            czyli przodem do "kierunku jazdy" - a wogóle to ona jest "Panna Naramienna" -
            no ale jak nie rozpuścić jedynej wyczekanej córeczki i siostry wink
            niestety troszke musimy ją rehabilitować i męcze małą min. Vojtą - ale po
            doświadczeniach w tej kwestii z najstarszym - mam nadzieje że wszystko będzie
            ok (daj Boże)
            Pozdrawiam - Nocek smile
            • abea SUPER WĄTEK _ Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 22:24
              My mamy Kingusię . Urodziła się 10 maja o 23.03, ważyła 3950 i mierzyła 55 cm.
              Obecnie waży 6180 , nie wiem ile mierzy dokładnie ale ciuchy nosi na 74 albo i
              większe. Ogólnie sprawia wrażenie bardzo długiej. Karmię piersią i dokarmiam
              NAN AR 1 - strasznie ulewa , ostatnio wręcz po każdym posiłku. Własnie to jest
              nasz największy problem od początku. Przez to ciągle ją nosimy bo strach
              odłożyć jak nie odbije . Potrafi ulać po odbicu - wystarczy ze za moco wierzga
              nogami.
              Tez wydaje się mi że ma wzmorzony apetyt od tygodnia. Zasypia około 21-22 śpi
              do2-3 i kiedys do 5-6 teraz budzi się częściej.
              Za to rano wstaje o 7.40 od paru dni i po małej zabawie i lekkim śniadanku śpi
              jeszcze godzinkę - to czas dla mnie - prasowanie, pranie, przygotowanie na
              spacer. Co drugi dzień śpi pieknie na spacerach - 2-3 godz. Jej rekord to 4,5 .
              Ale za to w te marudne dni śpi po 15 min , płacze i jest niemożliwa. Ostatnio
              bardzo pręzy się przy piersi i mam straszne problemy żeby ją nakarmić. Dziecko
              jest bardzo niespokojne , wyrywne itp.

Kąpaliśmy w oilatum , teraz Herbal balneum, chusteczki jak popadnie, kiedys
              pampersy obecnie huggisy - 3 . Na buzi ma od 2 tyg. życia krostki białą kaszkę -
              podejrzewaliśmy skazę - ja zero nabiału ale od paru dni zaczynam delikatnie
              podjadać jogurty.

Gaworzy sama do siebie ale ubóstwa jak się z nią rozmawia. Wręcz krzyczy .
              Uśmiecha sie do mnie na dzieńdobry , rozpoznaje moich rodziców i swojego tatę ,
              który niestety czesto w tygodniu wyjeżdza i jesteśmy same. Wtedy jest kosmos-
              ręka mi już wysiada od noszenia.

Wiecozrne zasypianie to niestety zwiedzanie mieszkania. Ulubiona pozycja to
              oczywiście pion na ramieniu. Na brzuszku tak sobie jak jest bardzo rozbawiona
              to wytrzyma 5 min. Główkę trzyma wysoko i ogląda miśki na pościeli . Nie
              podnosi główki gdy się ją pociaga za rączki . Ale jeszcze jest chyba czas .

Ogólnie jest rozkoszna , kochana a jak ją karmię piersią to płakać ze szczęśia
              mi się chce ( czasem nawet jak nikt nie patrzy to płaczę ) Zaraz po porodzie to
              po prostu ryczałam ze szczęścia.
              Jak słyszę płacz dziecka - obcego - to chwyta mnie za serce . Mam łzy w oczach -
              coś dla mnie niespotykanego dotąd bo kiedyś to bym uszyła zatkała.
              Smoczka nie lubi - chodź ma 3 rodzaje, woli swoje palce i piąstki. Bawi się i
              ogląda swoje rączki a dziś odkryła że nogą też mozna rozbujac zabawkę . Mata
              edu. tak sobie, leżak - tu lubi obserwować mnie - jak czesę włosy , myję
              naczynia itp. Ubóstwia jazde samochodem - ma minę luzaka , który jeździ od lat
              autem i na wszystkich patrzy z góry. Uspokaja się gdy jedzie ale na światłach
              gdy samochódstoi zaczyna marudzić .
              Jestesmy z Wrocławia
    • 3anek Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 22:36
      mój Maciuś urodził się 15 maja na 2 tyg przed terminem. Ważył równe 3 kg i
      mierzył 55 cm. Nie wiem ile waży teraz, ale pewnie już całkiem całkiem bo wcina
      dużooo mleka (karmię piersią) - w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie to
      się zważymy dokładnie (nosi teraz ubranka w rozmiarze 62-68).
      Uwielbia spać na brzuszku, oglądać się w lusterku - chichra się wtedy jak
      szalony, lubi jak mu śpiewam moim lekko fałszującym głosem piosenki, lubi
      patrzeć na lampy i chichrać się do taty jak robi głupie minki. Bardzo mu się
      podobają brody dziadków i zabaweczki, które wydają dzwięki - od jakiegoś czasu
      siedzi w leżaczku i bawi się grzechotkami przy pałąku.
      Przez 3 tygodnie miał kolkę (ok 20:00 i od 15 minut do 1,5 ha najdłuższa), ale
      na szczęście już przeszła.
      Jest bardzo roześmiany, jak chce jeść to tak charakterystycznie kwęka, jak robi
      kupkę to przerywa zabawę, śmianie czy cokolwiek wtedy robi - skupia się tak na
      jakieś 3-5 minut i kupka gotowa - super to wyglądasmile
      Mogłabym o nim opowiadać godzinami - pewnie zupełnie tak samo jak WYsmile
      jest cudowny po prostu i zacałowałabym go na amensmile
      Mam chustę premaxxa - użyłam jej dopiero 2 razy bo mi się wydaje strasznie
      powyginany w niej, ale Maciusiowi jest w niej super wygodnie - dzisiaj na
      specerku z psem zasnął od razu jak go do niej włożyłam.
      Codziennie zasypia równo o 22 i wstaje zazwyczaj między 6:30 a 7:00 wtedy
      jedzonko i spanie dalej (czasem rano karmię go nawet 4 razy, bo mi zasypia przy
      piersi, taki rano jest senny) a potem zabawa.
      pozdrawiam mamusie z deszczowego dzisiaj Rzeszowawink

a oto Maciuś - www.3dmark.pl
      • 3anek Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 22:56
        HTTP://www.3dmark.pl
        • 3anek Re: URODZONE ok. 10 MAJA 04.08.06, 22:58
          sorki, ale dopiero uczę się dodawać linki na forum, jak widać z kiepskim
          skutkiem big_grin
          spróbuję jeszcze raz, a nóż widelec wyjdzie tym razemsmile
          3dmark.pl/
      • kurczaczek1972 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 05.08.06, 11:14
        Gratuluje synka i zazdroszcze, ze macie swoja strone. Ja nie umiem wkleic nawet
        zdjecia, a tez chcialabym sie pochwalic. Niestety, dziecku trafili sie
        antykomputerowi rodzice :smile))
    • ania_34 Re: URODZONE ok. 10 MAJA 05.08.06, 01:10
      Moja Gabrysia urodziła się 9 maja, waży teraz 5600 g (waga ur. 3560).
      Jest cicha, bardzo lękliwa, wrażliwa - mocno reaguje na wszelkie bodźce -
      hałasy, rozmowy. Uśmiecha się, ale nie śmieje głośno - za to od urodzenia robi
      piękne "pierożki" - często nagle w trakcie snu, jakby coś się jej przykrego
      śniło. Guga sobie niezbyt często - parę razy na dzień, zazwyczaj wtedy mówi "el
      gu", "a grrr", "ga", nawet "gaagiigee", za to jak się rozżali, to dużo opowiada
      mi w takim wstępie do płaczu. I z bardzo poważną miną przygląda się
      wszystkiemu, często marszcząc brwi. Bardzo lubi zabawki - karuzelkę, lalę,
      uśmiecha się do tych z namalowanym uśmiechem.
      Lubi bardzo leżeć na brzuszku, podnosi głowę i oglada sobie świat z tej
      pozycji, dźwiga też główkę podciągana za przedramiona. Próbuje się przekręcać
      na bok - czasem się jej uda (przekręca się do karmienia, bo najczęściej karmię
      ją na poduszce, na leżąco).
      Lubi zabawki - karuzelę, lalę, grającego lwa, delikatne grzechotki, najbardziej
      gdy udaję, że do niej mówią.
      Śpi na boku albo na plecach, zdarzało się jej przespać całą noc - nawet 9
      godzin, ale teraz najczęściej budzi się 1, 2 razy. W dzień śpi różnie,
      najczęściej 3-4 drzemki po ok. pół godziny i jedna dłuższa - ponad godzinę.
      Aha, w nocy śpi ze mną, choć próbujemy w łóżeczku.
      Kolka nam już przeszła, mamy za to silną alergię (typowe - czekolada, orzechy,
      mleko)i atopową skórę. Czyli - kąpię w oilatum, natłuszczam balneum (wolę, ale
      do kąpieli ostatnio nie mogę dostać, piorę w jelpie i dieta oczywiście...
      Najbardziej denerwuję się na 3 małe wstrętne pleśniawki, które nie chcą
      zniknąć - po aphtinie dostaliśmy przedwczoraj nystatynę - nie lubię
      antybiotyków, ale straciłam cierpliwość - bo Gabrysia płacze okropnie przy tych
      manipulacjach w buzi.
      Rozmiar 68 (czapek nie toleruje), huggiesy 3, pupę myję wodą i pudruję
      lionomagiem, a gdy coś się dzieje smaruję sudokremem, smoczki wyparzam 1-2 razy
      na dzień.
      Najwięcej stresu dostarcza jej krzykliwy braciszek, prawie trzylatek.
      Bardzo mi jej szkoda, że nie może mieć takich warunków jakie miał Mateusz (bo
      był tylko on).
      Trudno podwójnej mamie dzielić miłość, czasem serce mi pęka, jak płaczą
      obydwoje, a ja nie mogę się rozdwoić ...
      Pozdrawiam spod Rzeszowa wszystkie mamy i ich maluchy.
      Ania
    • xixx Julek - 9 maja 05.08.06, 11:35
      Julek urodził się 9 maja, ważył 3475 i mierzył 56 cm, teraz waży coś ponad 6 kg
      (2 tygodnie temu na badaniu było równo 6 kg) i mierzy coś ponad 60 cm (2
      tygodnie temu było 64 cm). Jest bardzo wesoły, śmieje się non stop, często w
      głos, uczy się tez gadac i wydaje bardzo zróznicowane dzwięki, jest wtedy z
      siebie bardzo dumny.

je mleko z butli, 2 miesiące jadł mleko z piersi ale odkąd zaczęłam go dokarmiać
      butlą - sam zrezygnował z piersi. Oprócz tego uwielbia herbatkę z kopru włoskiego.

Śpi w nocy od pocżatku bardzo łądnie - nocr przesypia, wstaje na jedzonko ok 4 -
      5ta.

Używa obecnie pieluszek pampers 3 a ubranka nosi w romiarze 68. Bawi się ładnie,
      najabardziej lubi łuk z zabawkami wkładany do łóżeczka i kaczkę pozytywkę.
      ostatnio nauczył się już sam trzymać gezechotę żółwia ale jeszcze łąpek do
      końca nie kontroluje więc trzeba uważać , żeby się nie trzasnął w główkę smile

W dzień też spi, choć już nie tak dużo jak wcześniej. Jest wogóle słodki i coraz
      bardziej kontaktowy.

Pozdrawiamy róieśników!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka