Dodaj do ulubionych

aparat cyfrowy - pomóżcie

23.08.06, 23:27
Może ma któraś z was kogoś, kto się zna na aparatach cyfrowych. Swój
dotychczasowy przypadkiem złożyłam razem z wózkiem i juz niebardzo nadaje się
do użytku. Nie chcę pytać się w sklepie, bo wiadomo, że nie zawsze jest to
obiektywna opinia. Nie należę do profesjonalnych fotografów, typowy amator ze
mnie. Potrzebuję aparacik głównie do cykania zdjęć Hubcikowi no i trochę
plenerów. Mogę przeznaczyć 3 tys. na nowy sprzęcik. Najpierw zwróciłam uwagę
na lustrzanki cyfrowe, ale nie wiem czy ma sen kupowanie takiego sprzętu
przez laika, no i te wymienne obiektywy. Teraz wpadł mi w oko Panasonic FZ50.
A może doradzicie coś innego?
Obserwuj wątek
    • katarzynasg Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 23.08.06, 23:39
      ja mam olympusa e500 fajnie sie nim robi zdjecia zwlaszcza w plenerze przydatne
      sa wymienne obiektywy(odległość) a i fotki malego jakieś takie wyraźniejszesmile,
      jedyna wada to to że spory(jednak lustrzanki muszą być dużesmile )
    • malina.majka Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 23.08.06, 23:42
      Ja mam Fuji FinePix S5600 i jak dla mnie rewelka,zreszta wystarczy poczytac
      opinie i juz wiadomo,ze sprzet jest swietny smile Polecam baaardzo,robi piekne
      zdjecia i nie jest jakis szalenie skomplikowany (choc przyznam,ze nie mam za
      bardzo czasu wnikac w szczegoly a dostalam go od meza w marcu). Udanych zakupow!
      • gosia152 Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 07:27
        też mamy olympusa E 500, wcześniej mieliśmy panasonika FZ 20, mąż jest
        zadowolony z olka, jest sporo stron z porównaniem aparatów, może tam sprawdź
    • mamusia_chlopczyka fuji fine pix s 5500 24.08.06, 09:19
      polecam, mamy go juz rok i świetne robi zdjecia także w plenerze, łatwa
      obsługa... co do ceny to skoro jestes laikiem jak ja to nie ma sensu wydawac 3
      tysiaków na aparat... ma sporo funkcji z których jeszcze nie korzystaliśmy...
      dobra rada: jak masz kupowac to kup w necie, bo taniej... pozdrawiam
    • w1paula Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 09:56
      Mój pierwszy wybór padł właśnie na olka e500. Widzę, że kilka z was go ma.
      Chciałam zestaw z dwoma obiektywami. Ale znając siebie to pewnie i tak bym ich
      nie zmieniała.Aparatów Fuji w ogóle nie znam ale też piszecie, że dobre to będę
      musiała się rozejrzeć.
      A może wytłumaczycie mi co to jest ISO ale tak na chłopski rozum. Blondynką co
      prawda nie jestem ale tych mądrych opisów ni w ząb nie mogę pojąć.
      • kasiaa256 Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 10:21
        Jeżeli możesz przeznaczyć 3 tys. to w ogóle sięnie zastanawiaj i kup lustrzankę
        cyfrową. zdjęcia są o niebo lepsze niz ze zwykłej cyfrówki, a jeśli chodzi o
        obsłgę to szybko załapiesz co i jak. Teraz nie mam czasu, ale za jakąś godzinke
        może 2 napisze Ci na co zwracać uwagę przy zakupie aparatu.
        Zobacz te aparat:
        allegro.pl/item122426673_lustrzanka_canon_350d_18_55_sandisk1gb_nowa_f_vat.html
        dla mnie rewelacja
    • tin_t Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 10:53
      no właśnie mój też coś szwankuje, mam od 2,5 roku kodaka, więc chętnie poczytam
      opinie...
      • w1paula Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 11:22
        Poczytaj tutaj. Ja już całkiem zgłupiałam.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=47378032&v=2&s=0
        • kasiaa256 Kilka moich rad 24.08.06, 11:59
          Kupując aparat powinnaś zwrócić uwagę na rozdzielczość- teraz rozsądne jest
          kupienie aparatu o rozdzielczości 4 a nawet 5 mpix. Pamiętać jednak należy, że
          aparat mający np. 5mpix i marny np. plastikowy obiektyw będzie robił gorsze
          zdjęcia niż ten o rozdzielczości 2,8 mpix o dobrym obiektywie – jakość soczewek
          jest ważniejsza niż ilości mpix. Pytałaś o ISO jest to wartość czułości
          matrycy. Parametr ten jest możliwy do ustawienia w lepszych aparatach
          cyfrowych. Im większa czułość matrycy, tym lepiej wychodzą zdjęcia robione przy
          słabszym oświetleniu. Z kolei mała wartość ISO umożliwi zrobienie dobrej
          fotografii w pełnym słońcu. Zazwyczaj zwiększenie wartości ISO skutkuje efektem
          ubocznym w postaci wzrostu poziomu szumów. Dla mnie ważna jest możliwość
          używania lampy zewnętrznej – ale ja robię sporo zdjęć nocnych. Kolejną sprawą
          na którą ja zwracam uwagę jest szybkość działania - włączania się, ładowania
          lampy błyskowej, uzyskiwania gotowości do zrobienia kolejnego zdjęcia,
          wyświetlania kolejnych zdjęć na wyświetlaczu. Często zdarza się, że
          fotografowane obiekty uciekają kadru zanim lampa się naładuje . Pamiętaj aby
          zwracać uwagę na zoom optyczny a nie na cyfrowy. Jeżeli wybierzesz aparat z
          dużym zoomem to pamiętaj, że niezbędnym dodatkiem jest wtedy stabilizator.
          Powoduje on, że aparat staje się mniej podatny na ruchy ręki go trzymającej. W
          efekcie mniej zrobimy zdjęć poruszonych. Jeżeli chodzi o zoom cyfrowy to jest
          on po to, aby go wyłączyć i już nigdy nie włączać. Kadrować można zdjęcia już
          na komputerze i jest to znacznie lepsze.
          No mam nadzieję, że troszkę Ci rozjaśniłam temat. W razie czego pytaj a
          postaram się pomóc.
          • w1paula Re: Kilka moich rad 24.08.06, 13:16
            Dzięki. W końcu wiem co to za stwór to ISO. Podzwoniłam po kilku sklepach i
            odradzili tego nowego Panasonica właśnie przez duże szumy, soniacza R1
            odradzają bo bardzo ciężki, fakt bo prawie 1 kg. No więc na czoło listy
            powrócił mój pierwszy wybór czyli olek e500 z dwoma obiektywami. Mam możliwość
            kupienia go w stanach a tam ten zestaw kosztuje około 700 $. Zastanawiałam się
            tez nad Niconem D50 i Canonem 350 ale jakoś ani jeden ani drugi w ręku mi nie
            leżał. A poza tym w 3 sklepach powiedzieli, że obydwa już nie będą wypuszczane
            na rynek, podobnie jak Nikon d70
    • mijaczek Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 15:45
      Ja mam ten aparacik -
      www.dpreview.com/reviews/specs/Fujifilm/fuji_finepixs5000.asp
      jestem z niego bardzo zadowolona. rowniez jestem laikiem, ale nawet ja potrafie
      pobawic sie tym sprzecikiem. latwy, przyjemny, nie jakies plaskie g.wno, ktorego
      nie ma jak zlapac, zdjecia w bardzo fajnej jakosci...
      polecam...
      ps. aha... no i tanszy niz 3K... w USA on kosztuje okolo $300-$400
      • anniia Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 24.08.06, 23:25
        ja mam Canon EOS 350 D, jak masz te 3 tys to sie nie zastanawiaj super aparat,
        latwy dosc w obsludze a moze spodoba ci sie na tyle fotografia ze bedziesz
        chciala dokupic obiektyw czy lepsza lampe, roznice sa kolosalne, jednak
        lustrzanka to lustrzanka.
        pozdrawiam
        • kasiaa256 Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 25.08.06, 08:15
          No anniia wie co mówi (pisze)- Canon EOS 350D to dobrze ulokowane 3 tysiące smile
          A jeżeli chodzi o FUJI no to ja nie polecam, miałam już 2 i to były owszem duże
          aparaty, ale cholernie nieporęczne, no i wolne jak mrówka w smole. No ale i
          cena sporo niższa.
          Jeszcze jedna moja uwaga, nie kupuj aparatu firmy, która nie jest firma
          fotograficzną - wszelkie sony, panasonic itp. to poprostu lipa. I błagam nie
          piszcie, że tak nie jest.
    • sani14 Re: aparat cyfrowy - pomóżcie 25.08.06, 09:16
      ja jestem fanką firmy Canon - miałam lustrzankę 30 smile(ale niestety zwykłą) i
      zdecydowałam się ją wymienić na coś cyfrowego żeby widzieć natychmiast minki
      mojego synka i móc bezkarnie pstrykać tysiące zdjęć jednak bez zamiany jakości
      na ilośćsmile ponieważ nie było mnie stać na cyfrową lustrzankę kupiłam Canona S1
      IS który ma kilka zalet: jest lekki, ma 10*zoom optyczny + stabilizator i
      możliwość kręcenia filmów (do 1 godziny); ma też wady tzn jest kompaktem i nie
      można wymienić obiektywu, nie można dołączyć zewnętrznej lampy, nie robi zdjęć
      w RAWiesad są też tacy którzy mówią że ma za mało pikseli (niewiele ponad 3)
      ale na ścianie u moich przyjaciół wisi zdjęcie które zrobiłam tym aparatem ich
      córeczce powiększone do formatu A3 i nie można powiedzieć żeby było kiepskiej
      jakoścismile
      dla mnie optymalne byłoby posiadanie 2 aparatów - kompaktu do pstrykania
      zdjęć "ekspresowych" i cyfrowej lustrzanki na większe sesje... może kiedyś
      będzie mnie na to stać
    • w1paula Canon 350 D 25.08.06, 13:04
      cytat: "Jednocześnie można spodziewać się spadku ceny 350D, który będzie
      sprzedawany do końca roku (choć trafniejsze będzie sformułowanie "do
      wyczerpania zapasów"). Bo wchodzi jego następca Canon EOS 400D sprzedawany
      będzie solo lub w zestawie z obiektywem EF-S 18-55mm f/3.5-5.6. Dostępne będą
      dwie wersje kolorystyczne: czarna i srebrna. Sugerowana cena otwarcia jest
      niższa niż w wypadku 350D - za Oceanem ustaloną ją na 899 USD w wypadku zestawu
      i 799 USD dla samego korpusu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka