gosiunia333 04.09.06, 22:29 Hej Dziewczyny, jak robicie zupki ? bo to co na sloiczku napisane to przerazajace Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cleo1976 Re: przepis na zupke 04.09.06, 22:35 Hej, ja dziś właśnie pierwszą zupkę Filipkowi ugotowałam i to wyglądało tak że najpierw ugotowałam ziemniaka z marchewką w niewielkiej ilości ciutkę posolonej wody(wiem że dziecku nie powinno się soli używać ale bez soli to dla mnie paskudstwo) a potem to blenderem zmiksowałam. Filip jadł aż mu się uszy trzęsły bardzo mu smakowało, jutro jak będzie wszystko ok to dodam pietruszki kawałeczek i tak stopniowo coraz więcej warzyw będę dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja22wiosny Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:34 na pierwszy raz to woda+marchewka+ziemniak+seler+pietruszka z dodatkiem masełka moje dziecko ma 4,5 miesiąca i gotuję mu w/w zuppkę na polędwiczkach zamiast masła wszystko miksuję i taka zupka starcza na dwa dni jak będzie starszy to dodam mu żółtko Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:46 patrycja22wiosny napisała: > na pierwszy raz to woda+marchewka+ziemniak+seler+pietruszka z dodatkiem masełka > moje dziecko ma 4,5 miesiąca i gotuję mu w/w zuppkę na polędwiczkach zamiast > masła > wszystko miksuję i taka zupka starcza na dwa dni > jak będzie starszy to dodam mu żółtko Sorry ale jak na pierwszy raz to na pewno nie wszystkie te jarzyny na raz tylko co jakieś 3 dni się nowe wprowadza bo jakby się zdarzyła reakcja alergiczna to nie wiadomo na co, a poza tym masło też nie jest dobrym pomysłem do tego wszystkiego od razu od początku tylko po jakimś czasie a jak już dodajesz mięso to powinno się go osobno gotować i dodawać do zupki a nie razem bo wywar z mięsa jest niezdrowy dla dzieci (to zalecenia mojej pediatry - bardzo mądra kobieta). Odpowiedz Link Zgłoś
september_77 Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:36 Ja co prawda jeszcze zupki nie dawałam, ale mam takie same instrukcje od lekarza - pierwsza zupka to ziemniak i marchewka, a potem co 2-3 dni wprowadzać kolejne warzywa. Wprowadzę od 5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia290 Re: przepis na zupke 05.09.06, 13:28 Hej, nie należy gotowac na wywarach, mięso gotuje sie osobno i dodaje do warzyw ale to dopiero po ukończeniu przez malca 6 miesięcy. Warzywka w zupełności wystarczą. Wprowadzaj pojedyńczo w małych ilościach przez 2-3 dni.Jak nie będzie reakcji zacznij je mieszać by urozmaicic smak . Ja nie dodaję masła , wydaje mi się, że to za wcześnie i ogromne ryzyko alergii pokarmowej. Niech sie maluch nauczy dobrze radzic z jarzynkami - to i tak wyzwanie dla organizmu.Życzę malcowi smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
moli75 Re: przepis na zupke 06.09.06, 00:04 Fajny wątek, właśnie zastanawiałam się jak i z czego ugotować Szymkowi zupkę. A teraz, dzięki Wam, już wiem. Tylko mam wątpliwości co do masła. Czytałam jakiś miesiąc temu w jakimś pismie o dzieciach, żeby dodawać masło do zupek i najczęstszym błedem mam jest to właśnie, że masła nie dodają. A piszecie, aby się z masłem powstrzymać. Teraz nie wiem, czy dodawać, czy jednak jeszcze z miesiąc albo więcej poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia290 Re: przepis na zupke 06.09.06, 07:02 Moli,A może kropelka oliwy z oliwek? Dziś będę u pediatry to zapytam co z tym masłem . Ja boję się tego, że ciężko będzie młodej strawić i do tego to krowa.Wolałabym jej wprowadzić póżniej jak układ pokarmowy będzie dojrzalszy. Jak pytałam pediatrę o "jadłospis" to o maśle nie wspomniała. Ale teraz na pewno zapytam i napiszę . Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mimi_75 Re: przepis na zupke 06.09.06, 07:36 wczoraj troszkę postudiowałam temat zupki i z tego co wyczytałam wynika, że pierwsza zupka powinna składać się z marchewki, ziemniaka i 1/4 korzenia pietruszki a do tego łyżeczka oliwy z oliwek ( masło wg nich tez moze byc) Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja22wiosny Re: przepis na zupke 06.09.06, 09:58 przeczytajcie sobie skład zupki ze słoiczka.Jest tam marchewka,pietruszka,ziemniak,woda i masło Moje dziecko właśnie zaczynało od takiej zupki ze słoiczka.Oczywiście na pierwszy raz były to 2 łyżeczki.Nic mu nie było,więc dawałam mu coraz więcej.Nasza pani pediatra nie miała zastrzeżeń.Nasz maluszek od początku jest na mleku modyfikowanym i można mu wcześniej urozmaicać jadłospis.Wszystkie moje znajome tak gotują zupki,i to właśnie od nich się dowiedziałam.Same podają te zupki swoim dziecią i nic im nie jest. Dodam ze mój maluszek ma 4,5 m-ca Odpowiedz Link Zgłoś