Dodaj do ulubionych

przepis na zupke

04.09.06, 22:29
Hej Dziewczyny, jak robicie zupki ? bo to co na sloiczku napisane to
przerazajace
Obserwuj wątek
    • cleo1976 Re: przepis na zupke 04.09.06, 22:35
      Hej, ja dziś właśnie pierwszą zupkę Filipkowi ugotowałam i to wyglądało tak że
      najpierw ugotowałam ziemniaka z marchewką w niewielkiej ilości ciutkę posolonej
      wody(wiem że dziecku nie powinno się soli używać ale bez soli to dla mnie
      paskudstwo) a potem to blenderem zmiksowałam. Filip jadł aż mu się uszy
      trzęsły smile bardzo mu smakowało, jutro jak będzie wszystko ok to dodam
      pietruszki kawałeczek i tak stopniowo coraz więcej warzyw będę dodawać.
      • patrycja22wiosny Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:34
        na pierwszy raz to woda+marchewka+ziemniak+seler+pietruszka z dodatkiem masełka
        moje dziecko ma 4,5 miesiąca i gotuję mu w/w zuppkę na polędwiczkach zamiast
        masła
        wszystko miksuję i taka zupka starcza na dwa dni
        jak będzie starszy to dodam mu żółtko
        • cleo1976 Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:46
          patrycja22wiosny napisała:

> na pierwszy raz to woda+marchewka+ziemniak+seler+pietruszka z dodatkiem
          masełka
          > moje dziecko ma 4,5 miesiąca i gotuję mu w/w zuppkę na polędwiczkach zamiast
          > masła
          > wszystko miksuję i taka zupka starcza na dwa dni
          > jak będzie starszy to dodam mu żółtko

Sorry ale jak na pierwszy raz to na pewno nie wszystkie te jarzyny na raz tylko
          co jakieś 3 dni się nowe wprowadza bo jakby się zdarzyła reakcja alergiczna to
          nie wiadomo na co, a poza tym masło też nie jest dobrym pomysłem do tego
          wszystkiego od razu od początku tylko po jakimś czasie a jak już dodajesz mięso
          to powinno się go osobno gotować i dodawać do zupki a nie razem bo wywar z
          mięsa jest niezdrowy dla dzieci (to zalecenia mojej pediatry - bardzo mądra
          kobieta).
      • september_77 Re: przepis na zupke 05.09.06, 09:36
        Ja co prawda jeszcze zupki nie dawałam, ale mam takie same instrukcje od
        lekarza - pierwsza zupka to ziemniak i marchewka, a potem co 2-3 dni wprowadzać
        kolejne warzywa. Wprowadzę od 5 miesiąca.
    • gonia290 Re: przepis na zupke 05.09.06, 13:28
      Hej, nie należy gotowac na wywarach, mięso gotuje sie osobno i dodaje do warzyw
      ale to dopiero po ukończeniu przez malca 6 miesięcy. Warzywka w zupełności
      wystarczą.
      Wprowadzaj pojedyńczo w małych ilościach przez 2-3 dni.Jak nie będzie reakcji
      zacznij je mieszać by urozmaicic smak .
      Ja nie dodaję masła , wydaje mi się, że to za wcześnie i ogromne ryzyko alergii
      pokarmowej. Niech sie maluch nauczy dobrze radzic z jarzynkami - to i tak
      wyzwanie dla organizmu.Życzę malcowi smacznego!
    • moli75 Re: przepis na zupke 06.09.06, 00:04
      Fajny wątek, właśnie zastanawiałam się jak i z czego ugotować Szymkowi zupkę. A
      teraz, dzięki Wam, już wiem. Tylko mam wątpliwości co do masła. Czytałam jakiś
      miesiąc temu w jakimś pismie o dzieciach, żeby dodawać masło do zupek i
      najczęstszym błedem mam jest to właśnie, że masła nie dodają. A piszecie, aby
      się z masłem powstrzymać. Teraz nie wiem, czy dodawać, czy jednak jeszcze z
      miesiąc albo więcej poczekać.
      • gonia290 Re: przepis na zupke 06.09.06, 07:02
        Moli,A może kropelka oliwy z oliwek?
        Dziś będę u pediatry to zapytam co z tym masłem .
        Ja boję się tego, że ciężko będzie młodej strawić i do tego to krowa.Wolałabym
        jej wprowadzić póżniej jak układ pokarmowy będzie dojrzalszy.
        Jak pytałam pediatrę o "jadłospis" to o maśle nie wspomniała.
        Ale teraz na pewno zapytam i napiszę .
        Pozdrawiam!
        • mimi_75 Re: przepis na zupke 06.09.06, 07:36
          wczoraj troszkę postudiowałam temat zupki i z tego co wyczytałam wynika, że
          pierwsza zupka powinna składać się z marchewki, ziemniaka i 1/4 korzenia
          pietruszki a do tego łyżeczka oliwy z oliwek ( masło wg nich tez moze byc)
          • patrycja22wiosny Re: przepis na zupke 06.09.06, 09:58
            przeczytajcie sobie skład zupki ze słoiczka.Jest tam
            marchewka,pietruszka,ziemniak,woda i masło
            Moje dziecko właśnie zaczynało od takiej zupki ze słoiczka.Oczywiście na
            pierwszy raz były to 2 łyżeczki.Nic mu nie było,więc dawałam mu coraz
            więcej.Nasza pani pediatra nie miała zastrzeżeń.Nasz maluszek od początku jest
            na mleku modyfikowanym i można mu wcześniej urozmaicać jadłospis.Wszystkie moje
            znajome tak gotują zupki,i to właśnie od nich się dowiedziałam.Same podają te
            zupki swoim dziecią i nic im nie jest.
            Dodam ze mój maluszek ma 4,5 m-ca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka