Dodaj do ulubionych

nowe posiłki - wątpliwości

23.09.06, 20:56
Karmię piersią, ale w piątym miesiącu chciałabym zacząć podawać jakieś inne
pokarmy no i zastanawiam się jak to robić, czy zastępować jeden posiłek
dziennie (karmię co 2-2,5h) czy też dawać potem do popicia jeszcze cyca? A po
drugie kiedy już będę podawać więcej rzeczy czyli np. zupkę i deserek to skąd
mam wiedzieć czy proporcje posiłków mlecznych do niemlecznych są prawidłowe?
Obserwuj wątek
    • dorcia231 Re: nowe posiłki - wątpliwości 23.09.06, 21:06
      Ja próbowałam zastąpić jeden posiłek mleczny deserkiem ale Sebastian i tak o
      porze mleczka wołał o nie, więc mi się nie udało. Deserek jest dla niego tylko
      dodatkiem. A co do proporcji to nie mam pojęcia. Firma Nurticia przysłała mi
      taką reklamę w której jest podany dzienny zegar posiłków, a idzie to tak:

6:00 Mleko
      8:00 Mleko lub kaszka
      10:00 Soczek lub deser
      12:00 Mleko
      14:00 Zupka lub obiadek
      16:00 Mleko
      17:00 herbatka
      19:00 Mleko

Godziny oczywiście są orientacyjne ale taką podają kolejność posiłków.
      Pozdrawiam.
      • karmelek37 Re: nowe posiłki - wątpliwości 23.09.06, 21:57
        Dorcia, bardzo dziękuję, to mi trochę rozjasnia sprawę smile
    • emmilka Re: nowe posiłki - wątpliwości 23.09.06, 22:01
      z tego co poczytalam, to i tak na poczatek daje sie minimalne ilosci (zaczelam z
      jablkiem, teraz marchewka), wyboeram pore pomiedzy karmieniami, zeby nie byl za
      glodny i zbyt nasycony (karmie co 3 godz)- bardziej w celu oswojenia.

Dzis Erw zjadl prawie pol sloiczka marchewki (wcale mu nie wciskalam, az sie
      zdziwilam), ale nie sadze, zeby sie najadl, cyc byl jak zwykle...

A co dalej - bedziemy szukac, moj maz ma plan, zeby od listopada zastapic jeden
      posilek sloiczkiem. Poszukalabym na forach o dzieciach...
      • anet77 Re: nowe posiłki - wątpliwości 23.09.06, 22:27
        A ja bez problemu jeden posiłek mleczny zastapiłam zupka. Pierwszego dnia,
        kiedy podałam zupke fakt Weronika dużo nie zjadła, więc dostała jeszcze
        mleczko. Drugiego dnia zjadła już wiecej i tylko popiła 20 ml mleczka.
        Natomiast trzeciego juz najadła sie do syta zupką i popiła nieznacznie samą
        herbatką. Może to wszystko zależy od dziecka i od tego jak mu zupka posmakuje.
        • cleo1976 Re: nowe posiłki - wątpliwości 24.09.06, 07:59
          Mój Filip to straszny żarłok i u niego wygląda to tak że deserek wydłuża
          przerwę do następnego mleczka o jakieś pół godzinki a zupka o godzinkę,
          półtorej , ale nie zastępują one mleczka z cycusia. A dodam że zjada dużo bo
          całe jabłko z połową gruszki i około 130ml zupki smile a zupki gotuje sama smile i
          chyba mu takie bardzo smakują.
          • magdalena197926 Re: do cleo 24.09.06, 20:57
            jakie gotujesz zupki? Moja córcia nie chce jesc marchewki, która jej gotuje a
            jak podałam jej słoiczek marchewkę z dynią to az sie częsła tak jej smakowałowink
            • cleo1976 do magdalena197926 24.09.06, 21:34
              Witaj, a więc jeśli chodzi o zupki to wygląda to następująco: do półlitrowego
              garnuszka wlewam do połowy wodę, dodaje szczyptę soli, 2 średnie ziemniaki, pół
              marchewki, kawałeczek pietruszki i selera, troszkę pora (takie 2 plasterki) i
              np. kawałek brokuła albo pół buraczka(z tym że buraka po gotowaniu wyjmuje-daje
              tylko smak i kolor) i gotuję przez około 40 minut. Po wyłączeniu dodaję
              odrobinę masła i miksuję. Taka porcja starcza na 2 razy. Filipek je ze
              smakiem smile Pozdrawiam AGA
              • anet77 Re: do magdalena197926 24.09.06, 22:46
                Też sama gotuję zupki, podobnie jak cleo, z tym że nie daję soli - z tego co
                wiem nie powinno się jej dawać.
                • magdalena197926 Re: do cleo i anet 25.09.06, 21:13
                  dziękuję za odpowiedz, spróbuje jutro ugotować. Czy Wy tez na początku przez 3
                  dni dawałyscie sama marchewke, nastepne 3 dni jabłko, potm ziemniaczek czy od
                  razu te mieszanki?Mi pediatra powiedział zebym podawała słoiczki bo to co jest
                  w srodku jest sprawdzone i zdrowe a to co kupię na rynku to nie wiadomo.
                  Chciałabym sama gotowac, sama nie wiem.
                  • anet77 Re: do cleo i anet 27.09.06, 00:24
                    Ja zaczęłam od razu od zupki z ziemnaczka i marchewki i gotowałam ją przez
                    tydzień, po tygodniu dodałam do zupki pietruszke i też przez tydzień tak i tka
                    z każdym składnikiem. Twoja pediatra ma rację. Gotuj zupki dziecku tylko wtedy,
                    jeśli masz pewne z wioski warzywka. Ja mam trochę swoich warzyw, więc gotuję co
                    sie da a czego nie mam to kupuję w słoiczku.
    • anet77 mam pytanko odnośnie deserków 24.09.06, 22:50
      Dziewczyny czy deserek powinien stanowic odrębny posiłek, który zastępuje jedna
      porcję mleka, jak w przypadku zupki? Czy to faktycznie tylko deserek, czyli
      taka drobna przekąska pomiędzy posiłkami?
      • artistry1 Re: mam pytanko odnośnie deserków 25.09.06, 21:04
        chyba deserek to nie posiłaksad nie wiem... dorciu wyrzuć tą _ z a_href i zostaw
        a hreF to wtedy powinno byc dobrzesmile Pozdrawiam
    • 10maj Re: nowe posiłki - wątpliwości 26.09.06, 20:24
      Super sporo nowego ja też się dowiedziałam a z tego co ja wiem to:
      - deserek to tylko przekąska
      - mi pediatra powiedziała żeby na początku jak gotuje zupkę do dać ziemniaczka
      kawałek marchewki pietruszki i selera dodać dosłownie szczyptę soli i cukru
      tylko po to aby złamać trochę smak i dopiero po jakimś tygodniu dawać do tego
      trochę świeżego masła

Ostatnio dowiedziałam się też że seler powinno dawać się dopiero około roczku
      bo może uczulić.

Ale mam pytanie czy może wiecie czy zamiast korzenia pietruszki można dawać do
      zupki nać i tak samo z selerem bo ma trochę tej zieleniny i nie wiem czy mogę
      dać maluszkowi.
      • anet77 odnośnie deserków 27.09.06, 00:30
        Moja Weronika bardzo dobrze je zupki i jabłuszko. Zupki daję jej przewaznie 120-
        130 ml i dziwię się, ze az tyle tej gęstej papki potrafi zjeść a czasami nawet
        krzyczy, ze małosmile To trochę dziwne, bo mleka potrafi zjeśc tylko 120 ml. Tak
        samo dzisija tyle zjadła jabłuszka, ze już o mleczku nie było mowy. Tak więc,
        jeżeli ona tak będzie jadła te nowosci to chyba deserek bedzie u nas odrębnym
        posiłkiem a nie tylko przekąska między posiłkami. Dodam, ze córa dużo nie waży,
        bo 6 350 i do tej pory nie jadła dużo, po prostu tak jej smakują zupki i
        deserki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka