Dodaj do ulubionych

test obciażenia glukozą

25.10.06, 21:34
Bylam dzis u lekarza państwowego i nie dał mi skierowania na test, tłumaczać,
ze jak nie ma patologi ciąży to nie ma sensu?????? szok
Jak to jest z tym testem naprawde, on jest nieobowiązkowy o co come on?

A ile kosztuje zrobienie w laboratorium takiego testu prywatnie go robiąc.
Obserwuj wątek
    • pinacolada77 Re: test obciażenia glukozą 25.10.06, 21:36
      W sumie chodzę państwowo bo gdy sie cos dzieje to mam blisko, ale chodzę też
      prywtanie i mam tragiczne porównanie jak wielka jest różnica.
      Cholewcia za co sie płaci te kasę to nie wiem!
      wrrrrrr
      • anntenka moja gin 25.10.06, 21:57
        tez mi nie zlecila tego testu
        powiedziala ze wystarcza te wyniki glukozy bez obciazenia jesli wyszly ok
        i ja nie bede go robic na wlasna reke
        ufam mojej gin i mysle ze wie co robi

pozdr
        a.
    • alko77 Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 07:52
      Ja mialam zlecony, mimo dobrego wyniku bez obciażenia glukoza.Zapłaciłam 12
      zł. Ale czy jest on niezbedny - who knows?
      • kamilka1979 Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 10:38
        Test jest niezbędny i jest refundowany przez NFZ dla kobiety ciężarnej.
        W pierwszej ciąży okazało się ,że mam cukrzycę ciążową mimo ,że wyniki glukozy
        na czczo nigdy nie przekroczyły normy!!!
        Dopiero po teście obciążenia glukozą miałam sporo przekroczoną normę.Teraz
        miałam już raz robiony test w 18 tc,był OK ,ale będę go powtarzać w 26 tc.Mam
        nadzieję,że też będzie wporządku.
        Tak więc radzę wykonać to badanie ,bo jest naprawdę potrzebne!

Pozdrawiam Kamila mama Bartka 2,5 roku i chłopczyka 24tc.
    • gocha_sz Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 10:34
      Z mojej skromnej wiedzy wynika, że test powinna robić każda cieżarna w 24-25tc.
      Chodzi o to, że w trakcie ciąży może zrobić się cukrzyca - od tak. Ja się
      upomniałam o to badanie, bo lekarz zagadał się na wizycie i nie policzył, że
      następna wypadnie w 25tc. Zadzwoniłam spytać, czy mam coś zrobić, a on w I
      kolejności wymienił glukozę. Zawsze badania robię prywatnie. To jest drogie -
      koło 15zł no i trzeba kupić 50g glukozy w aptece i być (w miarę możliwości) na
      czczo. Lepiej zrobić, niż potem być zaskoczonym
    • wiolczers Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 11:02
      Koniecznie róbcie obciążenie glukozą. Ja na czczo glukozę miałam w normie, a po
      obciążeniu 50g wyszło mi 212,0 gdzie norma jest do 140,0. Jestem pod kontrolą
      na Karowej i na szczęście udaje mi się trzymać prawidłowy cukier tylko przy
      pomocy diety, bez podawania insuliny. Nie lekceważcie tego. Nieprawidłowy
      poziom glukozy u was będzie mocno obciążał wasze maluchy w brzuszku.
      • ambrozja Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 12:16
        Niestety ale tak wygląda nasza słuzba zdrowia sad Natomiast test obciązenia
        glukozą wszędzie wymieniany jest jako badanie podstawowe w ciązy. Znam pare
        dziewczyn które również przy standardowym badaniu cukru miały wszytsko ok a
        jednak po tym tescie wychodziło, iż cukrzyca jest sad( Wystaczy poczytac w necie
        na jakiejkolowiek stronie o cukrzycy w ciązy zeby przekonac się jak bardzo
        niebezpieczna jest to choroba zarówno dla dziecka jak i matki. Myśle ze lepiej
        wydac to 15 zł nawet jesli lekarz nie da skierowania i miec spokój niz potem do
        końca życia obwiniac się i lekarza w przypadku ewentualnych powikłań.A przy
        zaufaniu do tego co lekarz mówi tez należy zachowac zdrowy rozsądek, bo to nasze
        zdrowie i dziecko a nie lekarza i to my poniesiemy ewentualne konsekwencje sad a
        jego ewentualnie mozemy skarżyć i sądzić się latami. Taka proza życia w POlsce
        sad Pozdrawiam.
    • hariett Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 14:00
      Ja dzisiaj miałam robiony test obciązenia glukozą. Dostałam skierowanie od
      państwowego lekarza, bez patologii ciąży.
      • 3aloczki Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 16:52
        Ja robiłam wczoraj, badania wszystkie robię płatnie. Za test zapłaciłam 7 zł +
        glukoza w aptece za 3,20 zł.
        Cukier zwykły robiony miałam w 18 tygodniu i miałam 80, teraz po obciążeniu 81 smile
        I jest to badanie zaliczane do obowiązkowych...wiele powi właśnie o
        predyspozycjach do cukrzycy ciążowej.
    • ola33333 Re: test obciażenia glukozą 26.10.06, 20:27
      W Niemczech mieszkam i tu zalecaja test na glukoze wszystkim ciezarnym, w
      kazdym razie moj gin, ale nie placi tego kasa chorych. Tak wiec wybulilam dzis
      20 EUR i mialam przyjemnosc wypicia 75 gram cukru (chyba winogronowego)
      rozpuszczonego w 400ml zimnej wody. Dalam rade bez cytryny. Kluli mi 3 palce,
      pierwszy na czczo a potem w godzine po wypiciu i po dwoch godzinach.
      Pielegniarka wziela po kropelce krwi i sprawdzia glukomatem chyba, bo wynik byl
      natychmiast. U mnie w normie wiec uspokojona jestem. Takie tez mialam
      przeczucie, bo cukrzyca rozwija sie tylko u 5% ciezarnych, choc moze przebiegac
      bezobjawowo, dlatego warto zrobic ten test.

Pozdrawiam !!
    • marysiowamama Re: test obciażenia glukozą 27.10.06, 12:33
      Szczerze mówiąc pierwszy raz sie spotykam z tym aby komus nie dano skierowania
      na to badanie.
      Ja własnie po. Jeszcze mnie mdli...Zdziwiłam sie tylko że kazano mi kupić
      glukoze(ok3zł), wypić w domu i przyjść po godzinie na pobranie. W pierwszej
      ciąży, w innym mieście najpierw miałam pobieraną krew bez obciążenia, potem
      dostałam glukozę i po godzinie jeszcze raz mnie kłuto. Nie wiem czy zabrakło im
      tym razem na strzykawki czy tak ma być?
      Ja na Twoim miejscu wydębiła bym to skierowanie jednak od lek.tego lub innego i
      jeśli nie da to zapłaciła i miała pewność czy wszystko jest ok.
      • gitara13 Re: test obciażenia glukozą 29.10.06, 20:21
        Jak najbardziej JEST TO BADANIE OBOWIAZKOWE!
        Powinno sie je zrobic pomiedzy 24-28 tyg. ciazy. NAjpierw na czczo, potem po
        godzinie od wypicia gluzkozy.
        Zrob prywatnie, kosztuje mało ,a przeciez lepiej wiedziec, ze wszystko jest w
        porzadku!
        Dziwie sie, ze nie wszyscy ginekolodzy zlecaja to badanie sad

aleksandra
        • mysz76 Re: test obciażenia glukozą 30.10.06, 09:12
          Wiecie co co przychodnia i co laboratorium to inaczej.
          Mój gin dał mi skierowanie. Dzownie dzis do laboratorium i pytam a Pani mi mówi ze muze miec wynik z przed m-ca na badanie krwi.
          Przecież ja robiłam takie badanie na początku ciaży a potem nie, gin nic nie powiedział, wiec skad mogłam wiedziec.

Potem Pani mówi mi ze jutro pobiora mi krew na zwykły poziom,i po tym badaniu jak cos wyjdzie to zrobia mi na drugi dzień glukoze a jak nie wyjdzie nic to nie beda robic.

No rece mi opadają- jak to nie będa robić?jak jest to badanie podstawowe a z tego co piszecie różnie to jest.

Czuje ze chyba mnie te babki jutro wyp[rowadza z równowagi i sie pokłocimy troche.

No i czemu nie zrobia tego samego dnai tych dwóch badan tylko musze leciec na następny dzień, rece opadają.
          • pinacolada77 Re: test obciażenia glukozą 30.10.06, 22:11
            Mam skierowanie od prywatnej lekarki.
            Jeszcze muszę zrobic coś co zwie sie cos tam... coombsa.
            Kupiłam sobie juz glukoze i chyba w piatek zrobie badanko.
            Jedno wiem, chałtura przerażajaca państwowej służby zdrowia, załamka.
            Co do badania na krwi i moczu, to przyznam ze państwowo kieruje mnie co druga
            wizyte.
            Najśmieszniejsza jak dla mnie była państwowa ostania wizyta w 25 tygodniu.
            trwała 3 minut moze mniej, po pytaniu czy wsyztsko ok. Powiexizał ze następnym
            razem zrobi usg i do widzeniawink) Szok, ale cóż.

Ja też czasem zarabiam na życie chałturą, ale nigdy nie tak jak ci lekarze.
            Zawsze jak podpisuje sie pod swoim tłumaczeniem to nigdy sie nie wstydzę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka