dragonflyyy 11.01.07, 13:38 Dziewczyny wybrałyście już sposób na optymalne zmniejszenie bólu podczas porodu? www.oaa-anaes.ac.uk/pdfs/polish.pdf Nie znam sie za bardzo i chciałabym podjąć dobrą decyzję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anntenka tak - zzo :) 11.01.07, 14:43 bede sie umawiac z anestezjologiem na zzo jakos mi sie najpewniejsze wydaje znaczy sie ze zadziala tak jak chce znaczy sie ze nie bedzie bolalo wcale albo malo Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona Re: Ból porodowy - zapobieganie 11.01.07, 15:12 Ja napewno będę łagodzić ból leżąc w wannie z hydromasażem - taka przyjemność w moim szpitalu kosztuje 400 zł (oczywiście w tej cenie mam opiekę położnej przy porodzie i tuż po nim do 24h, osobną salę do porodu rodzinnego i takie tam). Jeśli nie wytrzymam bólu poproszę o ZZO. Pzdr, Gosia. Odpowiedz Link Zgłoś
misia9944 Re: Ból porodowy - zapobieganie 11.01.07, 15:21 Ja bez znieculenia bede rodzic. Tak postanowilam. Bez meza (on nie czuje sie na silach zeby byc tam razem ze mna)ale ja bede twarda- cigle tumacze ze damy rade ;p tyle kobiet urodzilo a ja nie urodze. Odpowiedz Link Zgłoś
mardika Re: Ból porodowy - zapobieganie 12.01.07, 13:14 Ja puki co tez zamierzam rodzic bez znieczulenia, strasznie przeraża mnie to znieczulenie bardziej niż sam poród, chyba daletgo że nałsuchałam sie wiele o różnych skutach ubocznych zoo. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama dziubasek_ona... 12.01.07, 13:22 > Ja napewno będę łagodzić ból leżąc w wannie z hydromasażem Pamiętaj podczas porodu nigdy nie ma nic napewno...i znam osobe która miała wykupiona taka opcję i nic z tego nie wyszło, natura chciała inaczej... A ja ide na żywioł, nie planuje znieczulenia, tak jak nie planowałam poprzednio... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasek_ona marysiowamama 12.01.07, 14:36 Nigdy nie ma nic napewno. Ja jestem nastawiona na taki poród o jakim wspominałam, a jak to się potoczy to tylko Bóg wie. W moim szpitalu za dodatkowe usługi płaci się "po", a nie "przed", tak jak u Twojej znajomej - więc nie mam nic do stracenia. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia1231 Re: zdecydowanie zzo 12.01.07, 13:49 Tak, jak i poprzednim razem. Dzięki temu nie czułam żadnego bólu i poród wspominam bardzo dobrze. Nie było też żadnych komplikacji w związku z tym znieczuleniem. Więc nie widzę powodu, żeby bardziej cierpieć tym razem. Magda i Maciuś (19.02.2005r.) i maleństwo (24.02.2007r.) Odpowiedz Link Zgłoś
novinka_78 Re: Ból porodowy - zapobieganie 12.01.07, 13:51 Ja nie planuję zzo a życie pokaże Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: Ból porodowy - zapobieganie 12.01.07, 14:00 Ja się umówię na zzo, ale czy skorzystam? Zobaczymy! Gin mnie namawia na zzo. Do tego położna uczy nas trochę akupresury, gdzie naciskać i jak oraz pokazywała różne pozycje, które powinnam przyjmowac,żeby mniej bolało. Do tego wanna, oczywiście też. Ale jak będzie, to przecież nikt nie wiem na 100% Wiem,że nie mam zamiaru się męczyć i jeśli będę mocno cierpieć, chcę wziąć znieczulenie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
viwka Re: Ból porodowy - zapobieganie 12.01.07, 16:02 My kupiliśmy baterie do TENS-a, ktory bedziemy stosować w pierwszej kolejności - na pewno. Mamy do dyspozycji jeszcze gaz "głupiego jasia" i 3 znieczulenia farmoakologiczne "w razie co" w gotowości (za free) Poza tym można tu urodzić w kazdej dowolnej pozycji wertykalnej, można siedzieć pod prysznicem i wyczyniać dziwności aby ból ciała zminimalizować, masaże, kompresy moze robić mąż, Ochrona krocza jest zapewniona i poród aktywny jest tu normą. Odpowiedz Link Zgłoś
nhania zzo!! ;) 12.01.07, 16:53 mam juz anestezjologa, wiec bólu sie nie boje!! == www.snugglepie.com/ezb/755090.png Odpowiedz Link Zgłoś
bocianowa Re: Ból porodowy - zapobieganie 12.01.07, 19:44 Ja przy pierwszym porodzie nie pomyslałam ani przez sekunkde o znieczuleniu, było mi ono zbędne. A teraz sama nie wiem, rozmawiałam z położną i powiedziała, że podczas porodu pomoże mi podjąc decyzję. Od dłużeszego czasu juz czuje skurcze, łapie mnie na kilka godzin, cała jestem w stresie,dzwonię do siostry, żeby szykowała się przyjechać po moja córkę. Po czym wszystko mija i cisza na morzu. Już mam troszkę tego dosyć i jestem coraz blizsza podjęcia decyzji o wzięciu znieczulenia. Ale w praniu się okarze Odpowiedz Link Zgłoś
blumch Re: Ból porodowy - zapobieganie 13.01.07, 23:01 u was dziewczyny to przynajmniej xxi wiek. U mnie za zzo trzeba płacic 500 i jeszcze nie widomo czy anestezjo;log przyjedzie-czy bedzie miał inne zajecie. Nie ma tez mozliwosci porodu w wannie no teraz niby jest nowe łóżko z róznymi pozycjami ale i tak preferuja lezenie :_( Wizyty bardzo pozno bo dopiero od 14. ech szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś