zebra51 08.02.07, 12:32 Chcemy jechac na wakacje i potrzebny jest paszport dla Tymona. Ile trwa wyrobienie takiego dokumentu? I ile taki paszport jest ważny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikasob Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 08.02.07, 12:48 Teraz od sierpnia są już chyba biometryczne i może inaczej to wygląda... My wyrabialiśmy jeszcze po staremu: wyrobienie paszportu dla dziecka trwa tak samo jak dla dorosłego, czyli ok. miesiąca. Ważny jest 10 lat. Można wymienić wcześniej (wiadomo, dziecko rośnie i trochę zmienia wygląd, opłaty są wtedy jakoś pomniejszane. Trzeba mieć zdjęcia, dowód zapłaty, akt urodzenia, swoje dowody i co najgorsze - oboje rodziców musi przyjść RAZEM i przy urzędniku w okienku razem się podpisać. To chyba wszystko. Zajrzyj może na stronę Twojego Urzędu wojewódzkiego, bo może o jakimś dokumencie zapomniałam. A, i na specjalną prośbę odpowiednio umotywowaną (np. wykupione wczasy) można się starać o przyspieszenie (mojej cioci udało sie to w 3 dni ). Odpowiedz Link Zgłoś
matie31 Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 08.02.07, 12:53 Wyrabialam w pazdziernku. Czeka si eok miesiaca, jest wazny 5 lat. koszt- 30 zl. Musza byc oboje rodzicow, zdjecie nie musi byc tak super dokladne jak u doroslych. Odebrac moze juz jeden rodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
zolesia Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 10.02.07, 06:08 ja wyrabialam w pazdzierniku i potwierdzam jw. wazne jest tylko ze zdjecie nie musi byc tak dokladne (wystarczy ze widac co to za dziecko - ale jeszcze upewnij sie u siebie telefonicznie) a fotograf nie zawsze to wie. wazne ze twarz dziecka ma byc na bialym tle i nie moze byc rodzica w tle. nas baba u fotografa meczyla pol godziny + teksy w stylu "niech on podniesie glowke". teraz zrobilabym zdjecie sama cyfrowka dziecku lezacemu na bialym przescieradle i wyciela do odpowiedniego formatu. Odpowiedz Link Zgłoś
inia1984 Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 10.02.07, 16:25 nie wiem czy ten pomysl wam odpowiada, ale swojemu bąblowi zrobiłam tak...wpisałam go do swojego paszportu..trwa to ok tygodnia i kosztje 5 zl. inna sprawa ze moj malec ma jeszcze kanadyjski paszport, ale na wyjazd z Polski wystarczy wpis)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamapati DO inia1984 11.02.07, 22:29 Mam pytanko jak to załatwiałaś?Czy na taki wpis tez potrzebna jest zgoda obojga rodziców?I czy na pismie czy oboje musza byc obecni?Dziękuję Ci z góry za odp.Pozdrawiam Ciebie i Alanka Odpowiedz Link Zgłoś
inia1984 Re: DO inia1984 12.02.07, 01:05 witaj)) musisz wziasc swoj paszpotr i pojsc do biura paszportowego. bierzesz normalny druk jak zawsze, wklejasz jedno zdjecie i znaczek za 5 zl. potrzebny odpis urodzenia i dwoje rodzicow. potem zostawiasz wszystkie dokumenty i po tyg odbierasz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
10maj Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 11.02.07, 14:11 My składaliśmy wniosek na początku lutego i jw. z tym że u nas zdjęcie zostało przyjęte warunkowo ponieważ nie było dokładnie na środku. Zobaczymy na razie nie dzwonili żeby podmieniać więc może przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
zolesia Re: Wyrabiałyście swoim dzieciom paszport? 12.02.07, 21:04 w sierpniu 2006 weszly nowe przepisy dotyczace paszportow i nie mozna juz wpisac dziecka do poaszportu rodzicow, tylko trzeba wyrobic osobny paszport za 30 zł na 5 lat. jezeli dziecko zmieni sie "nie do poznania" to trzeba bedzie wyrobic nowy, a wtedy zwracaja odpowiednio pieniadze za "niewykorzystane lata" dotychczasowego paszportu (6 zl za rok). Odpowiedz Link Zgłoś
ahoff Noe ma wazny tylko na rok?! 13.02.07, 21:42 Ja wyrabialam Noemu paszport jakos w pod koniec wakacji i mamy wazny tylko do wrzesnia 2007, bo podobno dzieci do ilus tam lat musza wymieniac paszport co roku. Czekalismy ok miesiac. Jak to jest, ze Matie wyrobilas Tymkowi na 5 lat??? Sa nowe przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś