mcbeall 17.04.07, 20:05 Czy wasze pocieszki też tak samo nie lubią mycia głowy...jeśli tak napiszcie czy i jak sobie z tym radzicie...my już nie mamy pomysłu i jesteśmy z mężem wykończeni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ninjo Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 20:55 nie pomoge niestety, ale powiem, ze tez sobie nie radze. U nas od zawsze kapie mąż i on nie ma z tym problemu. Natalka odchyla glowe, on plucze i wszystko ok. Ale jak ja ja kapie (czy ktokolwiek inny) nie chce odchylic glowy za Chiny i konczy sie na tym, ze albo nie myje jej wlosow, albo po prostu leje jej wode z gory i ona sie drze w nieboglosy. Jest przyzwyczajona do swoich rytualow. Pamietam, jak radzila Super Niania: zamienic kapiel w zabawe (np. kolorowa piana, rozne zabawki) lub tez oslonka na oczy albo mycie wlosow lalce, zeby sie przestala bac Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 21:25 u nas jest umowa, że mówię, kiedy ma zamknąć oczy i zamyka tylko krótko płuczemy Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 22:05 polecam zabawianie nad glowa malego zeby sprowokowac, zmusic go do mocnego zadarcia glowy - wtedy kiedy zainteresowany podnosi ja do gory mozna szybko splukac glowe powtarzanie przy tym zdania ze np. "pluczemy glowe" albo podnies glowe do gory" i tym podobne pomoga maluchowi zrozumiec o co go prosimy my tak robimy i nam poki co wychodzi a jak malemu zaleje sie twarz czy oczy to szybkim ruchem reki przecieram mu buzie i mowie ze wszytsko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 09:15 o matko u nas to samo- Maciej drze sie jak bym go wrzątkiem conajmniej polewała wstaje w wanience, i chce uciekać. a oda jest naprawde w sam raz - aż wstyd przed sąsiadami... ostatnio na sam widok słuchawki prysznicowej ucieka z łazienki choć jeszcze niedawno uwielbiał się nią bawić. teraz jak myję głowę używam frotkowej myjki i namydlam głowę tą myjką oraz tak głaszczę jak chce spłukac pianę- to jak nardzie jedyny sposób-Maciej wtedy tylko stęka ale przynajmniej da się umyć włoski. ale pobijam pytanie- może macie inne jeszcze sposoby. aaa dodam, że próbowałam z taka plastkowa zabawkowa konewka le taka sama reakcja jak na prysznic . www.tik-tak.pl/forum/img/tickers_m/tickers2111.gif www.robaczek.bobasy.pl www.szipszop.pl/tickers/14658.gif Odpowiedz Link Zgłoś
tin_t Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 08:38 u nas jest ok. nie ma problemów. tata leje szamponem, wodą, do oczu się wlewa, a i tak jest zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
kraabik Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 08:52 U nas podobnie bez problemu. Im wiecej się wody leje na głowę tym fajniej. Głowy mała nie odchyla, wszystko leci po buzi, a ona zadowolona... Odpowiedz Link Zgłoś
ania2425 Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 14:11 U nas ten sam problem niestety. Ale ostatnio mamy nowy patent, kupilismy taka mala konewke do zabawy w piasku i splukujemy wlosy z konewki Mloda sie cieszy i przynajmniej nie wrzeszczy jak szalona. Czasem tez sprawdza sie przytrzymywanie recznika przy oczach, tak zeby woda nie leciala po twarzy, ale ta opcja nie zawsze sie sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 14:30 U nas to odwieczny problem, z ktorym sobie nie radzimy. Chetnie skorzystam z porad. Głowę myjemy w dwojke, bo jedno nie daloby rady. Jakub z wanny chce uciekac i silą trzeba go trzymac. Tyle, że boi sie samego splukiwania, ktore trwa krotko. Ale zawsze jest wielki placz. Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 16:11 jakbym czytała o mojej Ali też myjemy jej głowę we dwójkę, jak już biorę prysznic do ręki to zaczyna się cyrk - używam prysznica bo najszybciej jest nim spłukać głowę, polewanie łagodne nic nie daje. a żeby miała głowę odchylić - co ja sobie wymyślam?! Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeall Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 17:54 niestety konewkę też dostała...próbowałam z myciem głowy kaczusi, lalce, żabce...ale mam nadzieję, że w końcu znajdziemy jakiś sposób....nie jest już tak źle jak było na początku...dzięki za rady i czekamy z niecierpliwością na następne Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 18:56 emka uwielbia kapiel, nie ma nic rpzeciwko myciu glowy... ktorej czesci tego rytualu twoje dziecko nie lubi? plukania? mycia? tego, ze woda leci do oczu? Odpowiedz Link Zgłoś
mcbeall Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 20:04 najbardziej nie lubi płukania głowy...musiała jej kiedyś nalecieć woda do oczek bo jeszcze niedawno wszystko było oki...bez żadnych dodatkowych podchodów Odpowiedz Link Zgłoś
jagodzia24.09 Kacper na szczęście lubi 19.04.07, 09:28 My kąpiemy się z zabawkami. Kacper ma kubki, kulki, wiatrak do piaskownicy, do którego wlewa sobie wodę. Nauczyliśmy się podnosić głowę do góry, bo nad wanną mamy halogen, więc jak go pytałam, gdzie się świeci – on zadzierał główkę go góry i patrzył na światełko, ja mu wtedy myłam szyję; potem tak zaczęliśmy myć głowę. Ogólnie to Kacper uwielbia się kąpać, uwielbia jak mu się po głowie leje z prysznica A w lany poniedziałek to sam się upominał, żeby mu pryskać z sikawki po twarzy – piszczał wtedy z radości. Odpowiedz Link Zgłoś
iva30 Re: Mycie głowy !!! 19.04.07, 10:08 U nas też problem z płukaniem włosów, kiedys nawet to lubiła. Teraz zawsze kończy się rykiem, a na basenie nurkuje bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś