Dodaj do ulubionych

Mycie głowy !!!

17.04.07, 20:05
Czy wasze pocieszki też tak samo nie lubią mycia głowy...jeśli tak napiszcie
czy i jak sobie z tym radzicie...my już nie mamy pomysłu i jesteśmy z mężem
wykończeni
Obserwuj wątek
    • ninjo Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 20:55
      nie pomoge niestety, ale powiem, ze tez sobie nie radze. U nas od zawsze kapie
      mąż i on nie ma z tym problemu. Natalka odchyla glowe, on plucze i wszystko ok.
      Ale jak ja ja kapie (czy ktokolwiek inny) nie chce odchylic glowy za Chiny i
      konczy sie na tym, ze albo nie myje jej wlosow, albo po prostu leje jej wode z
      gory i ona sie drze w nieboglosy. Jest przyzwyczajona do swoich rytualow.

Pamietam, jak radzila Super Niania: zamienic kapiel w zabawe (np. kolorowa
      piana, rozne zabawki) lub tez oslonka na oczy albo mycie wlosow lalce, zeby sie
      przestala bac
      • kasikk_29 Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 21:25
        u nas jest umowa, że mówię, kiedy ma zamknąć oczy i zamyka
        tylko krótko płuczemy
    • pati775 Re: Mycie głowy !!! 17.04.07, 22:05
      polecam zabawianie nad glowa malego zeby sprowokowac, zmusic go do mocnego
      zadarcia glowy - wtedy kiedy zainteresowany podnosi ja do gory mozna szybko
      splukac glowe powtarzanie przy tym zdania ze np. "pluczemy glowe" albo podnies
      glowe do gory" i tym podobne pomoga maluchowi zrozumiec o co go prosimy

my tak robimy i nam poki co wychodzi
      a jak malemu zaleje sie twarz czy oczy to szybkim ruchem reki przecieram mu
      buzie i mowie ze wszytsko jest ok
      • smeagoul Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 09:15
        o matko u nas to samo- Maciej drze sie jak bym go wrzątkiem conajmniej
        polewałasad wstaje w wanience, i chce uciekać. a oda jest naprawde w sam raz - aż
        wstyd przed sąsiadami... ostatnio na sam widok słuchawki prysznicowej ucieka z
        łazienki choć jeszcze niedawno uwielbiał się nią bawić. teraz jak myję głowę
        używam frotkowej myjki i namydlam głowę tą myjką oraz tak głaszczę jak chce
        spłukac pianę- to jak nardzie jedyny sposób-Maciej wtedy tylko stęka ale
        przynajmniej da się umyć włoski. ale pobijam pytanie- może macie inne jeszcze
        sposoby. aaa dodam, że próbowałam z taka plastkowa zabawkowa konewka le taka
        sama reakcja jak na prysznic .

www.tik-tak.pl/forum/img/tickers_m/tickers2111.gif
        www.robaczek.bobasy.pl
        www.szipszop.pl/tickers/14658.gif
    • tin_t Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 08:38
      u nas jest ok. nie ma problemów. tata leje szamponem, wodą, do oczu się wlewa, a
      i tak jest zadowolony.
      • kraabik Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 08:52
        U nas podobnie bez problemu. Im wiecej się wody leje na głowę tym fajniej. Głowy
        mała nie odchyla, wszystko leci po buzi, a ona zadowolona...
    • ania2425 Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 14:11
      U nas ten sam problem niestety. Ale ostatnio mamy nowy patent, kupilismy taka
      mala konewke do zabawy w piasku i splukujemy wlosy z konewki smile Mloda sie
      cieszy i przynajmniej nie wrzeszczy jak szalona. Czasem tez sprawdza sie
      przytrzymywanie recznika przy oczach, tak zeby woda nie leciala po twarzy, ale
      ta opcja nie zawsze sie sprawdza.
      • alfa36 Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 14:30
        U nas to odwieczny problem, z ktorym sobie nie radzimy. Chetnie skorzystam z porad. Głowę myjemy w dwojke, bo jedno nie daloby rady. Jakub z wanny chce uciekac i silą trzeba go trzymac. Tyle, że boi sie samego splukiwania, ktore trwa krotko. Ale zawsze jest wielki placz.
        • patoga Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 16:11
          jakbym czytała o mojej Ali
          też myjemy jej głowę we dwójkę, jak już biorę prysznic do ręki to zaczyna się
          cyrk - używam prysznica bo najszybciej jest nim spłukać głowę, polewanie łagodne
          nic nie daje. a żeby miała głowę odchylić - co ja sobie wymyślam?!
    • mcbeall Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 17:54
      niestety konewkę też dostała...próbowałam z myciem głowy kaczusi, lalce,
      żabce...ale mam nadzieję, że w końcu znajdziemy jakiś sposób....nie jest już tak
      źle jak było na początku...dzięki za rady i czekamy z niecierpliwością na następne
    • mijaczek Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 18:56
      emka uwielbia kapiel, nie ma nic rpzeciwko myciu glowy... ktorej czesci tego
      rytualu twoje dziecko nie lubi? plukania? mycia? tego, ze woda leci do oczu?
      • mcbeall Re: Mycie głowy !!! 18.04.07, 20:04
        najbardziej nie lubi płukania głowy...musiała jej kiedyś nalecieć woda do oczek
        bo jeszcze niedawno wszystko było oki...bez żadnych dodatkowych podchodów sad
    • jagodzia24.09 Kacper na szczęście lubi 19.04.07, 09:28
      My kąpiemy się z zabawkami. Kacper ma kubki, kulki, wiatrak do piaskownicy, do
      którego wlewa sobie wodę. Nauczyliśmy się podnosić głowę do góry, bo nad wanną
      mamy halogen, więc jak go pytałam, gdzie się świeci – on zadzierał główkę go
      góry i patrzył na światełko, ja mu wtedy myłam szyję; potem tak zaczęliśmy myć
      głowę. Ogólnie to Kacper uwielbia się kąpać, uwielbia jak mu się po głowie leje
      z prysznica smile
      A w lany poniedziałek to sam się upominał, żeby mu pryskać z sikawki po twarzy –
      piszczał wtedy z radości.
    • iva30 Re: Mycie głowy !!! 19.04.07, 10:08
      U nas też problem z płukaniem włosów, kiedys nawet to lubiła. Teraz zawsze
      kończy się rykiem, a na basenie nurkuje bez problemu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka