wandzia24 04.07.07, 23:43 zapraszam may grudniowe,jak rozwijaja sie wasze pociechy?maja juz zabki, pelzaja a moze juz raczkuja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: mamy grudzien 2006 04.07.07, 23:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=56514493&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
asiek07 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 09:47 Zostałam mamą 9 grudnia 2006, mała jest kochana, ma jednego ząbka.Od porodu nic jej nie dolega, zadnych gorączek. Cały czas się śmieje. Odpowiedz Link Zgłoś
zona757 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 10:19 nasz maluszek wyskoczyl a raczej Go wycignieto 24grudnia. tez nic mu nigdy nie dolegalo oprocz koleczek,ktore minely zreszta ksiazkowo-w 12 tyg zycia. teraz ma 74cm i wazy ponad 9 kg ale nie wiem ile ponad ma 2 dolne 1 z ktorych 1.wyskoczyla dokladnie w 6 miesiecy po porodzie(24 czerwiec)a druga 5 dni pozniej. zaczol podnosic dupke,pozycja na czworakach,i pelza do przodu. tez jest radosnym zadowolonym dzidziusiem.gdy zrobi cos trudnego,innego lub tata cos nowego wykombinuje Maly patrzy na mnie pytajaco CZY WIDZIALAM.taka to malpka mala. jest Kochany tak jak i Wasze Dzidzie.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 10:39 Ja urodzilam synka 8 grudnia. Przechodził już zapalenie płuc, anginę i nne drobne infekcje. Zębów zero Jest żywy, ciągle musi byc czymś zaabsorbowany. Odpowiedz Link Zgłoś
minia282 Re: mamy grudzien 2006 07.07.07, 00:16 Moja Mała urodziła się 11 grudnia w Waszawie.Ważyła 4170 i 56 cm w 41 tygodniu. Start był ciężki, od razu zapalenie płuc, fototerapia, szmer w sercu, złamany obojczyk przy porodzie i niedokrwistość. Przekręca się na brzuszek przez lewy boczek z brzuszka nie umie, stoi na czterech i pełza do tyłu. Najbardziej się śmieje jak roi=bię jej akuuku... uwielbia MINI-MINI i piosenki Bebe Lili... a i zwiastuny reklam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anusia1912 Re: mamy grudzien 2006 07.07.07, 15:32 Wojtus urodzil si 19 grudnia.Ze szpitala wyszlismy dopiero po nowym rok bo mial zapalenie pluc. Niestety ma chore nerki, alrgik okropny, ma azs, ale rozwija si prawidlowo. Bardzo szbko zaczal gaworzyc smiac sie do wszystkich, teraz tylko do nielicznych no i tylko do znajomych osob. Ma 2 zabki i wyglada uroczo Odpowiedz Link Zgłoś
julka062 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 10:10 Witam, zostałam mamą 30 grudnia, mała jest bardzo grzeczna, nie ma jeszcze ząbków, pełza i turla się, jest bardzo wesoła,nie chce pić z butelki, ani niekapka! Chodzimy na rehabilitację z powodu kręczu szyjneo!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zona757 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 10:22 nooo!!!nasz tez nie uznaje butelki ani kubeczka.zupki chce juz(nadal karmie cycem) jadac samodzielnie wyrywa mi lyzeczke i sie rzadzi,hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
wanda589 26 grudzień 05.07.07, 10:39 Raczkuje siedzi, wierci się, i nie nadążam Troche brzuszek szwankuje, ale poza tym jak rybka. Ząbków brak. Skupił się chyba na wstawaniu w łóżeczku i olał szczęki. Pozdrawiam wasze dzidziusie. Odpowiedz Link Zgłoś
bacia14 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 10:50 Synek urodził się 3 grudnia, oprócz koleczek i ulewania nic mu nie dolegało, jest cudowny, waży 8900, zęby 4 i piąty pod skórą widać, siedzi samodzielnie, zaczyna raczkować, wstaje w łóżeczku. Hitem jest postawienie go obok np kanapy, śmieje się jak szalony! I tak jak poprzednik jak się wygłupia z tatą to patrzy na mamę, czy mama widzi? Jak się uśmiecham to szaleje ze szczęście i rży na głos!!! Słodki jest! Odpowiedz Link Zgłoś
viviana00 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 13:55 Nasza córeczka też przyszła na świat 3 grudnia. Raczkuje albo pełza - jak jej się podoba. Ma jeden ząbek na dole. Waży ponad osiem kilogramów, ma około 75 cm wzrostu. Nie siedzi jeszcze sama, głównie zajmuje się zwiedzaniem całego mieszkania (a ma trochę metrów). Jest radosna, najweselsza z naszej całej czwórki. Dotąd nie chorowała. Też fajnie śmieje się na głos. No w ogóle cudna - wiadomo... Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
iwonn8 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 15:28 moja coreczka urodzila sie 21 grudnia; z dnia na dzien jest coraz fajniejsza; smieje sie w glos i piszczy jak sie cieszy; uwielbia jak sie ja straszy(tak na niby) wtedy to az pieje!!!lubi piosenki z minimini- siedzi, raczkuje i prostuje juz nogi do stania!!i wogole jest strasznie mobilna, nie mozna zostawic jej nawet na sekunde-zebow 0!!!wlosow tez nie za duzo!i wszystko gryzie.poprostu cudo! Odpowiedz Link Zgłoś
ollik83 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 18:10 Mój synek urodził się 29 grudnia, waży prawie 8 kg i mierzy 72cm. Ciągle jest w ruchu nawet przy jedzeniu musi kołysać nóżkąlubi jak czytam mu książeczke i mówię wiersze. Uwielbia jak się wygłupiamy i głośno sie wtedy śmieje. Opanował też głos, którym nas straszy(tak jakby pies warczał).Zebów jeszcze nie ma, udaje mu się samodzielnie siedzieć, ale nienawidzi jak my go chcemy posadzić, pręży się i staje na nóżki, zreszta w ogóle szuka okazji by móc postać.Potrafi się przekręcac z plecków na boczki i na brzuch i odwrotnie. Niestety uwielbia także ciągnąć nas za włosy, szczypać i łapać za nos Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka191 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 18:29 Mój synuś urodzil sie 22grudnia,4kg,58cm.teraz wazy ok 10kg,ma 2 zabki,nastepne 2 juz sie szykuja do wyjscia.przekreca sie z brzuszka na plecki i odwrotnie,siedzi sam,jeszcze nie raczkuje.Nienawidzi lezec,najlepiej to na raczkach u mamusijest bardzoo ruchliwy,nie ma sekundy zeby spokojnie usiedzial.uwielbia bawic sie wszystkim co nie jest zabawka.caly czas sie smieje i jest bardzo pogodny.Ogólnie jest najwspanialszy na swiecie))))) pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalas Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 21:01 moja córka urodziła się 18 grudnia, jest przecudną grzeczną dziewczyną, która nie sprawia rzadnych problemóm, generalnie bawi się sama, zasypia sama, je wszystko co jej daję, obojętnie czy łyżeczką czy butelką. Ale jak piszecie o siedzeniu, kulaniu się, czy staniu, to jestem załamana. Chyba jest wyjątkowym leniuszkiem, bo nie siedzi, kula się tylko w jedną stronę, z brzucha na plecy jeszcze nie potrafi. Ząbków też nie ma. Lekarze mówią że narazie to wszystko jeszt jeszcze w normie, więc czekam Odpowiedz Link Zgłoś
doloresdd Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 23:18 moja córeczka też urodziła sie 18 grudnia, jest baaardzo kochana, grzeczna , mało płacze ale jak juz zapłacze to wszystkich stawia na nogi, je wszystko łyżeczką pije z niekapka , ząbków nie ma , siedzi i przewraca się z boku ale tylko jednego i w jedną stronę. Waży 8160 i ma 67 cm. Pozdrawiam mamy z 18 grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
martynkat Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 22:48 ja zostalam mama 19 grudnia, córka urodzila sie 3750 dkg i 57 cm dluga, teraz waży okolo 9 kg, ma dwa ząbki na dole(jedynki), pięknie sama siedzi i pełza do tylu ale juz zaczyna kolibac se na kolankach, ogolnie rozwija sie prawidlowo, nie chorowala poważnie za wyjątkiem lekkiego przeziebienia, jest pogodna i usmiechnieta, uwielbia dzieci i pieski... a jej ulubiony yutwór to " ogórek zielony" Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka81 Re: mamy grudzien 2006 05.07.07, 22:51 a mój synek urodził sie 30 grudnia, waży 8900, 70cm, nie turla sie, nie pełza, nie przekreca na boczki - lenuch z niego, za to lubi jak się go nosi, śmieje sie w głos, guga, zębów brak, teraz uwielbia jakiekolwiek jedzenie byle nie cyc (chyba sie na niego obraził bo zje tylko na spiąco) Odpowiedz Link Zgłoś
dzina84 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 02:44 mój synek urodził się 27 grudnia, na chwile obecną ma 8,450 kg i 73cm, nie ma jeszcze ząbków i jeszcze nie raczkuje, ale przekręca się już na brzuszek, wcina bardzo chetnie wszystkie owocowe i warzywne nowości choć najbardziej lubi mleczko mamusi , jest bardzo spokojny, rzadko płacze, nigdy nie chorował Odpowiedz Link Zgłoś
siaba29 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 07:48 Moje Słoneczko urodziłam 13 grudnia),teraz waży ok.8kg i mierzy 72cm. Sonia uwielbia leżeć na brzuszku,obraca się już na wszystkie stronya najchętniej leżąc na brzuszku wokół własnej osi o 360 stopniUwielbia jak trzymam ją na rączkach a tata nas goni-śmieje się wtedy w głos.Posadzona czasami chwilę siedzi sama,pełza do tyłu z dupką do góryBardzo chciałaby już chodzić,bo woli stawać na nózki niż siedzieć.Ząbków brak.Jak płacze to woła mmmamma! ) Kocham ją najmocniej na świecie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks1.com Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 10:17 mój synek urodził się 29 grudnia w 39 tygodniu,ważył 3700, teraz waży 9 kg, przewraca się z plecków na brzuszek i odwrotnie, w ten sposób się przemieszcza, niestety jeszcze sam nie siedzi, jest bardzo pogodny, bardzo głośno się smieje, je wszystko co mu mama da, a szczególnie cysia, poza tym słoiczki gerbera i hippa, nie lubi bobovity, nie choruje, ząbków jeszcze nie ma , ale wszystko bierze do buzi i gryzie wię chyba coś będzie wychodzić. Pozdrawiam mamy które urodziły 29 grudnia Odpowiedz Link Zgłoś
asiek07 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 10:44 No, no , no ale nas sporo. Grudniaczki górą!!! A tak poza tym to skąd mamuśki jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
zona757 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 11:52 hej.Asia tez wpadam w zachwyt.wlasnie wlaczylam komp.i tak radosnie sie czyta ta wszystkie wychwaly pod adresem naszych malenstw.moj ma dzis cieeezki dzien.kupki od 3dni nie robil(po sloiczkach)ale sruu.dobrze jest. klaniam sie z Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
siaba29 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 20:05 mieszkamy w Jastrzębiu Zdroju(Śląsk) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ollik83 Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 10:55 hej,jestem z Lublina, a mały urodził się o 10.05 Odpowiedz Link Zgłoś
wioleta101 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 12:19 Mateuszek urodził się 24 grudnia, nie ma jeszcze ząbków, pełza i samodzielnie jeszcze nie siedzi ale na szczescie nie mamy na koncie żadnych chorób czy kolek Waży 8,5 kg, karmiony piersię do 6 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
ewulinda331 Re: mamy grudzien 2006 06.07.07, 22:01 Moja mała urodziła się 14 grudnia. Jest bardzo pogodna i wszystkiego ciekawa. Sama siedzi, przekreca się, pełza, wstaje w łóżeczku na nóżki ale później nie wie co ma zrobić! Najbardziej lubi kaszkę i maminy bar mleczny. Mamy tylko małe problemy z układem moczowym, ale to nic wyjdziemy z tego. Pozdrawiamy z Wrześni. Odpowiedz Link Zgłoś
jezioranka2 Re: mamy grudzien 2006 07.07.07, 09:35 WItam, moja Amelka urodziła się 9 grudnia, teraz ma ponad 9kg i 70cm. NIe ma ząbków i nie raczkuje. Pełza do tyłu i obraca sie o 360 stopni wokół własnej osi. Jest strasznie ciekawska. Właśnie uczymy ją zasypiać samą i ryczy dobrą godzinę zanim się zmęczy i uśnie. Jesteśmy z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
renatill Re: mamy grudzien 2006 07.07.07, 13:41 Hej, moja Anastazja urodziła się 26 grudnia, przekręca się już ładnie, podnosi strasznie pupę do góry, ale rączki jeszcze nie chcą współpracować, tak że buzia jest przy podłodze. Składa juz niezdarnie rączki do "bravo", je od 3 miesiąca dodatkowe pozamleczne produkty, ale niedużo, po pół słoiczka dziennie. Zabki 2, ale chyba niedługo będą kolejne. Jest kochana i ślicznie się smieje. Pozdrawiamy z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
burgundia1 Re: mamy grudzien 2006 07.07.07, 23:10 Witam! Mój synek Michał urodził się 15 grudnia. Siedzi sam juz od ponad miesiąca, turla sie we wszystkie strony, powoli pełza i probuje wstawac. Uwielbia wszystkie kable ...zwłaszcza te od myszki i klawiatury. Jest niebywale pogodny i wesoły. Je wszystko co mu damy ale najbardziej w dalszym ciągu smakuje mu mamine mleko... jak dotąd zębów brak. Jak jeden z poprzedników szczypie nas okrutnie i ciągnie za włosypoza tym straszna z niego gaduła pozdrawiamy znad morza Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkanaj Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 14:14 Witajcie! Jakub urodził sie 20 grudnia ale całe swieta spedzilismy jeszcze w szpitalu. Nie siedzi i nie raczkuje ale pieknie obraca sie z plecków na brzuszek i odwrotnie, i pełza po całym pokoju. Ma jednego zabka i kolejny juz w drodze. Jest moim najwiekszym szczesciem. Pozrowienia z Gogolina. Odpowiedz Link Zgłoś
eselte Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 18:39 cześć dziewczyny Gosia z 26.12 z wawki.strasznie ciekawa,wszystkiego chciałaby dotknąć i włożyć do buzi.obraca się na wszyskie strony, umie stać na czworaka ale jeszcze nie poruszy się w tej pozycji, pełza do tyłu, nie siada sama ale chyba już niedługo bo coś kombinuje w tym kierunku..gdy jest u mnie na rękach i nóżki zlapią podporę to stoi zero zębów karmiona piersią plus na noc butla i słoiczki pozdrawiam grudniowe mamy i ich grudniątka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka9999 Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 20:14 Witam wszystkie mamusie i ich pociechy !! Moje maleństwo urodziło się 3 grudnia z wagą 4060g i 56cm teraz wazy 8 kg i ma 75 cm (taka glizda). Jest kochany uwielbia sie tulić, bardzo duzo śmieje się w głos, okropnie piszczy i przy okazji sie niesamowicie ślini. Nie siedzi samodzielnie. Przekreca sie na boki i brzuszek coś pełza i zabiera się za raczkowanie tzn. potrafi przybrać pozycję czworaczą, ale nie wie z czym to się "je". Ma dwa ząbki. Nadal karmie go piersią, słoiczkami(codziennie zupka z mieskiem i owoce) a na śniadanie i kolację oprócz cyca zjada kaszkę. Gdy śpiewam mu tosi tosi to zamiast klaskać wali się po brzuchu, jak mu mówie hopsa hopsa to cały podskakuje, jak mówię husiu husiu to na raczki i się buja. Uwielbia jak mu sie śpiewa. Zaczyna stulać tatata bababa, ale mamama ani rusz . I co najgorsze nie przesypia nocy . To chyba tyle. Pozdrawiam i zdrowia życzę dla mam i ich pociech Odpowiedz Link Zgłoś
mama26 Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 22:24 nasza Jagoda urodzila sie w Warszawie 26 grudnia. Jest strasznym śmiejuchem, nie siedzi sama a przekrecać się także przestała za to cały czas podnosi sie z plecków tzn główkę wysoko, wysoko i rozgląda dookoła a na leżąc na brzuszku unosi sie na łapkach tez bardzo wysoko jakby chciała się podnieść na nóżki. Najbardziej zapatrzona jest w swojego starszego braciszka i już widać , że bedzie go we wszystkim naśladować. Uwielbia zajadać cycusia oraz wszelkie warzywka ze słoiczkow ( miesko niechetnie )i wyrywa nam nasze jedzonko !!! Ząbek wyszedł trzy dni temu przyprawiając mnie o niezły stres poniewż wychodząc przeciął dziąsełko i cała buźka była we krwi. Pozdrawiamy Wszystkie grudniowe Dzieciaki i Rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
akossak1 Re: mamy grudzien 2006 08.07.07, 23:20 Witam Witam Nasz Dzidziuń KOndzio był wspaniałym mikołajkowym prezentem przyszedł na świat 6 grudnia o 1.50 po 20 godzinnym pobycie na porodówce, jakoś mu sie nie spieszyło, ważył 3970 g i miał 58 cm. Obecnie jest rozradowanym siedziuchem, aczkolwiek sam nie usiądzie, ma 2 ząbki, mówi mama, baba, przewraca sie na boki, na brzuszek, na plecki rzadziej... zaczyna również prostować się na rączkach i stawać na kolankach, w sumie to tak pompuje śmiesznie, no i pełza niczym rak do tyłu.. często bywa u Mamy na rękach, która chce świat pokazywać, potem trochę żałuje bo niełatwo jest go odłożyć umie huśtać się w leżaczku bujaczku, wymachując lewą nóżką i coraz to mocniej i mocniej... z jego jedzeniem nie jest lekko, karmimy sie piersią i z zupkami walczymy czasem bardzo ostro, daje mu na noc kaszke z butelki na zmiane z piersią i to też niechętnie... w nocy za to pobódka co 2 godziny MOże ma ktoś na to pomysł????? Dzidziuń piszczy, gaworzy, śpiewa.. uwielbia pieski, no i oczywiście od całkiem-maluszka uwielbia Lokomotywe Tuwima, potrafi sie nawet tym wierszykiem uspokoić z wielkiego płaczu rewelacja, bywały dni, że słyszał go kilka razy dziennie, czytamy bajeczki.. no i uwielbia jeszcze tańczyć pozdrawiam wszystkie mamy!!! i te maleństwa również Odpowiedz Link Zgłoś
marcinn24 Re: mamy grudzien 2006 09.07.07, 01:16 moja Wiki urodziła się 19 grudnia jest bardzo wesołym dzieckiem często się śmieje, sama zasypia, ma jeden ząbek, jak jej się uda "mówi" tata tata Wszystko byłoby super gdyby nie chore bioderko Jak miała trzy mies. okazało się ze mała urodziła sie ze zwichniętym biodrem, założyli jej gips od 12.04 do 03.07 znosiła go bardzo dobrze,teraz jest w szynie koszli i sama siedzi mamy nazieje że obędzie się bez operacji. Trzymajcie kciuki mama Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_buzia Re: mamy grudzien 2006 09.07.07, 10:26 witam Jędruś urodził się 1 grudnia w Poznaniu, więc z tego co widzę, jest najstarszy zębów ma 6, siedzi w miarę stabilnie, ale jescze sam nie siada. pełza z dużą szybkością, wstaje do pozycji raczkującej i próbuje się poruszać. turla się na wszystkie strony. jest bardzo pogodny, uwielbia koty, komórkę i tatusia nie chorował, zajada się maminym mleczkiem, natomiast zupki średnio, a na smak mięska ma odruch wymiotny. pozdrawiam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulina-1 Re: mamy grudzien 2006 09.07.07, 13:31 Moje cudeńko przyszło na swiat 25 grudnia o 00.40 (3380g/57cm). Dostalismy najpiękniejszy prezent gwiazdkowy w postaci córeczki. Jest małym urwiskiem - wszędzie wejdę, wszytko dotknę i spróbuję. Etap przekręcania się na brzuszek mamy opanowany perfekcyjnie, teraz na topie jest wstawanie - niestety nie zawsze potrafi się utrzymać przy szczebelkach i mamy wtedy wielką rozpacz. Mama przytuli, pocałuje i Julka dalej gdzieś wędruje. Siedzenie też nam się już znudziło, najlepiej jest stać i to długo. Ząbki idą, niebawem i ja będę podziwiać białe perełki w maleńkich usteczkach, ale teraz mamy dużo śliny i rączki w buźce. Z jedzeniem to różnie, mamy mleczko już się znudziło (dadam że maleńka nie chciała ssać więć musiałam odciągać i dostawała z butli co jest łatwiejsze dla dzieciaczka), modyfikowane również odpadło na starcie (kiedys piła, małe ilości ale i z tego zrezygnowała). Dania słoiczkowe wcina i to te duże, resztę uzupełniamy kleikiem i kaszką. Julcia jest bardzo zwinna, radosna. Do 4,5 miesięcy nie miałam żadnych problemów - aniołek w domu. Od dnia gdy przekręciła na brzyszek robi to cały czas - nawet gdy śpi (powrót na plecki jeszcze sprawia jej trudność). Noce mam teraz nie ciekawe bo mam od 5-7 pobudek, wstaję kładę córcie na plecki i ma całe 40 minut spania, ona w tym czasie przekręci się na brzuszek, przemieści się w łóżeczku i zaczyna marudzić bo nie wie jak się odwrócić. Wstaję, przekręcam Julkę na brzuszek i znowu mam 40 minut. Innych trudności z wychowaniem nie mam, czekam kiedy minie etap wędrówek nocnych, bo chciałabym się wyspać. Kolki nigdy nie miałyśmy. Pediatra widuje nas tylko na wizytach kontrolnych - oby tak dalej. Pierwsze słowo jakie usłyszłam od Juleńki to mama. Zastanawiam się czemu zawsze jak płacze wymawia je. Nic innego tylko mama i mama, a jak już się zjawię to śmieję się i śmieję. Uwielbia Tatusia, wystarczy jak go zobaczy to rwie się do niego. Jesteśmy bardzo szczęśliwi. Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś