mamcia15 05.07.07, 14:53 Mój mały siusia i robi kupke do nocniczka ale nie woła, że chce. Sama muszę wyczuć tą chwilę. Jak jest u Was.Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emmilka Re: czy siusają do nocnika?? 05.07.07, 15:28 "Dopiero pod koniec drugiego roku życia dziecko jest gotowe do nauki samodzielnego wypróżniania się" - to wlasnie wczoraj czytałam w ksiązce dr Brazeltona Tak czy inaczej uwazam, ze niewiele dzieci potrafi juz w wieku roku sygnalizowac potrzeby tego typu (a ze matki potrafia to wypatrzec to tresura matek). Wierze w ewolucję (tak było z samodzielnym zasypianiem, jedzeniem łyzeczką etc) - na razie nocnik sluzy do zabawy a powoli bedziemy opowiadac do czego jeszcze... Przed przedszkolem dojdziemy i do tego - moze nastepne lato (tylko co bedzie z wykladzinami w domu hi hi) a tak a propos dzieci za wczesnie przyuczane moga potem miec kłopoty z moczeniem sie (polecam: "Kazde dziecko może mieć sucho" G. Haug-Schnabel) Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia15 Re: czy siusają do nocnika?? 05.07.07, 15:39 Mój mały chodzi do złobka i tam też go uczą siedziec na nocniku. To znaczy że ze żłobkiem cos jest nie tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
emmilka Re: czy siusają do nocnika?? 05.07.07, 16:34 przepraszam, nie chciałam Cie urazic - ostatnio własnie dziadkowie dyskutowali o nocniku i to dla mnie drazliwy temat. Pracuje w domu (glownie), wiec kwestie żłobka mogłam odrzucic. Nie wiem dlaczego sadzaja - to pewnie sposób na przyzwyczajenie do nocnika... taka metoda... Niemniej nie oczekiwalabym jeszcze, ze dziecko bedzie sygnalizowało. Ostatnio gadałysmy namietnie w znajomej firmie o nocnikach, bo akurat corka jednej z pan uczyla sie nocnikowania (2 tygodnie zajelo to rodzicom a mała ma ponad 2 lata i juz niezle sie komunikuje) - podobno to było długo, bo starsi bracia tej dziewczynki potrzebowali około tygodnia. Ta historia upewnila mnie tylko w mojej decyzji - wszystko powoli ale wysadzającym też życze wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia15 Re: czy siusają do nocnika?? 06.07.07, 23:28 Droga emmilko nie urazilaś mnie, wszystko ok .Mój mały lubi siedzieć na nocniku nigdy go nie zmuszałam siłą. Siedzi sobie grzecznie i przegląda książeczki, aż tu nagle... kupka, a potem razem idziemy zrobić kupce papa do muszli. A z sygnalizowaniem to bede cierpliwie czekać, tak jak mówisz wszystko powoli. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
sylawoj Re: czy siusają do nocnika?? 22.07.07, 11:34 Moje dziecko dziadkowie sadzali na nocniczku odkąd skończyła pół roczku - też uważałam,że za wcześnie i bez sensu - bo czytałam mądre ksiązki. A efekt jest taki, że moja córka - 15 miesięczna mówi siii i pędzi do łazienki, grzecznie siada na nocniczku i jak zrobi pokazuje, że chce już zejść - więc chyba jednak nie każde dziecko jest takie same i nie każde dziecko mozna jedną miarką mierzyć. Ja się cieszę - bo powoli zużywamy coraz mniej pampersów, dzieciak ma sucho a i z nocnika nie ucieka jak to robią niektóre dwulatki. Więc wg mnie im wcześniej się sadza tym lepiej. Potem dziecko nie bawi się nocnikiem tylko wie do czego służy. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia86 Re: czy siusają do nocnika?? 26.07.07, 17:19 Popieram Ciebie. Też poczekam do 2 lat. Z Antkiem zajęło nam to tydzien - dojrzał do tego po prostu, miał jakieś 2 lata i 2 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
daga210 Do Emilka 11.07.07, 22:02 Witaj, dziwi mnie ten Twój pogląd..Moja Olga majać 8,5 miesiąca codziennie robiła kupke,siku do nocnika. Miałysmy ułatwione zadanie, bo akurat robiła o jednym czasie. W tej chwili Olga potrafi powiedzieć , ze chce sisi lub ee a biegajac bez pieluchy sama siada na nocnik i załatwia sie do niego. Nikt jej nie sadza, ot ma potrzebę to siada. czasami przypominam jej lub sie pytam czy chce sisi i odpowiada mi, ze nie lub idzie na nocnik i sika. Nie uważam, żeby to była jakakolwiek TRESURA!!! ani żeby to było dziwne. Dziwi mnie wlasnie taki poglad jaki Ty przedstawiłas. Czy Ty uczac jeść z butelki Trasowałaś dziecko???????? Ja małej wyrobiłam pewien nawyk od małego, miałam przy tym sczescie, bo nie bała sie nocnika, ale nie uważam, żebym jako matka wytresowała dziecko. Ot chciało mi sie i już, mało tego musze Ci jeszcze napisać, że tego lata mam zamiar zrezygnować z pieluch a pani doktor, która podpytałam o ta kwestie jest jak najbardziej ZA. pozdr. Daga Odpowiedz Link Zgłoś
daga210 Re: Do Emilka 11.07.07, 22:04 Ps. Nie wydaje mi sie, żeby dziecko ktore nie sika do pieluchy miało klopot z moczeniem sie w nocy.. litości dziewczyny, co to za madrości wyczytałyście.. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 tresura.... 14.07.07, 15:04 idąc za myślami Emilki musze stwierdzić że wszystko czego uczymy nasze dzieci jest po prostu TRESOWANIEM. Brzmi nie najlepiej ale skoro wyuczony nawyk sikania na nocnik jest tresurą to wyuczony nawyk trzymania butelki, jedzenia łyżeczką, usypiania w łóżeczku itd. również jest tresurą. Dlatego już sama nie wiem czy my te dzieci wychowujemy czy tresujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
daga210 Re: ja wychowuje dziecko a Tresuje PSA 14.07.07, 15:49 ale jesli ktos chce na odwrót to prosze bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: czy siusają do nocnika?? 05.07.07, 15:54 Wiele jest teorii z nauką zalatwiania się do nocnika... Mój mały co rano ładnie robi siku do nocnika i nawet na to czeka. Pieluchę po nocy ma suchą lub tylko lekko zmoczoną. Lubi robić do kaczuszki, czyli nocnika z rysunkiem kaczki jest potem chwalony i dostaje buziaka i jest przeszczęliwy. Natomiast w dzień za nic nie chce na nim siedzieć - ma ciekawsze zajęcia i go nie zmuszam na wszystko przyjdzie pora. Roczne dziecko wg mnie jak najbardziej można przyzwyczajac już do nocnika, ale wiadomo dopiero od ok 1,5 roku samo zacznie zdawać sobie sprawę o co tak naprawdę chodzi z tym sikaniem W złobku uczą nocnikowania jak najbardziej i OK niech ucza w grupie większa motywacja, ale uważam, że natury się nie przeskoczy i dziecko samo dojrzeje do świadomego nocnikowania.........o rany jak na mnie dlugi wywód.... Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: czy siusają do nocnika?? 06.07.07, 09:51 Nie ma szans Nie usiedzi na nocniku dłuzej niż 30s. ale puszczam bez pampka i jak siknie sobie po nogach, to zwracamy mu uwagę, na ten fakt. Żeby cos zaczął kojarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
1979ju Re: czy siusają do nocnika?? 06.07.07, 10:58 U nas tez różnie, czasami zrobi bez problemu, czasami nie da się w ogóle usadzić. Pozdr, Asia z Tosiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: czy siusają do nocnika?? 06.07.07, 12:57 Moja wali w pieluchę. Nawet nie wie że coś jej tam wylatuje dołem i mam wrażenie że kupsko w majtach jej nie przeszkadza. Ja również wierzę w ewolucję. I zauważam że dla wielu rodziców załatwianie potrzeb fizjologicznych jest wyznacznikiem inteligencji i niemal geniuszu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
beatat114 Re: czy siusają do nocnika?? 07.07.07, 22:19 Emilka sika w pieluchę, nocnik ma i się z nim oswaja, a uczyć nocnikowania mam zamiar po skończeniu 18 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
babie_lato1 Re: czy siusają do nocnika?? 11.07.07, 08:36 Jeszcze nawet nie kupiłam nocnika. Naukę planuję na wiek dziecka 1,5 roku (chyba wtedy kupię). Chociaż może i by się nauczył wcześniej, ale mnie się nie spieszy, trzymam się ksiąg, które twierdzą, że jeszcze nie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
sadaga Re: czy siusają do nocnika?? 11.07.07, 10:09 niestety nie. mój synek nie chce absolutnie korzystać z nocniczka. powodów widzę kilka: 1. jest b. ruchliwy i nie potrafi usiedzieć w jednym miejscu, 2. jest szczuplutki i dupcia wpada mu do środka trochę za głęboko. Odpowiedz Link Zgłoś
sadaga Re: czy siusają do nocnika?? 11.07.07, 11:40 aha - myślę że poczekam aż mały dojrzeje do etapu nocnikowego, nie chcę go zmuszać. zresztą nawet jeśli chciałabym to nic z tego mój mały uparciuszek jak czegoś nie chce to nie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: czy siusają do nocnika?? 11.07.07, 17:26 No mojego synka to żadne siły, a już przede wszystkim ja, nie zmuszą do siadania na nocnik. Nie i koniec. Za to nocnik jest świetny do zabawy i narazie tak chyba zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
ania_34 Re: czy siusają do nocnika?? 11.07.07, 22:57 Niestety nie Mamy foczkę po synku, nie zdązyliśmy schować albo wyrzucić i tak padło na pierwsze próby niezamierzone... W ich wyniku Gabrysia lubi niestety tylko się foką bawić - siada w ubraniu, przenosi, głaszcze. A jeśli chodzi o właściwe wykorzystanie, gdy pytam "Chcesz siku? Zrobisz kupkę?" Mówi "nie, nie" i koniec zabawy - ucieka daleko Odpowiedz Link Zgłoś
anula33cza Re: czy siusają do nocnika?? 27.07.07, 08:45 Ja nigdy nie przejmowałam się nauką sikania na nocnik.Starszy syn załapał o co chodzi mając 2 lata 3,4 mc.I co więcej ja nie uczyłam sikania na nocnik tylko od razu do ubikacji(siedział na miękkiej podkładce)Wcześniej nie było mowy o chęci siedzenia na nocniku.Każde dziecko jest w innym wieku gotowe do samodzielnego sygnalizowania i załatwiania potrzeb fizjologicznych.Ja wogóle się tym nie przejmowałam kiedy to nastąpi,mimo iż od teściowej ciągle słyszałam o nocniku od 6 mc życia syna Napiszę jak było z kupąSyn już biegał bez pieluchy i nic nie pomagało by siadł czy to na nocnik,czy na toaletę,żeby ją zrobić.Umiał powiedzieć,że będzie robił kupę,ale stanowczo domagał się pieluchy,zakładałam ją,zamykał sie w pokoju,kucał w kąciku i robił...Przy próbach sadzania,wyrywał się.Tłumaczyliśmy z mężem(miał ok 3l),ale nic to nie dało.W końcu przekupstwo w postaci dzwigu dało efekt..jednorazowy,ale potem powolutku wyszliśmy na prostą i było ok.Nic na siłę,dziecko gotowe do w/w. zorientuje sie w kilka dni.Mój młodszy syn 14mc pokazuje po zrobieniu kupy na pieluchę,ale nic więcej Aha,i faktycznie u CZĘŚCI dzieci wcześnie przyuczonych zdaża się pózniejsza dłuższa odmowa "współpracy".Pozdrowienia-Ania Odpowiedz Link Zgłoś