maria_ach 19.09.07, 21:27 zobaczcie, co znalazłam. Trochę się zmartwiłam bo mój Jaś ani nie mówi 'baba, dada, tata, mama' ani też samodzielnie nie staje przy łóżeczku, ani nie turla się... hmm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria_ach Re: statystyka 7ego miesiąca 19.09.07, 21:29 maria_ach napisała: no tak forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=46210&w=58692438&a=58692438 Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka1979 Re: statystyka 7ego miesiąca 20.09.07, 08:25 WAGA/WZROST:9kg/nie wiem ZMIANA WAGI OD URODZENIA:+5,1kg(przy urodzeniu 3,9kg) ROZMIAR UBRANIA:74/80 ROZMIAR/ZUŻYCIE PAMPERSÓW:4/6-7szt. ZĘBY:2 DIETA:mleko bebilon pepti,zupki ,obiadki ,deserki,banan,jabłko,chrupki kukurydziane,soczki,herbatki SEN:20-6 (czasami pobudka na mleko ok.3),w dzień 3 razy po 40min ROZWÓJ RUCHOWYrzewraca się z pleców na brzuch i odwrotnie,pełza do tyłu,na czworaka buja się w przód i w tył,sam nie siedzi i nie staje ROZWÓJ PROCESÓW POZNAWCZYCH:bierze sobie wybraną zabawkę,przekłada z ręki do ręki,wszystko ląduje w buzi ULUBIONA ZABAWKA:pilot,szeleszczące torebeczki,butelka z odrobiną wody ULUBIONA ZABAWA:a kuku,wierszyki recytowane przez brata ROZWÓJ MOWY:baba,mama i mnóstwo innych dźwięków od pisków po basy USPOŁECZNIENIE:rozpoznaje "swoich",boi się obcych INNE: Odpowiedz Link Zgłoś
anntenka maria nie przejmuj sie 19.09.07, 22:00 moj dawid za 6 dni skonczy 8 miesiecy i w dzien skonczenia 7 zaczal sam siedziec tydzien potem zaczal mamamama babababa teraz dodal tatatatata nie turla sie nie stoi sam przy lozeczku nie raczkuje ba, nie przyjmuje nawet pozycji do raczkowania przewraca sie na boki i zwiewa mi w ten sposob z przewijaka pelza na plecach, ale to od tygodnia i nie ma ani jednego zeba za to piszczy tak glosno i na takich wibracjach ze bebenki pekaja )) nie boj zaby, moj jest leniuch i widocznie nie on jeden ) Odpowiedz Link Zgłoś
80kicia Re: maria nie przejmuj sie 19.09.07, 22:35 Moja mała też do gigantów rozwoju ruchowego nie należy, przekreca się z brzucha na plecy ale bardzooo sporadycznie, w drugą stronę nie zauważyłam, nie siada sama ale posadzona siedzi dość stabilnie, jedyne ruchy świadczące o zamiarze raczkowania to w leżeniu na brzuchu ruszanie biodrami góra - dół, z gaworzeniem ok zbitki sylab typu tatatata mamama bla i takie tam mam 2 dolne jedynki, kubek niekapek służy jako fajny gryzak i wodna grzechotka, łyżeczka to przedmiot do wystukiwania czegokolwiek o cokolwiek, także z dziećmi tak jest że do roku czasu mogą różnić się diametralnie pod względem rozwoju ale później się wszystko wyrównuje i różnice się zacierają, pozdrawiam mamę i szkraba Odpowiedz Link Zgłoś
maria_ach Re: maria nie przejmuj sie 20.09.07, 09:35 chyba już przestaję się martwić wpiszę nawet do tej statystyki mojego Jaśka, a niech tam, niech zaniży poziom Ale muszę Wam powiedzieć, że mój syn za to wpspaniale potrafi się bawić - od dawna bawiliśmy się w "a kuku!" to znaczy, ja zakrwam Jasia pieluchą, wolną ją przesuwam pytając: gdzie jest Jasiu? Po czym, jak tylko spod przesuwającej pieluchy ukazują się oczy mojego Jaśka, krzyczę: a kuku! Jaś pęka za śmiechu. Ale najpiękniejsze jest to, że od jakiegoś czasu sam zakrywa się pieluchą, czeka na moje sakramentalne pytanie 'gdzie jest Jasiu?' i natychmiast odkrywa pieluchę szczęśliwy jak nigdy! I tak coraz szybciej, szybciej się zakrywa się i odkrywa. O! i to jest super wzorcowy rozwój )) Odpowiedz Link Zgłoś
katrinew Re: statystyka 7ego miesiąca 19.09.07, 22:41 mój Wojtuś nie siedzi samodzielnie,nie ma ani jednego ząbka i mówi tylko babababa.Od tygodnia przyjmuje pozycje do raczkowania i dziś zrobił dwa pierwsze kroczki w tej pozycji.Pełza z prędkością światła.Martwię się bo jak czytam co potrafią dzieci niektórych z Was to poprostu łapię przysłowiowego doła.Ale poczekam jak to mi wszyscy mówią:przyjdzie i czas na niego pozdrawiam mamusia wojtusia(07.02.2007) Odpowiedz Link Zgłoś
lilka11333 Re: statystyka 7ego miesiąca 20.09.07, 09:58 Po co porównywać dzieci? Skoro pediatra nie widzi nieprawidłowości to ja bym sie nie martwiła, chyba ze dziecko ma onm lub wnm, wtedy opóźnienia są oczywiste. No właśnie i jak napisała katrinew można się zdołować. Dlatego ja sie nie wpiszę do statystyki, sorki Odpowiedz Link Zgłoś
mamapoli3 Re: statystyka 7ego miesiąca 20.09.07, 10:13 Chyba jak maluch rozwija sie bardziej ruchowo to wolniej moze mu isc komunikowanie sie i na odwrót.Pola siedzi raczkuje wstaje ale bardzo trudno sie jej skupic na czymkolwiek na dluzej niz kilka minut,nie robi papa,nie wytrzyma chwili bez mamy...za to dużo i chętnie sie smieje.Kazdy ma swój rytm i swoje sukcesy Odpowiedz Link Zgłoś
blumch oj 20.09.07, 10:23 To ja chyba powinnam byc zdołowana na maksa. Nie pełza nie raczkuje, nie siedzi samodzielnie - jak sie goposadzi to gibie sie na boki i do przodu lekkoryje nosem- choc ma moment ze trzyma pion. Nie podciąga sie do siedzenia, nie ma ani jednego zęba, nie mówi mamam tatat bababa. I co wy na to? Ptrafi przekrecic sie z plecków na brzuch odwrotnie nie lubi. Od jakiegos czasu namietnie sprezynuje na nogach tzn. posadzony w lezaczku musi byc dostawiony do lozka lub czegokolwiek zeby mogl sie odbijac nozkami i rozbujac lezaczek a jak to zrobi to tak odbija nogami sie ze az mu głowa odskakuje -to na dywanie jak lezaczek stoi. Jak postawiony jest na płytkach to potrafi tak sprynie podnosic dupke do góry i w dół i trzymac stopy na brzegoulezaczka - zeby jak najszybciej lezaczek zaczoł sie bujac. No i uwielbia zeby postawic go na podłodze i zeby mogl sprezynowac na nogach. Nogi ma wycwiczone ale kregosłup mietki jak nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agawikk Re: oj 20.09.07, 10:57 blumch napisała: > To ja chyba powinnam byc zdołowana na maksa. > > Nie pełza nie raczkuje, nie siedzi samodzielnie - jak sie goposadzi to gibie si > e na boki i do przodu lekkoryje nosem- choc ma moment ze trzyma pion. > Nie podciąga sie do siedzenia, nie ma ani jednego zęba, nie mówi mamam tatat ba > baba. U mnie dokładnie tak samo. Z tym, że mała nie sprężynuje na nogach tylko stoi prosto i się cieszy. Za to pełza do tyłu. Dzisiaj zostawiłam ją na macie, poszłam umyć zęby a jak wróciłam małej nie było. Znalazłam ją pod stołem uchachaną. A, i ma od tygodnia jednego zęba. Odpowiedz Link Zgłoś