Dodaj do ulubionych

co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki?

• ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 06:29
      Mam pytanko: dajecie dzieciom kaszke na gesto lyzeczka? Oskar uwielbia i
      zastanawiam sie ile moze zjesc w ten sposob?
      Pod tym drugim linkiem jest wiecej jego zdjec, mozna tez przelaczyc na filmiki
      (dodalam dwa). To przelaczanie jest nad tymi malymi zdjeciami. Macie tez cos
      takiego na jakiejs stronce? Chetnie zobaczylabym smile
    • miss_berry77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 09:06
      mój synek nie odbiega od normy czyli tego co tu napisałyście smile, obecnie ma 4,5 miesiąca jest na samym cycu. Narazie nic nie wprowadzam nowego bo mój maluszek dobrze się rozwija a waży ponad 8.5 kilo i jest tylko na moim mleku. Nasza doktorka mówi, że nie ma się czym martwić co chodzi o wage bo dziecko jest zdrowe i dobrze rośnie. A waga świadczy o tym, że mam zdrowe mleko. Więc stwierdziłam, że nie bedę dawała mu narazie niczego innego niż mleczko, pozdrawiam wszystkich pa pa.
    • monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 10:12
      ala-77 - przez te filmy króre wkleiłas ze swoim oskarem to sie prawie /przepraszam za wyrazenie/ posikalismy z mezem ze smiechu. jezeli oskar ciagle ma takie poczucie humoru tu macie wesoło w domku! nasza kasia chyba ze trzy razy mała takie napady smiechu - na codzień jest bardziej powsciagliwa - ona obserwuje....
      • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 11:54
        smile Oskarek tak co chwile sie smieje. Patrzy na cos i zaczyna sie smiac. A jak
        sie go zagaduje to juz w ogole nie potrafi sie powstrzymac. I wyczekuje az sie
        ktos odezwie smile
        • basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 12:41
          Ja mojej corecze podaje kaszke na gesto. Musi w koncu cwiczyc
          jedzenie lyzeczka. Tak ja lubi, ze wcisnie zazwyczaj cala (dosc
          duza) porcje. Wiadono,ze lekarze mowia to czego sie na studiach
          nauczyli albo w ksiazce wyczytali. Niestety ich poglady czasami
          mijaja sie z prawda. Kazda matka musi indywidualnie zaspokoic
          potrzeby swego dziecka. Jak wiadomo mleko matki jest najlepszym
          pokarmem dla dziecka. Pisze to w kazdej ksiazce, kazdym poradniku,
          kazdej gazecie ( o tematyce dzieciecej). Niektorym dzieciom to
          wystarcza. U nas wyglada to tak, ze gdybym nie dokarmiala swojej
          corki to pewnie z glodu darlaby sie w niebo glosy. Takie byly
          pierwsze dwa miesiace. Dziecko najlepiej wie czego chce. Jesli
          trzymam ja na kolanach i ona chce siedziec i glowke trzyma stabilnie
          to nie bede z tym czekala az skonczy 4,5 miesiaca bo jakis
          profesorek tak w ksiazce napisal. Dla mnie to sa bzdury.
          Ps. Oskarek rozesmiany od ucha do ucha. Tylko boki zrywac jak sie na
          niego patrzy. Szkoda, ze moja Ksenia ma juz narzeczonego bo tyle
          fajnych chlopakow tutaj :o))
          • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 12:50
            Ja karmilam Oskara 3 miesiace, a potem nagle z dnia na dzien zniknal mi pokarm i
            od tej pory jest na butli. Dobrze sie czyl na pokarmie, a na butli nic sie pod
            tym wzgledem nie zmienilo. Nie wyglada zreszta na nieszczesliwe dziecko wink A ile
            Twoja mala zjada? Co to jest duza porcja?
            • basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 13:24
              Tak napisalam "duza porcja" ( bo jak na male dziecko to dosc sporo).
              Chodzilo mi o normalna porcje. Tak jak jest na opakowaniu napisane
              130 ml wody i 6 lyzek kaszki. Na poczatku dawalam jej "mala porcje"
              tzn. 65 ml wody i 3 lyzki kaszki.
              • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:29
                Oskar tez tyle zjada i mam wrazenie ze moglby zaraz drugie tyle. A nie wiem, czy
                to nie za duzo.
            • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:13
              ala-77 Oskar jest cudny!!!Jego śmiech jest rozbrajający!o)

Filip 2007.11.08
              fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html
              • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:21

Jeżeli chodzi o rozwój naszych dzieciaczków to ja jestem zdania że
                każdy z nich się rozwija w swoim tempie i jeżeli zauważamy u nich
                jakieś "zdolności" to ewentualnie możemy im jedynie delikatnie
                pomagać.Zadna z nas przeciez nie zmusza swojego dziecka do
                wykonywania jakichś akrobacji jeżeli ono nie ma na nie ochotę!!!Nic
                na siłę!Każda dzidzia jest inna ale też inni są i rodzice.Jedni
                wierzą ślepo w to co przeczytają w poradnikach a inni owszem
                przeczytaja ale potrafia podejść do tego z pewnym dystansem.Chyba
                każda z nas nas jako matka kieruje sie też instynktem.To co dobre
                dla jednego niekoniecznie jest dobre dla innego.Ale to tylko moje
                zdanie:-p
                Filip 2007.11.o8
                • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:30
                  Tez mam takie zdanie smile Zreszta tak naprawde to nie da sie nic zrobic na sile, a
                  z kolei jesli dziecko sie do czegos rwie, to po co je ograniczac?
    • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 07:23
      A jak Luca po szczepieniu?
      • renik78 Musze sie pochwalić. 07.04.08, 13:35
        Witam wszystkie mamusie.Musze się pochwalić nową umiejętnością mojego
        szkraba.Dorian jutro kończy pięć miesięcy a dzisiaj zaczął się obracać z plecków
        na brzuszek.Do tej pory potrafił tylko obracać się z brzuszka na plecy.Tak więc
        dzisiaj od rana mały turla się po podłodze a ja a siedze patrze i sie ciesze.
        • agata688 Re: Musze sie pochwalić. 07.04.08, 14:45
          BRAWO dla Doriana!!!
          no arturek jak narazie o przewroceniu sie z pleckow na brzuszek nawet nie
          myslismileale z brzuszka na plecki potrafi!tak wiec czekam na te wielka
          chwile,ktora u was nastala!
          pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje!
      • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 13:41
        na szczepieniu bylo super,prawie wogole nie plakalsmilepo szczepieniu tak samo caly
        dzien mial dobry humorsmiledzieki ze pytaszsmilea jak wogole smieszek Oskar
        reaguje???Luca tez potrafi sie glosno smiac ale nie az tak dlugo! buzki dla wassmile
        • luka2007 zapytjka 07.04.08, 13:53
          masz zalozony kaledarz rozwoju dziecka tydzien po tygodniu?chyba nie.jakos nie
          zauwazylam u naszych dzieciaczkow dziwnych akrobacji na lezaczkach lub cos w tym
          rodzaju.zadne z nich na glowie nie stoi!to ze moj Luca siedzi na jednym zdjeciu
          to nie oznacza ze siedziec potrafi.posadzilam go dokladnie na 10sekund zeby to
          zdjecie zrobic.nie sadzam go i nie wymagam aby robil rzeczy ktorych jeszcze nie
          potrafi lub jest na nie za wczesnie!ale skoro tak bardzo cie to irytuje to
          pokrzycze na niego nastepnym razem jak mi sie sam na brzuch przewroci bo
          przeciez nie powinien jeszcze tego robicsmilepozdrawiam.
          • agata688 Re: zapytjka -DO LUKA 07.04.08, 14:48
            koniecznie przestaw to swoje dzieciatko!!jak moze!!
            ja naszczescie na arturka krzyczec nie musze,ze sie przewraca na brzuszek,bo
            jeszcze nie potrafi,ale podczas klekania bede mu nozki prostowac!!!

ps.mam aparat napstrykam fotek i powstawiam jak znajde czas
            pozdrawiam
            • luka2007 Re: zapytjka -DO LUKA 07.04.08, 15:33
              tak zrob!nozki mu prostuj zeby nikt nas tu o nic nie podejrzewalsmilesmilesmileczekam na
              zdjecia Arturkasmilepozdrawiamy.
              • luka2007 renik 07.04.08, 15:45
                my tez jeszcze poczekamy na ta umiejetnosc...tobie gratuluje!tzn wam!
        • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 17:39
          Oskarek ma szczepienie jutro. Zobaczymy jak bedzie tym razem. Musze powiedziec,
          ze stracil umiejetnosc przekrecania sie zupelnie. Nie chce mu sie albo cos sad
          Mam nadzieje ze mu sie zachce kiedys smile Agnieszko, a masz wiecej zdjec z basenu?
        • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 17:40
          A.. Oskar sie smieje tak ok. 20 -30 minut - filmik jest tylko na ogol jakas
          koncowka, jak sie komus przypomni smile
          • renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 18:46
            My jutro też mamy szczepienie i aż boje się myśleć co to będzie.Na poprzednim nie było aż tak źle ale jak to będzie jutro to sie dopiero okaże.ala-77 fajną ma Oskarek ma stronke na bobasach,my też tam jesteśmy.No i dziękujemy wszystkim za gratulacje.
            • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 21:35
              no wlasnie mam wiecej zdjec ale sa strasznie zamglone przez pare wodnasad bylam
              zla jak je zobaczylam...w sumie tylko te ktore dodalam jest
              najwyrazniejsze.powodzenia na szczepieniu dla was czworosmilemoze Oskarek tym razem
              tez wszystko przespismilebuzka.
            • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 07:01
              Wasza stronka też fajna smile '
              do Agnieszki: szkoda, ze Wam zaparował obiektyw. Wlasciwie caly czas trzeba
              wycierac na basenie.
              Dzis szczepienie...
              • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 10:42
                no niestetycryingwszyscy byli tak podekscytowani ze maly "plywa" i nikt nie myslal o
                zaparowanym obiektywie...nastepnym razem juz bedziemy wiedziec!napisz potem jak
                bylo na szczepieniu i jak sie Oskarek czujesmilea jak sie miewa dzis Arturek i mama
                Arturka?
                • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 14:37
                  A ten basen to taki zwykly czy taki dla niemowlakow? Oskar dzis nie przespal
                  szczepienia ale nie bylo zle. Rozplakal sie na chwilke, ale w sumie bylo OK smile
                  Najgorsza byla kolejka przed szczepieniem.
                  • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 15:56
                    bylismy i w takim dla dzieci co woda ma temp ponad 30 stopni i w takim dla
                    doroslych(co widac na zdjeciu)tam tez byla bardzo ciepla woda i tam tez bardziej
                    mu sie podobalo bo mogl "plywac".przebieral tymi nozkami jak nie wiem cosmilea jaki
                    jest Oskar po szczepieniu?ma goraczke i zly humor?
                    • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 17:36
                      Nie ma goraczki - nigdy nie mial. W ogole nie widac po nim szczepien. Wesoly i
                      smieje sie jak zawsze. A Luca OK? Jak sie w ogole miewacie?
                      My sie zastanawiamy nad basenem, tylko slyszalam ze za duzo jest chloru w takich
                      normalnych, a zadnego dla dzieci w okolicy nie ma. Luca tak tam fajnie wyglada
                      ze az chce sie jechac?
                      A polubil juz warzywka i owocki?
                • agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 18:10
                  milo,ze o nas pamietaciesmile)
                  my dzis mamy bardzo zabiegany dzien,bo tez bylismy na 2-giej dawce na rota.
                  troszke sie martwie,bo po ok. pol godziny arturek wyplul troche tej
                  szczepionki-niby nie duzo,ale dawka tez niewielka i nie wiem co
                  myslecsadpocieszam sie ze to sama slinka byla i ze troche czasu minelo.
                  dzis artur jadl jablko z jagodami z gerbera i musze przyznac ze to pierwsze
                  jedzonko,ktore nie bardzo mu smakowalo-zobaczymy jeszce jutro,jak nie bedzie
                  chcial to go nie bede zmuszac.ma prawo miec wlasne smakismile
                  a jakie owocki je juz oskarek?i jak mu smakuja?
                  nagralam filmek jak sie arturek upackal i puszczal banieczki w czasie jedzenia.
                  jak znajde w najblizszym czasie chwile to postaram sie to wrzucic na kompa,no i
                  zalegle zdjecia.
                  ogladalam filmek ze smieszkiem oskarkiem,ale niestety cos mi sie z glosem
                  stalo,bo akurat nie moge tego odsluchac,a ze mnie to informatyk marny.ale
                  pogrzebie w tym sprzecie to dojde i wyslucham.choc bez glosu tez bardzo mi sie
                  podobalosmile)
                  piszcie co u was.
                  a zaparowane zdjecia tez chetnie obejrzesmile
                  buziaczkismile))
                  • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 18:38
                    No to czekam na filmik z Arturkiem smile A Oskar bez golsu to - wierz mi - 5%
                    efektu smile Zajada chetnie wszystko co mu podam. Je marchewke z ziemniakiem i
                    pietruszka, jablko, jablko z dynia, z brzoskwiniami, z winogronem. Uwielbia po
                    prostu smile Mam wrazenie ze moglby jesc bez konca - jeden taki sloiczek zajmuje mu
                    jakies 1,5 minuty smile Ledwo nadążam smile
                    Na rotawirusach ssie nie znam - spytaj moze lekarza czy to nie szkodzi ze wyplul.
                    • renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 19:43
                      No i po szczepieniu.Nie było tak źle,Dorian tylko chwile popłakał i zaraz sie uspokoił.Teraz troszkę marudzi ale gorączki nie ma.Gorsze było to czekanie w kolejce niż samo szczepienie ale u nas w przychodni zawsze tak jest.Teraz czekamy na pierwszego ząbka bo Pani doktor powiedziała że to już nie długo.A jak u was z ząbkowaniem?
                      • booge29 szczepienie 08.04.08, 20:08
                        Witam!
                        My mamy szczepienie mamy dopiero za dwa dni(jak się nie pochorujemy)
                        Mam nadzieję że wszystko pójdzie szybko...Zazdroszczę tym z Was
                        które maja to już za sobą!Co do ząbków to narazie bardzo się ślinimy
                        i pchamy wszystko do buzi.Trochę u nas jest dziwnie bo
                        najprawdopodobniej pierwszy ząbek to będzie górna trójka!Pozatym mój
                        syn który dziś właśnie kończy pięć miechów!o)od jakichś trzech dni
                        strasznie się pręży kiedy jest trzymany na rękach,prostuje nóżki w
                        kolanach.Zupelnie jakby chciał stać.Założę się że gdybym go oparła o
                        coś to by stał!(przez chwilkę oczywiście)Czy wasze maluszki maja coś
                        podobnego??? pozdrowionka
                        Filip 2007.11.08
                        • renik78 booge29 08.04.08, 21:00
                          Dorian też dokładnie dzisiaj kończy pięć miesięcy.Co do tego prężenia to mój szkrab robi tak samo ale oczywiście nie stawiam go ani na chwile bo narazie sie boje.
                          • booge29 remik79 08.04.08, 21:25
                            No to wszystkiego naj...z okazji "urodzinek"!!!Co do tego "stawania"
                            to jestem w szoku!!!Takie maluszki,dopiero co sie urodziły a tu już
                            takie chłopiska!!!Dorianek śliczny jest!A te jego oczka!Ehh.nie
                            jedna będzie szlochać z jego powodu;o)I wogóle wygląda na dużo
                            starszego chłopczyka.Pozdrawiamy!

Filip 2007.11.08
                      • agata688 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 09:40
                        renik,gdy spytalas o zabkowanie odrazu zajrzalam arturkowi do buzi i tam widac
                        jak na dloni tuz pod powierzchnia-dwie dolne 1,dwie gorne jedynki i dwie gorne
                        3-te najbardziej widoczne!!az 6!!!!
                        czy ktoras mama wie ile potrwa zanim sie przebija???
                        narazie jestem w szoku ale jak mi przejdzie to zajrze tam jeszczesmile
                        pozdrawiam
                        • booge29 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 10:51
                          agata688 u nas dokladnie to samo z ząbkami!!!Pojęcia nie mam ile
                          potrwa wyrzynanie.Co do gadania to u nas jest róznie,zalezy jaki ma
                          humor.pozdrawaimy

Filip 2007.11.08
                          • luka2007 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 11:09
                            u nas to jeszcze troche potrwa...lekarz nam powiedzial ze to genetyczne i
                            dziecku wyrzynaja sie zeby podobnie jak rodzicom. u mnie to bylo jak mialam
                            roczek-maz 8 miesiecysmilejednak nie musi tak byc i malec moze nas zaskoczyc)a jak
                            wygladaja te dziaselka?nasze sa w sumie normalne i takie bialawe.jak wyglada
                            zabek ktory jest w drodze?Luca to nawet nie da mi zajrzec,jezyk wypycha i sie
                            smieje jak chce zagladnacsmilepozdrawiam.
                          • luka2007 ala:) 09.04.08, 11:17
                            co do basenu to moge tylko powiedziec ze tutaj w niemczech jest chyba troche
                            inaczej.my nie plywalismy w brodziku bo bylo tam za duzo dzieci i strasznie
                            chlapaly ta woda-wolalam isc do duzego.mysle ze nie bylo az tak duzo tego
                            chloru.nie wiem jak jest w polsce ale pamietam ze jak raz bylam to woda
                            smierdziala chlorem strasznie.polecem w sumie aqua park w tarnowskich
                            gorach.mysle ze tam moglabys pojechacsmilewarto sie z malym popluskac-bardzo fajne
                            bylosmilepozdrawiam.
                    • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 22:12
                      no przykro mi dziewczyny ale na tych zdjeciach naprawde nic nie widaccrying Luca je
                      owoce,zasmakowaly musmilewczoraj dostal spagetti ze sloiczka(oczywiscie wszystko
                      przeznaczone dla jego wieku) wcinal az mu sie uszy trzeslysmile marchewka jednak
                      poszla narazie w odstawke ale za pare dni znowu sprobujemy.dodaje ja zawsze do
                      owocow zeby sie nie zorientowal ale samej marchewki nie chcecryingdzis kupilam mu
                      kaszke ,jestem ciekawa co "powie"na jej tematsmile nie daje mu jednak wiecej jak
                      pol sloiczka,zreszta nawet nie daje rady wiecej zjesc...wazylam go w piatek -ma
                      6270 gram i 63 cm. a jak u was?ile juz kg i cm do przodu?pozdrawiamy.
                      • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 14:39
                        No to niektore potrawy beda jednak Luce smakowac smile Na basen wlasnie chcialam do
                        Tarnowskich, bo sama go bardzo lubie. Tylko chwilowo nie mam czasu (to ok. 200km
                        niestety).
                    • agata688 Re:do ala-77 09.04.08, 09:33
                      boze doslownie jakbym smiech arturka slyszala-identyczny glosik i piski!!!!
                      mialas racje bez glosu to 5% bylo(sam jakos sie naprawil). oskarek to taki towarzyski jest,widze ze mozna z nim na powaznie dyskutowacsmile)slodki poprostu!!
                      pozdrawiamy
                      a czy wasi chlopcy tez tak duzo gadaja?bo moj to od tygodnia nic innego nie robi,a przy tym jaka ma produkcje sliny
                      • ala-77 Re:do ala-77 09.04.08, 14:41
                        Arturek tez slodziutki jest smile A skad jestescie? Oskarowi sie tez buzia nie
                        zamyka, gada, smieje sie, zlosci smile
                        • agata688 Re:do ala-77 10.04.08, 09:45
                          my mieszkamy kolo zawiercia.
                          tez mam zamiar(kiedys) wybrac sie z arturkiem do tarnowskich gor-dosc czesto jezdzilam tam przed ciaza i bylo tam duzo takich maluszkowsmile
                          teraz malo siedze przy kompie,na nic praktycznie nie mam czasu,bo wiekszosc dnia jestesmy na spacerku-arturkowi bardzo sie podoba,wszystko go fascynuje,teraz ma drzemke ale jak sie obudzi to wyruszamysmile a po powrocie wiadomo obiad ,prasowanie itp.

moj wazy juz 8400(ur.3500) dlugosci nie znamy bo pani w przychodni "zgubila" miarkesmileale cos kolo 72 cm(ur.53 cm).
                          pozdrowionka dla wszystkich maluszkow i mamusiek!!!smile))
                          • luka2007 Re:do ala-77 10.04.08, 11:09
                            no widziecie ja w tarnowskich gorach mieszkalam a znowu tak czesto w aqua parku
                            nie bylamsmilejednak jak znowu bedziemy u babci w odwiedzinach to sie napewno
                            wybierzemysmilemoze nawet sie umowimy na jakas date co???ale kiedy znowu do polski
                            pojedziemy to nie wiem...agata kupilas juz malemu cos na chrzest?bo ja ciagle
                            sie zastanawiam co wybrac...papa.
    • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 09:21
      Mozecie mi na forum "niemowle" odpowiedziec na pytanie? smile
    • monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 13:27
      ja byłam dzis ze swoja kasia /23.11.07/ na szczepieniu . było nawet ok -
      najpierw smichy chichy do pan pielegniarek przy wazeniu i mierzeniu /63 cm i
      7270g/ potem pani doktor troche pomacała, osłuchała, zajrzała do buzi /dziasełka
      rozpulchnione, dwie kreski na dolnych wargach, ale moze sie przebija za 3 tyg/.
      a potem poszłysmy sie szczepic - najpierw zaskoczenie potem wielki wrzask /45
      sekund na moje ucho / i cisza. i ta cisza trwa az do teraz bo niedawno
      przyszłysmy a dzidzia spi.
      mam tylko nadzieje ze nie edzie goraczkowac...

Moje dziewczynki
      • renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 19:28
        Dorian wczoraj był ważony i ważył 6875 a dł. to około 70 cm.Wczoraj nie miał gorączki tylko trochę marudził a dzisiaj ma 39 stopni i prawie ciągle płacze.Dobrze że mąż ma akurat wolne to się trochę nim zajmuje.A co do gadania to tak na co dzień buzia mu sie nie zamyka,piszczy gaworzy i sie śmieje a przy tym ślina leje mu się z buzi strumieniami.Z niego wogóle jest bardzo grzeczny chłopczyk.Jak nic mu nie dolega to prawie wcale nie płacze,sam zasypia w łóżeczku,śpi całą noc a większość dnia z radością spędza na...podłodze(niektórzy są w szoku że ja go tam kłade).Pozdrawiam.
        • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 10:45
          Witam.
          Mój skarb waży 7740 (ur3080) a długości mo ok 74 cm (ur 54cm)Jest
          bardzo pogodnym dzieckiem.Prawie wogle nie płacze(nie liczę
          szczepień itp.)Generalnie nie choruje,poza wysypka na prawie całym
          ciele z która nie jestem w stanie sobie poradzić!-/.A najgorsze jest
          to że w maju wracam do pracyi powinnam mu juz wprowadzać nowe
          jedzonko do menu ale jak??????Przez tą wysypke nie będę w stanie
          stwierdzić czyprzypadkiem nowe jedzonko go nie uczula!!!Masakra,juz
          nie mam pomysłu co dalej z tym robić,a czasu mam coraz
          mniej.Wiecie,fajnie że jest takie forum gdzie możemy
          sie "spotkać".ja niestety nie mam w otoczeniu nikogo z takim małym
          dzieciaczkiem jak mój.Na basen też chcielibysmy z nim iść ale boje
          sie jak na to zareaguje jeso skóra!-/A zmieniajac temat.Wasze
          dzieciaczki są prześliczne!!!!Aż milo sie je ogląda.Pozdrawiamy
          Wszystkich małych i dużych!!!!
          Filip 2007.11.08
          fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.htm
          • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 14:16
            Oskar ma 7800 smile jest co dzwigac. A co lekarz mowi na te wysypke? Przeciez cos
            chyba jednak mozna zrobic?
            • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 16:19
              Poprzednio stwierdził że to przez skazę bialkową.Ok stwierdziłam
              pewnie ma rację,tyle tylko że ja od jakichś trzech miesięcy nic
              takiego nie jem!!!A wysypka raz sie pojawia,jest przez jakies trzy
              tygodnie potem znika i tak w kółko.Dermatolog stwierdził że u
              takiego malego dziecka wszystko może byc przyczyną!!!a na testy
              slergologiczne jeszcze jest za wcześnie!!!Kremów i maści mam całe
              pudło i wszystko na nic!!!Jutro idziemy na szczepienie więc
              zobaczymy co pediatra powie tym razem.Może coś wymysli mądrego.Tak
              sobie myślę że jeśli wszystko inne zawiedzie to chyba przejdziemy na
              modyfikowane jedzonko,bo może rzeczywiście moja dieta jest zła???

Filip 2007.11.08
              • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 18:25
                Moze to ani skaza, ani alergia..? Daj znac, co Ci jutro powiedza. Jakos mi sie
                nie chce wierzyc, ze az taka zla ta Twoja dieta - chyba ze jakiegos jednego
                skladnika nie toleruje - tylko ciekawe czego.

Ile najwiecej moze zjesc taki maluch deserku, np. jabluszka? Oskar by jadl, i
                jadl...
                • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 21:26
                  ala nie wiem ile moze zjesc ale Luca dalby rade juz caly sloiczeksmiletak mu
                  wszystko zasmakowalo...nawet marchewke ktora mu dzisiaj dalam!nareszcie sie do
                  tej marchewy przekonal z czego sie bardzo ciesze!przestal mi tylko herbatke
                  pic-nic nie chce oprocz mlekasada tak fajnie juz popijal z niekapka.nie wiem co
                  mu sie odmienilo!? a tak na inny temat.ile razy musicie jeszcze w nocy
                  wstawac?tak sie juz zastanawiam kiedy ja to cala noc w koncu przespie???
                  • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 22:29
                    Ja wstaje dwa trzy razy w nocy,possie jakieś pięć minut na śpiocha i
                    do łóżeczka,także jeżeli chodzi o nocne karmienie to nie jest
                    źle.Chociaz marzy mi się przespać całą noc!Ehh....co do deserków to
                    mój syn jabłuszkiem pluje dalej niż widzi;o)Za to jabłko i
                    brzoskwinkę pożera jak smok!!!Dostaje tylko najwyżej pół
                    soiczka.Niczego innego jeszcze nie próbowaliśmy.Pozdrawiam

Filip 2007.11.08
                  • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 06:53
                    No to Oskar caly sloiczek zjada juz od jakiegos czasu... Uwielbia wszystko po
                    prostu. Obiadki sobie przygotowalam w trzech wersjach: ziemniak+pietruszka,
                    ziemniak+pietruszka+marchewka, ziemniak+pietruszka+buraczek i daje mu
                    naprzemiennie. Deserki pochlania wszystkie.
                    W nocy je czesciej niz w dzien sad Co 3 godziny wypija butle sad Nie wiem jak to
                    zmienic. Nawet jak dostanie kaszke to i tak po 3 godzinach sie budzi i wola jesc.
                    Pic tez nie chce. Stwierdzilam, ze nie bede zmuszac - przeczekam.
                    Zeby chyba beda niedlugo bo juz widac. Meczy sie okropnie biedak. A jak Wasze
                    maluchy z zabkami?
                    • basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 11:54
                      U nas niezbyt ciekawie. Szczerze mowiac nie wiem czy to zeby, ale
                      male jest taka niespokojna. W nocy strasznie sie wierci, kopie,
                      glowka kreci. Strasznie sie pluje, raczki praktycznie caly czas w
                      buzi trzyma i ogolnie cala taka rozdrazniona. Dzisiaj do Polski
                      jedziemy, troche sie boje jak podroz zniesie. Badz co badz bylismy
                      juz dwa razy w Polsce, ale wtedy byla spokojniejsza. Mam nadzieje,
                      ze te zeby w koncu wyjda i mala przestanie sie meczyc.
                      W srode zaliczylysmy nasz pierwszy "spacerowkowy" spacer. Malej sie
                      nawet podobalo, bo w koncu wszystko widzialasmile
                      • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 12:17
                        Moze wlasnie w podrozy bedzie lepiej? smile Pewnie niedlugo zobaczymy zabki na
                        wierzchu. Oby byla jakas przerwa przed nastepnymi!
                  • agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 12:55
                    arturek w nocy budzi sie na butle raz lub wcalesmileje prawie na spiaco.
                    co nie znaczy ze ja spie,bo jakos sie tak mi to wszystko poprzestawialo,ze i tak
                    sie budzesadnajlepiej to mi sie spi rano,no ale wtedy to juz maly wyspany i moge
                    pomarzycsmile
                    a luca ile razy wstaje?
                    mam teraz chwile to powstawiam nowe fotki.
                    pozdrawiamysmile)
                    • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 16:24
                      Witam!-)Właśnie wróciliśmy ze szczepienia.Było całkiem nieźle.Co do
                      wysypki to lekarz stwierdził że jednak mija wina(zła dieta)Dał mi
                      racepte na nutramigen i zobaczymy co dalej będziesadCoż kiedyś i tak
                      to sie musi skończyć(mam na myśli cyca)Pozdrawiamy

Filip 2007.11.08
                      • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 18:17
                        Ciekawe, czy bedzie nutramigen pil. Oskar plul...
                    • agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 18:37
                      wreszci dodalam zdjeciasmile
                      tylko powiedzcie mi jak zrobic,zeby dalo je sie ogladac "do okola",bo zeby
                      zobaczyc wszystkie to trzeba wziasc poprzednie ,a potem wrocic sie i ogladac
                      nastepne.jeszcze pokombinuje ale za nic mi to nie chce wyjsc!

arturek jest na bebilon pepti i tez nas poczatku nie chcial tego pic-dwa dni
                      wyjete z zyciorysu,ale przekonal siesmile
                      • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 19:14
                        No i pluje nutramigenem!!!
                        Filip 2007.11.08
                        • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 11:26
                          moze sie Filipek w koncu do mleczka przekonasmileArturek tez super sobie radzi z
                          niekapkiem.jak tak ogladam tych waszych synow - to mysle sobie zawsze ze sa juz
                          tacy duzi, a moj Luca tak jakby za nimi gonil ze swoimi szescioma
                          kilogramamismilewyglada jakby byl dwa miesiace mlodszy.idzie spac najpozniej o
                          20:30 ,o 2 pobudka i potem o 5 lub 6 rano.czasem jeszcze zasnie a czasem niesmile
                          dzis na przyklad wstal o 6:30 i juz wiecej spania nie bylosmilebasia jak dlugo
                          jedziecie do polski i jak maly zniosl podroz? jechaliscie samochodem?pozdrawiam.
                          • renik78 Re:luka2007 12.04.08, 12:12
                            Dorian tylko na zdjęciach wygląda na dużego chłopca a w rzeczywistości też
                            niewiele waży.We wtorek ważył 6875 a wczoraj musiałam iść z nim znowu do lekarza
                            bo od środy wogóle nie chce jeść a kupke robi około czterech razy
                            dziennie.Wczoraj ważył już tylko 6760.Lekarka mówiła że to taki wirus.Dorian
                            dalej nie chce jeść i w poniedziałek znów idziemy do przychodni.Ile Luka ważył
                            jak się urodził i ile waży teraz?
                            • luka2007 Re:luka2007 12.04.08, 13:14
                              jak sie urodzil mial 3750 gram i 50 cmsmileteraz 6270 i 63 cm.nie wypije mi wiecej
                              mleka jak 100 ml. a co to za wirus?dostal ale jakies leki czy tez nie?
                              • renik78 Re:luka2007 12.04.08, 14:58
                                Dostał tylko Lacido Baby bo w jednym dniu cztery razy zrobił kupke(nie rzadką tylko normalną).Dzisiaj już kupke zrobił dwa razy i nadal nie je ani z butli ani łyżeczką,nie chce pić,w buzi cały czas coś musi mieć jak nie ręce to smoka,jest od kilku dni bardzo płaczliwy i nerwowy.Do poniedziałku musimy wytrzymać.
                                Dorian zazwyczaj też wypijał około 100 ml mleka i nie chciał więcej.Lekarka mówi że taki jego urok.
                          • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 13:21
                            luka2007 zdjęcia to jedno a rzeczywistość to drugie.Filip wcale nie
                            jest taki duzy a Luca na małego nie wygląda.To taka żywa perełka;o)
                            Przyjdzie taki czas że wszyscy sie zrównaja.Ja przeżyłam szok w
                            ośrodku,gdzie byliśmy sie szczepić.Tam był 7miesięczny chłopczyk
                            ktory już chodził!!!!I wyglądał na conajmniej roczek,ważył ponad 10
                            kg.Ale urodził sie 5300.Więc nie ma sie co dziwić.Kawał chlopa,jest
                            co nosić.Z drugiej strony był też 4 miesięczny chłopczyk który był
                            malutki 58 cm i niecale 5.5 kg i to tego strasznie mało
                            kontaktowy.Tępo patrzył przed siebie.zero zainteresowania
                            otoczeniem.Także nie ma sie co przejmowac ,rozbieżność wśród dzieci
                            jest OGROMNA!!!A Luca jest ślicznym,dobrze rozwijającym sie chłopem
                            pełnym życia.Sama radość!!!Co do mleka to nie wiem czy Filip sie
                            przekona.Mieliśmy juz dwie próby i nic.Zreszta powiem Wam w sekrecie
                            ze sama bym sie tego nie tknęła.Fuj!!!Sam zapach mnie zabija!!Ale
                            zobaczymy,mam nadzieje ze sie uda.Pozdrawiamy

Filip 2007.11.08
                            • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 13:25
                              Nie sądzicie że powinnysmy zmienić nazwę naszego forum na pięcio
                              miesięczniaki???

Filip 2007.11.08
                              • luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 14:25
                                dzieki bardzo za to co napisalas!!! chyba bysmy musialy nowy watek zalozyc bo
                                nazwy chyba nie da sie zmienicsmile Luca skonczy 5 miesiecy 23-go , ale nic nie
                                szkodzi i tak sie bedziemy wpisywacsmilenie wiem jak pachnie nutramigen bo cale
                                szczescie nie mam alergika,moge sobie tylko wyobrazic...ja dokladnie wczoraj
                                przestalam malego karmic piersia.mam wyrzuty sumieniacryingcryingcrying jakos dziwnie sie
                                czuje bo tak bardzo lubilam kiedy mi na cycu wisial i patrzyl na mnie tymi
                                wielkimi oczami-takie bezbronne malenstwo...
                                Luca 23 listopad 2007
                                fotoforum.gazeta.pl/u/luka2007.html
                                • booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 17:38
                                  A ja Wam opowiem jak skończyła sie moja dzisiejsza próba podania
                                  mojemu dziecku nutramigenu.Otóż,moje dziecko jak tylko poczuło smak
                                  tego mleka w ustach puścilo takiego pawia że jak żyje nigdy czegos
                                  takiego nie widzialam,potej poprawil jeszcze raz!!!!W rezultacie był
                                  taki słaby że lecial mi doslownie z rąk!!Usta zrobily mu sie sine a
                                  całe cialko bielutkie,zero rumieńca!!!Ja omało nie zeszłam na
                                  zawał!!!Do tej pory trzesą mi sie ręce.Wpadłamw panike i wezwałam
                                  lekarza do domu.Przyjechał,obejżał i stwierdził że tak czasem dzieci
                                  reaguja na wprowadzenie mleka i że nie ma sie czym martwić!Normalnie
                                  szok.Kazał mi spróbowac jeszcze kilka razy podac mu to mleczko tylko
                                  bardziej rozcieńczone.Aż sie boje co to będzie....Zobaczymy.Ciekawa
                                  jestem jak wasze dzieciaczki reagowały na wprowadzenie mleka
                                  modyfikowanego(niekoniecznie nutramigenu?)Pozdrawiam
                                  Filip 2007.11.08
    • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:08
      Przenosimy sie !!!!!!!!!1
      • monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:19
        z przenosinami to dobry pomysł bo trzeba było przewijac az trzy strony w tym watkusmile
        ale moze mamy 'terazniejszych' czteromiesieczniaków skorzystaja
        • monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:20
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=78238690
      • ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:55
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=78238690&a=78239766 tu jestesmy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka