ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 06:29 Mam pytanko: dajecie dzieciom kaszke na gesto lyzeczka? Oskar uwielbia i zastanawiam sie ile moze zjesc w ten sposob? Pod tym drugim linkiem jest wiecej jego zdjec, mozna tez przelaczyc na filmiki (dodalam dwa). To przelaczanie jest nad tymi malymi zdjeciami. Macie tez cos takiego na jakiejs stronce? Chetnie zobaczylabym Odpowiedz Link Zgłoś
miss_berry77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 09:06 mój synek nie odbiega od normy czyli tego co tu napisałyście , obecnie ma 4,5 miesiąca jest na samym cycu. Narazie nic nie wprowadzam nowego bo mój maluszek dobrze się rozwija a waży ponad 8.5 kilo i jest tylko na moim mleku. Nasza doktorka mówi, że nie ma się czym martwić co chodzi o wage bo dziecko jest zdrowe i dobrze rośnie. A waga świadczy o tym, że mam zdrowe mleko. Więc stwierdziłam, że nie bedę dawała mu narazie niczego innego niż mleczko, pozdrawiam wszystkich pa pa. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 10:12 ala-77 - przez te filmy króre wkleiłas ze swoim oskarem to sie prawie /przepraszam za wyrazenie/ posikalismy z mezem ze smiechu. jezeli oskar ciagle ma takie poczucie humoru tu macie wesoło w domku! nasza kasia chyba ze trzy razy mała takie napady smiechu - na codzień jest bardziej powsciagliwa - ona obserwuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 11:54 Oskarek tak co chwile sie smieje. Patrzy na cos i zaczyna sie smiac. A jak sie go zagaduje to juz w ogole nie potrafi sie powstrzymac. I wyczekuje az sie ktos odezwie Odpowiedz Link Zgłoś
basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 12:41 Ja mojej corecze podaje kaszke na gesto. Musi w koncu cwiczyc jedzenie lyzeczka. Tak ja lubi, ze wcisnie zazwyczaj cala (dosc duza) porcje. Wiadono,ze lekarze mowia to czego sie na studiach nauczyli albo w ksiazce wyczytali. Niestety ich poglady czasami mijaja sie z prawda. Kazda matka musi indywidualnie zaspokoic potrzeby swego dziecka. Jak wiadomo mleko matki jest najlepszym pokarmem dla dziecka. Pisze to w kazdej ksiazce, kazdym poradniku, kazdej gazecie ( o tematyce dzieciecej). Niektorym dzieciom to wystarcza. U nas wyglada to tak, ze gdybym nie dokarmiala swojej corki to pewnie z glodu darlaby sie w niebo glosy. Takie byly pierwsze dwa miesiace. Dziecko najlepiej wie czego chce. Jesli trzymam ja na kolanach i ona chce siedziec i glowke trzyma stabilnie to nie bede z tym czekala az skonczy 4,5 miesiaca bo jakis profesorek tak w ksiazce napisal. Dla mnie to sa bzdury. Ps. Oskarek rozesmiany od ucha do ucha. Tylko boki zrywac jak sie na niego patrzy. Szkoda, ze moja Ksenia ma juz narzeczonego bo tyle fajnych chlopakow tutaj :o)) Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 12:50 Ja karmilam Oskara 3 miesiace, a potem nagle z dnia na dzien zniknal mi pokarm i od tej pory jest na butli. Dobrze sie czyl na pokarmie, a na butli nic sie pod tym wzgledem nie zmienilo. Nie wyglada zreszta na nieszczesliwe dziecko A ile Twoja mala zjada? Co to jest duza porcja? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 13:24 Tak napisalam "duza porcja" ( bo jak na male dziecko to dosc sporo). Chodzilo mi o normalna porcje. Tak jak jest na opakowaniu napisane 130 ml wody i 6 lyzek kaszki. Na poczatku dawalam jej "mala porcje" tzn. 65 ml wody i 3 lyzki kaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:29 Oskar tez tyle zjada i mam wrazenie ze moglby zaraz drugie tyle. A nie wiem, czy to nie za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:13 ala-77 Oskar jest cudny!!!Jego śmiech jest rozbrajający!o) Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:21 Jeżeli chodzi o rozwój naszych dzieciaczków to ja jestem zdania że każdy z nich się rozwija w swoim tempie i jeżeli zauważamy u nich jakieś "zdolności" to ewentualnie możemy im jedynie delikatnie pomagać.Zadna z nas przeciez nie zmusza swojego dziecka do wykonywania jakichś akrobacji jeżeli ono nie ma na nie ochotę!!!Nic na siłę!Każda dzidzia jest inna ale też inni są i rodzice.Jedni wierzą ślepo w to co przeczytają w poradnikach a inni owszem przeczytaja ale potrafia podejść do tego z pewnym dystansem.Chyba każda z nas nas jako matka kieruje sie też instynktem.To co dobre dla jednego niekoniecznie jest dobre dla innego.Ale to tylko moje zdanie:-p Filip 2007.11.o8 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 05.04.08, 14:30 Tez mam takie zdanie Zreszta tak naprawde to nie da sie nic zrobic na sile, a z kolei jesli dziecko sie do czegos rwie, to po co je ograniczac? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 07:23 A jak Luca po szczepieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Musze sie pochwalić. 07.04.08, 13:35 Witam wszystkie mamusie.Musze się pochwalić nową umiejętnością mojego szkraba.Dorian jutro kończy pięć miesięcy a dzisiaj zaczął się obracać z plecków na brzuszek.Do tej pory potrafił tylko obracać się z brzuszka na plecy.Tak więc dzisiaj od rana mały turla się po podłodze a ja a siedze patrze i sie ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Musze sie pochwalić. 07.04.08, 14:45 BRAWO dla Doriana!!! no arturek jak narazie o przewroceniu sie z pleckow na brzuszek nawet nie mysliale z brzuszka na plecki potrafi!tak wiec czekam na te wielka chwile,ktora u was nastala! pozdrawiam i jeszcze raz gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 13:41 na szczepieniu bylo super,prawie wogole nie plakalpo szczepieniu tak samo caly dzien mial dobry humordzieki ze pytasza jak wogole smieszek Oskar reaguje???Luca tez potrafi sie glosno smiac ale nie az tak dlugo! buzki dla was Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 zapytjka 07.04.08, 13:53 masz zalozony kaledarz rozwoju dziecka tydzien po tygodniu?chyba nie.jakos nie zauwazylam u naszych dzieciaczkow dziwnych akrobacji na lezaczkach lub cos w tym rodzaju.zadne z nich na glowie nie stoi!to ze moj Luca siedzi na jednym zdjeciu to nie oznacza ze siedziec potrafi.posadzilam go dokladnie na 10sekund zeby to zdjecie zrobic.nie sadzam go i nie wymagam aby robil rzeczy ktorych jeszcze nie potrafi lub jest na nie za wczesnie!ale skoro tak bardzo cie to irytuje to pokrzycze na niego nastepnym razem jak mi sie sam na brzuch przewroci bo przeciez nie powinien jeszcze tego robicpozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: zapytjka -DO LUKA 07.04.08, 14:48 koniecznie przestaw to swoje dzieciatko!!jak moze!! ja naszczescie na arturka krzyczec nie musze,ze sie przewraca na brzuszek,bo jeszcze nie potrafi,ale podczas klekania bede mu nozki prostowac!!! ps.mam aparat napstrykam fotek i powstawiam jak znajde czas pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: zapytjka -DO LUKA 07.04.08, 15:33 tak zrob!nozki mu prostuj zeby nikt nas tu o nic nie podejrzewalczekam na zdjecia Arturkapozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 renik 07.04.08, 15:45 my tez jeszcze poczekamy na ta umiejetnosc...tobie gratuluje!tzn wam! Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 17:39 Oskarek ma szczepienie jutro. Zobaczymy jak bedzie tym razem. Musze powiedziec, ze stracil umiejetnosc przekrecania sie zupelnie. Nie chce mu sie albo cos Mam nadzieje ze mu sie zachce kiedys Agnieszko, a masz wiecej zdjec z basenu? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 17:40 A.. Oskar sie smieje tak ok. 20 -30 minut - filmik jest tylko na ogol jakas koncowka, jak sie komus przypomni Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 18:46 My jutro też mamy szczepienie i aż boje się myśleć co to będzie.Na poprzednim nie było aż tak źle ale jak to będzie jutro to sie dopiero okaże.ala-77 fajną ma Oskarek ma stronke na bobasach,my też tam jesteśmy.No i dziękujemy wszystkim za gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 07.04.08, 21:35 no wlasnie mam wiecej zdjec ale sa strasznie zamglone przez pare wodna bylam zla jak je zobaczylam...w sumie tylko te ktore dodalam jest najwyrazniejsze.powodzenia na szczepieniu dla was czworomoze Oskarek tym razem tez wszystko przespibuzka. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 07:01 Wasza stronka też fajna ' do Agnieszki: szkoda, ze Wam zaparował obiektyw. Wlasciwie caly czas trzeba wycierac na basenie. Dzis szczepienie... Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 10:42 no niestetywszyscy byli tak podekscytowani ze maly "plywa" i nikt nie myslal o zaparowanym obiektywie...nastepnym razem juz bedziemy wiedziec!napisz potem jak bylo na szczepieniu i jak sie Oskarek czujea jak sie miewa dzis Arturek i mama Arturka? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 14:37 A ten basen to taki zwykly czy taki dla niemowlakow? Oskar dzis nie przespal szczepienia ale nie bylo zle. Rozplakal sie na chwilke, ale w sumie bylo OK Najgorsza byla kolejka przed szczepieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 15:56 bylismy i w takim dla dzieci co woda ma temp ponad 30 stopni i w takim dla doroslych(co widac na zdjeciu)tam tez byla bardzo ciepla woda i tam tez bardziej mu sie podobalo bo mogl "plywac".przebieral tymi nozkami jak nie wiem coa jaki jest Oskar po szczepieniu?ma goraczke i zly humor? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 17:36 Nie ma goraczki - nigdy nie mial. W ogole nie widac po nim szczepien. Wesoly i smieje sie jak zawsze. A Luca OK? Jak sie w ogole miewacie? My sie zastanawiamy nad basenem, tylko slyszalam ze za duzo jest chloru w takich normalnych, a zadnego dla dzieci w okolicy nie ma. Luca tak tam fajnie wyglada ze az chce sie jechac? A polubil juz warzywka i owocki? Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 18:10 milo,ze o nas pamietacie) my dzis mamy bardzo zabiegany dzien,bo tez bylismy na 2-giej dawce na rota. troszke sie martwie,bo po ok. pol godziny arturek wyplul troche tej szczepionki-niby nie duzo,ale dawka tez niewielka i nie wiem co myslecpocieszam sie ze to sama slinka byla i ze troche czasu minelo. dzis artur jadl jablko z jagodami z gerbera i musze przyznac ze to pierwsze jedzonko,ktore nie bardzo mu smakowalo-zobaczymy jeszce jutro,jak nie bedzie chcial to go nie bede zmuszac.ma prawo miec wlasne smaki a jakie owocki je juz oskarek?i jak mu smakuja? nagralam filmek jak sie arturek upackal i puszczal banieczki w czasie jedzenia. jak znajde w najblizszym czasie chwile to postaram sie to wrzucic na kompa,no i zalegle zdjecia. ogladalam filmek ze smieszkiem oskarkiem,ale niestety cos mi sie z glosem stalo,bo akurat nie moge tego odsluchac,a ze mnie to informatyk marny.ale pogrzebie w tym sprzecie to dojde i wyslucham.choc bez glosu tez bardzo mi sie podobalo) piszcie co u was. a zaparowane zdjecia tez chetnie obejrze buziaczki)) Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 18:38 No to czekam na filmik z Arturkiem A Oskar bez golsu to - wierz mi - 5% efektu Zajada chetnie wszystko co mu podam. Je marchewke z ziemniakiem i pietruszka, jablko, jablko z dynia, z brzoskwiniami, z winogronem. Uwielbia po prostu Mam wrazenie ze moglby jesc bez konca - jeden taki sloiczek zajmuje mu jakies 1,5 minuty Ledwo nadążam Na rotawirusach ssie nie znam - spytaj moze lekarza czy to nie szkodzi ze wyplul. Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 19:43 No i po szczepieniu.Nie było tak źle,Dorian tylko chwile popłakał i zaraz sie uspokoił.Teraz troszkę marudzi ale gorączki nie ma.Gorsze było to czekanie w kolejce niż samo szczepienie ale u nas w przychodni zawsze tak jest.Teraz czekamy na pierwszego ząbka bo Pani doktor powiedziała że to już nie długo.A jak u was z ząbkowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 szczepienie 08.04.08, 20:08 Witam! My mamy szczepienie mamy dopiero za dwa dni(jak się nie pochorujemy) Mam nadzieję że wszystko pójdzie szybko...Zazdroszczę tym z Was które maja to już za sobą!Co do ząbków to narazie bardzo się ślinimy i pchamy wszystko do buzi.Trochę u nas jest dziwnie bo najprawdopodobniej pierwszy ząbek to będzie górna trójka!Pozatym mój syn który dziś właśnie kończy pięć miechów!o)od jakichś trzech dni strasznie się pręży kiedy jest trzymany na rękach,prostuje nóżki w kolanach.Zupelnie jakby chciał stać.Założę się że gdybym go oparła o coś to by stał!(przez chwilkę oczywiście)Czy wasze maluszki maja coś podobnego??? pozdrowionka Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 booge29 08.04.08, 21:00 Dorian też dokładnie dzisiaj kończy pięć miesięcy.Co do tego prężenia to mój szkrab robi tak samo ale oczywiście nie stawiam go ani na chwile bo narazie sie boje. Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 remik79 08.04.08, 21:25 No to wszystkiego naj...z okazji "urodzinek"!!!Co do tego "stawania" to jestem w szoku!!!Takie maluszki,dopiero co sie urodziły a tu już takie chłopiska!!!Dorianek śliczny jest!A te jego oczka!Ehh.nie jedna będzie szlochać z jego powodu;o)I wogóle wygląda na dużo starszego chłopczyka.Pozdrawiamy! Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 09:40 renik,gdy spytalas o zabkowanie odrazu zajrzalam arturkowi do buzi i tam widac jak na dloni tuz pod powierzchnia-dwie dolne 1,dwie gorne jedynki i dwie gorne 3-te najbardziej widoczne!!az 6!!!! czy ktoras mama wie ile potrwa zanim sie przebija??? narazie jestem w szoku ale jak mi przejdzie to zajrze tam jeszcze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 10:51 agata688 u nas dokladnie to samo z ząbkami!!!Pojęcia nie mam ile potrwa wyrzynanie.Co do gadania to u nas jest róznie,zalezy jaki ma humor.pozdrawaimy Filip 2007.11.08 Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re:odkrylam zabki! 09.04.08, 11:09 u nas to jeszcze troche potrwa...lekarz nam powiedzial ze to genetyczne i dziecku wyrzynaja sie zeby podobnie jak rodzicom. u mnie to bylo jak mialam roczek-maz 8 miesiecyjednak nie musi tak byc i malec moze nas zaskoczyc)a jak wygladaja te dziaselka?nasze sa w sumie normalne i takie bialawe.jak wyglada zabek ktory jest w drodze?Luca to nawet nie da mi zajrzec,jezyk wypycha i sie smieje jak chce zagladnacpozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 ala:) 09.04.08, 11:17 co do basenu to moge tylko powiedziec ze tutaj w niemczech jest chyba troche inaczej.my nie plywalismy w brodziku bo bylo tam za duzo dzieci i strasznie chlapaly ta woda-wolalam isc do duzego.mysle ze nie bylo az tak duzo tego chloru.nie wiem jak jest w polsce ale pamietam ze jak raz bylam to woda smierdziala chlorem strasznie.polecem w sumie aqua park w tarnowskich gorach.mysle ze tam moglabys pojechacwarto sie z malym popluskac-bardzo fajne bylopozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 08.04.08, 22:12 no przykro mi dziewczyny ale na tych zdjeciach naprawde nic nie widac Luca je owoce,zasmakowaly muwczoraj dostal spagetti ze sloiczka(oczywiscie wszystko przeznaczone dla jego wieku) wcinal az mu sie uszy trzesly marchewka jednak poszla narazie w odstawke ale za pare dni znowu sprobujemy.dodaje ja zawsze do owocow zeby sie nie zorientowal ale samej marchewki nie chcedzis kupilam mu kaszke ,jestem ciekawa co "powie"na jej temat nie daje mu jednak wiecej jak pol sloiczka,zreszta nawet nie daje rady wiecej zjesc...wazylam go w piatek -ma 6270 gram i 63 cm. a jak u was?ile juz kg i cm do przodu?pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 14:39 No to niektore potrawy beda jednak Luce smakowac Na basen wlasnie chcialam do Tarnowskich, bo sama go bardzo lubie. Tylko chwilowo nie mam czasu (to ok. 200km niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re:do ala-77 09.04.08, 09:33 boze doslownie jakbym smiech arturka slyszala-identyczny glosik i piski!!!! mialas racje bez glosu to 5% bylo(sam jakos sie naprawil). oskarek to taki towarzyski jest,widze ze mozna z nim na powaznie dyskutowac)slodki poprostu!! pozdrawiamy a czy wasi chlopcy tez tak duzo gadaja?bo moj to od tygodnia nic innego nie robi,a przy tym jaka ma produkcje sliny Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re:do ala-77 09.04.08, 14:41 Arturek tez slodziutki jest A skad jestescie? Oskarowi sie tez buzia nie zamyka, gada, smieje sie, zlosci Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re:do ala-77 10.04.08, 09:45 my mieszkamy kolo zawiercia. tez mam zamiar(kiedys) wybrac sie z arturkiem do tarnowskich gor-dosc czesto jezdzilam tam przed ciaza i bylo tam duzo takich maluszkow teraz malo siedze przy kompie,na nic praktycznie nie mam czasu,bo wiekszosc dnia jestesmy na spacerku-arturkowi bardzo sie podoba,wszystko go fascynuje,teraz ma drzemke ale jak sie obudzi to wyruszamy a po powrocie wiadomo obiad ,prasowanie itp. moj wazy juz 8400(ur.3500) dlugosci nie znamy bo pani w przychodni "zgubila" miarkeale cos kolo 72 cm(ur.53 cm). pozdrowionka dla wszystkich maluszkow i mamusiek!!!)) Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re:do ala-77 10.04.08, 11:09 no widziecie ja w tarnowskich gorach mieszkalam a znowu tak czesto w aqua parku nie bylamjednak jak znowu bedziemy u babci w odwiedzinach to sie napewno wybierzemymoze nawet sie umowimy na jakas date co???ale kiedy znowu do polski pojedziemy to nie wiem...agata kupilas juz malemu cos na chrzest?bo ja ciagle sie zastanawiam co wybrac...papa. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 09:21 Mozecie mi na forum "niemowle" odpowiedziec na pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 13:27 ja byłam dzis ze swoja kasia /23.11.07/ na szczepieniu . było nawet ok - najpierw smichy chichy do pan pielegniarek przy wazeniu i mierzeniu /63 cm i 7270g/ potem pani doktor troche pomacała, osłuchała, zajrzała do buzi /dziasełka rozpulchnione, dwie kreski na dolnych wargach, ale moze sie przebija za 3 tyg/. a potem poszłysmy sie szczepic - najpierw zaskoczenie potem wielki wrzask /45 sekund na moje ucho / i cisza. i ta cisza trwa az do teraz bo niedawno przyszłysmy a dzidzia spi. mam tylko nadzieje ze nie edzie goraczkowac... Moje dziewczynki Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 09.04.08, 19:28 Dorian wczoraj był ważony i ważył 6875 a dł. to około 70 cm.Wczoraj nie miał gorączki tylko trochę marudził a dzisiaj ma 39 stopni i prawie ciągle płacze.Dobrze że mąż ma akurat wolne to się trochę nim zajmuje.A co do gadania to tak na co dzień buzia mu sie nie zamyka,piszczy gaworzy i sie śmieje a przy tym ślina leje mu się z buzi strumieniami.Z niego wogóle jest bardzo grzeczny chłopczyk.Jak nic mu nie dolega to prawie wcale nie płacze,sam zasypia w łóżeczku,śpi całą noc a większość dnia z radością spędza na...podłodze(niektórzy są w szoku że ja go tam kłade).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 10:45 Witam. Mój skarb waży 7740 (ur3080) a długości mo ok 74 cm (ur 54cm)Jest bardzo pogodnym dzieckiem.Prawie wogle nie płacze(nie liczę szczepień itp.)Generalnie nie choruje,poza wysypka na prawie całym ciele z która nie jestem w stanie sobie poradzić!-/.A najgorsze jest to że w maju wracam do pracyi powinnam mu juz wprowadzać nowe jedzonko do menu ale jak??????Przez tą wysypke nie będę w stanie stwierdzić czyprzypadkiem nowe jedzonko go nie uczula!!!Masakra,juz nie mam pomysłu co dalej z tym robić,a czasu mam coraz mniej.Wiecie,fajnie że jest takie forum gdzie możemy sie "spotkać".ja niestety nie mam w otoczeniu nikogo z takim małym dzieciaczkiem jak mój.Na basen też chcielibysmy z nim iść ale boje sie jak na to zareaguje jeso skóra!-/A zmieniajac temat.Wasze dzieciaczki są prześliczne!!!!Aż milo sie je ogląda.Pozdrawiamy Wszystkich małych i dużych!!!! Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 14:16 Oskar ma 7800 jest co dzwigac. A co lekarz mowi na te wysypke? Przeciez cos chyba jednak mozna zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 16:19 Poprzednio stwierdził że to przez skazę bialkową.Ok stwierdziłam pewnie ma rację,tyle tylko że ja od jakichś trzech miesięcy nic takiego nie jem!!!A wysypka raz sie pojawia,jest przez jakies trzy tygodnie potem znika i tak w kółko.Dermatolog stwierdził że u takiego malego dziecka wszystko może byc przyczyną!!!a na testy slergologiczne jeszcze jest za wcześnie!!!Kremów i maści mam całe pudło i wszystko na nic!!!Jutro idziemy na szczepienie więc zobaczymy co pediatra powie tym razem.Może coś wymysli mądrego.Tak sobie myślę że jeśli wszystko inne zawiedzie to chyba przejdziemy na modyfikowane jedzonko,bo może rzeczywiście moja dieta jest zła??? Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 18:25 Moze to ani skaza, ani alergia..? Daj znac, co Ci jutro powiedza. Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze az taka zla ta Twoja dieta - chyba ze jakiegos jednego skladnika nie toleruje - tylko ciekawe czego. Ile najwiecej moze zjesc taki maluch deserku, np. jabluszka? Oskar by jadl, i jadl... Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 21:26 ala nie wiem ile moze zjesc ale Luca dalby rade juz caly sloiczektak mu wszystko zasmakowalo...nawet marchewke ktora mu dzisiaj dalam!nareszcie sie do tej marchewy przekonal z czego sie bardzo ciesze!przestal mi tylko herbatke pic-nic nie chce oprocz mlekaa tak fajnie juz popijal z niekapka.nie wiem co mu sie odmienilo!? a tak na inny temat.ile razy musicie jeszcze w nocy wstawac?tak sie juz zastanawiam kiedy ja to cala noc w koncu przespie??? Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 10.04.08, 22:29 Ja wstaje dwa trzy razy w nocy,possie jakieś pięć minut na śpiocha i do łóżeczka,także jeżeli chodzi o nocne karmienie to nie jest źle.Chociaz marzy mi się przespać całą noc!Ehh....co do deserków to mój syn jabłuszkiem pluje dalej niż widzi;o)Za to jabłko i brzoskwinkę pożera jak smok!!!Dostaje tylko najwyżej pół soiczka.Niczego innego jeszcze nie próbowaliśmy.Pozdrawiam Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 06:53 No to Oskar caly sloiczek zjada juz od jakiegos czasu... Uwielbia wszystko po prostu. Obiadki sobie przygotowalam w trzech wersjach: ziemniak+pietruszka, ziemniak+pietruszka+marchewka, ziemniak+pietruszka+buraczek i daje mu naprzemiennie. Deserki pochlania wszystkie. W nocy je czesciej niz w dzien Co 3 godziny wypija butle Nie wiem jak to zmienic. Nawet jak dostanie kaszke to i tak po 3 godzinach sie budzi i wola jesc. Pic tez nie chce. Stwierdzilam, ze nie bede zmuszac - przeczekam. Zeby chyba beda niedlugo bo juz widac. Meczy sie okropnie biedak. A jak Wasze maluchy z zabkami? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.kin Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 11:54 U nas niezbyt ciekawie. Szczerze mowiac nie wiem czy to zeby, ale male jest taka niespokojna. W nocy strasznie sie wierci, kopie, glowka kreci. Strasznie sie pluje, raczki praktycznie caly czas w buzi trzyma i ogolnie cala taka rozdrazniona. Dzisiaj do Polski jedziemy, troche sie boje jak podroz zniesie. Badz co badz bylismy juz dwa razy w Polsce, ale wtedy byla spokojniejsza. Mam nadzieje, ze te zeby w koncu wyjda i mala przestanie sie meczyc. W srode zaliczylysmy nasz pierwszy "spacerowkowy" spacer. Malej sie nawet podobalo, bo w koncu wszystko widziala Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 12:17 Moze wlasnie w podrozy bedzie lepiej? Pewnie niedlugo zobaczymy zabki na wierzchu. Oby byla jakas przerwa przed nastepnymi! Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 12:55 arturek w nocy budzi sie na butle raz lub wcaleje prawie na spiaco. co nie znaczy ze ja spie,bo jakos sie tak mi to wszystko poprzestawialo,ze i tak sie budzenajlepiej to mi sie spi rano,no ale wtedy to juz maly wyspany i moge pomarzyc a luca ile razy wstaje? mam teraz chwile to powstawiam nowe fotki. pozdrawiamy) Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 16:24 Witam!-)Właśnie wróciliśmy ze szczepienia.Było całkiem nieźle.Co do wysypki to lekarz stwierdził że jednak mija wina(zła dieta)Dał mi racepte na nutramigen i zobaczymy co dalej będzieCoż kiedyś i tak to sie musi skończyć(mam na myśli cyca)Pozdrawiamy Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 18:17 Ciekawe, czy bedzie nutramigen pil. Oskar plul... Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 18:37 wreszci dodalam zdjecia tylko powiedzcie mi jak zrobic,zeby dalo je sie ogladac "do okola",bo zeby zobaczyc wszystkie to trzeba wziasc poprzednie ,a potem wrocic sie i ogladac nastepne.jeszcze pokombinuje ale za nic mi to nie chce wyjsc! arturek jest na bebilon pepti i tez nas poczatku nie chcial tego pic-dwa dni wyjete z zyciorysu,ale przekonal sie Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 11.04.08, 19:14 No i pluje nutramigenem!!! Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 11:26 moze sie Filipek w koncu do mleczka przekonaArturek tez super sobie radzi z niekapkiem.jak tak ogladam tych waszych synow - to mysle sobie zawsze ze sa juz tacy duzi, a moj Luca tak jakby za nimi gonil ze swoimi szescioma kilogramamiwyglada jakby byl dwa miesiace mlodszy.idzie spac najpozniej o 20:30 ,o 2 pobudka i potem o 5 lub 6 rano.czasem jeszcze zasnie a czasem nie dzis na przyklad wstal o 6:30 i juz wiecej spania nie bylobasia jak dlugo jedziecie do polski i jak maly zniosl podroz? jechaliscie samochodem?pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re:luka2007 12.04.08, 12:12 Dorian tylko na zdjęciach wygląda na dużego chłopca a w rzeczywistości też niewiele waży.We wtorek ważył 6875 a wczoraj musiałam iść z nim znowu do lekarza bo od środy wogóle nie chce jeść a kupke robi około czterech razy dziennie.Wczoraj ważył już tylko 6760.Lekarka mówiła że to taki wirus.Dorian dalej nie chce jeść i w poniedziałek znów idziemy do przychodni.Ile Luka ważył jak się urodził i ile waży teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re:luka2007 12.04.08, 13:14 jak sie urodzil mial 3750 gram i 50 cmteraz 6270 i 63 cm.nie wypije mi wiecej mleka jak 100 ml. a co to za wirus?dostal ale jakies leki czy tez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re:luka2007 12.04.08, 14:58 Dostał tylko Lacido Baby bo w jednym dniu cztery razy zrobił kupke(nie rzadką tylko normalną).Dzisiaj już kupke zrobił dwa razy i nadal nie je ani z butli ani łyżeczką,nie chce pić,w buzi cały czas coś musi mieć jak nie ręce to smoka,jest od kilku dni bardzo płaczliwy i nerwowy.Do poniedziałku musimy wytrzymać. Dorian zazwyczaj też wypijał około 100 ml mleka i nie chciał więcej.Lekarka mówi że taki jego urok. Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 13:21 luka2007 zdjęcia to jedno a rzeczywistość to drugie.Filip wcale nie jest taki duzy a Luca na małego nie wygląda.To taka żywa perełka;o) Przyjdzie taki czas że wszyscy sie zrównaja.Ja przeżyłam szok w ośrodku,gdzie byliśmy sie szczepić.Tam był 7miesięczny chłopczyk ktory już chodził!!!!I wyglądał na conajmniej roczek,ważył ponad 10 kg.Ale urodził sie 5300.Więc nie ma sie co dziwić.Kawał chlopa,jest co nosić.Z drugiej strony był też 4 miesięczny chłopczyk który był malutki 58 cm i niecale 5.5 kg i to tego strasznie mało kontaktowy.Tępo patrzył przed siebie.zero zainteresowania otoczeniem.Także nie ma sie co przejmowac ,rozbieżność wśród dzieci jest OGROMNA!!!A Luca jest ślicznym,dobrze rozwijającym sie chłopem pełnym życia.Sama radość!!!Co do mleka to nie wiem czy Filip sie przekona.Mieliśmy juz dwie próby i nic.Zreszta powiem Wam w sekrecie ze sama bym sie tego nie tknęła.Fuj!!!Sam zapach mnie zabija!!Ale zobaczymy,mam nadzieje ze sie uda.Pozdrawiamy Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 13:25 Nie sądzicie że powinnysmy zmienić nazwę naszego forum na pięcio miesięczniaki??? Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 14:25 dzieki bardzo za to co napisalas!!! chyba bysmy musialy nowy watek zalozyc bo nazwy chyba nie da sie zmienic Luca skonczy 5 miesiecy 23-go , ale nic nie szkodzi i tak sie bedziemy wpisywacnie wiem jak pachnie nutramigen bo cale szczescie nie mam alergika,moge sobie tylko wyobrazic...ja dokladnie wczoraj przestalam malego karmic piersia.mam wyrzuty sumienia jakos dziwnie sie czuje bo tak bardzo lubilam kiedy mi na cycu wisial i patrzyl na mnie tymi wielkimi oczami-takie bezbronne malenstwo... Luca 23 listopad 2007 fotoforum.gazeta.pl/u/luka2007.html Odpowiedz Link Zgłoś
booge29 Re: co potrafią a czego nie Wasze 5-miesięczniaki 12.04.08, 17:38 A ja Wam opowiem jak skończyła sie moja dzisiejsza próba podania mojemu dziecku nutramigenu.Otóż,moje dziecko jak tylko poczuło smak tego mleka w ustach puścilo takiego pawia że jak żyje nigdy czegos takiego nie widzialam,potej poprawil jeszcze raz!!!!W rezultacie był taki słaby że lecial mi doslownie z rąk!!Usta zrobily mu sie sine a całe cialko bielutkie,zero rumieńca!!!Ja omało nie zeszłam na zawał!!!Do tej pory trzesą mi sie ręce.Wpadłamw panike i wezwałam lekarza do domu.Przyjechał,obejżał i stwierdził że tak czasem dzieci reaguja na wprowadzenie mleka i że nie ma sie czym martwić!Normalnie szok.Kazał mi spróbowac jeszcze kilka razy podac mu to mleczko tylko bardziej rozcieńczone.Aż sie boje co to będzie....Zobaczymy.Ciekawa jestem jak wasze dzieciaczki reagowały na wprowadzenie mleka modyfikowanego(niekoniecznie nutramigenu?)Pozdrawiam Filip 2007.11.08 fotoforum.gazeta.pl/u/booge29.html Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:08 Przenosimy sie !!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:19 z przenosinami to dobry pomysł bo trzeba było przewijac az trzy strony w tym watku ale moze mamy 'terazniejszych' czteromiesieczniaków skorzystaja Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=78238690 Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: co potrafią a czego nie Wasze 4-miesięczniaki 12.04.08, 19:55 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=78238690&a=78239766 tu jestesmy Odpowiedz Link Zgłoś