Dodaj do ulubionych

do hanti :)

19.04.08, 17:55
Kochana, znalazłam Ciebie na pewnym forum, nie jestem tam zarejestrowana więc
tu piszę. Widzę, że jesteś chustomaniaczką smile Ja bardzo bym chciała sobie
uszyć chustę wiązaną, ale nie wiem jak się do tego zabrać, może Ty pomożesz???
I czy chustę kieszonkę też można uszyć samemu?
Obserwuj wątek
    • 80misia Re: do hanti :) 19.04.08, 18:04
      Ps. Jeżeli można też dołączę się do prośby. Kupno takiej chusty to
      nie lada wydatek, a że szyć umiem, to byłabym wdzięczna za wszelkie
      rady.
      • diament79 Re: do hanti :) 19.04.08, 18:11
        Nie wiem ile będzie kosztował materiał, z tego co wiem to lepiej by był
        ospowiednio tkany, żeby rozciągał się na skos a nie wrzesz czy wzdłuż, tak
        Hanti??? smile
        • olensia Re: do hanti :) 19.04.08, 20:10
          nie wiem czy hanti sie teraz odezwie bo na jej blogu pisze ze wyjechala na 2
          tygodnie...
    • antusiowa_mama może ja pomogę :) 19.04.08, 20:49
      bom też chustomaniaczka big_grin Mam nadzieję, że Hanti się nie obrazi smile I chustę i
      kieszonke możesz uszyć sama. Ja też miałam swoją samoróbkę, ze zwykłej bawełny
      tkanej normalnie (na krzyż, nie skośnie)i nosiło mi się dobrze tylko jak
      dzieciak był lekki - jak podrósł chusta nie była elastyczna i wpijała się w
      ramiona, za to była cieńka i dobra na gorące dni. Z tego co wiem dziewczyny
      które noszą w samoróbkach chwalą sobie flanelkę, jest troche bardziej elastyczna
      i lepiej układa się na dziecku. Może też być bawełna z niewielkim dodatkiem
      lycry lub czegoś w tym rodzaju. Co do wykrojów to podaję linka do wątku na
      "kawałku szmaty" - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44603&w=53313715

na tym forum www.nosimy.prv.pl z użyciem wyszukiwarki znajdziecie też pewnie
      jeszcze kilka wątków o szyciu samoróbek.

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam smile Jak coś to pytajcie smile(w mojej
      gazetowej galerii są foty z naszą samoróbką smile
      • diament79 Re: może ja pomogę :) 19.04.08, 21:00
        kieszonke bym chciała uzywac zaraz po porodzie głównie do karmienia, bo wiem, że
        z pozycją do karmienia miałam największy problem sad
        A na lato to już dzieciątko będzie większe i będzie chyba wygodniej w długiej
        wiązanej.

Wybieram sie do miasta zobaczyc wózki to zobaczę też materiały.

Czy muszę kupować 5 m materiału czy może być zeszyta???
        • antusiowa_mama Re: może ja pomogę :) 19.04.08, 21:25
          diament79 napisała:

> kieszonke bym chciała uzywac zaraz po porodzie głównie do karmienia, bo wiem, ż
          > e
          > z pozycją do karmienia miałam największy problem sad
          > A na lato to już dzieciątko będzie większe i będzie chyba wygodniej w długiej
          > wiązanej.

Fakt, kieszonka wygodna jest dopóki maluch nie waży zbyt dużo. I tak mi sie
          przypomniało troche z innej beczki - jesli maluch miałby problem z bioderkami
          pozycja kołyski jest przeciwwskazana.

> Wybieram sie do miasta zobaczyc wózki to zobaczę też materiały.
          >
          > Czy muszę kupować 5 m materiału czy może być zeszyta???

Może być zszyta tylko się zastanów czy szew nie będzie gniótł malucha.
    • diament79 Re: do hanti :) 19.04.08, 23:08
      Już postanowiłam, uszyję sama chustę z kółkami.
      Ta wiązana za skomplikowana, a chciałabym żeby mój mąż też używał chusty. Ma mi
      służyć głównie do trzymania dziecka w trakcie karmienia i wychodzenia przed dom,
      ewentualnie wychodzenia na spacer kiedy mój Arek popędzi przez pole, żebym się
      nie martwiła co wtedy zrobić z wózkiem haha
      no i będzie tańsza od wiązanej, bo krótsza smile
      Ciekawe po ile są materiały.
      • diament79 Re: do hanti :) 22.04.08, 14:18
        Właśnie dostałam wiadomość na gg od koleżanki, która mi napisała, że kupowana
        chusta jest o niebo lepsza od samoróbki, zapytam zaraz o co dokładnie chodzi.
        Byłam w sklepie z tkaninami i są baaardzo ładne bawełenki smile
    • hanti Re: do hanti :) 22.04.08, 20:18
      5 metrów materiału będzie niewiele tańsze niż używana chusta, a komfort noszenia
      nieporównywalny.

Co do kieszonek i chust kółkowych są rewelacyjne ale na krótko, bo dziecko
      rośnie, a osoba nosząca nierównomiernie obciąża swój kręgosłup, może się to
      skończyć duuużym bólem i zwaleniem winy na chustę wink)))) a to nie chusta, ale
      jej zły dobór. Najlepiej odciąża noszącego długa wiązanka, większość dziewczyn
      uczy sie tego w ciągu kilku dni, mój mąż wiąże już jak stary wyjadacz wink)))))) i
      jest DUMNY że nie chodził w ciąży, ale może utulać maluszka w chuście. Jego więź
      z dzieciakami jest niesamowita smile)
      • hanti wykrój kieszonki/poucha 22.04.08, 20:21
        www.oppamama.pl/upouch.html
        • diament79 Re: wykrój kieszonki/poucha 22.04.08, 23:01
          Dzisiaj wynalazłam fajny pomysł. Zrobię chustę na próbę ze starej poszwy.
          Zobaczymy jak będzie.
          Mi chusta będzie najbardziej potrzebna własnie na poczatku, a chyba wtedy
          wygodniej w krótkiej nosić niż się motać z długą, jak myślisz?
          Aha i potwierdź mi kochana, czy będę mogła tak ułożyć sobie dzieciątko żeby
          miało buzię na wysokości piersi? Z Arkiem miałam straszliwy problem z karmieniem
          bo na leżąco nie umiałam a jak trzymałam to wariowałam z powodu bólu pod łopatką...
          • hanti Re: wykrój kieszonki/poucha 23.04.08, 19:09
            jeśli pouch będzie dobrze uszyty to myślę że dasz radę, chociaż mi było
            wygodniej bez chusty, za to z poduchą pod Kinią
            • diament79 Re: wykrój kieszonki/poucha 23.04.08, 23:34
              Kurczę to ja jakaś lewa jestem, ani z poduszką nie dawałam rady ani na leżąco.
              Ciekawe jak pójdzie tym razem. Zaparłam się, że będę karmić piersią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka