kobylczusia 05.10.08, 17:41 Dziewczyny na podniebieniu mojego Kubusia zobaczyłam białą plamkę,zastanawiam się czy to nie pleśniawki. A jeśli tak, to co z nimi zrobić???? Zielona jestem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bragelone Re: Pleśniawki? 05.10.08, 20:34 bez zobaczenia trudno stwierdzić czy to pleśniawki- jeżeli ma apetyt to raczej nie, a z doświadczenia wiem że najlepszy na pleśniawki jest fiolet. Odpowiedz Link Zgłoś
szawra Re: Pleśniawki? 05.10.08, 20:48 Moja córka miała pleśniawki. Lekarka zapisała mi jakiś płynik, zawijałam gazik na palec, moczyłam w płyniku i pocierałam nim języczek. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: Pleśniawki? 06.10.08, 13:10 na pleśniawki bez recepty kupisz waptece Aphtin/Aftin (nie pamiętam jak sie pisze) to taki żel - na plaec nawijasz gazik, na gazik aftin i ścierasz z języka, podniebienia, dziąseł (dziecko płacze ale trzeba to zrobić zdecydowanie, pleśniawka powinna osadzić sie na gzaiku im lepiej zetrzesz tym szybciej sie tego pozbędziesz)ścieraj ją przed każdym karmieniem jeśli to pleśniawki to będzie tego więcej jesli po tygodniu nie zejdzie to zgłoś to pediatrze jeśli karmisz piersią po każdym karmieniu je obmyj wodą i szarym mydłem- bo pleśniawki to grzyb Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re: Pleśniawki? 06.10.08, 15:11 Mysle ze to moze byc melczko - ja tez na poczatku myslalam ze to plesniawy ale potem pielegniara mi uswiadomila ze ciut to za wczesnie U nas obylo sie bez plesniawek...Zycze zeby to nie byly plesniawy - ... a przy tak malym dziecku lepiej skonsultowc to na najblizszej wizycie - w gruncie rzeczy to chyba juz na dniach Odpowiedz Link Zgłoś
agasobczak Re:ps - 06.10.08, 15:12 Aphtin na apfty jest lepszy a na plesniawki to nystatyna ktora trzeba tez smarowac i piersi Odpowiedz Link Zgłoś
antusiowa_mama Re:ps - 06.10.08, 15:51 w książeczce zdrowia wyczytałam, że to mogą być prosaki czyli te białe krostki które pojawiają się też na buźce dziecka po porodzie, z tym, że jeśli to prosaki to powinny być w linii środkowej podniebienia. Ale i tak najlepiej skonsultować z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kobylczusia Re:ps - 06.10.08, 17:53 dzięki dziewczyny, poobserwuje to i zobacze czy sie rozmnaża, a w piątek położna przychodzi do mnie więc zaczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
juventa5 Re:ps - 06.10.08, 21:18 Obserwuj jesli w ciagu kilku dni nie zejda a wrecz sie rozmnoza to sa plesniawki. One latwo schodza pod palcem zostawiajac takie czerwone kropki. Na palec trzeba zalozyc jalowy gazik. Aphtin na mojego synka nie dzialal, a nestatyna jak dla mnie za mocna. Sa jeszcze takie homeopatyczne kulki ale tez nie dzialaly. Jak to babcie i mamy mowily to najlepszym sposobem jest dziecka jalowy mocz. I sie przemoglam i po kilkudniowym nieskutecznym leczeniu u mojego synka rozebralam go i nasikal na pieluche ta pielucha "wypedzlowac" buzie, Po 2 zabiagach byl spokoj Wiem ze sposob nie na nasze czasy ale naprawde dzialalo, a z tego co mowila mi mama to kolo tego wstretnego fioletu do buzi to mocz byl normalnym zalecanym sposobem na plesniawki w dawnych czasach. A poza tym wazne jest przemywanie brodawek po kazdym karmieniu,bo nie dosc ze dziecko dostaje plesniawki spowrotem to ja nabawilam sie od plesniawek synka calkiem ladnego zapalenia piersi. Odpowiedz Link Zgłoś