Dodaj do ulubionych

spanie z dzieckiem a ciąża

08.09.10, 12:13
macie doświadczenie w tym zakresie?
śpię ze swoim 2,5 latkiem, karmię go w nocy nadal piersią, wszystko fajnie i miło, tylko że jestem w początkach ciąży
i tu mam dylematy
w ciąży z Tomkiem łaziłam w nocy po kilka razy do łazienki - juz teraz uskuteczniam wędrówki budząc moje starsze dziecię
niebawem zapewne będę biegała do kibla także w innym celu i tego nawet opóźnic się za nic nie da wink
dodatkowo kwestia brzucha - moja dziecię łazi w nocy po całym wyrku, spi czasem na mojej głowie, z nogami na mnie, kilka razy przełazi przeze mnie w nocy (walczymy z lambliami i stąd ten niespokojny sen)
tylko że jak będe miała większy brzuch to samej mi bedzie trudno dobrze się ułożyć, a co dopiero w wiercącym się dziecięciem
o kopniakach w brzuch nie wspomnę, bo to inna kwestia
spałyście z dziećmi w ciąży? da radę to jakos rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • agnen Re: spanie z dzieckiem a ciąża 08.09.10, 12:33
      Myślę że jeśli chcesz spać z nim ciągle to jakoś się uda to rozwiązać. Ja na razie jeszcze śpię z moją 3-latką, ale zamierzam ją wyprowadzić od nas jakoś w przyszłym miesiącu, zanim zacznie mi brzuch rosnąć. Też latam w nocy na siku i standard - Alicja w ciągu 3 minut zajmuje całą dostępną przestrzeń, więc trzeba się potem upychać wink.
      U nas problem jest jeszcze taki że w 4 osoby się nie pomieścimy no i ja właściwie nie chcę spać z takim wielkim stadem, a też nie chcę jej przeprowadzać później, jak już będzie mogła zwalić to na rosnące pasożyciatko wink
      • joalma Re: spanie z dzieckiem a ciąża 08.09.10, 12:48
        a może dostawić jakiś przecudny różowy tapczanik przy waszym łóżku? i zastosować bliską eksmisję, a potem stopniowo oddalać? ewentualnie kupić większe łóżko ;D
        • agnen Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 10:26
          śliczny tapczanik planujemy (ze śliczna pościelą wybraną przez młodą), ale po poważnych rozmowach - od razu do drugiego pokoju. Będzie prościej, najwyżej będzie przyłazić wink
    • truscaveczka Re: spanie z dzieckiem a ciąża 08.09.10, 13:17
      Jestem w ósmym miesiącu smile
      Nasza 5-latka zasadniczo śpi w swoim pokoju, ale często do nas wędruje, nawet koło północy - i o ile do niedawna bardzo mi to przeszkadzało, to teraz, w ciąży, całkiem przestało smile Umiemy się tak ułożyć i wpasować, że nic się złego nie dzieje, po brzuchu też nie kopie smile
    • m_laczynska Re: spanie z dzieckiem a ciąża 08.09.10, 23:31
      Ja odnosiłam do łóżeczka. W nocy jak chciał to i tak przylazł. No ale za parę miesięcy będzie ktoś mniejszy, kto będzie bardziej potrzebował spania z mamą. W 4 śpi się koszmarnie - u nas tak jest od godz 3 - 4 w nocy. Budzę się a dzieć mi leży na nogach, albo śpię w kanapce między dziećmi. Dlatego może nie jakoś na siłę, ale warto przygotować przyszłego brata na to, że ktoś mu podprowadzi jego miejsce...No chyba, że z wyboru chcecie spać w 4.
    • margonik Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 00:42
      Ja bym jednak radziła Ci odstawić dziecko do łóżeczka, albo do drugiego łóżka z tatą. Mam w pamięci moje doświadczenie w ciąży z drugim dzieckiem, gdy starszaczka, przechodząc po łóżku, wywróciła mi się na brzuch. Usiadła mi na brzuchu całym ciężarem. Bolało jak diabli, ale przede wszystkim najadłam sie stresu. Miałam następnego dnia robione USG i wszystko było w porządku, ale ginka mnie nastraszyła, że przy łożysku na przedniej ścianie (a tak miałam) jest spore ryzyko, że takie uderzenie może skutkować odklejeniem łożyska.
      • margonik Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 00:49
        No i jeszcze tak jak piszą dziewczyny, przemyśl, czy w 4-kę jesteście w stanie spać razem. W dodatku jedna z tych czterech osób będzie niemowlakiem i o ile rodzice są w stanie uważać na niemowlę w łóżku, o tyle nie liczyłabym na uważność starszaka. W dodatku najgorsze co możesz zrobić, to eksmitować go z łóżka w momencie, gdy młode juz będzie na świecie. Wówczas może to odebrać, jako odsunięcie - w końcu młodsze dziecko odbierze jego miejsce. Lepiej to zrobić wcześniej, aby nie kojarzył faktu wyprowadzki z łóżka z pojawieniem sie rodzeństwa. Tak, jak ktoś napisał, łóżeczko dostawione do Waszego może być dobrym rozwiązaniem.
    • kinga_owca Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 10:51
      dzięki dziewczyny
      tylko to nie takie proste niestety
      może nakreslę bardziej szczegółowy obraz wink
      od 3 miesiąca zycia synka walczymy z lambliami, dziecię moje spi koszmarnie, wybudza go byle g..., w nocy spaceruje, raczkuje, wstaje, siada itp.
      zanim zaszlam w ciążę (a wcale nie zamierzałam w nią teraz zachodzić) przeniosłam dziecko do jego pokoju - sam chciał bo dostał super narzutę ze smokiem, i zamiast na materachach szerokości 270 cm spi na materacach 180 cm - to minimum dla niego
      umowa była taka, że usypia ze mną i ja sobie idę, ale gdy zawoła (mamy nianię elektroniczną) to do niego przychodzę
      on budzi się kilka razy w nocy przez te cholerne robale
      i tak bylo kilka dni, usypial przy piersi, ja sobie szłam, potem około 1 w nocy wołał i już u niego zostawiałam a on sobie ssał gdy chciał
      tylko że zaszłam w ciążę
      i po pierwsze - musiałam mu ograniczyc ssanie w dzień i zrobiłam to za jego zgodą, umowilismy się na rano, na drzemkę i do usnięcia, to mądry chłopak i duzo rozumie
      w nocy tez tyle nie ssie bo wie, że w brzuszku jest dzidziuś i nie wolno tyle ssać
      tylko własnie, skoro juz na takie ustępstwa poszedł, plus nie chce na ręce do mnie to teraz nie mogę jeszcze wynieść się całkowicie do drugiego pokoju - on juz przeniósl się do drugiego pokoju wink
      poza tym jestem wieczoram tak padnięta, że gdy on już sobie spokojnie ssie albo już nie ssie tylko mnie trzyma za rękę i usypia to... ja też usypiam i nici z wychodzenia, nie mam siły
      myslę, że raczej technicznie to muszę jakos rozwiązać - jakos się odgrodzić poduszką czy coś, a potem jak się maluch pojawi to chyba rozdziele materace i będę się "turlać" między jednym a drugim, sama nie wiem
      przydługie to wyszło ale na razie nie wpadłam na jakieś kompromisowe rozwiązxanie, może mnie jeszcze, z waszą pomocą, natchnie wink
      • ciociacesia ooo 09.09.10, 13:38
        exmisja smile
        moze dorzuccie mu jeszcze jeden materac do pokoju. jesli zasypiasz przy nim i sobie spisz spokojnie, to spij, jak zaczyna sie wierci to pewnie cie budzi, ewentualnie ty budzisz sie do kibelka, wtedy nalezałoby ułozyc sie na najdalszym koncu poszerzonego łozka i oddzielic zasiekami z kołdry. jak bedzie głodny - pokona zasieki a przypadkową wedrówke mu troche utrudnią. myslałam tez ze moze udałoby sie wykorzystac meza jako zywe zasieki.
        Nina tez uprawia nocne wedrówki ludów, chociaz zapewne w nie tak nasilonej jak Tomek formie, wiec 1,6 łozka wystarcza na nas dwie. z nia jest o tyle fajnie ze na ogól daje sie ja odturlac bez budzenia jesli za bardzo sie do mojego azylu pakuje. moze przyda ci sie poducha 'kojec' - taka xxl wersja poduszki do karmienia, mozna wykorzystac jako zasiek albo miedzy kolana włozyc przy spaniu na boki. zaluje ze nie mialam takiej w ciazy
      • m_laczynska Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 14:41
        A jest takie banalne rozwiązanie - odwrócić się do dziecięcia pleckami. Takie przytulenie plecki do plecków - u nas przynajmniej - jest do zaakceptowania, a nawet lubiane. A zanim syn znajdzie się w rejonach brzucha, to dawno się zorientujesz. Całą ciążę spałam głównie plecami do wszystkich - na lewym boczku wink
    • dagis.1 Re: spanie z dzieckiem a ciąża 09.09.10, 23:11
      spalam cala ciaze z dzieckiem
      ale moja ellen spi jak kamyk smile
      co prawda kreci sie ale nie jakos bardzo
      z piersi sama czesciowo zrezygnowala zadawalajac sie jedzeniem maminego mleka raz na dobe tylko (z biegiem ciazy mleka bylo coraz mniej wiec jakos naturalnie to przyszlo)

pod koniec ciazy (jakos poltora miesiaca przed terminem porodu) do naszego lozka dostawilismy loczeczko dla ellen (takie niemowlece z odkreconym jednym bokiem aby spala z nami a jednak "osobno") , wybralismy sie wspolnie do sklepu po posciel i inne pierodly wraz z corka. bezkonfliktowo zaakceptowala ten stan rzeczy. teraz spimy wszyscy w jednej sypialni - nowonarodzony gustav obok mnie, ellen po drugiej stronie w loczeczku przy tacie.

moze jakos tak sproboj to roziwazac? tzn dostawic cos w waszej sypialni?
      • rurzowa-norka Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 13:06
        Myślałam, że na tym forum więcej wsparcia znajdę sad((
        Moja córeczka ma 15 miesięcy. Należy do skrajnych cycoholików, zwłaszcza w nocy. Śpi jak zajączek pod miedzą - każdy dźwięk i ruch ją budzi. I o ile w dzień jest wyjątkowo śmiała i radosna, o tyle w nocy musi być ciasno wtulona w mamę, z możliwością pociągnięcia cycusia, bo inaczej jest rozpacz.
        Łóżko mamy duże i na razie spokojnie się mieścimy w układzie 2+1. Tylko, że z różnych powodów, o których by długo, powinniśmy jak najszybciej myśleć o kolejnym dziecku. Myślę, że mój zajączek należy do tych dzieci, które bardzo późno zaczynają przesypiać noce i są dojrzałe do własnego łóżeczka.
        Wiem, że 9 miesięcy to długo, że sporo się może zmienić, ale mimo wszystko straszny to dla mnie problem.
        Ciąża i brzuch to jedno, drugie to co potem.
        Pocieszcie jakoś, powiedzcie, że może być ok i bez drastycznych odrzuceńsad
        • kinga_owca Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 13:46
          mój śpi podobnie, w wieku 15 miesięcy o kolejnym dziecku bym nie pomyślała nawet, on wtedy na drzemki sypiał tylko noszony w pionie w chuście lub manduce, takie czasy były
          a teraz cóż, dziecko mi dorosło
          spię z nim nadal tylko staram się odwracać plecami, bo czasem zaliczę kopniaka albo głowę mi wepchnie gdzie nie trzeba
          wytłumaczyłam mu, że nie może tak dużo cicumać bo w brzuszku jest dzidziuś no i to zaakceptował
          ssie wieczorem, ale nie do uśnięcia tylko troszkę i potem zasypia trzymając mnie za rękę (żeby nie było tak milo, po godzinnym łażeniu po wyrku), a potem cycka najwczesniej około 4, a bywa że i o 6
          tylko, że on ma 2,5 roku a nie 15 miesięcy, dużo można z nim wynegocjować
          w ramach rekompensaty kupiłam mu... pluszowe piersi, taką poduszkę, dziecko zachwycone wink
          co będzie dalej, jak mi brzuch urośnie - nie wiem jeszcze, czas pokaże
          • falka32 Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 14:54
            Mój miał rok, jak zaszłam w ciążę, nie był już od niedawna przy piersi, więc tak czy inaczej przeflancowałam go do turystycznego łóżeczka, które stało otwarte w naszej sypialni. Też nie chciałam, żeby mnie kopał przez sen i się budził, jak ja wstaję. Jak się urodził młodszy, to spał z nami a starszy w swoim łóżku, potem doszedł mały materac, młodszy jak dorósł poszedł do łóżeczka po bracie a brat wrócił na materac koło nas, potem wszyscy wylądowali na materacach w jednej sypialni, ale każdy ma swój smile

Na twoim miejscu odstawiłabym karmienia nocne, jeżeli to jest możliwe i położyłabym mu obok waszego materaca jego materac z niewielką różnicą poziomów - żeby nie było za łatwo się przeturlać, ale żeby się dało w razie potrzeby.
            • rurzowa-norka Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 16:21
              Wiecie, że wszelkie odstawiania, eksmisje itp. nie są w zgodzie z duchem AP?
              AP zakłada, że dziecko samo dorośnie i dojrzeje... sad
              • kinga_owca Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 16:36
                dlatego czekam wink
                tylko czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, że dzicko jest już wieksze niż nam się zdaje
                mój cycolił kilkanaście razy dziennie, przyłaził jak przy komputerze siedziałam i ssał, w nocy domagał się tez kilka razy
                a od czasu gdy zaszłam w ciążę, gdy z nim poważnie porozmawiałam, jak z partnerem, wyjaśniłam mu, dlaczego nie może teraz tak czesto ssać, opowiedziałam mu, jak przebiegała ciąża gdy on byl w brzuszku, powiedziałam mu, że może dotykać, przytulać cicumki ale ssać tylko rano, na drzemke i wieczorem
                no i w nocy, ale tez poprosiłam go, by ssał jak najmniej
                i ku mojemu zdziwieniu od razu to zaakceptował, nie było płaczu, żadań, jęków, podchodzil tylko przez pierwsze dni, siadał koło mnie, dotykał piersi, powtarzał, że w brzuchu jest dzidziuś i nie mozna tak często ssac i tyle
                kilka nocy tez się budził, łaził po wyrku ale nie poprosił o cicuma, tylko przytulał się i jakos zasypiał
                teraz już nawet nie przychodzi, tylko w porze drzemki mnie woła na cicumka, no i wieczorem obowiązkowo, ale tez tylko ssei gdy mu czytam książeczki, a potem gasi światło i juz raczej nie chce ssać, chyba, że ma gorszy dzień to prosi jeszcze
                w nocy ssie ze dwa razy
                oczywiście tak jest z moim 2,5 latkiem, to nie przejdzie z roczniakiem czy półtoraroczniakiem
              • falka32 Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 18:25
                Wiemy, wiemy. Przebywanie ciężarnej matki samej z małym dzieckiem bez innych dorosłych przez większą część doby też nie jest zgodne z duchem AP, a ciekawa jestem, ile z was z radością zaakceptowałoby mieszkanie z teściami albo z rodzicami tongue_out
                • falka32 Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 18:26
                  ... że nie wspomnę o spaniu całą rodziną z tymi teściami wspólnie w salonie tongue_out
        • pondo_81 Re: spanie z dzieckiem a ciąża 20.09.10, 14:39
          Rozmawialiśmy o tym z M, i postanowiliśmy "że poradziliśmy sobie we trójkę, poradzimy i w czwórkę" oczywiście ewentualną czwórkę( na razie się nie zapowiada).
          Myślę,że tak czy inaczej trzeba uczyć malucha "szacunku" do brzucha i wyeliminować kopniaki- pomocny moze być śpiwórsmile
          Wiem że da się spać w czwórkę.Wiem ,ze można być przy tym wyspanym- oczywiście adekwatnie do dwójki posiadanych dziecismileWiem ,ze można dwójkę karmić.
          Starałabym się za wszelką cenę wyeliminować jakieś radykalne posunięcia rodzinne w związku z brzuchem. Starszak nawet mały może co nieco skojarzyć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka