Dodaj do ulubionych

5-latek nie chce spać sam

08.04.04, 17:30
Mój synek zawsze spał ze mną w pokoju, tak było wygodniej dla mnie (karmiłam
go do 3 roku i 3 miesięcy), dla męża (rano do pracy) i dla dziecka, bo
uspokajał się tylko z ciusiem w gębulce,a potem przytulony do mnie.
Ostatnio stwierdziłam, że to lekka przesada i postanowiłam wrócić do
małżeńskiego łoża. Kupiłam lampki nocne, postawiłam w pobliżu picie i
powiedziałam małemu o moim zamiarze:że żony śpią z mężami, a nie mamy z
przedszkolakami,że ma światełko żeby się nie bał itp. Od 3 dni mam po 3
pobudki w nocy bo jestem potrzebna do zaśnięcia.
Czy któraś z Was ma jakies pomysły, by maluch spał spokojnie całą noc?
Obserwuj wątek
    • noie Re: 5-latek nie chce spać sam 08.04.04, 23:25
      Jak juz znajdziesz odpowiedz i sprawdzisz a co najwazniejsze bedzie
      dzialac....To daj MI ZNAC ! hihihhi...mam taki sam problem z moim.Mowi ciagle
      ze sie boi.I lubi sie tulic do mnie w nocy ( za dnia nie do pomyslenia ) smile
      Pozdrawiam
      noie
      • beba2 Re: 5-latek nie chce spać sam 13.04.04, 16:09
        No to witam w klubie.Kamil ma 5,5 roku.Do niedawna u nas było to samo.Teraz
        zasypia z tatą ,albo ze mną,ale w nocy już nie woła.Sposobu na to żadnego nie
        mam,może trochę dojrzał?
    • jola_ep Re: 5-latek nie chce spać sam 14.04.04, 17:01
      Najważniejsze jest to, aby synek sam zasypiał. Ja swoją wtedy-pięciolatkę
      musiałam tego nauczyć. Zrobiłam to stopniowo. Udało się zupełnie bez łez i smutku smile
      Jeśli chodzi o budzenie w nocy, to niestety może być tak, że dziecku przyśni się
      coś strasznego, obudzi się, zobaczy cień potwora w kącie i już biegnie do
      bezpiecznej przystani u rodziców. Trudno z tym walczyć, bo ja np. nie mogłabym
      zostawić samotnego, przestraszonego dziecka nocą. Więc po prostu odprowadzałam
      maleństwo z powrotem do jego łóżka, kładłam się obok niego i spaliśmy dalej
      (zwykle nie byłam w stanie poczekać, aż zaśnie). Trochę ze zmęczenia, trochę z
      przystosowania robiłam to we śnie. Kładłam się spać z mężem, budziłam z
      dzieckiem i zupełnie nie pamiętałam, jak się tam znalazłam wink Potem, jak córa
      była starsza, namawiałam ją, aby po obudzeniu w nocy, postarała się choć przez
      chwilę sama zasnąć. Tłumaczyłam, że jak z nią śpię, to już nie mam takiej ochoty
      na tulenie jej rano (a bardzo to lubiła). Nawet pomogło smile))
      Synek śpi dużo lepiej. Bardzo rzadko przychodzi w nocy (ma 4 lata). Może
      dlatego, że śpi w pokoju ze starszą siostrą i nie jest samotny?
      Pozdrawiam
      Jola
      • adaszl Re: 5-latek nie chce spać sam 15.04.04, 10:17
        Dzięki za rady. Muszę przyznać że po kilku dniach samodzielnego spania jest
        coraz lepiej.Mały od 4 dni budzi się tylko 1 raz i co najważniejsze bez płaczu,
        wyciąga mnie z łóżka za koszulkę i bez słowa prowadzi do swojego pokoju. Tam
        się z nim kładę na chwilę (choć dzisiaj chwila trwała do rana podobnie jak u
        Joli, nie zdążyłam wyjść z pokoju bo zasnęłam kamiennym snem)i wracam do męża,
        tam jest znaaaaacznie przyjemniejwink).
        Bardzo bym chciała by mały sam zasypiał, ale dotej pory boi się zostać sam w
        pokoju w czasie zasypiania, chyba pomyślę nad jakimś podstępem wink.
        Pozdrawiam serdecznie
        Ada
        • jola_ep Re: 5-latek nie chce spać sam 15.04.04, 14:24
          Spróbuj nauczyć samodzielnego zasypiania stopniowo.
          Najpierw oczywiście czytanie bajek, przytulanie itp. Nie wiem, czy przy
          usypianiu wystarczy Twoja obecność w pokoju, czy musisz przytulać. Jeśli to
          drugie, to spróbuj najpierw usiąść w drugim końcu pokoju, a za parę minut wróć
          na całuska (lub przytulanie), potem znowu idziesz do swojej roboty (ja np.
          zajmowałam się haftem krzyżykowym smile ), a jak nie zaśnie, to znowu przytul.
          Po paru dniach (tygodniach wink ) wystarczy przesuwać się w stronę drzwi, aż
          któregoś dnia niepostrzeżenie wyjdziesz z pokoju (bo np. na korytarzu jest
          lepsze światło, albo musisz pomieszać zupę, bo się przypali itp.). Ale zawsze
          po paru minutach wracaj. Ja najpierw przytulałam, aż córa robiła się senna
          (wtedy łatwiej o zaśnięcie i sukces smile ), potem wychodziłam na 5 minut (czasem
          trochę dłużej), wracałam na całuska i znowu wychodziłam. Jeśli po ponownym
          powrocie córa nie spała, to zwykle znaczyło to, że coś ją gnębi. Kładłam się
          obok niej, rozmawiałyśmy, czasem tylko przytulałam, aż zaśnie. Ogólnie nie było
          w tym jakieś wielkiej konsekwencji typu: od dziś zasypiasz sama. Coraz częściej
          zdarzało się jednak, że usypiała sama, a ja byłam z niej wtedy dumna smile))

Pozdrawiam
          Joa
    • joannap72 Re: 5-latek nie chce spać sam 22.04.04, 18:29
      Polecam książkę "Uśnij wreszcie- jak pomóc dziecku zasnąć" dr Eduarda
      Estivilla, metoda ta wymaga hartu ducha ale jest skutecznasmile) powodzeniasmile
    • joannap72 Re: 5-latek nie chce spać sam 22.04.04, 18:30
      acha i nie tłumacz dziecku że żony śpią z mężami skoro nie robiłaś tego przez
      większość życia swojego synka.Powodzeniasmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka