Dodaj do ulubionych

Mąka razowa

03.01.11, 09:44
Używacie? Czy jednak bazujecie na pszennej? A może na przemian?

I drugie pytanie, gdzie ją można dostać, bo u mnie w ogólnodostępnym sklepie wywalono na mnie oczy nie wiedząc o co w ogóle pytam?
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Mąka razowa 03.01.11, 10:49
      nie pomoge gdzie kupic, w pl kupowalam w takim mini niby eko sklepie- ale to 5 lat temu bylo, 'zdrowa zywnosc' kiosk przy przystanku autbusowymwink

w domu uzywam coraz czesciej, jesli nie wylacznie (np omlet z w/w!) to pol na pol, albo 1/3 (do wypiekow, zageszczania sosow),
      widze gdzie sie sprawdze, widze gdzie nie

a swoja droga tez chcialam pytac kiedys
      czy warto w ogole taka zmiane w kuchni wprowadzic'
    • vangie Re: Mąka razowa 04.01.11, 12:57
      razowa widzialam wczoraj w Realu- cos ponad 3zl/kg
    • lesiomama Re: Mąka razowa 04.01.11, 21:54
      używam jako domieszki przy pieczeniu chleba, w innych wypiekach nie używałam, ale ja ostatnio mało piekę, bo skaza białkowa u nas, a wypiek bez jaj albo masła to ze świeczką szukać niestety sad
    • monika_a_b Re: Mąka razowa 27.01.11, 20:58
      Ja bazuję na mące razowej, czasami tylko zmieniam na pszenną. Efekt jest b. poytywny - zaparć u nas brak! smile

Pozdrawiam,
      Moni
    • molly_bloom Re: Mąka razowa 28.01.11, 14:17
      Po pierwsze mąka razowa też może być pszenna. Tzn mąka pszenna może być razowa (z pełnego przemiału) lub biała (oczyszczona). Mąka pszenna typ 2000 to mąka z pełnego ziarna, natomiast typ 450 (popularna tortowa) jest najbardziej oczyszczona, pomiędzy są jeszcze typy pośrednie. Tak samo mąka żytnia, orkiszowa itd.
      Ja używam różnych, zależy do czego. Do naleśników, placków, omletów - orkiszową lub pszenną, raczej mieszankę razowej i białej, do chleba - różnie, zależy od przepisu, ale już np do biszkoptu innej niż 450 lub 550 nie da rady użyć.
      Kupuję w normalnym sklepie (osiedlowym spożywczaku, lub Carrefourze), zwykle jest duży wybór. Trzeba szukać na półce z mąkami, albo z produktami eko.
      Jak chcę jakąś bardziej specjalistyczną mąkę (np manitobę) to kupuję np w Bomi (duży wybór włoskich mąk, ale drogie niestety), albo ewentualnie przez internet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka