Dodaj do ulubionych

14-latek i piwo

23.05.11, 20:11
Mój bratanek ma 14 lat. Wiem, że piwo, papierosy, no i jeszcze parę innych rzeczy to dla niego nie nowość (ale nie jest jakimś młodym żulem z bramy, po prostu próbował tego i owego). Czy jeśli przyjedzie do mnie w wakacje będę bardzo złą ciocią, jeśli pozwolę mu wypić z jedno piwo przy jakiejś "szczególniejszej" okazji? Z jednej strony wiadomo - nie powinien, ma dopiero 14 lat. Z drugiej - w wieku 14 lat zdarzyło mi się wypić piwo lub dwa ze znajomymi, nic strasznego się w związku z tym nie działo. Jestem od niego starsza o naście lat, więc zwykle jestem tą "spoko", dzięki temu też mam jego zaufanie i bardziej jestem w stanie na niego wpłynąć, niż zrzędząca mama. Ale jednak 14 lat to nie jest dużo, gdyby miał 16, to nie miałabym już z tym problemu...
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 20:15
      Nie przeginaj w byciu luźną ciotką. Czternastolatek i piwo to nie jest dobre połączenie.
      • aka10 Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 20:24
        Ja bym i 16-latkowi piwa nie dala. Gdybym widziala, ze ktos serwuje piwo 14-latkowi, to bym chyba zglosila w odpowiednie miejsce.
    • kanna Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 20:33
      „Kto rozpija małoletniego, dostarczając mu napoju alkoholowego, ułatwiając jego spożycie lub nakłaniając go do spożycia takiego napoju, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.”

Sprawca opisywanego przestępstwa może być każdy. Przyjmuje się, że przez zwrot „ułatwia” mamy tutaj też możliwość zaniechania. Jeśli do kogoś by przyszli małoletni i spożywali alkohol można sobie wyobrazić taką sytuację, że właściciel mieszkania nie przeszkadzając im, czy oddając im do dyspozycji w tym celu mieszkanie może przyjąć, że w jakimś sensie ułatwia spożycie tego alkoholu.

Art. 208 przewiduje trzy postacie rozpijania małoletniego:

dostarczenie – rozumie się przez to poczęstunek, sprzedaż np: w sklepie, małoletni prosi kogoś dorosłego o zakup alkoholu.

ułatwienie – np. udostępnianie mieszkania po to by tam spożyć alkohol.

nakłanianie – to jest podżeganie tu nalezy wziąsc pod uwage ze małoletni nie popełnia przestępstwa gdyż samo picie przez niego alkoholu nie jest przestępstwem.

Powstaje pytanie, co to jest napój alkoholowy. Wcześniej uważano z ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, że to napój przeznaczony do konsumpcji zawierający alkohol etylowy w określonym stężeniu. Doktryna uznała jednak, iż przywołana ustawa ma inne cele i zawarta w niej definicja nie musi być akceptowana na tle art. 208 kk..

Alkoholem w rozumieniu tego przepisu mogą być wszelkiego rodzaju płyny bez względu na to ile zawierają alkoholu, a małoletniego można rozpić nie tylko napojem zawierającym ponad 1,5% alkoholu.

Uznaje się, iż osobą małoletnią jest osoba, która nie ukończyła 18 lat.
      • jola_ep Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 21:48
        > „Kto rozpija małoletniego, dostarczając mu napoju alkoholowego, ułatwiają
        > c jego spożycie lub nakłaniając go do spożycia takiego napoju,

[...]

> Alkoholem w rozumieniu tego przepisu mogą być wszelkiego rodzaju płyny bez wzgl
        > ędu na to ile zawierają alkoholu,

Hmm.. Lekarzy przypisując nieletniemu np. lek ziołowy konserwowany alkoholem łamie prawo?

Pozdrawiam
        Jola
    • male_a_cieszy Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 20:40
      Mój brat ma 17 lat, a ja mimo, że jestem "spoko" siostrą, starszą o naście lat, nie ułatwię mu w żaden sposób spożywania alkoholu. Będzie miał osiemnaście to nie ma problemu mogę z nim to piwko wypić, ale wcześniej nie. Pomimo, że wiem, że z kolegami piwkuje sobie.
    • scher Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 21:36
      A pytałaś rodziców tego dziecka? Po co zawracasz głowę na forum?
      Gdybym ja się dowiedział, że mojemu dziecku dajesz alkohol w tajemnicy przede mną, tobyś miała ciepło wink
      • aka10 Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 21:49
        Scher, Ty uwazasz, ze trzeba pytac rodzicow, czy 14-latkowi mozna dac piwo????
        Wg. mnie, nie ma o co pytac, po prostu do 18-go roku zycia nikogo nie czestuje sie alkoholem.
        Pytac, to mozna rodzicow, czy 3-latkowi mozna dac slodycze.
        • scher Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 07:49
          aka10 napisała:

> Scher, Ty uwazasz, ze trzeba pytac rodzicow, czy 14-latkowi mozna dac piwo?

Jak zapyta, dostanie po łbie i nabierze rozumu.
          • marina2 Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 08:56
            będziesz złą ciocią jeśli go poczęstujesz piwem
            rozumiem,że Twoje dziecko będzie częstowane przez Twojego brata dobrego wujka piwem będąc w analogicznym wieku
            zastanów się jaka jest zasada postępowania .dla mnie brzmi to tak: w moim domu 14 latek może pić piwo.podoba Ci się to?przyklepujesz?
      • jola_ep Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 21:59
        > A pytałaś rodziców tego dziecka?

Dokładnie.
        Moja kuzynka na rodzinnym przyjęciu nalała też trochę wina do kieliszka mojej córy (wtedy 15) - wcześniej pytając mnie o zgodę. Zaakceptowałam. Gdyby zrobiła to bez mojej zgody, byłabym bardzo niezadowolona.

Rodzice różne podejście do alkoholu pitego przez ich dorastające dzieci. Wiem, z różnych źródeł, że większość dzieciaków zna smak alkoholu. Osobiście wolę, aby te pierwsze próby odbywały się w mojej (lub mojego męża) obecności.

> Gdybym ja się dowiedział, że mojemu dziecku dajesz alkohol w tajemnicy przede m
        > ną, tobyś miała ciepło wink

U mnie podobnie.

Pozdrawiam
        Jola
    • marzeka1 Re: 14-latek i piwo 23.05.11, 21:55
      Wg mnie to wyjątkowo kiepski pomysł, nie znam żadnego normalnego człowieka, dla którego takie połączenie: 14-latek + piwo było czymś normalnym.
      Tak, będziesz bardzo złą ciotką.
    • duch_mariana Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 00:31
      Nie dawaj mu otwartego piwa do ręki, ani nawet zamkniętego, bo jakaś Aka10 zobaczy i Cię podkabluje smile Jak chce, to niech sam se z lodówki weźmie.
    • wszystko-wiedzaca Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 10:00
      Nie widze powodu zeby 14 latkowi proponowac alkhol, chyba ze np na rodzinnym grillu wszyscy pija piwo i on chcialby sprobowac to wtedy moze takie o niskiej (prawie zerowej) zawartosci alkoholu i nie pol litra tylko szklanke. U mnie w pracy powiedzialam ze na urodziny corki kupuje bezalkoholowego szampana i pewnie dzieciaki beda pily, kolezanki byly w szoku jak moge cos takiego zrobic bo przeciez to juz tylko krok od zwyklego szampana.
    • yoko0202 powiedz, że żartujesz... 24.05.11, 10:59
      ninnnus napisała:

>Z drugiej - w wieku 14 lat zdarzyło mi się wypić piwo lub dwa ze znajomymi, nic strasznego si ę w związku z tym nie działo.

zdarzyć to i mnie się zdarzyło, i nie umarłam, ale nie częstowała mnie ciotka....

ja rozumiem szampana przy okazji sylwestra, czy łyczek wina na rodzinnej uroczystości, choć i tak granicę wieku bym nieco podniosła... ja rozumiem, że czasy takie a nie inne, choć i dawniej mało kto czekał do osiemnastki, ale co innego mieć świadomość, że nastolatek walnie sobie raz na jakiś czas piwko a co innego go częstować!
    • triss_merigold6 Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 11:55
      A pytałaś rodziców chłopaka co na ten temat sądzą?
    • jaad33 Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 12:51
      Chcąc być w porządku wobec własnego brata, powinnaś jego o to zapytać, nie nas. Chcąc być w porządku wobec bratanka, nie powinnaś mu dawać alkoholu, bo w ten sposób legalizujesz coś, co on wie, że jest zabronione. Chcąc być w porządku wobec siebie również nie powinnaś go częstować, bo choć wydaje ci się to nieszkodliwe, nie masz pewności, że nie wyniknie z tego nic złego teraz lub w przyszłości.

Uważam, że jeżeli powiesz mu to wszystko co napisałem, jako szczere uzasadnienie odmowy, nie przestaniesz być przez to spoko ciotką.
    • cruzbos Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 14:25
      Nie pozwoliłabym żadnemu 14 latkowi ani nawet 17latkowi pić, pilić w mojej obecności. Bez przesady, są pewne granice, co innego napić się, zapalić gdzieś w ukryciu przed dorosłymi, co innego robić to za ich przyzwoleniem.
      • verdana Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 14:59
        Zdecydowanie nie.
        Co innego kieliszek szampana na sylwestra, czy pół kieliszka wina na srebrnym weselu, a co innego pokazanie 14-latkowi, ze piwo można sobie wypić ot tak, za pozwoleniem ciotki. Nie dalabym nawet gdyby rodzice pozwolili - a może tym bardziej.
    • camel_3d hmmm 24.05.11, 15:38
      jak dla mnei problemem nie jest wiek, tylko kultura picia alkoholu...
      sam moglem pic wino kiedy mialem 11-12 lat.. przy stole, sprobowac...nikt nie zabranial...
      ale nigdy przenigdy nie widzialem nikogo z mojej rodziny pijacego np piwo z butelki...
      nie mialbym problemu z poczestowaniem np 14 latka piwem..jezeli by chcial sprobowac..ale nie "butelka" piwa.... mysle, ze picia alkoholu tez trzeba si enauczyc..najgorzszy jest zakazany owoc... ja moglem pic alkohol..wiec byla to normalna rzecz..nic "tajemniczego":.. dla moich znajomych mialem zawsze "zajebista" rodzine..bo oni nie mogli pic.. teraz pija przy byle okazji... ot taka oznaka byca doroslym...

• verdana Re: hmmm 24.05.11, 15:51
        Ja dzieci uczę, ale na Twoich zasadach - pozwalam spróbować. Mogę z okazji dać kieliszek. Ale nie daje "z automatu", nie czestuje tak, jak poczęstowałabym doroslego. A tu chyba własnie chodzi o to, ze piwo ma być dla dziecka zwyklym napojem, ktorego po prostu można sie u cioci napić.
      • kara_mia Re: hmmm 24.05.11, 15:54
        A już miałam sie nie odezwać.. smile
        Jakieś 100lat temu, kiedy miałam 14lat, raz na miesiąc / dwa miesiące, tata kupował jakieś dobre piwo ( w pewexie smile chyba) i piliśmy do obiadu zamiast kompotu, cmokając z zachwytu. Wiele miłych wspomnień z domu rodzinnego nie mam, – ale to jest naprawdę fajne…
        Jako nieco starsza osoba ok16 17 lat chodziłyśmy z koleżankami raz na tydzień / dwa na plotki i kawę, WZ-tkęi kieliszek ciciociosanu ( smile smile ktoś pamięta? smile ) do pobliskiej kawiarni… ciężko byśmy się zdziwiły, gdyby ktoś nam nie chciał sprzedać lub gdyby rodzice mieli uwagi.
        Mama koleżanki robiła nalewkę na pigwach.. Ale częstowała tylko zimą, w Święta.. Będę miała 100lat a tej pigwówki i jej sernika nie zapomnę…

Mój syn opowiadał mi o innej rodzinie, z która trochę pomieszkiwał:
        Mamo! Oni nie maja żadnej kultury picia alkoholu, nawet nie wiedzą, do czego się podaje białe wino a do czego czerwone!!!
        …..
        I tyle tytułem zabraniania szklanki piwa na rodzinnym grillu 14latkowi….
        Ja bym tam wolała, żeby to piwo wypite z dziadkiem, tata i wujkiem wspominał ciepło i zapraszał wnuka na szklaneczkę na grillu zrobionym przez siebie…
    • tracja4 Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 16:55
      Nie, bo dziecko tego nie zrozumie - po prostu będzie myślało, że może pić piwo, bo przeciez nawet ta fajna ciocia mu pozwoliła. I żadne gadanie, że to "wyjątkowo" nie pomoże. Dostanie zielone światło i będzie chlać w domu.
    • majaa Re: 14-latek i piwo 24.05.11, 17:57
      Co innego, jak młody próbuje alkoholu z kumplami w tajemnicy przed "starymi" i praktycznie niewiele można z tym zrobić oprócz tłumaczenia, a co innego gdy dostaje na to od dorosłych wyraźne przyzwolenie - moim zdaniem karygodne. Sądzisz, że jego rodzice byliby z tego zadowoleni? Bycie "spoko" ciotką nie może polegać na tym, że bez wiedzy rodziców chłopaka łamiesz zasady i prawo na dodatek.
    • a-lfa Re: 14-latek i piwo 28.05.11, 15:53
      W Polskich realiach gdzie nie ma kultury picia piwa (po prostu nie jesteśmy Czechami, Słowakami czy Niemcami gdzie piwo o bardzo niewielkiej zawartości procentów traktuje się, prawie, jako napój) zdecydowanie jestem przeciw. Zaczyna się od przyzwolenia na piwo i to dość mocne piwo (nasze polskie piwo jest piwem o dość dużej zawartości procentów) potem nastolatek dojdzie do wniosku, że w zasadzie i winko jest ok. a jak winko to i kieliszek czegoś mocniejszego nie zaszkodzi i tak rodzą się problemy. Co innego jak wypije na własna odpowiedzialność po kryjomu a co innego, jeśli oficjalnie za przyzwoleniem. Sugeruje nie podejmować takich prób.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka