Dodaj do ulubionych

BLW u alergika

15.02.12, 20:17
Jestem swiezo po lekturze informacji na temat BLW. Idea ogromnie mi sie podoba i chcialabym sie przymierzyc do rozszerzania diety mojego dziecka ta metoda.
Moje dziecko niedlugo skonczy pol roku. Bardzo garnie sie do siedzenia z nami przy stole i obserwowania wszystkiego co sie dzieje. Niestety ma stwierdzone atopowe zapalenie skory, z ktorym walczymy juz od kilku miesiecy eliminujac kolejne produkty z mojej diety.

Pani doktor, do ktorej chodzimy polecila rozpoczac rozszerzanie diety od ziemniaka, marchewki, brokula i jablka. Kazdy z produktow mozemy podawac przez tydzien i obserwowac reakcje organizmu.

No i tu mam dylemat. Jak wprowadzac BLW u alergika? Jesli podam dziecku te produkty w kawalkach, to pewnie bardzo dlugo nie bede wiedziala, czy cos z tego zjadlo. A co za tym idzie czy to cos nie uczula. No a jesli cos zje, to ktory z produktow uczulil? Ograniczac wybor do dwoch rzeczy?
Czy w takim razie rezygnowac z BLW czy tez probowac metody "mieszanej"? Podawac troche papki i jednoczesnie dawac dziecku kawalki tego jedzenia do zabawy?
Czy ktoras z Was ma doswiadczenia z BLW u alegika?

Prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: BLW u alergika 15.02.12, 21:23
      Ja, u mojej alergicznej córki, wprowadzałam produkty pojedynczo i wtedy wybór ograniczał się do "zjem albie nie zjem" oraz do tego "ile ewentualnie zjem".
      • mrs.t Re: BLW u alergika 15.02.12, 22:58
        Joshima,a kiedy zaczelas ?

Osobiscie nie widze sensu w karmieniu papkami a dawaniu jedzenia do zabawy. Gryz czy dwa ,czy oblizanie produkti sa tak samo dobre jak poczatkowe 2lyzeczki rozwodnionej papki

rozszerzalabym pojedynczo,tzn jeden produkt na raz, jak oba sprawdzisz,to wtedy np podac razem.

Kolejna kwestia1) mozesz zauwazyc ze dziecko naturalnie nie jest zainteresowane alergizujacym produktem (aczkolwiek jest tez tak ze dzieci chcialyby jesc cos co im szkodzi)
        2) na pew o powoli i bez pospiechu rozszerzlabym.
        Nie martwiac sie o ilosci,a o 'otoczke',czyli ot,mile siedzenie przy stole-jesli uwierzysz ze tym jest blw,bedzie ci latwiej

i na kniec:poczekaj,i zobaczysz. Sluchaj dziecka,zacznij czy to lyzeczka,czy niej, ak bedzie gotowe,chetne,zainteresowane,i badz elastyczna.
        Powodze ia
        • luliluli Re: BLW u alergika 16.02.12, 08:45
          Zgadzam sięsmile
          Moje dziecko też alergiczne, rozszerzaliśmy bardzo powoli, ale w sumie 100% BLWsmile
          Raz na tydzien-dwa dostawał po 1-2 produkty, jadł jeśli chciał i tyle ile chciał. Np. brokuła nie chciał przez długi czassmile
          Wysypki dostał po jabłku i truskawkach (te drugie dostał dopiero po paru miesiącach, bo wtedy był sezon akurat i dało się ją zauważyć od razu następnego dnia.
        • joshima Re: BLW u alergika 16.02.12, 08:56
          mrs.t napisał:

> Joshima,a kiedy zaczelas ?
          Kurcze, no nie pamiętam teraz dokładnie. Gdzieś w siódmym miesiącu dziecko dostawało jedzenie do ręki. Wcześniej nie wiedziałam o blw i dostawało sporadycznie jednoskładnikowe papki.

> Osobiscie nie widze sensu w karmieniu papkami a dawaniu jedzenia do zabawy.
          Ja też i nigdzie o czymś takim nie pisałam.
          • magdas2011 Re: BLW u alergika 16.02.12, 17:55
            dziekuje za rady smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka