Dodaj do ulubionych

Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.?

20.06.04, 00:55
No wlasnie, w ktoryms watku ktos napisal, ze poradnie
psychologiczno-pedagogiczne organizuja cos takiego... Czy takie spotkania
odbywaja sie w kazdej poradni? Na czym one polegaja? Z gory dziekuje za
odpowiedz smile. Pozdrawiam cieplutko.
Obserwuj wątek
    • jafima Re: Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.? 20.06.04, 23:51
      Ja chodziłam na coś takiego w Krakowie. Jeśli to się nazywa Szkoła dla Rodziców
      to opiera się na książkach Faber Mazlich "Jak mówić, żeby dzieci nas
      słuchały..." Na pewno są osoby przeszkolone w różnych miastach bo miałam kiedyś
      listę z adresami. Napisz skąd jesteś to postaram się odszukać.
      • agamonia Re: Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.? 20.06.04, 23:54
        też się dołaczam do prosby - szukam czegoś takiego w Warszawie - dzieki za ew.
        wskazówkę
    • horla1 Re: Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.? 21.06.04, 09:30
      Też dołączam się do prośby - szukam czegoś takiego na Śląsku.Z góry dziękuję
      Alex
      • jafima Re: Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.? 21.06.04, 13:18
        Znalazłam! Okazało się jednak,że mam adresy z województwa małopolskiego sad
        (Kraków, Bochnia, Brzesko, Dąbrowa Tarnowska, Dębica, Gorlice, Niepołomice,
        Nowy Sącz, Suchoraba, Tarnów) Kto potrzebuje niech się zgłasza, najlepiej na
        priva bo najszybciej odpowiem.
        Dla Alex podaję namiary na Gorlice: Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna, ul.
        Gen. Hallera 22 tel. (018)352 05 85.
        Co do Warszawy to liderem programu jest pani Joanna Sakowska ale nie wiem gdzie
        pracuje, można skontaktować się z Centrum Metodycznym Pomocy Psychologiczno-
        Pedagogicznej tel. (022)825 83 15 i zapytać. Mam książeczkę "Szkoła dla
        Rodziców - warsztaty" wydaną przez Centrum i napisaną przez p. Sakowską
        specjalnie dla prowadzących warsztaty więc może pójdźcie tym tropem. Spróbuję
        się czegoś dowiedzieć na własną rękę to dam znać na forum.
    • jafima Przepraszam Alex! 21.06.04, 13:25
      Sorry Alex pomyliły mi się w pośpiechu Gorlice z Gliwicami!
      Ale znalazłam jeszcze namiary na Skoły dla Rodziców w Tuchowie, Zakopanem i
      Żabnie. A to wszystko Małopolska!
      • horla1 Re: do Jafimy 21.06.04, 15:19
        Czyli na Górnym Śląsku tzn. okolice Katowic nic nie ma?
        Alex
        • jafima Szkoły Dla Rodziców 21.06.04, 16:05
          Źle się wyraziłam. Szkoły Dla Rodziców są w całej Polsce ale ponieważ ja jestem
          z Krakowa interesowałam się kursami na moim terenie i dostałam parę lat temu
          listę ośrodków z małopolski. Dostałam ją od córki pani Sakowskiej, która jest
          organizatorką tych kursów. Postaram się zdobyć namiary w innych miastach ale
          możecie szukać też na własną rękę np. dzwoniąc do Centrum w W-wie, na który
          namiary już podawałam.
          • agamonia Re: Szkoły Dla Rodziców 21.06.04, 16:53
            dzieki Jafimo, już skontaktowałam się w Warszawie
            • jafima Gliwice! 21.06.04, 21:40
              W Gliwicach Szkołę dla Rodziców organizuje Pracownia Profilaktyki Uzależnień
              KANA ul. Jana Pawła II 7 tel. 230 99 24
              W Warszawie już pisałam i jeszcze Pijarskie Centrum Edukacyjne ul. Gwintowa 3
              tel. 651 07 01
              Można wpisać w Googlach Szkoła Dla Rodziców i poszukać swojego miasta. Często
              są to Poradnie Psychologiczno-Pedagogiczne. Większość jest chyba za symboliczne
              pieniążki choć widziałam też ofertę za 350 zł.
    • adria1977 Re: Szkola dla rodzicow w poradni psych.-ped.? 21.06.04, 23:28
      Dziekuje! big_grin
      • linka9 Re: Do Jafimy 22.06.04, 01:17
        A jak oceniasz takie szkolenie? Pytam zarówno w kontekście organizacyjnym, jak
        i praktycznego wykorzystania zdobytych umiejętności. Jak długo trwają warsztaty?
        Swego czasu dużo dobrego było słychać dookoła, choć pewnie to też w duzym
        stopniu zalezy od osoby prowadzącej, która nam przypadnie do gustu lub nie.
        • horla1 Re: Do Jafimy 22.06.04, 07:50
          Dziękuję

Alex
        • karolcia_s Re: Do Jafimy 22.06.04, 13:39
          Ja bylam na tej "szkole" na uniwerku, bo jestem po psychologii. To jest 10
          spotkań (chyba co tydzień). Bardzo ciekawe, dobre sposoby na wiele problemów.
          Ale życie chyba swoją drogą... Choć kilka rzeczy wykorzystałam już w praktyce i
          sie sprawdziło. To chyba zależ od tego jak poważnie do tego podejdziecie i na
          ile jesteście sumienne. Ja to odbyłam pod kontem prowadzenia tego w
          przyszłości, ale nie mam jeszcze certyfikatu. Prowadzącą miałam świetną -
          chodziło sie z przyjemnością - jedne z najlepszych zajęć na uniwerku.
          • jafima Szkoły dla rodziców - doświadczenia 24.06.04, 11:50
            Ja też chodziłam na zajęcia zafundowane przez Szkołę, w gtórej pracowałam. W
            prawdziwej Szkole dla Rodziców jest co najmniej 10 zajęć po 2 godz., na których
            omawia się różne metody komunikacji z dzieckiem. Potem jest tydzień na
            przemyślenia i zastosowanie w praktyce. Cały program opiera się na książkach
            Faber, Mazlich ale: po przeczytaniu książki zwykle jest się trochę skołowanym i
            chce się wszystko stosować na raz a jak coś nie wychodzi to nie ma z kim się
            skonsultować. Na kursie panie podkreślały, że najlepiej poznać na raz jedną
            metodę, przez tydzień ją wypróbować a potem można jeszcze na spotkaniu pogadać
            z fachowcami i innymi mamami. Na tych spotkaniach jest bardzo miła atmosfera do
            12 mam, ciasteczka, herbatka fajnie nawet wyrwać się z domu. Na mój kurs
            chodziły nauczycielki z mojej szkoły i niektóre nie miały jeszcze dzieci więc
            brakowało mi możliwości podzielenia się doświadczeniami bo one poznawały
            problemy tylko teoretycznie. A poza tym ciężko czasem opowiadać coś bardziej
            intymnego o swojej rodzinie jak siedzi obok koleżanka z pracy, za którą się np.
            nie przepada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka