Dodaj do ulubionych

mały apel

24.06.04, 19:18
Chciałabym nieśmiało zaapelować do wszystkich uczestniczek forum o to aby w
miarę możliwości pozostało ono miejscem rzeczowej konstruktywnej dyskusji i
wymiany poglądów. Bardzo cieszę się z tego że zebrały się tu naprawdę mądre,
doświadczone osoby i że jak do tej pory było to miejsce wolne od
bezsensownych przepychanek słownych i forumowych gierek. Byłoby wspaniale
gdyby takie pozostało.
Przyznaję że nie jestem doświadczoną adminką forum takiego typu, więc jeśli
macie jakieś propozycje jak możemy uniknąć niemiłych sytuacji bez
ograniczania wolności wypowiedzi uczestników, to jestem otwarta na wszelkie
pomysły.
Pozdrawiam serdecznie,
Antonina
Obserwuj wątek
    • mmmd Re: mały apel 25.06.04, 19:43
      Antonino, nie mam chwilowo zadnych konkretnych pomyslow, bo wszystko zalezy od
      kultury osobistej uczestnikow forum. Ale nasunely mi sie tez inne
      spostrzezenia, ktorymi chcialabym sie podzielic.
      Warto chyba powrocic do korzeni tego forum, czyli do zagadnien zwiazanych z
      dziecmi zdolnymi. Ostatnimi czasy coraz bardziej wymiana pogladow tematycznie
      zaczynala upodobniac sie juz do istniejacego forum Wychowanie oraz Nastolatki.
      A przeciez zasadnicze haslo tego forum jest bardziej 'specjalistyczne'. Byl to
      tez dla mnie glowny powod uczestnictwa od poczatku zaistnienie Twojego pomyslu.
      Mam nieodparte wrazenie, iz chwilowo wiele tematow obraca sie wokol przepychnek
      i udawadniania swoich racji, a zbyt malo jest w tym konkretnej wymiany
      pogladow, a przede wszystkim sugestii praktycznych. Pisze to bardzo celowo, bo
      wiem i z wlasnego doswiadczenia (ale i doswiadczen innych), ze faktycznie
      dzieci zdolne wychowuje sie do jakiegos inaczej, zarowno pozytywnie, jak i
      negatywnie. Taka wymiana doswiadczen bylaby dla mnie na pewno bardzo cenna.

Druga sprawa, ktora chcialabym nadmienic.Znalazlam na forum Nastolatki
      dokladnie takie same wpisy dotyczace wakacji oraz swiadectwa z paskiem i dwoja.
      Mozna powiedziec: no i co? Forum jest otwarte i kazdy moze sobie pisac gdzie
      chce i co chce. Prawda! Mozna sie jednak zastanowic na celowoscia, skoro fora
      sa jakos pogrupowane tematycznie. Kazde powinno miec swoj charakter i cel.
      Widze w tym tez skutki uboczne - wypowiedzi na forum Wychowanie(bardziej w
      tonie niz co do tresci)zostaly prawie zywcem przeniesione na to forum i w moich
      oczach, w zlym tego slowa znaczeniu. Zaowocowalo to juz niestety 'wylaczeniem
      sie' jednej z forumowiczek.
      Pozdrawiam.
      Malgosia
      • antonina_74 Re: mały apel 25.06.04, 22:16
        mmmd napisała:

> Warto chyba powrocic do korzeni tego forum, czyli do zagadnien zwiazanych z
        > dziecmi zdolnymi. Ostatnimi czasy coraz bardziej wymiana pogladow tematycznie
        > zaczynala upodobniac sie juz do istniejacego forum Wychowanie oraz Nastolatki.
        > A przeciez zasadnicze haslo tego forum jest bardziej 'specjalistyczne'.

Zgadzam się i nie... bo jednak dużo tu będzie siłą rzeczy o wychowaniu, a na
        razie wydaje mi się że dyskusja toczy się w ramach tematyki forum, wątki o
        specjalizacji, o dzieciach z klasą lub bez, o nauczaniu w szkole, jak dla mnie
        spełniają kryteria bo przecież wszystkie mamy dzieci zdolne i w kontekście ich
        doświadczeń piszemy.

Byl to
        > tez dla mnie glowny powod uczestnictwa od poczatku zaistnienie Twojego
        pomyslu.
        > Mam nieodparte wrazenie, iz chwilowo wiele tematow obraca sie wokol
        przepychnek
        >
        > i udawadniania swoich racji, a zbyt malo jest w tym konkretnej wymiany
        > pogladow, a przede wszystkim sugestii praktycznych. Pisze to bardzo celowo,
        bo
        > wiem i z wlasnego doswiadczenia (ale i doswiadczen innych), ze faktycznie
        > dzieci zdolne wychowuje sie do jakiegos inaczej, zarowno pozytywnie, jak i
        > negatywnie. Taka wymiana doswiadczen bylaby dla mnie na pewno bardzo cenna.

Dla mnie tym bardziej bo mam chyba najmłodsze dziecko na forum więc tym
        bardziej mam nadzieję na wskazówki od mam które etap przedszkolny mają już za
        sobą.
        >
        > Druga sprawa, ktora chcialabym nadmienic.Znalazlam na forum Nastolatki
        > dokladnie takie same wpisy dotyczace wakacji oraz swiadectwa z paskiem i
        dwoja.
        >
        To fakt, ale też jak i na każdym chyba forum oprócz "sedna sprawy" forumowiczki
        dzielą się troszkę oderwanymi od tematu przeżyciami i chyba nie ma w tym nic
        złego, przynajmniej dla mnie. Oczywiście dopóki nie będzie wypływania zupełnie
        na otwarte wody czyli dyskusji o mężach, kotach, budowie domu itp. wink

Mozna sie jednak zastanowic na celowoscia, skoro fora
        > sa jakos pogrupowane tematycznie. Kazde powinno miec swoj charakter i cel.
        > Widze w tym tez skutki uboczne - wypowiedzi na forum Wychowanie(bardziej w
        > tonie niz co do tresci)zostaly prawie zywcem przeniesione na to forum i w
        moich
        > oczach, w zlym tego slowa znaczeniu.

Zatem ponawiam apel o kontrolę emocji w tonie postów i unikanie przepychanek
        dla samej satysfakcji, tego jest pełno na innych forach.
        Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź!
        Antonina
        • mmmd Re: mały apel 25.06.04, 22:35
          antonina_74 napisała:
          Zgadzam się i nie... bo jednak dużo tu będzie siłą rzeczy o wychowaniu, a na
          razie wydaje mi się że dyskusja toczy się w ramach tematyki forum, wątki o
          specjalizacji, o dzieciach z klasą lub bez, o nauczaniu w szkole, jak dla mnie
          spełniają kryteria bo przecież wszystkie mamy dzieci zdolne i w kontekście ich
          doświadczeń piszemy.

Teraz ja moge napisac, ze sie z Toba zgadzam i jednoczesnie nie zgadzam.
          Oczywiscie mowiac o dzieciach, mowi sie o wielu innych sprawach. Dalej piszesz,
          byle tylko nie np.o kotach. Moglabym sobie nawet wyobrazic watek o
          przydatnosci/nieprzydatnosci zwierzat w ksztaltowaniu mlodych istotek. Slowem,
          wszystko co mogloby miec zwiazek z naszym doswiadczeniem/wiedza dotyczaca
          wychowania dzieci, dzieci ZDOLNYCH, byloby dla mnie ciekawe. Podkreslam
          slowo 'zdolny', gdy uznaje to za slowo kluczowe tego forum.
          Jednak mam trudnosci z akceptacja np. watku o dzieciach z klasa (a w zasadzie,
          jak zapowiadal wstep - o dzieciach bez klasy), bo to dla mnie tak troche jak
          wychowanie cudzych dzieci (a to zawsze najlatwiejsze!!!). Ogolnie ujmujac -
          bylo to pomstowanie lub nie na zupelnie nam nieznane dzieci. Nie ma to dla mnie
          zwiazku z naszym wlasnym doswiadzceniem, podzieleniem sie z innymi i odwrotnie.
          Ton tez bywal mocno zlosliwy, a to juz zupelnie niczemu nie sluzy, a juz na
          pewno nie pozytecznej wymianie doswiadczen.
          Czy nie o to zasadniczo chodzi?
          • antonina_74 Re: mały apel 25.06.04, 23:40

> Teraz ja moge napisac, ze sie z Toba zgadzam i jednoczesnie nie zgadzam.
            > Oczywiscie mowiac o dzieciach, mowi sie o wielu innych sprawach. Dalej
            piszesz,
            > byle tylko nie np.o kotach. Moglabym sobie nawet wyobrazic watek o
            > przydatnosci/nieprzydatnosci zwierzat w ksztaltowaniu mlodych istotek.
            Slowem,
            > wszystko co mogloby miec zwiazek z naszym doswiadczeniem/wiedza dotyczaca
            > wychowania dzieci, dzieci ZDOLNYCH, byloby dla mnie ciekawe.

No Tak, tak i jeszcze raz TAK smile Kot a dziecko zdolne - jak najbardziej, wątek
            typu "co mój kot wczoraj spsocił" oczywiście nie czyli pozostańmy w jakichś
            ogólnych ramach ale też nie zawężajmy ich do przesady bo na razie tematyka
            (może oprócz wątku "detektywistycznego" dot. ratyzbony smile mieści się w tych
            ramach.

Podkreslam
            > slowo 'zdolny', gdy uznaje to za slowo kluczowe tego forum.
            > Jednak mam trudnosci z akceptacja np. watku o dzieciach z klasa (a w
            zasadzie,
            > jak zapowiadal wstep - o dzieciach bez klasy), bo to dla mnie tak troche jak
            > wychowanie cudzych dzieci (a to zawsze najlatwiejsze!!!). Ogolnie ujmujac -
            > bylo to pomstowanie lub nie na zupelnie nam nieznane dzieci.

Dla mnie ten wątek a przynajmniej sprawa której dotyczył też się mieścił w
            granicach bo dotyczył dzieci zdolnych, a przynajmniej zasobnych w wiedzę.

> Ton tez bywal mocno zlosliwy, a to juz zupelnie niczemu nie sluzy, a juz na
            > pewno nie pozytecznej wymianie doswiadczen.
            > Czy nie o to zasadniczo chodzi?

Oczywiście że o to, ale też możnaby i rozwinąć twórczo taki temat w stronę np.
            jak nauczyć mądre dziecko pokory skoro ma solidne podstawy do zarozumialstwa bo
            np. widzi że ono dostało się do teleturnieju a koledzy nie.
            Ton to kwestia b. osobista, i tu każda z nas musi jakoś tak ten ton
            wypośrodkować żeby nie urażać uczuć innych w sposób oczywisty a zarazem nie
            wpaść w jakąś "polityczną poprawność" i strach przed skrytykowaniem
            czegokolwiek.
            Pozdrawiam,
            Antonina
    • verdana Re: mały apel 25.06.04, 21:15
      Hm... Nie wiedziałam, że nie wolno wpisywać się na kilku forach jednocześnie. O
      ile wiem, dosyć często to rózni ludzie robią, szczególnie, ze na każdym
      wypowiadają się nieco inne osoby. Ale jeśli kogoś uraził post o wakacjach, to
      przepraszam.
    • mmmd Re: mały apel 25.06.04, 22:18
      Ten watek jest wlasnie o niepotrzebnych przepychankach.... Jak myslisz - w
      jakim tonie jest Twoja odpowiedz?
      Jezeli uwaznie przeczytasz moj poprzedni post, to z latwoscia mozesz wyczytac,
      ze nic w tym zlego, aby pisac na roznych forach, ale po co to kalkowanie?
      I to w podobnym tonie o tych samych sprawach, bo w watku o slusznosci
      szkolnictwa tak samo i w taki sam sposob jestes obecna tu i tam.
      A przeciez chodzi o pewna odmienna tematyke kazdego forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka