15.02.13, 12:43
Napiszcie mi proszę jak przyrządzacie buraki, miałam już podejście do nich z 3 razy i za każdym z nich w końcu sama zjadłam, bo bałam się młodej podać. Robiłam słupki na parze, wychodzą zawsze twarde, a Duśka nie ma jeszcze zębów.
Obserwuj wątek
    • maryblade Re: buraki??? 16.02.13, 11:51
      Pieczony burak w plastrach moczony w oliwie wychodzi zawsze miękki smile
      • joshima Re: buraki??? 17.02.13, 01:06
        maryblade napisała:

> Pieczony burak w plastrach moczony w oliwie wychodzi zawsze miękki smile
        To znaczy najpierw pieczesz a potem moczysz? Jak długo?
        • maryblade Re: buraki??? 17.02.13, 15:57
          Najpierw kroję potem smaruję oliwą i piekę na 160 stopni, aż będą miękkie czyli tak do 60 minut.
    • smoczyca_id Re: buraki??? 16.02.13, 14:20
      upiec z ziołami. ja na początku kitrałam na blachę różne warzywa (marchew, buraki, ziemniaki) i do pieca na termoobieg. Na koniec dorzucałam cukinię, bo ona mało czasu potrzebuje.
      I dało radę. Ale dopóki nie miała zębów (ok. 9m) to i tak buraki głównie ssała.
      • aguacate Re: buraki??? 16.02.13, 17:06
        W slupku, na parze wlasnie. Ale baaaardzo dlugo sie parowaly, zanim zmiekly, godzine chyba. Moj syn tez nie ma zebow, ale z takimi miekkimi dal sobie rade.
    • joshima Re: buraki??? 17.02.13, 01:05
      Trę buraki i marchew na bardzo grubych oczkach. Gotuję w bardzo małej ilości wody do miękkości. Odcedzam. Dziecko wyjada garściami z miski.
    • murwa.kac Re: buraki??? 17.02.13, 09:31
      w piekarniku
      sciralam na tarce
      w plastrach gotowalam w wodzie
    • jehanette Re: buraki??? 17.02.13, 13:01
      U nas przechodzą dopiero w zupie-krem odkąd Werka wiosłuje sama łyżką, albo np. w czerwonych kopytach. Inaczej są za twarde, a tarte jak do tej pory nie spotkały się z uznaniem.
      • joshima Re: buraki??? 17.02.13, 15:30
        A jak robisz te kopytka?
    • verycherry Re: buraki??? 17.02.13, 18:19
      Grubo starte duszone, jadł garściami od 7m.
      Gotowane w zupie krojone w kostkę też wychodzą miękkie, ale to później dawałam.
    • grace907 Re: buraki??? 18.02.13, 17:31
      Ja gotuję - dość długo - w wodzie w "mundurku" smile
      • dorot10 Re: buraki??? 03.03.13, 21:55
        No właśnie proszę o przepis na czerwone kluskismile
        • magdas2011 Re: buraki??? 10.03.13, 14:50
          Dlugo gotowane w skorce do miekkosci. Dzieki temu nie traca koloru.
          Pozniej krojone w plastry albo kostke.

Zeby do gryzienia niepotrzebne smile
    • nieco8 Re: buraki??? 14.03.13, 15:31
      Zawijasz buraka w folie aluminiową i pieczesz godzine w piekarniku. Tak uzyskujesz najlepszy smak i zachowujesz witaminy. Nastepnie obierasz i kroisz jak chcesz. Mlody dostawał słupki z czosnkiem i jadl jak dziki, bez czosnku marudzil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka