Dodaj do ulubionych

półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfona

21.02.15, 15:49
moja 1,5 roczna córka świetnie radzi sobie już z gierkami na tablecie i smartfonie, wie na którą ma ochotę i jak włączyć, gdzie start, kiedy zawołać jak jej reklama się wyświetli. wchodzi na you tube i z playlisty wybiera swoje ulubione piosenki !! ostatnio zaczeła dzwonić pare razy do taty (skąd ona wie że to akurat ten numer!). jak wasze dzieci ogarniają te smyrfony?smile
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 21.02.15, 20:11
      Nie ma się czym chwalić. Moje (lat 7 i 10) nie ogarniają, młodszy w ogóle nie umie korzystać z telefonu, to nie jest zabawka dla dzieci. Zresztą nawet ja nie mam smartfona, tylko zwykły telefon.
      • ashraf Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 26.02.15, 10:30
        Tym tez nie ma sie co chwalic, brak umiejetnosci obslugi podstawowych urzadzen elektronicznych to w dzisiejszych czasach kalectwo. Z komputerem pewnie tez slabo?
    • camel_3d cienka jest 21.02.15, 20:41
      moj poltoraroczniak to juz programowal na iphonie applikacje edukacjyne dla dzieci. potrafil zainstalowac i skonfigurowac aplikacje do programowania.

• morekac Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 21.02.15, 21:11
      Odkąd moja wówczas niespełna dwulatka uczyła babcię włączania komputera, nic mnie nie zdziwi -przy czym to nie dziecko nie grało w gry i nie siedziało przy komputerze.
      Młoda pewnie dzwoni na ostatni wybierany numer .
      Niemniej - jeśli sprzęt zostanie ciśnięty o podłogę lub utopiony w praniu albo dziecko zacznie dokonywać kosztownych połączeń- nie potrącaj jej z kieszonkowego.😉
    • quba Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 22.02.15, 21:35
      a czy potrafi posługiwać się bronią palną?
    • zmijka00 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 26.02.15, 14:05
      wiec.. zawsze byłam przeciwna tabletom dla dzieci. ale jak zobaczyłam jak ona szybko się rozwija przy tych grach (one sa edykacyjne, nie strzela do kaczek, no bo czym sie rózni pokazywanie zwierzatek na tablecie od pokazywania zwierzatek na tekturze?
      my nie mielismy komputerow , chyba ze amige, a czasy teraz sa inne, dlaczego mam zabraniac dziecku rozwoju w jej erze smyrfona, jak bedzie dorosla to telefony beda wbudowane w reke i ona bedzie zabraniala corce bawic sie takimi urzadzeniami.
      to na prawde trudne pogodzic rozwoj technologiczny z rozwojem kreatywnym dziecka
      • malgoska777 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 26.02.15, 14:15
        elektronika działa na dziecko uzależniająco,niech może chwilę podrośnie jeszcze,a że obsługuje to akurat urządzenie to nic dziwnego - tak są projektowane,żeby obsługiwać je intuicyjnie i takie maluchy będą sobie z nim świetnie radzić.
        • camel_3d Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 26.02.15, 15:21
          z pokazywaniem zwierzatek to faktyzcnie nic zlego..ale zaraz si eokaze, ze zwierzatka si eznudzily, wiec beda kierki "edukacyjne"..itd...

to ni ejest tak, ze elektronika jest BE.. zasada jest taka, elektornika w madrych rekach pomoze w rozwoju, elektronika w ..mniej madrych zaszkodzi.

wiadomo, ze wszytsko jest dla ludzi.

Tak samo jak z jedzeniem.. slodycze i fastfoody nie szkodza..o ile sie nie przesadza. A niestety duzo ludzi nie bardzo wie jak "nie przesadzic.. i efekty widac na ulicach..
      • camel_3d Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 26.02.15, 15:18
        w sumie mamy tez auta..ale czy dziecko ma od razu nimi jezdzic?
        • magkul99 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 28.02.15, 14:39
          Moja 6 latka smartfona nie ogarnia, bo go po prostu nie dostaje. Umie w coś tam sobie zagrać na tablecie, ale też ciśnienia nie ma. Natomiast w wieku 1.5 roku mówiła płynnie zdaniami i układała puzzle 16 elementowe zupełnie sama. Wydaje mi się, że mimo wszystko to jest raczej powodem do pochwalenia się, a nie dawanie dziecku ( tak małemu!) smartfona, żeby mamusia miała spokój i mogła siedzieć na FB.
          • carmelita81 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 28.02.15, 20:21
            magkul99 napisała:

> Moja 6 latka smartfona nie ogarnia, bo go po prostu nie dostaje. Umie w coś tam
            > sobie zagrać na tablecie, ale też ciśnienia nie ma. Natomiast w wieku 1.5 roku
            > mówiła płynnie zdaniami i układała puzzle 16 elementowe zupełnie sama. Wydaje
            > mi się, że mimo wszystko to jest raczej powodem do pochwalenia się, a nie dawan
            > ie dziecku ( tak małemu!) smartfona, żeby mamusia miała spokój i mogła siedzieć
            > na FB.
            Nie to też żaden powód do chwalenia. Jeden dzieci mówią w wieku 1,5 roku inne sikają w tym wieku na nocnik a jeszcze inne ogarniają tablet czytam smartfon. I co z tego? W większości wyrastają na zwykłych dorosłych ani mądrzejszych ani głupszych niż inni( w większości podkreślam). Jakoś mnie nikt nie pyta jakie to cudowne zdolności przjawiałam w wieku 1,5 roku....
            • camel_3d Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 06.03.15, 16:54
              niestety udowodniono, ze nadmierne korzystanie z mediow oglupia.

choc nie do konca, bo:

osoby intelignetne i dzieci potrafily z mediow korzystac tak, ze wynosily z tego dodatkowe korzysci.

Natomiast u wiekszosc stwierdzono zdecydowane pogorszenie sie np wynikow w szkole.

bylo takie fajne doswiadczenie.

dano ogloszenie do prasy. szukano rodzin, ktore planowaly kupic dzieciom playstastion..czy cos takiego.

Te grupe podzielono pozniej na 2 grupy. Jedna grupa dostala playstation, druga miala obiecane, ze dostanie po zakoczeniu eksperymentu. Nie pamietam jak dlugo trwal...pol roku.. czy jakos tak.

W tym czasie zbadano umiejetnosci dzieci. Po pol roku powtorzono je. I dokladnie wyszlo, ze w grupie z playstation ogolne wyniki w nauce, w porownaniu z grupa bez byly gorsze. Przeprowadzono test.

Ale tez okazalo sie, ze dzieci, ktore byly zdiolne i mialy bardzo dobre wyniki w szkole, wcale si enie pogorszyly. Ale to byla grupa 3-4 dzieic na 50.

Takze media w odpowiednich rekach sa ok, w wiekszosc jednak stanowia tylko zabijaka czaszu..i tyle. Czas kiegdy dziecko spedza na graniu..mogloby przeznaczyc..np na nauke gry na instrumencie.... albo czytanie.. mowimy oczywiscie o dzieciak, ktore spedzaja przy grach wiecej niz godzine czy dwie dziennie. A nie te z polgodzinnym limitem smile
    • magkul99 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 01.03.15, 08:16
      A jakie zdolności przejawiałaś ? No przecież ten post jest o chwaleniu się. A z punktu widzenia prawidłowego rozwoju 1.5 rocznego dziecka, smartfon jest niezbyt dobrym wyborem jeżeli chodzi o zabawkę. Są zabawki naprawdę bardziej kreatywne, ale to wymaga trochę poświęcenia od rodzica, bo przecież wtedy dzieckiem trzeba się zająć....
      • ixdx Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 02.03.15, 18:40
        dokłądnie.też mi się wydaje, że są odpowiedniejsze zajęcia i zabawy dla tak małego dziecka. tylko układanie klocków, malowanie lub inne kreatywne zajęcia wymagają uwagi rodziców. a tak dziecko dostaje smartfona , rodzic ma z glowy i ono siłą rzeczy uczy się obsługi nowej "zabawki". jakby ułożyło jakieś puzle to bym pogratulowała. a tak to chyba nie ma czego.
      • iberka Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 06.03.15, 15:04
        zgadzam się………smartfon w ogóle nie jest zabawką i nie rozwija kreatywności wink
    • agi_ness Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 02.03.15, 20:33
      Zadziwiająco szybko dzieciom przychodzi obsługa tabletów, smatfonów, ale zadziwiająco trudno oduczyć nawyku korzystania z tych urządzeń. O wiele lepsza alternatywą dla dzieci są zabawy ruchowe, przebywanie na świeżym powietrzu i kontakt z rówieśnikami. Czy tablet lub smartfon można nazwać przyjacielem?kolegą z podwórka...?Dzieci żyjące w wirtualnym świecie nie maja dzieciństwa a to co najlepsze dla dzieci, czyli ich beztroskie dzieciństwo umyka im przez palce. Sama będąc dzieckiem nie miałam styczności z takimi urządzeniami i nie czuje się w jakikolwiek sposób skrzywdzona przez los a tym bardziej przez rodziców a tym bardziej nie czuje,że zmarnowałam swoje dzieciństwo. Niespełna 20 lat temu moim całym światem było moje podwórko, tam można było grać nie w wirtualnym świecie ale w prawdziwym , z rzeczywistymi przyjaciółmi.Dla dziecka, szczególnie w tym wieku ważne jest by jak najwięcej uczestniczyło w zabawach w rzeczywistym świecie, by mogło poznawać świat przez własne przeżycia i doświadczenia.
      Polecam do przeczytania ten artykuł, który ukazuje jakie konsekwencje może nieść używanie przez dzieci urządzeń elektronicznych. POLECAM!
      www.bakusiowo.pl/jak-komorka-telewizor-i-komputer-wplywaja-na-dziecko/
    • marzeka1 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 08.03.15, 15:23
      Nienormalne, po prostu nienormalne, a nie powód do chwalenia się.
      • malgoska777 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 10.03.15, 09:14
        e tam,każdy rodzic się zachwyca,że dziecko potrafi i co w tym dziwnego... wszyscy jadą po dziewczynie jakby dziecko 24 na dobę spędzało z tym smartfonem, może i nie najlepsza zabawka,ale nie popadajmy w drugą skrajność, jestem pewna ze nasi rodzice też pozwalali i robili z nami wiele rzeczy zakazanych przez specjalistów od wychowania i jakoś wszyscy żyjemy i mamy się dobrze... strach się odezwać na forum... z czymkolwiek - seriowink
        • makurokurosek Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 16.03.15, 00:23
          jestem pewna ze n
          > asi rodzice też pozwalali i robili z nami wiele rzeczy zakazanych przez specjal
          > istów od wychowania i jakoś wszyscy żyjemy i mamy się dobrze...

Na wsiach, wielu rodziców mimo zakazom pozwalało dzieciakom na obsługę maszyn rolniczych, tudzież podtykało kielicha z wódką dla wielu wbrew twojej opinii nie skończyło się to dobrze.

".. strach się od
          > ezwać na forum... z czymkolwiek - seriowink

Głupotę należy nazywać po imieniu.
          • malgoska777 Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 16.03.15, 00:58
            wiesz trochę się różni to co miałam na myśli od obsługi maszyn rolniczych i walenia wódy przez dzieciakismile , raczej smartfon dziecka nie uszkodzi fizycznie,więc kiepskie porównanie z tymi maszynami.
    • agi_ness Re: półtoraroczne dziecko sprawnie używa smartfon 11.03.15, 19:33
      Tu nie chodzi o krytykę, lecz o udzielenie rady, pomoc w zaistniałej sytuacji , aby rodzic ujrzał sytuacje z innej perspektywy. Rodzice czuja się odpowiedzialni (i powinni) w jaki sposób dzieci spędzają czas wolny. Polecam lekturę ROZWÓJ PSYCHICZNY DZIECKA OD 0 DO 10 LAT autorstwa F. L. Iig, L. B. Anes, S. M. Baker dla rodziców i nie tylko, w której każdy możne znaleźć wyjaśnienia nurtujących nas wszystkich tematów związanych z rozwojem dziecka . W chwilach trudności i zwątpienia podczas procesu wychowania dziecka warto sięgnąć po tą lekturę, by uzyskać radę i pokrzepienie. Znajdziecie tam również wiele porad dla rodziców związanych z komunikacja z dzieckiem i formach aktywności dla dziecka, bardziej alternatywnych, rozwojowych smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka