Dodaj do ulubionych

Oglądanie bajek :)

13.10.04, 09:32
Mój Synek ma 19 m-cy i od jakiegoś czasu zaczął interesować się
bajkami.Ulubione to krecik i noddy, które mógłby oglądać (pewnie) przez cały
dzień. Ile taki maluch może dziennie przebywać przed TV??? Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • roman.gawron Re: Oglądanie bajek :) 13.10.04, 10:35
      izabela.wojcik1 napisała:

> Mój Synek ma 19 m-cy i od jakiegoś czasu zaczął interesować się
      > bajkami.Ulubione to krecik i noddy, które mógłby oglądać (pewnie) przez cały
      > dzień. Ile taki maluch może dziennie przebywać przed TV???

Jak najmniej!!!
      Podawanie dziecku gotowych obrazów to gwałt na jego wyobraźni!

Niech raczej bajek _słucha_. Czytać mu mnóstwo, kupować bajki na CD, włączać
      audycje dla dzieci w radio...
      • aniko16 Re: Oglądanie bajek :) 13.10.04, 16:31
        A skąd wiesz że to "gwałt na jego wyobraźni"? W takim razie takim "gwałtem" też
        powinny być bajki słuchane, a jednak te polecasz. Przecież też podają gotową
        historyjkę, a dziecko z "wyobraźnią" może powinno samo ją sobie wymyślić. Po
        prostu nie cierpię ortodoksji w żadnym wydaniu. Jakiś czs temu ukazał się w
        Polityce artykuł o rzekomej szkodliwości oglądania telewizji i wnioski, poparte
        szerokimi badaniami, były sprzeczne z wyobrażeniami większości mam. Otóż
        dzieci, którym nie zabrania się oglądania telewizji na ogół lepiej radzą sobie
        w szkole, a przede wszystkim w kontaktach z rówieśnikami. Na pewno bardziej
        psychice dziecka grozi rozbudowany system zakazów i nakazów niż pozwolenie mu
        na robienie tego co lubi m.in. oglądanie bajek.
    • anek.anek Re: Oglądanie bajek :) 13.10.04, 10:46
      Mój ma teraz trzy latka i ogląda wyłącznie dobranockę. Ale codziennie i to
      obowiązkowo, jak nie daj bóg się np. na bajkę spóźnimy to jest płacz.
      BArdzo rzadko ogląda też rano "Jedyneczkę", ale to góra raz na miesiąc. Przy
      diecku oglądam tylko "Fakty" lub "Wiadomości", ale mały z reguły jest zajęty
      wtedy swoimi sprawami.
    • mamastasia Re: Oglądanie bajek :) 13.10.04, 12:12
      Mój synek (22 mies)rano ma puszczanego Krecika lub Teletubisie, ogląda je ok
      godziny a ja w tym czasie robię swojesmile Uważam, że maluchy powinny jak najmniej
      oglądać TV, ale nie uważam bym musiała mu w ogóle zakazać - sama też lubię
      oglądać filmy. Staś nudzi się bajkami juz po ok 20 min ale lubi gdy lecą "gdzieś
      w tle". Ale zanim się znudzi jest zachwycony i zainteresowany.
      • edytais Re: Oglądanie bajek :) 13.10.04, 17:46
        Im mniej tym lepiej, ale 10-20 minut to pewnie nie zaszkodzi.
        Ostatnio przeczytalam gdzies o badaniach robionych na temat szkodliwego efektu
        TV na rozwijajacy sie mozg. Kazda godzina dziennie spedzona przed pudelkiem
        zwieksza o 10% problemy z przyswajaniem wiedzy i koncentracja. Duza ilosc TV
        powoduje, ze w rozwijajacym sie mozgu nie sa prawidlowe polaczenia neuronowe
        pewnych czesci mozgu i sa one niedorozwiniete. Powoduje to potem problemy w
        zachowaniu i nauce. Oczywiscie nie mam pojecia jak to dokladnie jest mozliwe
        ocena (godzina TV i 10%), ale na pewno cos w tym jest.
        Badania byly tez robione mierzac aktywnosc mozgu w czasie ogladania telewizji.
        Podobno aktywnosc jest taka miedzy spaniem a normalna praca (zombi?)
        Nic dziwnego, ze nie prawidlowo wtedy sie rozwija, bo mozg ani nie pracuje ani
        nie odpoczywa. Ale to oczywiscie jak duzo sie oglada, wiec tyle co trwa bajka
        to moim zdanie wystarczy a dziecko sie nie znudzi i jest w stanie sie tak dlugo
        skoncentrowac, zeby mozg bardzo aktywnie pracowal.
        Co do sluchania bajek przez radio to zupelnie inna sprawa i nie mozna tego
        porownywac do TV. Dziecko jak nie chce sluchac moze sie wylaczyc, wtedy nie
        lezy bez ruchu jak zombi przed telewizorem tylko zwykle bawi sie czym innym.
        Mozg wtedy jest bardzo zajety wyobraznia smile
        • kapustek81 Re: Oglądanie bajek :) 17.10.04, 16:56
          maja 4letna Karolinka odkryla bajki do ogladania na komputerze.poczatkowo bylo
          ciezko bo chciala przez caly dzien.teraz bajka jest nagroda...wg mnie 1 godzina
          bo tyle najczesciej trwa jej nie szkodzi czesto potem bawiac sie misiami slysze
          cytaty z bajek czyli jesli nie wyobraznia to chociaz pamiec pracuje...
          pozdrawiam
    • steffa Re: Oglądanie bajek :) 17.10.04, 23:06
      Mój syn - 2 lata - ogląda ok. 20 min. Krecika lub Mysię lub Tubisie. Mógłby
      oczywiście dłużej, bo zawsze jest afera, ale jestem nieugięta, nawet jeśli na
      rękę jest mi dodatkowe 30 minut. Dlatego wcześniej musi wybrać sobie, co chce
      oglądać, bo powtórki nie ma wink Wygrywa Kret.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka