Dodaj do ulubionych

Szkoły STO

21.10.04, 16:09
Czy któraś z mam ma może dziecko w jednej ze szkół STO? Coś słyszała o tych
szkolach? Czy warto posłać tam dziecko? Czy szkoła jest warta swojej ceny?
Szukam dobrej podstawówki dla dziecka. I tak się zastanawiam nad szkołą STO???
Poradźcie......
Obserwuj wątek
    • mama_szefusia Re: 2SLO 22.10.04, 08:20
      Nie wiem czy informacja będzie dla Ciebie przydatna, ale ja skończyłam liceum
      należące do STO. Co prawda było to ładnych parę lat temu (byliśmy jednym z
      pierwszych roczników w szkole, nie było jeszcze wtedy maturzystów). Chodziłam
      do 2giego Społecznego Liceum Ogólnokształcącego (2SLO) przy Nowowiejskiej i
      polecam gorąco. Szkoła jest niezwykła, bardzo dużo mi dała. Z założenia stara
      się rozwijać u wychowanków niezależność myślenia, odpowiedzialność, poszerza
      horyzonty, pokazuje ciekawych ludzi, wszechstronnie rozwija. Według mnie
      zawdzięcza to nauczycielom, którzy poważnie traktują swój zawód.

Wiem, że to wszystko brzmi troche nieprawdopodobnie, szczególnie w kontekście
      innych wypowiedzi na tym forum o szkołach i szkolnictwie, ale u nas tak
      naprawdę było.

Pozdrawiam
      Ola mama Jasia
    • izunia6 Re: Szkoły STO 22.10.04, 09:39
      Moje dzieci chodzą do szkoły STO i znam dużo dzieci chodzących do róznych tego
      typu szkół. Są to szkoły społeczne - w których po pierwsze nie ma zysku, nikt
      nie jest zainteresowany, żeby szkoła takowy przynosiła, dyrektor jest na pensji
      i szkoła musi samofinansowac się, natomiast nikomu nie musi dać zarobić. No i
      wpływ rodziców jest taki jak w spółdzielni mieszkaniowej. Jeśli chcesz się
      udzielać, to możesz i masz gdzie i możesz mieć rzeczywisty wpływ na sposób
      funkcjonowania szkoły, a możesz po prostu płacić czesne i nie interesować się
      kulisami. Rodzice, ponieważ współtworzą taką szkołe, mają na pewno większy wpływ
      na sposób jej funkcjonowania, dyrekcja musi się liczyć z opinią rodziców, bo
      rodzice na walnym zgromadzeniu, mogą dyrektora usunąć. Finansowanie szkoły jest
      w pełni jawne. No a poza tym szkoły są małe i sympatyczne i przeważnie tańsze od
      prywatnych choć gorzej wyposażone.
      • dona29 Re: Szkoły STO 22.10.04, 10:17
        Mój syn chodzi do szkoły STO.
        Jesteśmy z niej baaardzo zadowoleni i aż blady strach nas naszedł,że w tym roku
        trzeba będzie podjąć decyzje -co dalej.
        U nas jest jeden,jedyny mankament- szkoła ma kiepskie warunki lokalowe.
        Poza tym - szczerze polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka