Dodaj do ulubionych

Moja córka się garbi

04.07.05, 21:09
Czy któraś mama stosowała u swojego dziecka pajączka, jeśli tak to czy pomógł
i czy jest dostępny w sklepach medycznych. Moja 6cio latka strasznie się
garbi i ma wystające łopatki, upominam ją aby się prostowała, ale to na
niewiele się zdaje.
Obserwuj wątek
    • rysa9 Re: Moja córka się garbi 04.07.05, 21:23
      A może więcej ruchu, ćwiczeń fizycznych w formie zabawy (jest taka
      książka "Gimnastyka przedszkolaka" polecam)?
      • asia9931 Re: Moja córka się garbi 04.07.05, 21:53
        rysa9 napisała:

> A może więcej ruchu, ćwiczeń fizycznych w formie zabawy (jest taka
        > książka "Gimnastyka przedszkolaka" polecam)?
        >
        Mała jest bardzo sprawna i wysportowana, a na wystające łopatki codziennie
        ćwiczymy, ale martwi mnie to jej garbienie się.
        • rysa9 Re: Moja córka się garbi 05.07.05, 08:18
          Asiu, to już nie wiem. Może problem jest natury psychologicznej? Coś dziecko
          przytłacza, przerasta je i stąd ta postawa?
          • asia9931 Re: Moja córka się garbi 05.07.05, 16:04
            nie to nie to, ona po prostu się garbi tak jak robi to wiele dzieci dlatego
            pytam o pajączka bo może on pomoże jej trzymać się prosto.pozdr.
            • zuzik30 Re: Moja córka się garbi 05.07.05, 16:59
              Taniec towarzyski lub balet - dzieci chodzą potem prościutkie jak struna. Tego
              rodzaju zajęcia wyrabiają nawyk trzymania się prosto, coś o tym wiem. Pozdrawiam
            • trolka72 Re: Moja córka się garbi 06.07.05, 11:43
              Ja też się garbiłam-i garbię. Efekty widzę po jodze. Mam wiele przykurczów (np.
              w kolanach), których w życiu bym nie odkryłą, bo w codziennym życiu sie nie
              ujawniają. Córka zaczęła się podobnie garbić-przychodzi do niej rehabilitantka
              (choć garbienia nieby jeszczenie widać, ale wolę zapobiegać niż leczyć),
              pajączka jej nie nakładam, bo ponoć i tak nie likwiduje przyczyny.
              • mifka Re: Moja córka się garbi 06.07.05, 14:04
                sprawdz co jest przyczyna garbienia. powiem ci z wlasnego doswiadczenia, ze
                nacisk rodzicow na trzymanie sie prosto odnosi przeciwny skutek.oczywiscie
                kazdy jest inny ale uwierz mi ja nienawidzilam slow "wyprostuje sie", ktore
                slyszalam milion razy dziennie a po jakims czasie zaczelam je po prostu
                ignorowac. Garbie sie do dzis bo jak sie okazalo mam dosc powazne skrzywienie
                kregoslupa wiec mamusine zabiegi nic nie wskuraly (posylala mnie jeszcze na
                nudna gimnastyke korekcyjna). garbienie wlsanej corki przemilczam ale poslalam
                ja na balet.jeszcze za wczesnie na efekty choc widze, ze po zajeciach chodzi
                przez jakis czas prosto. mysle tez o jodze dla dzieci i zwiekszylam ilosc czasu
                na basenie.mam nadzieje, ze moje zabiegi beda skutecznijsze niz moich rodzicow.
                wszystkim mamom zycze powodzenia
    • anek.anek Re: Moja córka się garbi 06.07.05, 15:40
      ja uzywałam pajczka jak by łam dzieckiem. Nie mam pojęcia skąd rodzice to wtedy
      wzięli. Tysiąc razy wolałam założyć te szelki niż 500 razy dzienie słyszęć: nie
      garb się, wyprostuj się". Efekty w moim przypadku były krótkowtrwałe. Pajączek
      ma za zadanie przede wszystkim chyba utrwalenie nawyku prawidłowej postawy. Ja
      niestety po odstawieniu - w szkole podstawowej zaczęłam po prostu zapominać o
      nim, powoli zaczęłam wracać do nieprawidłowej postawy i kręgosłup mam teraz
      nieźle pokrzywionysad(
      Każdy sposób jest dobry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka