Dodaj do ulubionych

Witam serdecznie...

23.08.05, 16:55
... mam na imię Ola i jestem mamą Szymka, który w grudniu tego roku skończy 2
lata. Również w grudniu urodzi się nasz drugi synuśsmile)
Jak na razie jestem pełna obaw, tym bardziej cieszę się że istnieje to forum -
zawsze to raźniej, gdy wiadomo, że można poradzić się kogoś bardziej
doświadczonego.

Jeszcze raz witam wszystkie mamy bardzo serdecznie i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kargab Re: Witam serdecznie... 24.08.05, 09:45
      witam serdeczniesmile
    • mama_jaka Re: Witam serdecznie... 24.09.05, 20:15
      witaj,
      u nas roznica jest 2 lata i 3 m-ce; od poczatku drugiej ciazy bylam przerazona
      ale jakos sie ulozylo, chyba dzieki pomocy bo sama nie dalabym sobie rady
      pozdrawiam
      Anka
    • marta_ewa Re: Witam serdecznie... 25.09.05, 12:15
      Witam
      Ja tez mam dzieci z tego samego miesiaca -kwietnia-Jagoda ma 2 lata i 5 mc a
      Jedrek 5 mc.Tak jak ty balam sie jak to sie wszystko pouklada ale jest naprawde
      super ,nigdy nie zalowalam tej decyzji.Jest duzo pracy -tak jak przy dwojce
      takich malych dzieci ,ale jak sie wszystko pouklada to naprawde jest
      fajnie.Najgorszy jest chyba ten pierwszy okres -ja tak mialam bo Jedrek mial
      straszne kolki ,ale im dalej tym lepiej.Dzieci sie bardzo kochaja .Ja nie moge
      niestety liczyc na pomoc rodziny -moja mama pracuje zawodowo lecz gdy tylko ma
      czas z radoscia bierze Jagode na spacer ,maz caly tydzien intensywnie
      pracuje ,wiec nawet sama od poczatku klade dzieci spac i myje..Jesli teraz
      masz szanse to sie wyspij ,zajmij starszym dzieckiem ,soba i mezem bo pozniej
      czas leci tak strasznie szybko.Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego.Marta
      • mamaszymka1 Re: Witam serdecznie... 09.10.05, 13:31
        Bardzo dziękuję za słowa otuchy. Czas leci błyskawicznie a ja jestem coraz
        bardziej przerażona. Zaplanowane zmiany przed porodem w ogóle nam nie wychodzą.
        Kupiliśmy "dorosłe" łóżko dla Szymka, takie z ikei, i za diabła nie chce tam
        spać. Dorobiliśmy nawet wyższą barierkę ale ją również z łatwością pokonuje.
        Ucieka przed zaśnięciem niezliczoną ilość razy a i w nocy wędruje do nas. Coś
        mu wyraźnie nie pasuje w tym łóżku, a może chodzi o możliwość ucieczki - sama
        nie wiem jak to rozwiązać i sprawić aby chciał tam spać. Z nocnikowych planów
        też nici - dałam już spokój bo to bez sensu, poczekam do wiosny. Młodszy synuś
        zbyt wcześnie pcha się na świat (to dopiero 30tc). Powinnam leżeć, jestem
        obstawiona lekami podtrzymującymi na wszystkie strony, ale co z tego jak do
        pomocy mam tylko weekendowego męża.
        Oj, jakiś wisielczy humor się przyplątałsad((

Pozdrawiam
        ola
        • krzysia04 Re: Witam serdecznie... 13.10.05, 10:40
          no to jesteśmy w podobnej sytuacji.

Karolinka ma 19miesiecy a w listopadzie zamieszka z nami jej braciszek.
          Ja leżę plackiem bo grozi mi przedwczesny porod, maz pracuje a rodzina jest
          daleko.

po pierwszyh oznakach zainteresowania Karolina ostatecznie pogniewala się na
          nocnik i nawet nie chce odpowiadac czy jest kopa w pieluszce czy nie. Ale
          chodzi do żłobka na parę godzin dziennie więc może tam ją naucza ;o(

tez mam problem z łóżkiem. Za pół roku się przeprowadzamy do większego
          mieszkania i dzieci beda miały swoj pokoj ale na razie sypialnia jest jedna.
          Drugie łóżeczko o normalnych wymiarach raczej juz sie nie zmiesci wiec mysle o
          kołysce dla synka akurat na pół roku wystarczy a poten na nowm mieszkaniu to
          sie kupi dorosly tapczan dla Karoliny.
          Co gorsza corka od kilku dnie budzi sie w środku nocy i domaga sie
          przeprowadzki do naszego lozka.

A ponadto jest na etapie tylko mama tzn: tylko mama moze sie bawic zabawkami,
          czytać ksiązeczke czy karmic. Tata poszedl w odstawke - i tego sie najbardziej
          boje ze ta faze jej nie przejdzie do narodzin brata.

krzysia

• mamaszymka1 Re: Witam serdecznie... 21.10.05, 23:22
            Jeśli chodzi o łóżko to zostało rozkręcone i schowane "na potem". Młody wrócił
            do swojego, ukochanego łóżeczka ze szczebelkami i rzeczywiście śpi lepiej. Może
            rzeczywiście jest za mały na dorosłe łóżko. Mamy w planach zmianę mieszkania,
            będzie tam sam sypiał w swoim pokoju także myślę że będzie tak lepiej. Nie chcę
            mu fundować dodatkowego stresu przez moje upieranie się przy dużym łóżku. A tak
            w ogóle to chyba nie mam siły na wprowadzanie jakiś zmian teraz - nic na siłę.
            Może w cudowny sposób wszystko się ułoży smile i nocnik i spanie w dorosłym
            łóżku. Ale naiwna jestemsmile

pozdrawiam
            ola
            • arla5 Re: Witam serdecznie... 22.10.05, 13:18
              pewnie ze tak,nic na sile...nasz Mikolaj spal super w swoim nowym lozku,(zakup
              w Ikeii) dlugo, dlugo(ma 22 miesiace),teraz mu sie poprzestawialo i chce spac z
              nami,na lozeczko pokazuje, ze w nim bedzie spala dzidzia(juz chyba na
              dniach,choc termin mam na 11.11),a on z mama i tata i ok,jak tak chce.Rowniez
              ma teraz etap,mama i mama, ale coz...tak juz ma i nic na to nie poradze,nie
              chce wprowadzac jakis zmian w jego zyciu, bo mysle, ze na wszystko przyjdzie
              czas...oj, az jestem sama w szoku skad dzis tyle optymizmu u mnie, ale
              zauwazylam, ze jak tak mysle to obawy same znikaja,musi byc dobrze i wierze ze
              bedzie!pozdrawiam Was serdecznie!!!!
    • wieloszka Re: Witam serdecznie... 23.10.05, 07:47
      też czekam na rodzeństwo dla synka i też wiem że nie bywa lekko, szczególnie po
      nieprzespanej nocy jak dzisiaj... a tu dopiero się zacznie... mnie też
      najbardziej martwi ze dla synka tylko ja jestem ważna, nie wiem co zrobię gdy
      spanie starswzego przypadnie na cycusia córeczki itd. itd. itd. ale nie
      jesteśmy pierwsze i ostatnie... wpadnij może na forum grudniówek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka