Dodaj do ulubionych

jaki wózek?

16.11.05, 13:46
Hejka mam 11 miesięczna córcie która własnie uczy sie chodzic ale jak urodzi
jej sie rodzeństwo bedzie miała 1,5 roku. Jaki proponujecie wózek? w gre
wchodzi jedynie jeden za dugim bo ja przemieszczam sie autobusami smile nie mam
pojęcia jakie firmy sa dobre i jakie modele ...sad nie sadze żeby córcia
chodziła 2 godz. bo ona spioszek smile
Obserwuj wątek
    • aka21 Re: jaki wózek? 16.11.05, 14:43
      Była już malutka wymiana zdań na ten temat na tym forum w wątku "witam i
      pytanie na początek"
      serdecznie pozdrawiam
      • mama_kotula Re: jaki wózek? 17.11.05, 09:34
        Konieczność przemieszczania się autobusami nie wyklucza wózka "jedno obok drugiego", mam Graco Duorider i bez problemu mieści się w autobusie. Jak dla mnie, wygodniej prowadzi się taki wózek, niż dłuższy, typu pociąg.
        • z_agatka Graco Duorider 15.05.06, 09:09
          Mam prośbę: możesz powiedzieć mi jakie wymiary ma ten wózek w stanie
          rozłożonym? Producent podaje wymiary złożonego wózka, wymierzyłam już windę i
          ekstremalnie wąskie drzwi wejściowe - chciałabym wiedzieć, czy się zmieścimy...
          A przy okazji pytanie do wszystkich - ile miała młodsza pociecha, kiedy
          zaczęłyście używać podwójnego wózka?
    • deotyma11 Do martuszka 06.12.05, 18:06
      Odpisałam ci na forum wózki! Powodzenia
    • gosiary Re: jaki wózek? 07.12.05, 15:29
      tez mam roznice 1,5 roku. ja przed narodzinami ogladałam taki dlugi wlasnie bebe
      confort. ale porazila nas cena. w sumie nie kupilismy nic. i jakos dajemy rade.
      Starsza tupta. jak jest tata to na rece wezmie czasem. kiedy indziej pozyczymy
      spacerowke od sasiadow. a na dlugie wyprawy z dwiema sama sie nie wybieram po
      prostu. oczywiscie caly czas planujemy cos kupis zeby miec chic dwa wlasne
      wozki. tyle ze wciaz dajemy rade bez i tak schodzi
      • aka21 Re: jaki wózek? 08.12.05, 08:34
        Małgosiu! I tak pewno zostanie smile), bo starsza będzie coraz bardziej sprawna.
        Piszę to z własnego doświadczenia. Zastanawialiśmy się nad kupnem takiej małej
        parasolki, ale jakoś tak zeszło. Ostatnio wózek już używamy sporadycznie dla
        młodszego (tylko na większe wyjścia do miasta). Niech się młody uczy chodzić,
        skoro jego siostra w tym wieku już musiała! To chyba im tylko na zdrowie
        wyjdzie. A tak na marginesie to bardzo mnie drażni jak widzę starszą babcię,
        która pcha wózek z ledwo mieszczącym sie w nim czterolatkiem.
        serdecznie pozdrawiam!
        • gosiary Re: jaki wózek? 08.12.05, 18:24
          a co bys powiedziała na taki widok: na spacerze młodsza spi na ramieniu rodzica
          a starsza w jej gondoli..spoza wózka wiszą nóżki.. (bo wersja że spią obie
          odpada - juz w pierwszej próbie od razu sie budziły wzajemnie) ? smile
    • leefka Re: jaki wózek? 14.12.05, 15:47
      W kwestii wózka mogę polecić rozwiązanie Emmaljungi: do spacerówki (lub
      gondoli, za pomocą dodatkowego adaptera) mocuje się krzesełko dla starszego
      dziecka (do 15 kg). Całość prowadzi się dobrze, bo wózek porządny. Ja kupiłam
      używany za 600 zł.
      • kafreen do leefki 14.12.05, 21:44
        leefka napisała:

> W kwestii wózka mogę polecić rozwiązanie Emmaljungi: do spacerówki (lub
        > gondoli

Czesc!
        Do gondoli też? Bo ja mam emmaljunge duo combi i mi babki w sklepie, gdy
        chcialam to kupić dla Maxa powiedziały, że to tylko do spacerówki, więc
        wstrzymałam się z zakupem.
        W sumie i tak bym tego całego kombajnu nie zniosła z 2 piętra, ale niebawem
        prawdopodobnie zamieszkamy na parterze i wówczas długie spacery z takim
        siedziskiem byłyby realne.
        Napisz coś więcej jak to się sprawdza. Jak z wkładaniem i wyciąganiem
        starszaka? Czy ta dostawka jest wygodna? no i które maleństwo w niej siedzi -
        starsze?
        Pozdrowienia
        • leefka do kafreen 14.12.05, 22:20
          Tak, do gondoli też krzesełko można zamocować. Tu możesz zobaczyć jak to
          wygląda: wozkidzieciece.pl/index.php?d1=9&d2=622&d3=195&d4=-
          1&id=0&p=0&x=0&p1=0&p2=0&session=HwFRXOQH&k=0&dd=2&pp=1
          Nie wiem jaka jest różnica wieku między Twoimi dziećmi i jak u starszaka z
          wagą, ale ja moją ponad dwunastokilogramową pannę wrzucam na górę bez większych
          problemów. Wózek jest stabilny, Krzesełko odgina się bez rozmontowywania, więc
          nie ma problemu z włożeniem Malucha do gondoli lub spacerówki. Na super wygody
          nie można oczywiście liczyć, ale wydaje mi się, że na zwykłe spacery w
          zupełności wystarczy. Acha, krzesełko ma lekko regulowane odchylenie oparcia.
          Od poprzedniej właścicielki wózka wiem, że ona woziła dzieci na odwrót, tzn.
          Młodsze w krzesełku, a starsze w spacerówce, bo - jak to określiła - "wtedy to
          na górze nie kopało tego na dole" winkTo rozwiązanie bardzo mi odpowiada, bo
          kiedy potrzebuję, mogę krzesełko bez problemu zdjąć, np. wtedy, gdy idziemy z
          mężem na dwa wózki,a kiedy Tosia będzie starsza i rozumniejsza może będzie
          więcej spacerować sama (na razie ucieka, a ja ją muszę gonić i zdejmować z
          wszystkich krawężników i schodów). Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie, pisz.
          Wprawdzie dziś zajrzałam po niemal trzymiesięcznej przerwie, ale może zacznę
          robić to ciut częściej smile
          • kafreen leefka! 20.12.05, 21:34
            Dzięki Ci ach dzięki!
            Mogę prosić o jaiś Twój priv? chętnie napiszępo parę dodatkowych informacji...
            A poza tym jesteś z Warszawy a ja niedługo też będę mieszkać w stolicy, więc
            pewnie i o inne rzeczy się podpytam.
            Pozdrawiam
            Kasia
    • amber2005 Re: jaki wózek? 14.12.05, 20:52
      Hiszpańskiej firmy Jane - Powertwin
      • deotyma11 Re: jaki wózek? 14.12.05, 22:18
        Amber! Czy ty używasz tego wózka? Oglądaliśmy z mężem całe mnóstwo i ten
        najbardziej przypadł nam do gustu (duże kółka, możliwość wsadzenia nosidła na
        tylne siedzenie dla noworodka), ale ciekawa jestem jak się sprawuje w praktyce?
        • amber2005 Re: jaki wózek? 15.12.05, 23:53
          Tego jeszcze nie, ale planujemy zakup na wiosnę smile. Teraz używam Powertrack 360
          właśnie tej firmy i jest fantastyczny. A oprócz tych zalet, które podałaś jest
          chyba najlżejszy i najbardziej zwrotny z wózków dla bliźniąt i "prawie
          bliźniąt"smile. A w jakiej cenie go widziałaś?
          • deotyma11 Re: jaki wózek? 16.12.05, 17:31
            W Łodzi za ok. 2000 zł. Do tego osobno trzeba dokupić nosidło. Nie wiem ile
            kosztuje nowe (zapomniałam zapytać), ale na allegro używane można kupić za ok.
            40 zł. Sprzedawca nam mówił, że kupują u nich ludzie z Warszawy bo jest taniej,
            ale nie wiem czy się chwalił, czy rzeczywiście. Nasza mała ma się urodzić na
            koniec lutego, więc chcemy zamówić wózek w styczniu.
            • amber2005 Re: jaki wózek? 16.12.05, 22:38
              A w Kielcach około 1800 i oczywiście też na zamówienie. A nosidełko i fotelik
              samochodowy w jednym (Dzidziuś korzystał z niego do 6 miesiąca ale do maluchów
              nie należy) mam na szczęście z kompletu Powertrack.
              Mój Synek urodził się w pod koniec lutego, fantastyczna pora... "Noworodkowy
              miesiąc" do przeczekania i na spacerki! Ja tym razem czekam do maja smile
              Pozdrowienia.
    • mysia125 przystawka dla starszaka 20.01.06, 21:05
      dziewczyny, zobaczcie sobie na ebayu "kiddy board". To taka przystawka na
      kolkach mocowana do tylu wozka, wyglada jak krotka deskorolka. Starszak idzie,
      dopoki ma sile, a gdy juz padl, to staje na tej desce, trzyma sie raczki wozka i
      spokojnie holuje sie dwojke do domuwink w autobusie sie zmiesci kazdym. Tu macie
      przykladowy link:

baby.search-desc.ebay.de/kiddy-board_Baby_W0QQamp;sspagenameZhQ3ahQ3aadvsearchQ3aDEQQcatrefZC5QQfclZ3QQfromZR7QQfrppZ50QQfsooZ1QQfsopZ1QQftsZ2QQnojsprZyQQpfidZ0QQsacatZ12081QQsatitleZkiddyQ20Q2bQ20b
      --------------------
      Kasia,Mama Felixa
      (Felix 23/01/2005)
      • mama_kotula A może tak? 21.01.06, 01:16
        tinyurl.com/db2uj
        Mój starszy nie bardzo przepada za kiddy-board, zastanawiam się nad kupnem
        czegoś takiego.
        • neonka693 Re: A może tak? 21.01.06, 11:31
          Swietne to krzeselko z boku!!! Niestety nie znam niemieckiego, wiec nie za duzo
          sie dowiedzialam, ale widzialam ze pasuje do Emmaljungi, wiec musialabym kupic
          i wozek i przystawke. Do tej pory mialam tandem ABC design z pompowanymi kolami
          (polecam! jezdzilismy nim ponad pol roku), ale starszy(2 lata i 4 miesiace, 96
          cm wzrostu) z niego juz wyrosl i wyraznie sie nie miesci. A wszedzie jeszcze na
          piechote nie dojdzie....
          • hanti albo tak :))) 29.01.06, 15:25
            co prawda mój syn jest rocznik 2002 a córka 2003 ale między nimi jest 1 10
            miesiący różnicy, ale dla mnie takie rozwiązanie było świetne :

bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100368.jpg
            bi.gazeta.pl/o/a/forum/100/3/100369.jpg
            Pozdrawiam smile
            • amber2005 Re: albo tak :))) 29.01.06, 23:39
              Czy to wózek Jane Slalom?
              • deotyma11 Do amber 30.01.06, 10:04
                Amber! Kupiliśmy Jane Powertwin! Na razie pojeździłąm nim w drodze ze sklepu do
                domu, no i po domu, bo córcia bardzo chciała. I jak na razie nie mogę wyjść z
                zachwytu! Bardzo lekko się prowadzi, siedziska naprawdę obszerne, łatwy do
                złożenia. I kolorki fajne. No super. Zobaczymy jak będzie w użytkowaniu. No i
                teraz te wózki nieco staniały.
                Pozdrowienia
                • hanti do Deotyma11 30.01.06, 13:46
                  z nieba mi spadasz smile))))
                  Kiedy urodziła się nam córeczka, a synek miał 1 i 10 mieś to kupiliśmy wózek
                  emmaliunga jeden obok druiego, ale miejsca za mało uncertain a teraz znów będę musiała
                  coś kupić smile a że dla córki mam jene slalom, to właśnie zastanawiam się nad
                  powertwin smile czy możesz mi powiedzieć czy przednie siedzisko da się rozłożyć do
                  zupełnego leżenia i czy dla młodszego dziecka można zamontować tylko fotelik czy
                  również gondolkę ?????
                • amber2005 Re: Do amber 30.01.06, 17:06

Wow!
                  Będę wścibska - za ile? Bo ja mam propozycję za 1670 (oczywiście bez fotelika).
                  Na razie szukam po Allegro i eBay ale nic ciekawego nie ma. A znosisz go po
                  schodach? Bo nie wiem czy na spacer można wybrać się "jednoosobowo". A dwie
                  osoby to mogą być też dwa wózki...Szkoda,że nie mieszkasz w Kielcach bo bym się
                  wprosiła smilei "wypożyczając"mojego malucha sprawdziłybyśmy jak to jest z dwoma
                  Szkrabami w wózku.

• deotyma11 Jane Powertwin 04.02.06, 01:29
                    No to trochę drożej bo 1800.
                    Rzeczywiście szkoda, że nie mieszkamy blisko siebie smile Znoszenie wózka mam
                    przerobione na razie teoretycznie (mam już rozwarcie i nie mogę dźwigaćsmile.
                    Wózek zamierzam znosić sam, a właściwie zjeżdżać nim po stopniach na dół. A
                    potem ze starszą za rękę, a z młodszą w torbie schodzić. Już się w tym
                    schodzeniu ćwiczymy.

Przednie siedzisko rozkłada się tylko do 45*, ale tak jest chyba w większości
                    tych wózków jeden za drugim. Tylne na płask. Gondoli nie można zamontować,
                    tylko fotelik. W każdym razie w instrukcji od producenta takiej możliwości nie
                    było przewidzianej. Ale to można by sprawdzić ewentualnie w sklepie. Tylko
                    musieliby mieć taka gondolkę na stanie jak sprowadzą podwójny. My kupiliśmy dla
                    noworodka dodatkowo torbę-nosidło z usztywnianym dnem i będziemy ją wkładać na
                    tylne siedzisko. Taką torbę mieliśmy w pierwszym wózku starszej córci. Wózek
                    był beznadziejny (ważył więcej niż ten podwójny), ale torba bardzo dobrze się
                    sprawdzała.
                    • hanti Re: Jane Powertwin 04.02.06, 21:07
                      dzięki, do dla mnie odpada, już raz dla syna i córki miała wózek w którym wtedy
                      syn siedział z przodu i nie mogłam patrzeć jak Kubuś przysnął i wisiał w
                      siedzisku zamiast się wygodnie położyć. Chyba znów kupię wózek jeden obok
                      drugiego smile))
                    • amber2005 Re: Jane Powertwin 04.02.06, 23:34
                      Trzymam kciuki za ostatni miesiąc ciąży i śliczną córeczkę. Ja 26 lutego będę
                      świętować 1 urodzinki Synka, może Ty wtedy już będziesz szczęśliwą podwójną
                      mamą... Pozdrowienia.
        • olida Re: A może tak? do kotuli 07.02.06, 11:24
          hejka, fajna ta przystawka obok, widziałaś to gdzieś na żywca, czy tylko na
          eBayu? nie wiesz czy do wielu wózkow pasuje?
          • olida Re: no i sama nie wiem 07.02.06, 11:30
            zaczynam mieć wątpliwości, myślałam, ze kupię ultra kompaktowa parasolke dla
            starszego a jak opiekunka będzie sama dreptac to on już będzie "stary" czyli
            prawie dwa lata i będzie łaził sam. Teraz patrzę na was i widzę, ze nastawiacie
            się jednak na wózki podwójne. I sama już nie wiem, chyba żyję złudzeniami, że
            synek da sobie radę bez wózka, albo że parasolka coś rozwiąże..
            • olida Re: a widziałyście takie Quinny na żywo? 09.02.06, 22:43
              wygląda całkiem fajnie i można rozmontować do pojedynczego
              cgi.ebay.de/Quinny-Freestyle-XL-4-plus-mit-Garantie-bis-09-02-07_W0QQitemZ7386997223QQcategoryZ23628QQrdZ1QQcmdZViewItem

tam jest kilka zdjęc i mozna je przewijać
            • mama_kotula Re: no i sama nie wiem 17.02.06, 12:34
              olida napisała:

> zaczynam mieć wątpliwości, myślałam, ze kupię ultra kompaktowa parasolke dla
              > starszego a jak opiekunka będzie sama dreptac to on już będzie "stary" czyli
              > prawie dwa lata i będzie łaził sam. Teraz patrzę na was i widzę, ze
              nastawiacie się jednak na wózki podwójne. I sama już nie wiem, chyba żyję
              złudzeniami, że synek da sobie radę bez wózka, albo że parasolka coś rozwiąże..

Wiesz, to zależy chyba od dziecka, znam takie, co jak tylko się nauczyły
              chodzić, nie tolerowały wózka, chciały wyłącznie dreptać smile
              Jeszcze jest kwestia, czy planujesz dłuższe spacery, czy np. tylko dojazdy do
              pobliskiego placu zabaw.
              Jednak mimo wszystko wolę podwójny wózek niż użerać się z prawie trzyletnim
              marudą "mamaaa, nóżki bolą, a Anka sobie siedzi, to niesprawiedliwe" smile))
              • mamalilki Re: no i sama nie wiem 23.02.06, 22:27
                Mamo_kotula czy to krzeselko pasuje do innych wozkow niz Emmaljunga? Ja na razie
                woze moje dwa tlusciochy w pozyczonej Emmaljundze z krzeselkiem montowanym na
                gondoli, ale pamietam ze juz spacerowka z krzeselkiem byla dla dzieci wkurzajaca
                bo t z tylu bylo nieco przyduszone.
                • mama_kotula Re: no i sama nie wiem 24.02.06, 00:11
                  mamalilki napisała:

> Mamo_kotula czy to krzeselko pasuje do innych wozkow niz Emmaljunga? Ja na
                  razie woze moje dwa tlusciochy w pozyczonej Emmaljundze z krzeselkiem
                  montowanym na gondoli, ale pamietam ze juz spacerowka z krzeselkiem byla dla
                  dzieci wkurzajaca bo to z tylu bylo nieco przyduszone.

Szczerze powiem, że nie wiem, czy pasuje smile
                  I w ogóle generalnie nie lubię żadnych wózków "jeden za drugim" smile bo właśnie
                  zawsze to z tyłu jest - jak dla mnie i mojej schizy - podduszone, ma
                  ograniczony widok, z kolei ja mam ograniczony widok na to z przodu, takie
                  prywatne zboczenie.
                  U mnie na razie w ogóle jest problem, bo złamała mi się plastikowa nakrętka od
                  kółka lekkiego Duoridera i muszę na spacery wozić sprzęt ciężki, a sama go nie
                  wtacham po schodach, poza tym się ciężko składa, gdy dzieci mi się pod nogami
                  plączą, a nie złożonego do windy nie zapakuję niestety. Zatem od paru dni mam
                  spacery pojedyncze smile co i mnie, i dzieciakom na dobre wychodzi, aczkolwiek
                  wymaga posiadania osoby, z którą można jednego kurdupla zostawić.
                  Druga sprawa, że muszę Szymona (prawie 3 lata) nauczyć chodzić, bo są sygnały
                  ze żłoba, że nie chce na spacery wychodzić, bo trzeba iść w jednym kierunku, za
                  rączkę, w odpowiednim tempie, a on - przyzwyczajony niestety do wózka - szybko
                  się męczy i opiekunka musi go nieść (na szczęście waży tylko niecałe 12 kg).
                  Cóż, coś za coś, za moją wygodę męczy się opiekunka ze żłoba smile)))
      • olida Re: przystawka dla starszaka 07.02.06, 11:21
        mysia125 napisała:

Myśka, masz na myśli dokładnie to?
        cgi.ebay.de/RoTec-Board-NEU-OVP-fuers-Kiddy_W0QQitemZ7387573694QQcategoryZ23634QQrdZ1QQcmdZViewItem
    • martucha1 Re: jaki wózek? 24.02.06, 09:27

My też nie kupowaliśmy wózka. Nelusia bardzo ładnie sobie radziła. Możesz
      spróbować kupić kiddyboard (taka jakby deskorolka dopinana do wózka).
      Marta
      • jbar2 Re: jaki wózek? 21.05.06, 21:13
        A ZOBACZCIE TO!!!!!

www.detskagalerie.cz/?c=detail&id=871

(strona po czesku bo najlepiej widac, ale wozki z Nowej Zekandii!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka