Dodaj do ulubionych

Budzenie w nocy

03.02.06, 13:52
Mam pytanie. Nasza córka sończy teraz 14 miesiąc. Regularnie kładzie się o
22:00 i wstaje między 8:00 a 9:00. Niestety w nocy budzi się od 2 do 4 razy
na picie. Nie jest w stanie przespać całej nocy. Czy w tym wieku dziecko nie
powinno przesypiać już całej nocy? Ponadto jest to dla mnie i mojej żony
kłopotliwe. Też budze się w nocy, a rano idę do pracy. W weekendy ja staram
się wstawać, czasami żona, ale i tak nawzajem sie przebudzamy. Poza tym
dziecko jest zdrowe jak ryba, odpukać nic mu nie dolega.

Czy możecie doradzić jak małą pomału nauczyć spać całą noc. Też mieliście
takie problemy? Może te problemy były już omawiane, ale ja dopiero dzisiaj
zajrzałem na to forum.

Pozdrawiam,
wiacek
Obserwuj wątek
    • aniag81 Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 15:06
      Nie mam dla ciebie najlepszych wiadomości - mój synek ma 23mce i nadal budzi
      się w nocy, zazwyczaj raz, ale zdarza się i trzy razy.Wiele jest artykułów i
      innych mądrych teorii na temat jak nauczyć dziecko spać i u jednych to
      skutkuje, a u innych nie - my należymy do tej drugiej grupysmile. I nie ma chyba
      reguły , mówiącej kiedy dziecko powinno już spać całą noc bez przerwy, bo każde
      dzieco jest inne.Wiem, że sa takie dzieci, które śpią całą noc prawie od
      urodzenia, ale nie pozostaje mi nic innego jak tylko pozazdrościć ich
      rodzicom.I znam też takie , które budziły się do 4-5 roku życiasad((
      Pozdrawiam.
    • katklos Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 15:11
      A co dostaje do picia w nocy?
      • wiacek12 Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 15:31
        Do picia dostaje herbatkę. Chcemy przetsawić ją na samą wodę.
        • haganna Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 15:47
          To ją najpierw przestawcie na tą wodę.
          Powodem okresowych nocnych pobudek mogą też być ząbki...
    • ajk10 Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 15:27
      moje dziecko ma teraz 23 miesiące, też pije w nocy i to bardzo dużo.
      Na pewno można dziecko nauczyć, żeby się nie budziło na picie, ale ja nigdy tego nie robiłam, choćby z tego prostego powodu, że sama często piję w nocy wink
      Odmawiane picia wydaje mi się brutalne i niepotrzebne. W końcu dziecko nie pije ot, tak sobie, bo ma taki kaprys, ale dlatego, że czuje pragnienie.
      Kilka miesięcy temu zaczęłam zostawiać dziecku kubeczek z piciem w łóżeczku, nie muszę więc do niego wstawać, czasem tylko, jeżeli akurat ma wieksze pragnienie trzeba uzupełnić kubek. Ale Wasze dziecko jest chyba jeszcze na to za małe.
      Ilość pobudek na picie udao mi się też ograniczyć i to w bardzo prosty sposób: na noc przykrecam kaloryfer i stosuję nawilżacze powietrza. Po tym zabiegu dziecko pije dużo mniej, bo ciepłe suche powietrze zwiększa przecież pragnienie.
      • katklos Re: Budzenie w nocy 03.02.06, 17:31
        Nie wiem, ale chyba bałabym sie zostawiać dziecko samo z piciem w nocy...nawet
        mojego 2-latka...O zakrztuszenie przeciez nietrudno...
        • myelegans Re: Budzenie w nocy 04.02.06, 18:05
          Skonczylam z nocnym karmieniem jak synek mial 8 miesiecy i skonczyly sie
          pobudki, tzn. wiem, ze sie w nocy budzi, bo go czasami slysze, ale sam zasypia
          ponownie i nikt do niego nie wstaje. Ma 17 miesiecy, zasypia sam odlozony do
          lozeczka spi od 19:30 do 7-7:30 i 2 godziny w dzien.
          Chyba, ze dziecko jest chore, nie ma potrzeby zeby w nocy pilo. Jak synek byl
          chory i mial goraczke to dawalam mu do pic wode. Po wieczornym mleku i umyciu
          zebow nie je i nie pije juz nic, az do sniadania.
    • ewag12 Re: Budzenie w nocy 05.02.06, 13:06
      Aniag ma rację sa dzieci które śpią ładnie albo same albo po odstawieniu
      karmień, picia, daniu jakiegos pluszaka, włączonej muzyce, właczonym/wyłączonym
      świetle i są takie jak mój synek -17m- które budzą się mimo zastosowania tych
      wszystkich prób. Choc przyznam się bez bicia, że daję mu w nocy pić, teraz jest
      to 220ml wody na 30ml soku jabłkowego, nie dobre toto ale pije, powoli
      dochodzimy do samej wody. Ale szczerze wątpie żeby to cos dało, znam moje
      dziecko potrafi obudzić się w nocy tylko po to żeby zapytać mama? mówie że
      jestem i śpimy dalej. Śpimy razem bo inaczej poprzez to nocne budzenie
      chodziłabym ciągle na rzęsachsmile
      I wierze też że to sie kiedyś zmieni. Raczej później niz wcześniejsmile)))
      • makast Re: Budzenie w nocy 05.02.06, 20:20
        Niestety mój synek ma 17 m-cy i jest to samo. Polecam książkę, która ostatnio
        zamówiłam Tracy Hoog "Język niemowlaka-Moja mama mnie rozumie". Super lektura,
        gdybym miała ja wczesniej..., a teraz czeka mnie ciężka praca, juz powoli
        zaczynam wprowadzać zmiany.Życze sukcesów.
        • wiacek12 Re: Budzenie w nocy 06.02.06, 09:39
          Dzięki za wszystkie komentarze. Chcialem tylko dodać, że nie ma problemu z
          położeniem naszego dziecka spać. Po kapieli i najedzeniu samo pokazuje
          paluszkiem łóżeczko, że chce iść spać i cieszy się jak się je tam położy.
          Zasypia bez problemów zarówno w dzień jak i w nocy.
          • maadzik3 Re: Budzenie w nocy 07.02.06, 20:27
            No to jestescie szczesliwesmile)) Moj syn ma prawie trzy lata. Zasypia bez problemu
            - sam w lozeczku i pokoju. I... budzi mnie 2-3 czasem 4 razy w nocy. Musze
            spiewac "Idzie niebo ciemna noca..." i w trakcie zasypia. Nie wyciagam z
            lozeczka, czasem prosi o wode do picia, ale jak NIE wstane to potrafi sie bardzo
            rozzalic i rozplakac, a ja nie potrafie zostawic placzacego dziecka, ale te
            przerywane noce wykanczaja.
            Magda
    • anik801 Re: Budzenie w nocy 07.02.06, 21:32
      Moja córka długo budziła się w nocy.Żeby chodziło tylko o picie,ale ona
      normalnie chciała się bawić.Albo musieliśmy ją przez 2godz.nosić.Zazwyczaj było
      to między 2.00,a 3.00 i trwało 2godz.A jeśli chodzi o picie to piła o różnych
      nocnych porach.Ale teraz (ma już dwa lata)przesypia całą noc,choć czasem się
      wybudza(na szczęście po chwili zasypia).Po prostu trzeba cierpliwie przeczekać.
      Każde dziecko jest inne,a moja córka przez pierwsze 8mies.jadła co 2godz.przez
      całą dobę!Myślałam,że zwariuję!
    • kamel_leon Re: Budzenie w nocy 08.02.06, 00:11
      Sprobuj zmniejszyc temperature w pokoju w nocy (ca 18 C) i nawilzac powietrze za dnia. Pzdr
      • dorka.3 Re: Budzenie w nocy 08.02.06, 10:22
        mój synek budził się w nocy, dopóki mu nie wyszły wszystkie zęby. czyli do
        wieku ok. 2,5 roku.
    • trawka3 Re: Budzenie w nocy 08.02.06, 14:33
      Moja córeczka ma 21 miesięcy i budzi się 1 raz w nocy, bardzo rzadko cześciej a
      jeszcze rzadziej się nie budzi. Nie da się jej niczym przekupic musi dostać
      piecie i już. Czekam kiedy z tego wyrośnie chodziaż po prawie 2 latach tak się
      przyzwyczaiłam że teraz jak się nie obudzi to i tak wstaje zobaczyc czy
      wszytsko jest ok smile
    • ulawat Re: Budzenie w nocy 12.02.06, 22:09
      Witam, właśnie jestem po tygodniowej "kuracji" metodą z ksiązki "Uśnij
      wreszcie" - pisałam o tym w poście Problemy ze spaniem - podobno skuteczna
      metoda....Rewelacja - u mnie zadziałało - moje dziecko śpi bez przerwy 10-11
      godzin - nie dostaje ani pić, ani jeść a ja odsypiam te 12 miesięcy - polecam
      książkę serdecznie...i w razie skorzystania życzę wytrwałości i konsekwencji bo
      tak naprawdę tylko to będzie potrzebne. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka