Dodaj do ulubionych

jak poradzić sobie z buntem u 15m-go dziecka?

03.02.06, 23:39
Obserwuj wątek
    • kirania przeczekac............ 05.02.06, 20:11
      poprsotu..:0nic wiecej nie mzoemy niestety zrobicsmilemoja corcia ma 19 mscy i ma
      to mniej wiecej od jakiegos mscasmile wiec wiem co masz namysli.NAPRAWDE,,,,wszytko
      jest na nie.posluchaj,poprostu ignoruj....tzn nie chce przewinac
      pieluchy?ok.pusc go be zpieluchy.nie chce jesc?nie jedz!!.nie zmuszaj go bo
      bedzie jeszcze gorzej!!moja corka od rana jak sie tylko obudzi cokolowiek spytam
      to jest nieeeeeeesmile wiec ja mowie ok.nei chcesz mleka ?to nie.po 15 minutach
      przychodzi sama i mowi..mlekosmile moaj corcia kladzie sie na ziemi jak tylkko na
      cos jej nie pozwalam.co robie?nic.wychodze.polezy 3 minuty i
      ..przechodzi.napwrde w tym wypadku "ignorowanie" dziala!!!napwrde.wiem ze jest
      ciezko.ale to minie!!!nie lam sie bo wejdzie tobie na glowesmilepozdrawiamm=.a
      pomysl ze on ma doperio 15 mscysmile)hehe
    • coral123 Szukać sposobów i być konsekwentną! 06.02.06, 23:38
      Przechodzimy to samo, i wiesz co ... to dopiero początek - co jakiś czas
      pojawiają się nowe fazy: najpierw było nie, później kładzenie się na podłodze,
      krzyczenie na nas (nikt u nas w domu nie krzyczy), etc. Z jednej strony należy
      to ignorować - dzieci zaczynają postrzegać siebie, jako samodzielne osoby, które
      mają prawo do własnego zdania i jest to najzupełniej normalne i walka z tym do
      niczego nie prowadzi. Trzeba także szukać sposobów na osiągniecie zamierzonego
      celu. Z drugiej strony ważna jest konsekwencja - jeżeli powiesz, że czegoś nie
      wolno (jeżeli rzeczywiście zależy Ci na tym - nie można dziecku zabraniać
      wszystkiego) to nie możesz pod wpływem płaczu zmienić zdania - dzieci szybko
      uczą się jak osiągać swoje cele. Szukaj sposobów na swojego uparciucha, a z
      czasem zobaczysz, że jego reakcje będziesz obserwować z uśmiechem.
      • setorika Re: Szukać sposobów i być konsekwentną! 07.02.06, 14:12
        cierpliwosc!
        • tulismanore1 dziś się aż popłakałam a to dopiero 17mż 07.02.06, 19:08
          1. bije mojego psa,wkłada mu klucze do oka, depcze, zgania z posłania żeby
          zajać jego miejsce.
          2. wszystko załatwia lkrzykiem, buczeniem i piskiem,
          3. robi złośliwe miny,
          4, robi wszystko co wie ze niewolno, a potem ucieka.
          5. Miesiac temu w sklepie była grzeczna jak aniołek, teraz ucieka, zrzuca
          wszystko z pułek, jest ochydnie złośliwa,
          6. Codziennie jak churagan zrzuca i rozwala wszystko co może, z szaf, pułek,
          nie z zainteresowania, a tak dla frajdy zeby zwiewać,
          7. bije, gryzie, szczypie.
          na dworze ciągle mi ucieka lub tarza się po ziemi myśli, ze to zabawa,
          8. nie słucha, kary, czasem krzyk nie pomagają, nie wiem co robić, a
          ignorowanie nie wchodzi w rachube bo zaraz jest drapanie do krwi (AZS).
          9. Na chwilę obecną mam dosyć błagam o radę.
          Grzeczna jest jeżeli chodzi o jedzenie czy toaletę, z tym nie ma problemów.
          Moze za duzo ze mną przebywa i juz mi wchodzi na głowę, ale naprawdę nie mam
          komu jej "sprzedać" chociaż by na 2h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka