ruda73 16.03.06, 22:56 Czy ktoś może mi doradzić w sprawie zakupu "dorosłego" materaca dla 2-latka? Sprężynowy? Kokosowy? Lateksowy? Z góry dziękuję Beata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamareczka Re: Materac dla 2 latka 16.03.06, 23:31 witaj, mój 2-latek miał kupiony do łóżeczka materac kokosowy a teraz ma z tego łóżeczka zrobione łóżko (to było łóżeczko - łózko) i nadal śpi na kokosowym, i i bedzie na nim spał do momentu aż nie wyrosnie mi z łóżka (ma ono 140cm na długość) Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: Materac dla 2 latka 17.03.06, 00:39 Materac dla 100latka i 2latka powinien być mniej więcej taki sam. To znaczy powinien podpierać kręgosłup tak, aby ten pozostawał w naturalnej pozycji. Najlepsze do tego celu są materace o dużej elastyczności punktowej. Niestety nie można tego powiedzieć o materacach kokosowych - one są po prostu zbyt twarde. Oczywiście dziecko niczego nie zauważy, ale lata spania na zbyt twardym (lub zbyt miękkim) materacu odbiją swe piętno na jego kręgosłupie. Materace o dużej elastyczności punktowej charakteryzują się tym, że uginają się tylko w miejscu nacisku, a nie obok. Tak więc, przy spaniu na boku, głębiej zanurzą się ramiona i biodra, a reszta ciała płycej. Dzięki temu kręgosłup pozostanie (mniej więcej) prosty. Na materacu kokosowym ani ramiona ani biodra nie będą mogły się dostatecznie zapaść i kręgosłup będzie wykrzywiony. Na materau zbyt miękkim, bądź wygniecionym (np. zwykłym gąbkowym) kręgosłup ułoży się w łuk jak w hamaku. Najlepsze są materace z pianki termoaktywnej, ale są cholernie drogie. Niemal równie dobre są materace lateksowe lub ze sprężyn kieszeniowych (bonelowe nie mają dobrej elastyczności punktowej). Często można spotkać materace łączące sprężyny kieszeniowe z lateksem, a nawet z warstwą pianki termoaktywnej. Niestety takie materace są też drogie. Te bez pianki są nieco tańsze. Połączenie sprężyn i lateksu daje dobre efekty, a cena tekiego materaca jest zwykle niższa niż materaca czysto lateksowego. Moim zdaniem nie warto oszczędzać. Dobry materac będzie kosztował 2, 3 razy drożej niż ten zwykły. A ile kosztuje zdrowie dziecka i ewentualna późniejsza rehabilitacja? Odpowiedz Link Zgłoś