kobylaa2 10.04.06, 21:46 Czy słyszeliście kiedyś od swojego dziecka uwagi typu- chcę mieć innych rodziców,nie chcę tu mieszkać, ja się najlepiej zabiję..... martwią mnie takie uwagi mijego 6- letniego syna (( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.lenard Re: chcę inną mamę! 10.04.06, 21:50 ojej, fakt troszkę to dziwne. Ale moje siostrzenice przechodząc kiedys koło Domu Dziecka widziały ja dziecie fajnie się bawią na placu zabaw i jak potem rodzice ich okrzyczeli to mówiły ze nie chce z nimi mieszkać wolą iść do Domu Dziecka. moja siostra im wytłumaczyła co to jest DD i ze te dzieci nie maja rodziców, ze ich nikt nie przytula nie kupuje zabawek i ubranek i dlatego tam są. I ze bardzo by chciały mieć takich rodziców którzy je kochają. dziewczynki zrozumiały ze nie mogą w żalu wygadywac takich bzdur. Może wytłumacz swojemu synkowi, ze robi ci przykrość...nie wiem jeszcze jakimi słowami, ale może coś wymyślę i dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: chcę inną mamę! 10.04.06, 23:19 moze do tego sie zdarzyc ze mały bedzie sie pakował i wyprowadzał Nie oznacza to ze musisz płakac i zabraniac Wrecz przeciwnie,pozwol mu na to jednakn idz za nim tak by Cie nie widział Pokrreci sie połazi i z ociaganiem wroci do domu To o czym piszesz moze byc symptomem ze z czyms jest mu zle w domu Moze byc tak ze ktos cos powiedział dziecku a on uwierzył Musisz z nim porozmawiac i dowiedziec sie skad takie pomysły Ale nie mozesz sie denerwowac czy krzyczec Ale takie rzeczy koncza sie dobrze i sa przejsciowe Pozdrawiam Sylwii Odpowiedz Link Zgłoś
fizia-kulawa Re: chcę inną mamę! 10.04.06, 23:25 moja znajoma w wieku 6 lat, spakowała sobie walizkę i oznajmiła rodzicom że się wyprowadza do państwa x i od tej chwili to państwo x będą jej rodzicami, bo ona swoich nienawidzi. No i wyprowadziła się. Rodzice na siłę musieli ją do domu ściągać Ja z kolei tysiące razy w dzieciństwie chciałam umrzeć, by wszyscy po mojej śmierci zaczęli żałować, że mnie tak "źle" traktowali Nie wiem czy to normalne, ale na pewno takie przypadki nie są odosobnione. Świadczą chyba o wrażliwości dziecka i o chwilowym braku zrozumienia. Może trzeba faktycznie więcej rozmawiać, próbować jakoś do dziecka dotrzeć? Nie mam pojęcia jak Ale w biblioteczce mam dużo nieprzeczytanych książek na ten temat))) Pewnie kiedyś będę zmuszona do nich zajrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: chcę inną mamę! 10.04.06, 23:35 Zacznij od tego zeby bez okazji czy nawet jak cos zbroi usłyszało ze je kochasz Robiac to co lubi przytul bez zatrzymywania sie Znajdz ksiazke dla dziecka o innym które tak sie czuje(jest ich troche)i przeczyaj tak poprostu ze swoim dzieckiem Porób cos wspolnie co lubi robic nawet milczac I zapewnij je ze zawsze moze przybiec do Ciebie a nie ma wiekszego skarbu na ziemi niz ono własnie. Jesli to Twoje dziecko zobaczysz jak bardzo sie zmieni sytuacja Pomagałam przebrnac przez to kolezance.Swoich mam dzieci 3 i chociaz kazde inne to ciagle uazałam zeby nie czuła sie tak własnie jak ja kiedys w dzieciństwie Dziecko stara sie nam powiedziec ze zamało ma naszej uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chcę inną mamę! 12.04.06, 18:12 PAmietam, ze dzieckiem bedac czesto marzylam o tym, by znaleźć sie w Domu Dziecka, gdzie nie bedzie mojej matki, nie bedzie na mnie wrzeszczec i sie czepiac.I jeszcze stojac w kacie powtarzalam pod nosem, ze jej nienawidze. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: chcę inną mamę! 19.04.06, 13:02 lola211 napisała: > I jeszcze stojac w kacie powtarzalam pod nosem, ze jej nienawidze. Che che che, ja miałam tak samo. Do tego jeszcze mamrotałam najwymyślniejsze - w swoim 5-letnim mniemaniu - wyzwiska jak "mamucha stara klucha" "nienawidzę matki, żeby jej spadły gatki" "mamka sramka" i tym podobne wyrafinowane określenia. p.s. miałam i mam wspaniałą mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: chcę inną mamę! 10.04.06, 23:31 kobylaa2 napisała: > Czy słyszeliście kiedyś od swojego dziecka uwagi typu- chcę mieć innych > rodziców,nie chcę tu mieszkać, ja się najlepiej zabiję..... > martwią mnie takie uwagi mijego 6- letniego syna (( Rzeczywiście to dziwne; proponowałabym zastosować tzw. aktywne słuchanie, tzn. sparafrazowac to, co on mówi zgadując jego rzeczywiste motywy. Np. zapytaj domyślnie: "czujesz się źle i coś cię martwi?". Przecież wiadomo,ze on nie chce mieć innych rodzicow i się zabić, tylko ma jakiś problem (albo miewa jakiś problem). Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 skad ten nick????kobylaa2 10.04.06, 23:38 Mozesz mi powiedziec od czego sie wział? Az mnie pali by sie tego dowiedziec..- Sorry za bezczelnosc-) Odpowiedz Link Zgłoś
pimenta Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 01:59 ja jak bylam mala to chadzalam w tak zwany swiat. T znaczy pakowalam chlebek w wezelek(potpatrzone w bajce chyba w muminkach) ktory mama wiazala mi na kiju...zawsze w drodze przez nasz wyjatkowo krotki przedpokoj zmienialam zdanie i przy drzwiach rzucalam sie mamie z rykiem na szyje Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 04:23 zgadzam sie z sutra przeanalizuj spokojnie sytuacje w waszym domu, moim zdaniem takie zachowanie byloby wytlumaczalne, w wieku 16 lat, nie w 6 mieszkam w usa i np. moja znajoma byla zalamana, ze jej corka krzyczala, ze nienawidzi polakow i nie jest polka, a sama/ znajoma/ po kilku latach tutaj mowi z mocnym akcentem i mocno jedzie po polsce i polakach przyklad moze ci sie wydac wyrwany z kontekstu, ale moim zdaniem, jest na miejscu mozesz po prostu nie zdawac sobie sprawy, ze cos w domu, w waszych relacjach jest nie tak a moze syn ma kontakt z nieodpowiednim towarzystwem, bo i to tez sie moze przydarzyc maluchowi Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 09:19 Ludzie nie histeryzujcie! Czasem dziecku czegos zabronić wystarczy i juz cie "nienawidzi" To wcale nie musi być jakiś głęboki problem. Tez pakowałam nieraz tasieczkę i szłam w świat. Po godzinie wracałam pogodzona z losem (chodziłam po trawniku przy domu ) a zdarzało się to wtedy kiedy mama kazała zrobić coś, a mi sie nie chciało. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: chcę inną mamę! 12.04.06, 17:29 chloe30 napisała: > Ludzie nie histeryzujcie! Czasem dziecku czegos zabronić wystarczy i juz > cie "nienawidzi" To wcale nie musi być jakiś głęboki problem. To znaczy radzisz, zeby na wszelki wypadek nie pytać dziecka, o co mu chodzi? A jeżeli jednak to jest jakis głęboki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re:pimenta:) jesteś wielka:) 11.04.06, 11:20 pimenta napisała: > ja jak bylam mala to chadzalam w tak zwany swiat. T znaczy pakowalam chlebek w > wezelek(potpatrzone w bajce chyba w muminkach) ktory mama wiazala mi na > kiju...zawsze w drodze przez nasz wyjatkowo krotki przedpokoj zmienialam zdanie > > i przy drzwiach rzucalam sie mamie z rykiem na szyje > piękna historyjka już sobie to wyobrażam gdyby moja córka tak zrobiła to umarłabym chyba ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 09:28 nie, ale moj czasem mowi: "zastrzele Cie, chce bys nie zyla" - ale mysle ze jest jeszcze za maly by pojmowac sens tych slow. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 09:58 Mój syn czasem w złosci tak mówił(tzn, że chce inna mamę). Pytałam sie go na serio tego chcesz, chcesz, bo jeśli tak to idę Ci poszukac mamusi nowej - szybko zmieniał zdanie. W tym wieku mój syn jest obrażalski na wszystko i wszystkich, potrafi wtedy mówic przykre rzeczy, bo sam jesł obrażony;/ w zasadzie w ostatnim czasie mu przeszło prawić takie uwagi. kobylaa moze Twój syn za dużo bajek ogląda ? bo swego czasu mój syn mówił różne rzeczy, które podchwycił w bajce. Odpowiedz Link Zgłoś
m_o_k_o Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 10:08 a poza tym ja szybko oduczyłam syna mówić przykre rzeczy..... mówiac mu i tłumacząc, ze sprawia mi przykrosć, ze ja go kocham a on takie rzeczy mówi - w zasadzie wzbudzałam w nim poczucie winy i myślę, ze to dobrze, w końcu on ma prawie 8 lat i musi powoli oswajac sie z myślą, ze trzeba uważać co się mowi i komu i w jaki sposób, po to tez, by rozumiał innych ludzi. Ucze go by nie kierować się złoscią, agresją, nie robic nic pod wpływem emocji - oczywiście to trudna rzecz,ale sobie radzimy dobrze. Kobylaa rozmawiaj z synem o tym, co mówi, pytaj się go dlaczego tak mówi i czy wie co to znaczy dla Ciebie. Myślę, ze to emocje tak powodują a nie jego swiete przekonanie, ze tak chce. Urok posiadania dziecka taki jest Rozmowa, rozmowa - jesli nie chce rozmaiwiac odpusć, zapytaj sie podczas zabawy. Kobyllaa a moze Twój syn się nudzi? A jeszcze mi sie przypomniało, mój syn w wieku 6-7 lat miewał okresy, ze coś chciał robić, z amoment zabierał się do tego, ale wystarczył moment np. krzywo narysowana kreska i znów cyrk się zaczynał;/ cierpliwości zyczę, powinno przejsć dziecko, oczywiście jeśli bedziesz na bieżąco wyjasniać te zachowania, słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gabon32 Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 10:44 a mi mój syn czasem mówi, że rodzice są beznadziejni, że jestem niedobrą mamą, że chce miszkać w Domu Dziecka. Albo, że my chcemy się go pozbyć. Załamywałam się i płakałam, nie potrafiłam zrozumieć, czego mu brak? Miłości na pewno nie. Zainteresowania też nie, więc o co chodzi? Kiedy zaczęłam chodzić na zajęcia grupy wsparcia dla rodziców dzieci z ADHD, wsyzstko sie wyjaśniło: to normalne, dziecko w ten sposób wyraża niezadowolenie (najczęściej jestem "beznadziejną matką", kiedy gonię do lekcji). Raz nawet się spakował w plecak z zamiarem opuszczenia domu. Potem zajrzałam i jak na mojego roztargnionego syna, spakowany był świetnie: bielizna na zmianę, dwie książki do czytania, ciepły sweter i spodnie. A ze skarbonki zabrał "nędzne grosze, ale na początek muszą wystarczyć" - to jego słowa, hi, hi. Teraz oczywiście słucham, przytulam, wyjaśniam, ale już się tak nie przejmuję. Głowa do góry, to jest norma, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: chcę inną mamę! 11.04.06, 10:45 Jak się "okazuje", że jestem "złą mamą" mówię: daj ogłoszenie do gazety, że zamienisz na lepszą. Zwykle pomaga ) -------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: chcę inną mamę! 12.04.06, 18:10 O zabijaniu mowa byla jak najbardziej.Co do zmiany rodzicielki- córus mi oswiadczyla, ze chetnie zamienilaby sie z Ania na mame, bo jej jest taka ładna- w sensie- zawsze elegancko ubrana, makijaz, szpilki- nie to co ja- odprowadzam ja do szkoly "na sportowo" i saute, taka nieszczegolnie atrakcyjna, bo do pracy rano nie zasuwam, wiec nie musze byc w pełnym rynsztunku. A jej sie podoba taka odstawiona mama.Zdanie zmienila, gdy Ania dostala publicznie w dupsko, bo wylala sok w plecaku- moja zmroziło i juz woli matke- szara mysz. Odpowiedz Link Zgłoś
kobylaa2 Re: chcę inną mamę! 18.04.06, 21:48 Dziewczyny - dzięki! Miło sprawdzić, ze nie jestem taka zła Sylwii- pseudo to dłuuuuuuuga historia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Sylwii- pseudo to dłuuuuuuuga historia 18.04.06, 23:46 Ja bardzo poprosze chodzby i na priva ta bardzo długa historie Jesli mi ja opowiesz obiecac moge ze wyjasnie dokładnie Dlaczego sie pytam. A mnie ogromnie na tym zalezy wiec plissss Mozesz to dla mnie zrobic?-|))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: chcę inną mamę! 18.04.06, 23:28 kilka dni temu przy odmowie czegostam (chodzilo o glupote) uslyszalam: mama mnie nie kocha, chcę umrzec (5-latek) ino ja to wiążę z zezwoleniem na ogladanie cartoon network. Dzieciak poogladal ze 3 dni bajki na tym kanale i mamy od razu efekty - nikt tak w domu sie nie zachowuje i tak nie mowi. Wywalenie cartoona od razu pozytywnie wplynelo na zachowanie i odzywki dzieciaka Znow mam fajnego, 5-letniego faceta w domu Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: chcę inną mamę! 19.04.06, 12:57 Strasznie przesadzacie. Kiedy byłam przedszkolakiem przynajmniej raz w tygodniu wyobrażałam sobie jak to fajnie by było umrzeć, żeby wszyscy płakali i żałowali, że tacy podli dla mnie byli (nie pozwolili wieczorem wyjść na huśtawki, na obiad był szpinak, kazali posprzątać zabawki i tym podobne rodzicielskie zbrodnie). Zamiennie było jeszcze "chcę mieć inną mamę", bo wydawało mi się, że mamy Basi, Kasi czy Asi to na pewno pozwalają wyjść na te cholerne huśtawki choćby w środku nocy, nie dają szpinaku i kupują więcej zabawek. Miałam normalne, szczęśliwe dzieciństwo. Chyba się nieco zapędzacie z tymi domorosłymi psychoanalizami dziecka Kobyli (Kobyły?). Czasem mam wrażenie, że współczesne rodzicielstwo polega na wyszukiwaniu problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
aq123456 może byc róznie 19.04.06, 13:09 Problem chyba w tym, że czasami trudno nam zweryfikować (a na odległość to juz w ogóle niemozliwe) czy takie słowa oznaczają "jestem wściekły, zły na ciebie/sytuację, nie potrafię sobie poradzić, itp" czy też - co na pewno wiele rzadsze- oznaką prawdziwej niechęci do matki. Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: może byc róznie 19.04.06, 14:50 aq123456 napisała: > Problem chyba w tym, że czasami trudno nam zweryfikować (a na odległość to > juz w ogóle niemozliwe) czy takie słowa oznaczają "jestem wściekły, zły na > ciebie/sytuację, nie potrafię sobie poradzić, itp" czy też - co na pewno wiele > rzadsze- oznaką prawdziwej niechęci do matki. Najlepszą weryfikacją jest zachowanie dziecka. Kobyla nie pisze, żeby poza tym coś radykalnie zmieniło się w zachowaniu syna (a martwi się na tyle, że podejrzewam, że gdyby coś się jeszcze działo, to by o tym napisała). Gdyby dziecko nagle przestało chcieć się przytulać, miało częste koszmary, zaczęło być agresywne wobec innych itp. to też podejrzewałabym problem. A tak stawiam jednak na zwykłą, dziecięcą złość. Plus próba sprawdzenia granic (na ile mogę sobie wobec rodziców pozwolić wyrażając złość i/lub czy uda się w ten sposób zmienić jakąś decyzję rodziców). I dlatego rady w stylu "mocno przytul dziecko" wydają mi się wątpliwe. Przytulenie czy całowanie gdy dziecko wykrzykuje, że nienawidzi rodzica jest mylącym sygnałem zwrotnym. Dziecko nie uczy się w ten sposób jakie zachowanią są akceptowalne, a jakie nie. Dodatkowo nie uczy się jakie reakcje innych są najbardziej prawdopodobne w odpowiedzi na werbalną agresję. Bo reszta otoczenia raczej nie przytuli w takiej sytuacji, ale mniej lub bardziej dosadnie wyrazi swoje niezadowolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: chcę inną mamę! 19.04.06, 13:43 Mój syn też tak mówił , bez przesady to przechodzi z wiekiem.....zdarzają się takie nadwrażliwe jednostki na świecie,..dla których zła mina mamy oznacza tragedie.., dramat itd. pozdrawiam i nie przejmuj się Odpowiedz Link Zgłoś
iwles A nie pojawił się czasem u Was "nowy" niemowlak? 19.04.06, 15:36 Czyli małe rodzeństwo? Pamiętam jak moja koleżanka słyszała od syna: nie lubię Cię itp.... - zawsze odpowiadała: no i trudno, ale Ciebie i tak kocham. Poczekamy do wieczora, jak będziesz chciał, żeby poczytać ci bajeczkę, co wtedy powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: chcę inną mamę! 19.04.06, 16:10 Ja doskonale pamietam sytuacje jak wmawialam mamie (tez mialam ok.5-6 lat), ze nie jest moja prawdziwa mama i musiala mnie prawdziwej mamie zabrac. Bylam swiadoma, ze wygaduje glupoty. Mama jest wspaniala kobieta ale nigdy sie nie rozumialysmy - inny temperament, inna wrazliwosc. Moze takie oswiadczenie dziecka bierze sie wlasnie z tego, ze czuje sie nierozumiany? Inna wersja to po prostu chwilowe widzimisie (wyraz buntu) - bo np. czegos mu zabronilas. Moj M. podobno w wieku 3 lat oswiadczyl babci, ze jest glupia i sobie poszedl. (Po jakims czasie dotarl bespiecznie do domu rodzicow). Odpowiedz Link Zgłoś