Dodaj do ulubionych

Chodzenie boso a płaskostopie?

28.07.06, 21:59
Dziewczyny czy to ma jakis zwiazek? Dzis uslyszalam od tesciowej ze moja
corka bedzie miec paltfusy bo biega caly dzien na boso. Tak naprawde biega i
po domy - plytki ceramiczne, po podworku trawa i kamienie. Ale jak lubi? ja
tez to uwielbiam. Wiec chodzimy na boso razem. Tesciowa uwaza ze dziewczyna
powinna miec male ladne nozki...a ja robie chyba z niej kaleke...to juz moja
dygresja.
Co Wy o tym sadzicie? Bo zawsze myslalam ze chodzenie boso jes zdrowe.
Acacia
Obserwuj wątek
    • siasiuszek Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 28.07.06, 22:13
      Właśnie dzięki temu nie będzie miała platfusa szczególnie, jeżeli chodzi boso
      po polu gdzie są kamyczki itd. Nie ma nic zdrowszego i naturalniejszego niż
      chodzenie na bosaka (( no chyba, że ma coś z nóżkami i musi chodzić w
      usztywnianych bucikach) szczególnie po kamyczkach mamy zarazem zapobieganie
      płaskostopiu i masarz całej stopy. Jak jesteśmy u babci z moim synkiem, która
      ma dom na wsi i podwórko, na którym nie ma szkieł itd. Zawsze zdejmuje mu
      buciki i puszczam na bosaka.
    • monia145 Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 28.07.06, 22:55
      Najkorzystniej jest jesli dziecko chodzi boso po miękkim terenie- trawie,
      piachu. Niestety chodzenie boso po twardych płytkach jest niewskazane.
      Co do wielkości stopy- powiedz tesciowej, ze to uwarunkowane genetycznie jest i
      chodzenie w butach lub nie nic nie zmieni w wielkosci stópsmile
      Jedynie zawiazywanie w bandaże praktykowane w Chinach, pozwalało uzyskac
      wymarzony kształt małych nóżek, ale to niehumanitarne i okrutne, wiec nie do
      zastosowaniasad
    • ewa24124 Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 29.07.06, 02:43
      Moj 4-letni syn też ma płskostopie,podobno,ale jak byłam u ortopedy znajomego
      to powiedział że to gó.. prawda,moze faktycznie cos było ale niewiele i sam
      powiedział zeby mały zasuwał bo trawie i piasku to dobrze zrobi.
    • robalrobal Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 29.07.06, 14:08
      Chodzenie boso jest zdrowe pod warunkiem, że chodzi się po miękkim (trawa, piasek, dywan). Chodzenie po bardzo twardym podłozu typu płytki, beton, kostka brukowa może powodować płaskostopie. Mój synek biega teraz ciągle bez butów a mamy na podwórzu niestety więcej betonu niz trawy sad
      • agysa Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 29.07.06, 15:19
        Jest zdrowe natomiast nie wiem czy nie rozczłapie się stopa (nie będzie szersza)
        i potem nie we wszystkie buty noga się zmieści.
        Ja tak mam i podobno od chodzenia boso ale moja córka też zasuwa boso po domu i
        raczej są to dywany
    • dr123 Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 30.07.06, 15:39
      chodzenie boso jest najzdrowsze i to bez roznicy po jakiej powierzchni. powinien
      ci to powiedziec ortopeda przy kontroli. rada na przyszlosc: nie zawsze sluchaj
      rad starszych- oni uwazaja ze stare metody sa najlepsze a to nie prawda.
      • emonik Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 30.07.06, 19:01
        No właśnie... i kogo tu słuchać...
        Zeszłego lata byłam z córką - wówczas miała 2lata - na kontroli u ortopedy.
        Stopy zdrowe, ładnie zaczęły się umięśniać i wysklepiać. Zadowolona pozwoliłam
        córeczce chodzić tak jak lubi najbardziej - czyli boso. W domu mamy drewnianą
        podłogę + terakotę. Mała chodziła w butach jak na prawdę musiała. Ostatnio
        zauważyłam, że zaczęła jakoś wykoślawiać stopy. Wybrałam się do ortopedy. Żle
        nie jest ale najlepiej też nie - ma 4cm "luzu" pomiędzy kostkami. Lekarz
        zalecił zabawy ze stopami, sztywną piętę w butach, porządne skórzane sandały
        zamiast kapci i zero biegania boso po twardej powierzchni.
    • 0golone_jajka A może do ortopedy pójść?? 30.07.06, 21:20
      Lepiej zapytać lekarza! Moim dzieciom lekarz polecił noszenie wkładek, które podbijają sklepienie stopy. Inna rzecz, że są dwie opinie na ten temat. Wg jednej odpowiednie wkładki kształtują stopę w sposób prawidłowy, a wg drugiej pozwalają wprawdzie ułożyć stopę prawidłowo, ale bez wysiłku więc po ich wyjęciu stopa flaczeje i jest płaska.
      Rozmawiałem z kilkoma lekarzami i jednak zwolennicy wkładek byli w przewadze (acz nie było to 9 do 1). Niestety wkładki kosztują ok 120 zł i wystarczają mniej więcej na 6-10 miesięcy (zależy jak szybko rośnie stopa oczywiście).
    • haganna Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 31.07.06, 23:06
      Przecież dawniej dzieci chodziły boso i co? Płaskostopie cała ludzkość miała?
      Za to wielu moich rówieśników - dzieci szkoły "buty jak tylko zacznie chodzić" -
      miało problemy ze stopami i kręgosłupem. Pamiętam nawet komentarz pielęgniarki
      w szkole, że "jakieś te dzieci teraz pokrzywione".
      • robalrobal Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 01.08.06, 08:35
        Chodziły boso, ale po naturalnym terenie. Moja teściowa wychowała się na wsi i mówiła że prez kilka miesięcy w roku dzieciaki latały bez butów. Ale bieganie po trawie a po płytkach to duża różnica dla stóp.
    • dorota_79 Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 01.08.06, 09:28
      info z zeszłego tygodnia od ortopedy: JAK NAJWIĘCEJ BOSO!!!! SZCZEGÓLNIE PO
      PIACHU, TRAWIE, itp. właśnie chodzenie na bosaka zapobiega płaskostopiu.
      • emonik Re: Chodzenie boso a płaskostopie? 01.08.06, 09:42
        No tak - boso ale NIE PO TWARDYM PODŁOŻU!!!

Na piasku, trawie, kamieniach męśnie stopy pracują, a o twarde podłoże stopa
        się rozpłaszcza i tyle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka