Dodaj do ulubionych

Bilans dwulatka

IP: *.* 28.04.01, 16:54
Wkrótce czeka to moje dziecko (i mnie), dlatego chciałabym się dowiedzieć, czego oczekiwać.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 28.04.01, 23:46
      Przede wszystkim ważenie, mierzenie. Kontrola wzroku i ciśnienia (jeśli maluch da sobie zmierzyć). Poza tym lekarz powinen zapytać o ząbki (a najlepiej obejrzeć, jeśli jeszcze nie chodzicie do stomatologa). Oprócz tego czeka Cię rozmowa na temat "osiągów" dziecka; jak mówi, czy pokazuje obrazki, zgłasza potrzeby fizjologiczne. Wszystko przebiega prościej i szybciej, jeśli dziecko jest pod stałą opieką tego pediatry - wtedy lekarz sporo wie już na wstępie. Jeśli dziecko leczy się u jakiegoś specjalisty (np.alergologa, ortopedy) warto pamiętać wyniki ostatnich badań. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 08.05.01, 15:11
      Jestem Mamą również dwulatka .Chaciałabym sie dowiedzieć ile Wasze dwuletnie pociechy ważą.Igorek przy wadze urodzeniowej 3.000 kg w tej chwili waży 11 kg .Wydaje mi się ,że to strasznie mało .Ogólnie jest niejadkiem .
      • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 08.05.01, 17:25
        Moja córka w wieku dwóch lat ważyła równe 14 kg! Byłam tym z lekka przerażona, ale okazało się, że przy jej wzroście wszystko jest w porządku. Wszystko zależy od tego ile dziecko ma wzrostu; masa ciała i wzrost powinny być mniej wiecej w tym samym punkcie siatki cetylowej.
        • Gość: warpstone Re: Bilans dwulatka IP: *.* 29.05.01, 11:40
          Hej!A co powiecie na 12 kg i 93 cm wzrostu? Pani pediatra, która zna moją córeczkę od 10-go dnia życia, uważa, że to w porządku - zważywszy na wzrost i budowę ciała rodziców (ja przed ciążą ważyła 57 kg a mam 178 cm, teraz ważę 10 kg więcej, ale nie narzekam). Niestety, czasem spotykam się z agresywnym wręcz podejściem innych lekarzy i pytaniami typu "to co państwo jej dajecie do jedzenia?".Dajemy wszystko, bo na szczęście - chociaż może być dziedzicznie obciążona alergiami, bo trochę tego mamy w rodzinach - jak na razie dzięki długiemu karmieniu naturalnemu i ostrożnemu wprowadzaniu nowych pokarmów, córeczka nie ma uczuleń pokarmowych i zjada nawet takie rzeczy jak jaja kurze (chociaż słodkiego mleka jednak jej nie dajemy, na wszelki wypadek). Nie ma zbyt dużego apetytu, ale nie przesadzajmy. Poza tym jest sprawna i wytrzymała, nie choruje i rozwija się dobrze.Jak widać normy normami, ale należy je różnicować.
          • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 29.05.01, 11:50
            Powiem tyle, że moje dziecię miało tyle samo wzrostu a ważyło o półtora kilo więcej od Twojego, a jak się urodziła to miała 2800,pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 09.05.01, 11:01
        Moja Gabrysia wagę urodzeniową miała 3850 a teraz jako dwulatka ważu 11,8 kg. Pani doktor stwierdziła że jest to jak najbardziej prawidłowa waga dwuletniego dziecka.
        • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 09.05.01, 11:18
          Dzieki Wam za odpowiedzi.Trochę mi lepiej Pozdrawiam !!!Dorota
    • Gość: guest Re: Bilans dwulatka IP: *.* 09.05.01, 10:58
      My mamy bilans dwulatka właśnie za sobą. No i szczerze mówiąc nie działo się tam nic ciekawego. Pielęgniarka zważyłaa i zmierzyła moją córkę i zadała kilka pytań np.:- czy informuje o potrzebach fizjologicznych,- czy połączy dwa słowa w logiczną całość,- czy biega pewnie itpPani doktor zbadała ją jak zwykle, osłuchała, zajrzała do gardło. ponaciskała brzuszek, spytała czy przyjmuje jakieś leki i zaprosiła nas na bilans 4 latka.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka