Dodaj do ulubionych

Niemowle+język obcy

IP: *.* 29.11.01, 21:16
Jak nauczyć dzidziusia obcejo języka? Kiedy najlepiej zacząć?Mój mąż jest obcokrajowcem ale doskonale mówi po polsku i w domu mówimy też w tym języku.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 29.11.01, 21:25
      Jesli twoj maz jest obcokrajowcem to dziecko nauczy sie samo- niech ata mowi jak mu w duszy gra. Dzieci dwujezyczne na ogol zaczynaja pozniej mowic wiec sie nie przestrasz, maja w koncu do przetworzenia slowa w dwoch jezykach. Ale opiekowalam sie takim maluchem- zaczynal po polsku, konczyl po angliesku i w ogole nie kojarzyl ze zmienia jezyk :)
    • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 29.11.01, 21:26
      Witaj!Niedawno byla dyskusja na ten temat. Sprobuj poszukac (niestety nie pamietam, jak nazywal sie post, i na ktorym forum to bylo, czy przypadkiem nie na emamie?).Dzidzia nauczy sie jezyka w sposob naturalny, gdy tatus bedzie z nia rozmawial w swoim jezyku. Najlepiej zaczac od samego poczatku (zaraz po urodzeniu, lub jeszcze w brzusiu :) )A swoja droga, czy chodzi o jezyk tatusia? Bo piszesz:> Jak nauczyć dzidziusia obcejo języka?Jezeli to jezyk tatusia, to nie jest chyba obcy ;)Pozdrawiam.Aldona
    • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 29.11.01, 23:34
      Tak, tak , byla juz o tym mowa, radze uzbroic sie w cierpliwosc, pod warunkiem, ze tatus bedzie mowil do maluszka we wlasnym jezyku, tak jest wlasnie u nas i ciagle czekam na chwile kiedy bede mogla tak naprawde porozmawiac z moja trzyletnia coreczka,bo jak narazie to "rozmawia" ale po swojemu.PozdrawiamEdyta
      • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 30.11.01, 09:00
        Ja mam taka sama sytuacje,jak ty.My zaczelismy od samego poczatku mowic dwoma jezykami i to bardzo skutkuje.Wcale nie prawda ze dzieci dwujezyczne zaczynaja mowic pozniej ,to zalezy od dziecka.Znam dziecko jednojezyczne ktore zaczelo mowic w wieku 3 lat.Teraz moj syn ma 4 lata i mowi dwoma jezykami i nawet potrafi przetlumaczyc z jednego na drugi,a corka ma 2,5 roku i tez potrafi juz operowac dwoma jezykami.Jezeli dziecko slyszy dwa jezyki to automatycznie sie ich uczy.Jeszcze jedno ,nie znaczy tez ze bedzie zaczynalo jednym a konczylo drugim jezykiem,u mnie jest tak,jezeli mowi w jednym jezyku to wszystko nie miesza ich razem.
        • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 30.11.01, 10:15
          Dzięki za rady. Poszukam też starych postów.pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Niemowle+język obcy IP: *.* 30.11.01, 14:58
          Aneta odebralac to jako krytyke?GENERALNIE dzieci dwujezyczne zaczynaja mowic pozniej. Pozniej to nie znaczy w wieku 5 lat :) trlko dwoch na przyklad.A co do miesznia jezykow to po peirwsze dla tego chlopczyka to nie bylo mieszanie- on mowil jednym jezykiem... bo dla niego to bylo obojetne. Oczywiscie ze nie znaczy ze tak bedzie robic kazde dziecko nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka