Dodaj do ulubionych

zazdrość

IP: *.* 03.12.02, 20:25
Wczoraj u mojego 15 m-cy dziecka była starsza o pół roku koleżanka i nawet sobie nie wyobrażacie co się działo! Jeden wielki wrzask i krzyk!Moje dziecko było takie zazdrosne o swoje zabawki, że nie pozwalało swojej koleżance nic dotknąć a co dopiero wziąć do rączki. Dzieci przeciagały do siebie zabawki z ogromnym żałosnym płaczem. Jeszcze do dzisiaj po tym nie ochłonełam. Nie wiem co w moje dziecko wstąpiło. Przyznam że do tej pory nie umiał ładnie się bawić z innymi dziećmi, ale niegdy nie dochodziło do takich scen. Nie wiem w ogóle jak reagować w takiej sytuacji. Z grzeczności wyrywałam zabawki mojemu dziecku i dawałam dziewczynce, ale jemu w zamian inną zabwakę, ale to nie było żadne rozwiązanie, bo dziecko bardzo żałośnie płakało za zabraną zabawką.Proszę o radę jak postępować w takiej sytuacji i słowa pociechy że moje dziecko kiedyś z tego wyrośnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: zazdrość IP: *.* 03.12.02, 21:00
      Luzanne.Moj dobry znajomy, ktory tez jest lekarzem pediatra, zawsze mowi ze dzieci przechodza wszysctko fazami, rodzice zas musza to zrozumiec i pomoze im to przetrwac te najgorsze okresy. OD roczku do dwoch (mniej wiecej) maja faze negatywizmu. Wyglada na to ze Twoje mlenstwo weszlo w okres w ktorym zrozumialo, ze pewne rzeczy sa jego, ze jest wazna jednostka i wazna osoba ktora ma prawo posiadac. Cudnie. Mysle ze jak kazdy okres musisz poprostu przeczekac i byc jak najbardziej wspierajaca. Malenstwu zajmie troszke aby zrozumiec ze danie pobawic sie swoja zabawka to nie koniec swita. Poczekaj az bejbka zacznie dobrze sie komunikowac...a do tego czasu mow o prawach i zasadach dobrego wychowania ale na pweno nie karc malego za to ze odkrywa nowy swiat i nie rozumie ze nie jest jego centrym. POrozmowiaj z gosciem aby pomogl CI. Niech przyniosa cos ze soba nastepnym razem i dadza Twojemu malenstwu sie tym pobawic. Dzieci to nasladowcy... gdy maluszek bedzie mogl widziec ze inne dzieci sie dziela przyjmie to jako sedno sprawy.A tymczasem ciesz sie ze Twoj maluszek ma taki silny charakterek, nikt mu nie bedzie w kasze dmuchal...:)
    • Gość: MAMAMIK@ Re: zazdrość IP: *.* 07.12.02, 00:08
      witajjeszcze rok temu mialam taki sam problem, wiele razy czulam sie zaklopotana z tego powodu, a czasami nawet zla...jednak , kiedy corka skionczyla dwa lata problem sam sie rozwiazal. teraz nawet jest tak, ze moja wiki sama oddaje zabawki mlodszym dziecia pomimo tego, ze w danym momencie soie nimi bawi.glowa do gory dziecko zmienia sie z miesiaca na miesiac i jeszcze nadejda takie momenty, ze swoja postawa w stosunku do innych dzieci cie milo zaskoczy.pozdrawiam, mamamik@
    • Gość: na_zawsze Re: zazdrość IP: *.* 17.12.02, 01:30
      Czesc .Ja takrze mialam podobny przypadek z coreczka tyko troszeczke inaczej.Gdy moja coreczka miala poltora roku urodzilam chlopczyka i tu zaczoal sie problem.Oczywiscie przed urodzeniem synka duzo jej opowiadalam o dzieciach i ze bedzie miala dzidzusia w domu to moim zadniem pomaga ale nie do konca . Otoz gdy juz w koncu urodzilam bylo wszystko dobrze ale gdy synek podrosl troche jakies 4 miesiace zaczely sie klopoty.Moja coreczka zaczela bardzo wymiotowac gdy tylko zobaczyla jedzenie lub zdenerwowala sie ,oczywiscie zaraz poleciala do lekarza i opowiedzialam co sie dzieje po zbadaniu doktor stwierdzil ze dziecko jest zupelnie zdrowe i nic tak naprawde mu nie jest .Nie wierzylam wymioty jak to? skad to?? Wiec poszlam jeszcze do innego lekarza to samo ale ten mi powiedzial ze to jest reakcja to taka zazdrosc chce dziecko zwrocic na siebie uwage chce aby bylo tak jak dawniej tyklo ona.Na szczescie to minelo po 2 miesiacach .Jeszcze byl problem z zabawkami ale to dopiero pozniej gdy synek podrosl i zaczal sie bawic oczywiscie razem z siostrzyczka bylo troche nieporozumien .Duzo musialam tlumaczyc , pokazywac i opowiadac jak sie trzeba dzielic itp.Dlatego cierpilwoci bedzie dobrze :) usmiech :)
    • Gość: lausanne Re: zazdrość IP: *.* 26.12.02, 22:10
      Bardzo dziękuję za słowa pociechy!Ale znowu dzisiaj weszłam tutaj na forum, aby się was poradzić w tym samym temacie. Otóż problem z zazdrością trochę się powiększył :-( Moje dziecko ostatnio okazuje zazdrość również wówczas gdy mój mąż (ktokolwiek) mnie przytula lub całuje. Reakcja synka jest taka, że z płaczem przybiega do mnie, odpycha męża a mnie z całej siły przytula i całuje lub wybiega z pokoju po czym staje przodem do ściany zatyka twarz rączkami i udaje że płacze. Oczywiście biegnę za nim i przytulam go do siebie, no ale nie wiem czy dobrze robię. Nie wiem jak mam reagować na jego zachowanie. Prosiłam męża aby w obecności synka mnie nie przytulał może za tydzień lub dwa zapomni o tym i sami mu to przejdzie.Przed momentem czytałam wasze posty na temat rozpieszczania i rozpuszczania i trochę wstys się przyznać ale bardzo rozpieszczam swoje dziecko. Niestety jest to wynikiem tego że od miesiaca pracuje i dziecko nie widzi mnie cały dzień, a do tej pory całe dni spędzaliśmy razem.Gdy wracam z pracy poświecam mu się bez reszty, pieszczoty, zabawy. Doszło do tego, że gdy chce spokojnie usiąść dziecko przybiega do mnie i ciagnie mnie za rączke aby isć się z nim bawić, gdy chce iśc do innego pokoju syne biegnie za mną i trzyma się mojej nogi. Nie wiem czy jest aż tak stęskniony czy to moje błędy wychowawcze.Przez cały dzień z synkiem jest babcia, która zapewnia mnie że dziecko ładnie się samo bawi i nie ma z nim żadnych problemów.Trochę się rozpisałam, przepraszam.Ale bardzo proszę o komentarze!Naprawdę bardzo zależy mi na waszej opini.Dziękuję!
      • Gość: na_zawsze Re: zazdrość IP: *.* 28.12.02, 11:15
        CzescTak sobie wlasnie mysle ze postepujesz chyba zle niestety .Wiem ze kochasz synka i chcialabys mu da wszystkosmile no ale....Ja mam dwoje dzieci i kacham je tak samo ale mimo wszystko jak juz mowilam zazdrosci sie nie uniknie Natomoast w twoim domu widze ze twoj synek widzi w Tobie nie tylko mame ale i rowiesnika do zabawy oj nie dobrze....Zameczy Cie !!!A moze maz gdyby na jakis czas bawila sie razem z nim tylko on bez ciebie lub np. w trojke moze jakies ksiazeczki do czytania o rodzinie przytulanu ??A moze bajki na wideo ???Boje sie ze dziecko przy takich stresach i wybuchach zazdrosci moze sie nabawic ostrej nerwicy.Nie chce cie straszyc ale naprawde musisz cos z tym zrobicPozdrawiam serdecznie zycze powodzenia i lepszego startu w Nowym Roku !!!!! :) usmiech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka