figatka 12.12.06, 11:02 Mamusie jak odpowiedziałybyście 7-letniej córci na takie pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: co to jest okres? 12.12.06, 11:47 To jest informacja od ciała, że kobieta nie będzie miała dziecka. Siedmiolatka chyba wie, skąd się biorą dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: co to jest okres? 12.12.06, 12:14 > Mamusie jak odpowiedziałybyście 7-letniej córci na takie pytanie? Bardzo konkretnie i dokładnie. Zdarzają się dziewczynki, które naprawdę wcześnie miesiączkują (np. w wieku 9 lat) i powinny byc na to przygotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
michatka Re: co to jest okres? 13.12.06, 15:07 na razie odpowiadałam na to pytanie sześcioletniemu synowi: krótko, konkretnie i na temat Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: co to jest okres? 13.12.06, 15:24 tzn dokladnie jak? bo wszyscy pisza, zeby powiedziec prawde, ale nikt nie pisze co-i-jak... `````````````````` kurczak: 03.03.05 Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: co to jest okres? 13.12.06, 15:43 Krwawienie miesiączkowe (czy tam comiesięczne). Skąd się bierze to chyba wiesz, więc po prostu powiedz dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: co to jest okres? 13.12.06, 18:05 > tzn dokladnie jak? Ja jakoś tak z rozpędu opowiedziałam ze wszystkimi szczegółami Czyli okres to "płacz rozczarowanej macicy" )) Najpierw organizm szykuje się na przyjęcie dziecka, a jak go nie ma, to mięciutka wyściółka złuszcza się itd. Samo krawienie nie boli (przynajmniej mnie), a jak się pojawi u dzieczynki, to znaczy, że stała się kobietą Oczywiście tłumaczenie należy dostosować do dziecka i siebie Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: co to jest okres? 13.12.06, 20:41 jola_ep napisała: > Czyli okres to "płacz rozczarowanej macicy" )) > Najpierw organizm szykuje się na przyjęcie dziecka, a jak go nie ma, to mięciut > ka wyściółka złuszcza się itd. Samo krawienie nie boli (przynajmniej mnie), a j > ak się pojawi u dzieczynki, to znaczy, że stała się kobietą bardzo podoba mi sie takie ujecie ) musze zapamietac, chociaz moja cora ma dopiero 3 latka pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mili_vanili Re: co to jest okres? 18.12.06, 11:21 mam sukę, która miewa cieczkę - i to w sposób naturalny pozwala tłumaczyć dziecku zagadnienia prokreacji czy miesiączki. Przy cieczce wytłumaczyłam zwyczajnie, że sunia miała miejsce w brzuszku przygotowane na ciąże i szczeniaczki. A że nie zetknęła się z psem (samcem), i nie jest w ciąży to ta wyściółka złuszcza się i wydostaje na zewnątrz (i to jest własnie to krwawienie). Jest to bezbolesne, nieszkodkiwe i całkiem normalne - oraz regularne. Mam troszkę młodszego syna, temat "okresu" u "samic człowieka" się jeszcze nie pojawił, ale jak się pojawi odniosę się do tamtej rozmowy i *prosto*, *bez skrępowania* (bo i czemu) wytłumaczę jeszcze raz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: co to jest okres? 18.12.06, 13:56 myślę że trzeba to wytłumaczyć jako okresowe krwawienie,związane z okresem odjrzewania.Można jeszcze dorzucić aspekty techniczne o jajeczkach,kanałch itd.Jak dziecko stwierdzi że to zbyt skomplikowane,znudzi mu się zadawanie kolejnych niewygodnych pytań. Dla dziewczyn wystarczy to jak przygotować się do tego,sprawy higieny,itd.Naprawdę nie musimy robić lekcji seksu,aby opisać miesiączkę Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: co to jest okres? 18.12.06, 15:21 Tak nieco obok tematu - u suki jest dokładnie odwrotnie, krwawienie poprzedza okres płodny w czasie cieczki. Jak sobie dobrze zapamięta to tłumaczenie, to może kiedyś suki nie upilnować Odpowiedz Link Zgłoś