Dodaj do ulubionych

Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła !!!

• gosiek25 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 22.01.07, 08:52
      mam 29 lat,jestem mamą 2-letniego synka i 3-letniej córeczki.to stanowczo za
      małe dzieci,zeby zabrac je do kościoła,nie rozumieja po co tam ida i traktują
      to tylko jako wycieczke,atrakcje podczas spaceru.ja nie chodze do kosciola jak
      niektórzy,zeby widzieli mnie sąsiedzi tylko z duchowa potrzeba,wiec zdaje sobie
      sprawe z tego,ze nie skupie sie na tym co dla mnie wazne biegajac za moim 2
      letnim sreberkiem i odpowiadajac w kolko na pytania mojej dociekliwej
      coreczki.do kosciola trzeba dorosnac.czesto jestem z dziecmi sama,maz nie raz
      wyjezdzal do pracy nawet w niedziele,wiec nie szlam na msze,swiadoma sytuacji.w
      naszym kosciele ksiadz akurat nie robi afery o wrzeszczace,bawiace sie w
      najlepsze dzieci,placzace niemowleta,wrecz przeciwnie,na kazanie zaprasza
      wszystkie dzieci blisko siebie i prowadzi dalej msze.nie jestem przekonana
      jednak czy taka halasliwa msza ma jakikolwiek sens.rodzice biegaja za
      pociechami po calym kosciele,a te z kolei biora to za zabawe i co tydzien robia
      to samo.jestem z warszawy,dlaczego tu tak jest?moze to ,ze to duze
      miasto,sprawia,ze na pewne sprawy przymyka sie oko,niewiem.
    • marcinlet Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 22.01.07, 16:58
      To chyba normalne, że małe dzieci nudzą się w kościele i czasami przeszkadzają.
      Czego Ty więc oczekujesz? W ogóle to po co zabierać małe dzieci do kościoła,
      skoro one i tak nic z tego nie rozumieją, nawet komunii nie mogą przyjmować?
      • gosiek25 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 22.01.07, 18:13
        przeczytaj uwaznie co napisalam.zdaje sobie sprawe z tego,ze dzieci sie
        nudza,dlatego ich nie zabieram.wypij sobie kawe czy co,obudz sie!!!
        • marcinlet Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 22.01.07, 21:42
          gosiek25 napisała:
          > przeczytaj uwaznie co napisalam.zdaje sobie sprawe z tego,ze dzieci sie
          > nudza,dlatego ich nie zabieram.wypij sobie kawe czy co,obudz sie!!!
          Sama się obudź, bo ja wyżej odpowiedziałem nie Tobie ale osobie, która
          rozpoczęła cały wątek. Twojego postu w ogóle nie przeczytałem.
    • shady27 Nie i nie zamierzam 22.01.07, 21:46

• segzi-plefka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 23.01.07, 00:28
      njewolno hodzjidź s dzjedźmji dokoździołó ponjewasz gty pórzczom pafja to dzo
      ftedy ? fkońdzó paf dobra żedż.
      • kryszal87 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 23.01.07, 00:34
        głupek
    • qui_pro_quo Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 23.01.07, 02:49
      Myslę że dzieci nie tyle rozumieją, ile łatwo przyswajają to co się im mówi,
      więc gdyby rodzice zamiast karmieniem i zabawianiem przejęli się wyjasnianiem
      dziecku co się dzieje przy ołtarzu i w kościele, zmniejszyłby się problem
      ruchliwości i rozproszenia dzieci na mszy. W mojej parafii był maluch, który
      znał na pamięć wszystkie ważniejsze części liturgii i odprawiał ze swojego
      miejsca w ławce razem z księdzem, śpiewając w niebogłosy smileNa pewno dobrym
      rozwiązaniem są msze dla dzieci, a jak wczesnie je tam prowadzić to chyba
      sprawa indywidualna.
    • sojuz1 Ja ze swoimi dziećmi chodzę do muzeów, 23.01.07, 11:47
      kina, cyrku, ZOO, wesołego miasteczka i innych pożytecznych miejsc. A obrazki
      to sobie kolorują w domu lub szkole. Uważam, że zmuszanie dzieci do siedzenia w
      kościele jest molestowaniem psychicznym. Bo jaki pożytek z tego dla dziecka?
    • wyksztalciuch55 tylko 3,8 % młodych "chodzi" do kościoła 23.01.07, 13:13
      polecam ciekawy wywiad z K.Kutzem
      fakty.interia.pl/tylko_u_nas/news/kosciol-wchodzi-w-wielki-kryzys,861123,3439
    • kereish Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 23.01.07, 22:56
      Zarabista historia! Nie rozumiem czemu nie chcesz tam chodzic z dziecmi.
      Kosciol to miejsce tak nudne jak flaki z olejem. Twoje dzieci dodaja mu cech
      wariatkowa co czyni calosc wysoce zabawna smile)))
    • danutaessen Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 24.01.07, 00:28
      Chodzimy ale nie czesto Asia 4,5 lat ciagle marudzi kiedy do domu albo czy juz
      koniec.Adas 12mie.kreci sie i wierci.Wiodomo niemowle.Asia jest bardzo duza na
      swoj wiek.120cm.Raz stara baba powiedziala taka duza dziewczynka a nie umie sie
      zachowac.Powiedzialam jej ze jest tylko duza a ma dopiero 3lata.Myslalam ze
      trafi mnie szlag!!.Baba siedziala i zerkala naburmuszona.W koncu poszla do innej
      lawki.Znajomy ksiadz powiedzial kosciol to rodzina a dzieci naleza do niego,Pan
      Jezuz szczegolnie je umilowal.Mlodym ludziom nie przeszkadzaja dzieci najgorsze
      sa te stare baby!!Zero tolerancji dla dzieci.Moja corka w wieke nie calych 2lat
      na podniesieniu w swieta Wielkanocne zaspiewala na glos,,Jestem mloda wdowa za
      maz wyjsc gotowa za mlodego meza....Mnie sie zrobilo glupio ale ludzie sie
      usmiechali.Pozdrawiam Danusia.
      • danutaessen Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 24.01.07, 02:12
        Boze najpierw napisalam odpowiec na watek a pozniej przeczytalam go od poczatku
        do konca.Zgroza !Polacy sa najbardziej nie tolerancyjnym narodem swiata,brak
        jakiego kolwiek srodka.Jak katolik to najbardziej katolicki a nie wierzacy to
        najbardziej zatwardzialy ateista.Wydaje mi sie ze do przykazania Kochaj
        blizniego swego jak siebie samego to jeszcze dluga droga.Tutaj az kipi od
        nienawisci! Po z tym to jest forum o wychowaniu dzieci, a nie o wierze.(choc
        wiara obojetnie jaka tez nalezy do wychowania)Proponuje przenies dyskusje na
        inne forum np o kosciele.Ja wolalabym porozmawiac o dzieciach. Pozdrawiam
        tolerancyjna mama
        • leigh4 do danutaessen 24.01.07, 13:36
          Podpisuję się pod Twoimi słowamismile Nie przeczytałam jeszcze wszystkich wpisów,
          ale już po kilku widze, że szkoda czasu na czytanie.
          Zastanawiam się tylko, jak mogą tak ziać jadem ci, którzy uważają się za
          chrześcijan?Co za hipokryzja! I skąd w ludziach tyle nienawiści?
    • babus_jagus Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 25.01.07, 15:19
      My chodzimy z naszym synkiem. Chodzimy i tak,bo jestesmy wierzacy i to sie
      laczy.Nie ma takiej wiary:wierzacy,ale nie praktykujacy,bo to jest jedna wiara i
      jedne przykazania.Ludzie tez dziwnie patrza,jak on biega po kosciele i siada na
      konfesjonale,ale jak ot jest Msza dla dzieci,to jest dla dzieci i jak starszym
      to nie odpowiada,to niech ida na inna godzine.A Pan Jezus powiedzial "Pozwolcie
      dzieciom przychodzic do mnie".Wiec sie nie czerwienimy i nie uciekamy z
      kosciola.Czego i Wam zycze.
      • agakacper23 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 26.01.07, 00:03
        I to jest prawda!!
        Nam tak powiedział kiedyś znajomy ksiądz:nie wazne że dzieciaki biegaja,piszczą
        itd.ważne że SĄ, a jak starszym nie odpowiada to są inne mszy.Pewnie że nie ma
        co się czerwienić!!
        Nasz syn ma 3 latka a chodzi z nami, czasami mój tata go zabiera na ranna msze.
      • theodorka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 26.01.07, 10:57
        babus_jagus napisała:
        > A Pan Jezus powiedzial "Pozwolcie
        > dzieciom przychodzic do mnie".

Tak, ale przyjść można też pomiędzy ulubionym misiem a klocuszkami, co
        zdecydowanie polecałabym w przypadku małych dzieci, szczególnie bardziej
        żywiołowych i zadających trudne pytania. Na mszę niech idą w wieku świadomym. A
        tzw. "msze dla dzieci", chociaż czasem na nie chodzę, bo są w odpowiadającej
        dla mnie godzinie (ale ze mnie leniuch smile!), kojarzą mi się bardziej z
        medialnym widowiskiem typu "Duże dzieci", co bawi wiernych i dlatego lubią
        takie liturgiczne spektakle, albo moralizatorskiej dobranocki typu "Babcia Róża
        i Gryzelka". A później młodzież nie chce chodzić do kościoła bo myśli, że tam
        to tylko "dzieciuchy i mohery siedzą".
        • babus_jagus Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 26.01.07, 18:08
          U nas Ksiadz powiedzial, ze jak mamy male dzieci, to zebysmy przyszli nawet na
          czesc Mszy, jak nie damy rady calej z dzieckiem.
          W wielu kosciolach sa swietne Msze specjalnie dla mlodziezy, kazanie specjalne i
          oprawa wspaniala, schola, ksiadz wiedziacy jak mowic do mlodziezy.
    • czousen wychowaj swoje dzieci 25.01.07, 15:37
      wow, co za historia. a jak w sklepie radza sobie z kradziezami ktore dokonuja
      twoje dzieci? pogodzili sie juz z tym czy to ich jeszcze szokuje? jestem nie
      wierzacy, ale nie moge sobie wyobrazic jak matka moze pozwolic swojemu dziecku
      na wszystko. Nie spij w kosciele tylko patrz co robia twoje dzieci, jak ty ich
      nie nauczysz sie odpowiednio zachowywac to nikt inny tego nie zrobi. kojarzysz
      mi sie z programem super-niania sad
      • babus_jagus Re: wychowaj swoje dzieci 26.01.07, 18:10
        Jakbys mial zywe i ruchliwe dziecko, to bys je sila trzymal na kolanach, czy
        przywiazal? Czy moze dawac klapsa, jak jeden dziadek w kosciele dawal klapsa,
        jak wnuczka tylko sie ruszyla na krok. Trzeba je uczyc i dawac przyklad i on
        powilo zalapie, jak ma sie zachowywac, ale nie sila.
    • lubna a moim zdaniem... 25.01.07, 22:38
      ...to jest zupełnie bez sensu. Dzieci uczą się przez naśladownictwo, jeśli zamierzasz prowadzać je do kościoła, dopóki nie moga iść same, a potem Ty zostaniesz w domu, bo jesteś niepraktykująca, to wierz mi, nic z takiego wychowania nie będzie. Lepiej przekazać dziecku spójny ze swoim zachowaniem systame, dzięki czemu będziesz wiarygodna i autentyczna. Taka szopka wydaje mi się nie na miejscu, także wobec dzieci. Ja nie jestem katoliczką, choć rodzice mnie ochrzcili, dzieci nie będę prowadzała do kościoła, wychowam je w duchu istotnych dla mnie wartości, z którymi współgra to, co robię. Jesteś dla dzieci wzorem do naśladowania, a nie głową, która mówi i której polecenia należy wykonywać.
    • e-ftalo Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 27.01.07, 16:17
      danutaessen napisała

>Mlodym ludziom nie przeszkadzaja dzieci najgorsze
      >sa te stare baby!!Zero tolerancji dla dzieci.Moja corka w wieke nie calych 2lat
      >na podniesieniu w swieta Wielkanocne zaspiewala na glos,,Jestem mloda wdowa za
      >maz wyjsc gotowa za mlodego meza..

to strzał w dzieciątke!Dokładnie tak jest,ja ma dokładnie to samo,tyle że w
      domu.Mieszkam z babką.Gdy zobaczy jakiekolwiek dziecko,nawet przed domem,wpada
      w trans nienawiści,grozi policją i nawet bez żadnego powodu,dziecko jest
      grzeczne(do czasu)
      Stare baby myślą że dzieci powinny być takie jak 50 lat temu i nie akceptują
      współczesności.

A co do kościoła to także najprawdziwsza prawda.Ja tam chodzę zawsze sam i
      tylko aby się spotkać z Panem Bogiem,bo inni ludzie to chyba tylko na pokaz i z
      nudów.Porażka.Ale lepiej że chodzą,niż kościoły miałyby być puste jak na
      zachodzie i likwidowane.I to właśnie dlatego jest 98% "katolików".
      Acha i protestuję przeciwko przenoszeniu tematu na forum o religii,bo ja np nie
      zaglądam na takie forum i nie interesują mnie żadne wojny religijne.

A sprawa dotyczy wprowadzenia dziecka w sprawy religii,a więc jego wychowania

theodorka napisała
      >A
      >tzw. "msze dla dzieci", chociaż czasem na nie chodzę, bo są w odpowiadającej
      >dla mnie godzinie (ale ze mnie leniuch smile!), kojarzą mi się bardziej z
      >medialnym widowiskiem typu "Duże dzieci", co bawi wiernych i dlatego lubią
      >takie liturgiczne spektakle, albo moralizatorskiej dobranocki typu "Babcia
      Róża
      >i Gryzelka". A później młodzież nie chce chodzić do kościoła bo myśli, że tam
      >to tylko "dzieciuchy i mohery siedzą".

dziewczyno uspokój się.Na mszy dla dzieci ksiądz prowadzi zajęcia z dziećmi
      dotyczące TYLKO religii,pana Boga,obecnie omawianego fragmentu Pisma Świętego,a
      nie obyczajów jak to jest w Dużych Dzieciach.Dorosłych ma prawo bawić zabawne
      odpowiedzi dzieci,ale jak ci nie podoba to nie przychodź tam,niech dziecko samo
      chodzi.Może jeszcze księdzu zwrócisz uwagę,że robi te zajęcia,że coś ich uczy?W
      szkole jest tak samo,więc może chesz likwidacji szkół?

A co do młodzieży to sprawa wygląda fatalnie,ale właśnie dlatego że jako dzieci
      nikt im nie przekazał pozytywnych wzorców,także w sprawach wychowania
      dzieci,itd.Tak więc wcale się nie dziwie że taki przeciętny 16-latek w
      odpowiedzi na pytanie
      -dlaczego zbiłeś to dziecko
      -bo to kszałtuje charakter

TRAGEDIA.Nasza polska młodzież wymaga RESOCJALIZACJI i nie dotyczy to ogółu.I
      czekam z niecierpliwości na decyzję rządu i ministra edukacji,którego popieram
      aż co zrobią w tej sprawie.
      Moja tolerancja dla zdemorazowanej młodzieży juz dawno się skończyła,natomiast
      wierzę w dzieci i że będzie więcej takich osób jak ten ksiądz,którym zależy na
      ich wychowaniu.

ps.lubna pozwól dzieciom aby same zadecydowały czy mają chodzić do
      kościoła.Wcale rodzic nie musi chodzić z dziećmi do kościoła,choć to faktycznie
      utrudnia wytrwanie dziecka w wierze.
      • danutaessen Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 02:07
        Nie myslalam tutaj o wszystkich´´starych babach´´nie chce ublizac starszym paniom
        sama kiedys bede stara.Od prawie 20 lat miaszkam poza granicami kraju.Pierwsze
        lata tutaj byly troche inne granice byly zamkniete nie bylo polskiej TV.Nawet
        nie wszyscy mieli w Polsce telefony.Nie wspomne o internecie.Jak tylko pokazala
        sie TV.Polonia raz dwa zalozylismy antene.I wtedy na samym poczatku obejrzalam
        reportarz ktory mna wstrzasnol do glebi.Opowiadal o pewnej wsi gdzie chciano
        otworzyc zamkniety osrodek dla narkomanow i tam wlasnie pokazano takie stare
        baby.Mialy krzyze w rekach modlily sie pod tym osrodkiem a do tego rzucaly
        kamieniami na ten budynek opluwaly go.I to wszystko w imie Boga i obronie
        tamtejszej spolecznosci.
        • danutaessen Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 02:34
          Dalej... Jak myslicie ile ci ludzie wyniesli z nauki kosciola o milosci
          blizniego.Czy moze jak bylo o milosiernym Samarytaninie to akurat w kosciele
          byly male dzieci i plakaly lub rozrabialy.Nie poprostu nauka Jezusa to jedno a
          zycie poza kosciolem to drugie.Wlasnie takie baby lub ludzi mialam na mysli.Do
          nieba idzie sie za uczynki za to jakim sie jest czlowiekiem a nie za kleczenie
          przed oltarzem i bezmyslne klepanie modlitw.Ja ide do kosciola z potrzeby serca
          i chetnie zabieram tam swoje dzieci.Moja corka ktora ma 4,5 roku juz zachowuje
          sie inaczej jak dwa lata temu.(nie spiewa)choc sie wierci i pyta po cichu czy to
          koniec,za dwa lata bedzie jeszcze inaczej sie zachowywac.A dopuki co nikt nie
          moze zabronic dziecia chodzic do kosciola poniewasz sa jego czescia.
          • danutaessen Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 03:00
            Nasz swietej pamieci proboszcz gdy dzieci plakaly lub rozrabialy mawial ,,dzieci
            maja czyste serca zachowaniem placzem smiechem chwala Pana Boga uczcie sie od
            dzieci,,Ja nie widze nic zlego w tym ze dziecko poszlo do stajenki i dotknelo
            dzieciatka,jak wyczytalam w ktoryms poscie.W normalnym zyciu drugiej osobie tez
            podajemy reke.Moze chcialo poznac lepiej Bozie?Dzieci sa jak kalka ucza sie od
            nas zachowan a takze tolerancji.A pozatym moj maly synus ma dzisiej Roczek i
            idziemy do kosciola z rodzina podziekowac Panu za to ze go mamy!!! Dzieci sa
            najwazniejsze sa nasza przyszloscia.A jakimi beda ludzmi zalezy duzo od nas
            doroslych.
            Pozdrawiam Danusia mama ASI i ADASIA.
    • jagaa Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 27.01.07, 23:55
      Mam syna 3 latka. Byl raz w kosciele na wlasnych chrzcinach. My nie chodzimy,
      wiec on tez nie. Poza tym uwazam, ze skoro msze sa nudne dla doroslych, to tym
      bardziej dla dzieci.
      • 0golone_jajka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 27.01.07, 23:57
        no ale pod presją rodziny i znajomych ochrzciliście dziecko, hipokryci
        • monikaj101 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 09:34
          Dziś niedziela i my z mężem i dziećmi wybieramy się do kościółka,na msze dla
          dzieci pierwszy raz idziemy na takową mszę i mam nadzieję że będziemy chodzić co
          tydzień.Pozdrawiam wszystkich
    • grenzik Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 15:54
      Dzieci jeszcze nie mam, ale może to i dobrze, może z tego jakiś dystans wynika.
      Poza tym - chociaż wychowany w wierze katolickiej (włączając w to wychowanie
      uczęszczanie na mszę świętą) - jestem niewierzący. Nie uważam aby dzieci powinny
      uczestniczyć we mszach. Tak jak ktoś tu już napisał - dzieci nie rozumieją tego,
      co się tam dzieje. Zatem jest to przyzwyczajanie do swego rodzaju bezmyślnego
      akceptowania powszechnie przyjętych poglądów. Przypomina mi się ekstremalny
      przykład pewnej rodziny, w której nie wolno było w ogóle dopuszczać do dzieci (5
      i 7 lat) informacji, że ktoś w ogóle może nie chodzić do kościoła ! A z tego co
      sam pamiętam, jak tylko rodzice zaczęli puszczać mnie w niedzielę samego, to
      zacząłem "wagarować", bo nic, a nic nie pociągało mnie w kościele. W wieku 11
      lat natomiast podawane tam informacje uznałem za niedorzeczność. (czyt. zacząłem
      samodzielnie myśleć) .. hmm... odnosząc się do kilku wcześniejszych postów ..
      chyba jestem komunistą big_grin
    • headonshoulders Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 18:10

Dla mnie zabieranie dzieci do kosciola i uczenie ich jakiejkolwiek religii jest naduzyciem dzieciecej
      niewinnosci i naiwnosci w imie swojego czystego sumienia i zatkania geby sasiadom. Gratuluje ludziom
      ktorzy mysla otwarcie i potrafia odrzucic schematy, nie ochrzcic swojego dziecka tylko po to aby
      rodzina nie krakala nad uchem.

---------
      Good Girls Go To Heaven
      Bad Girls Go To London !
      • kryszal87 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 28.01.07, 18:53
        Tylko niby dlaczego dzieci nie chrzcić??
        Napewno im to nie zaszkodzi, w późniejszym życiu wcale nie muszą być chrześcijanami.
        Natomiast niechby przez przypadek zgineło nagle bez chrztu i niechby przez przypadek Pismo Święte okazało się prawdą(co jest niemal pewne)?...?
        I co? dziecko umiera bez chrztu, bez zmazania grzechu pierworodnego tylko dlatego, że jego rodzice byli zatwardziali w antywierze?!
        Nieochrzczenie dziecka jest gorsze niż narzucanie jakielkolwiek wiary na siłę.
        To odgórne założenie, że dziecko będzie niewierzące, a właśnie dajmy mu wybór.
        Czy tak postępują rodzice?
        • wilga52 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 29.01.07, 10:54
          Jeżeli jesteśmy katolikami, to powinnyśmy zachowywać się jak przystało
          katolikowi, dzieci tez powinni chodzić do koscioła, ale nie powinno ich się
          zmuszać. W naszej parafii dzieci po zakończonej mszy dostaja karteczki, które
          potem podpisuja swoim imieniem i nazwiskiem, a na lekcji religii karteczki są
          sprawdzane, katechetę oburza to że dziecko nie było na mszy bo żle się czuło.
          Takie postępowanie kościoła wobec dzieci jest /tak mi się wydaje/ złe i nie
          wychowawcze. Księża powinni tak prowadzić mszę, żeby dzieci same przejawiały
          chęć pójścia do kościoła, a nie wychodzi ksiądz na kazanie do dzieci, zadając im
          tak głupie pytania i do tego dają bulwersujący komentarz, że dorosłym
          człowiekiem trzącha i dodatkowo grzeszy myślą w świętym miejscu.
        • sabrilla Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 29.01.07, 13:08
          Dziecko i grzech? ty się dobrze czujesz rzucając takimi stricte katolockimi
          dogmatami? Rany! Nie chrzcić dlatego, ze jak rodzice są niewierzący i nie mają
          psychodelicznego podejścia do grzechu jakiegośtam to chrzczenie jest czystą
          hipokryzją której od małego uczą dziecko. Dlatego

ryszal87 napisał:

> Tylko niby dlaczego dzieci nie chrzcić??
          > Napewno im to nie zaszkodzi, w późniejszym życiu wcale nie muszą być chrześcija
          > nami.
          > Natomiast niechby przez przypadek zgineło nagle bez chrztu i niechby przez przy
          > padek Pismo Święte okazało się prawdą(co jest niemal pewne)?...?
          > I co? dziecko umiera bez chrztu, bez zmazania grzechu pierworodnego tylko dlate
          > go, że jego rodzice byli zatwardziali w antywierze?!
          > Nieochrzczenie dziecka jest gorsze niż narzucanie jakielkolwiek wiary na siłę.
          > To odgórne założenie, że dziecko będzie niewierzące, a właśnie dajmy mu wybór.
          > Czy tak postępują rodzice?
        • 0golone_jajka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 04.02.07, 16:38
          Natomiast niechby przez przypadek zgineło nagle bez chrztu i niechby przez przypadek Pismo Święte okazało się prawdą(co jest
          niemal pewne)?...?

Buhahaha. Poza tym jakiś czas temu Ratzinger zabronił bogu wrzucania dzieci do tzw. otchłani. Nie wiedziałes o tym?

> Nieochrzczenie dziecka jest gorsze niż narzucanie jakielkolwiek wiary na siłę.
          > To odgórne założenie, że dziecko będzie niewierzące, a właśnie dajmy mu wybór.

Ależ ochrzcić się można zawsze i to w tej wierze którą się chce wyznawać. Chrzest nie zając, nie ucieknie.
    • sabrilla Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 29.01.07, 13:05
      Oj rany, jaki ogromny wątek się zrobił... To i ja się dopiszę smile)) jakkolwiek
      bardziej teoretycznie bo do Kościoła nie chodzę i dzieci też nie. Myslę, ze
      dwulatek to jeszcze nie jest maluch, którego mozna zaprowadzić na mszę. To są
      szkraby, które trudno czyms na dłużej zainteresować-poszukiwacze walczący o
      indywidualnośc i samodzielność. jest oczywiste, ze wierzący i praktykujący
      rodzice chcieliby zeby dzieci uczestniczyły w zyciu religijnym ale dla małego
      dziecka to męczarnia (plus wybaczcie nieeleganckie sformułowanie-masy kaszlących
      i kichających babć i dziadków). Po drugie warto mieć trochę empatii i wyczucia
      dla innych-też chcieliby w skupieniu przezywać mszę a maluch chcąc nie chcąc po
      prostu rozprasza i przeszkadza...
    • gusia.uk Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 29.01.07, 17:16
      Jestem mamą 3,5 miesiecznego Kevina, synek pierwszy raz był w kościele kiedy
      skonczyl 2 miesiace, do kościola jezdzimy co 2 tyg. oczywiscie z malcem.
      Mieszkamy na stale w Wielkiej Brytanii i uwazam, ze podtrzymywanie tradycji
      polskich jak i kultywowanie i krzewienie wiary w dziecku jest bardzo wazne, nie
      tylko na obczyznie.dziecko powinno byc obyte z kościolem, pomimo ze malo z tego
      co sie wokol niego dzieje rozumie.
    • truskawkaslodka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 04.02.07, 15:15
      Najwazniejsze zeby twoje dziecko stalo sie dobrym, tolerancyjny czlowiekiem.
      Takim jaki powinien byc chrzescijanin - niekoniecznie katolik. Tego nauczyc sie
      mozna tylko w domu wynoszac przyklad a nie w kosciele gdzie co niedziele kazdy
      odstoi swoje i tyle. To nie znaczy, ze kosciol jest zly tylko jakos nie widze
      tych koscielnych pozytywnych przykladow w okolo sad
    • yoana22 Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 16.05.07, 12:22
      jestem wierzaca ale niepraktykujaca...

a ja jestem zyjaca ale niejedząca...
      • 0golone_jajka Re: Czy chodzicie ze swoimi dziećmi do kościoła ! 16.05.07, 14:17
        Zawsze mnie rozbrajają dyskusje z tzw. wierzącymi, w których próbują oni udowodnić, że nie można być wierzącym i niepraktykującym. Buhahaha. Pełno jest takich ludzi. I zaprawdę powiadam wam, że nie trzeba biegać do kościółka co tydzień, klepać zdrowasiek i rzucać na tacę by wierzyć w jakichś tam bogów.
        • as09 Ne chodzę z dziecmi do kościoła 17.05.07, 01:45
          Nawet nie pomyślałam ,iż mam pójśc.I co z tego? nie obchodzi mie to kompletnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka