Dodaj do ulubionych

sprawa przedszkoli

10.05.07, 11:12
Takiego maila otrzymalam dzis rano:

"Z przykrością informujemy, że dziecko (...) nie zostało zakwalifikowane do
żadnego z przedszkoli wskazanych na liście priorytetów"

Pracujemy jak woły, płacimy mnostow kasy na podatki, rozmnażamy sie (co jest
bardzo poprawne politycznie) - i co za to mamy.....do lekarza prywatnie, do
przedszkola prywatnie...Zaraz mnie szlag jasny....

Odwolanie musze napisac, ale nie wiem jak. Pomożcie.
Obserwuj wątek
    • gopio1 Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 11:16
      Napisz w odwołaniu to, co w tym poście - bardzo konkretnie i przekonywująco wink)))

Gosia
      • agamamaani Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 11:22
        a do jakiegokolwiek przedszkola sie dostało??
        bo czasem tak niestety jest, jeżeli sie do kilku złoży wnioski to odrzucają we
        wszystkich najbardziej obleganych i zapisują do tego w którym najmniej chętnych
        jest..
        no w Warszawie przynajmniej.. obiecali też miejsca dla wszystkich chętnych dzieci..
        • smilodona Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 11:48
          Nie dostało sie do z-a-d-n-e-g-o. W Krakowie jest centralny system rekrutacji.
          Podanie składa sie do jednego przedszkola, tego na ktorym najbardziej ci
          zalezy. Mozesz tez zaznaczyc jeszcze 2 przedszkola, ktore bierzesz pod uwagę,
          jesli dziecko nie dostanie sie do wymarzonego. Czyli wychodzi na to mozesz
          startowac do 3 przedszkoli. Potem zostanie jeszcze ogłoszona lista wolnych
          miejsc w przedszkolach w calym miescie (jesli takie będą) i bedzie mozna sie
          jeszcze gdzies wkręcic.

Tylko ze mnie zalezy na przedszkolu blisko domu. Inaczej musialabym zawozic i
          odwozic corke do przedszkola autobusami z przesiadką; i to jeszcze z mlodszym
          synem na plecach. Musialabym sie przeciez z roboty zwolnic, zeby z tym zdązyc.
      • smilodona Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 11:53
        smile

jednak krakow nie jest taki piekny...
    • mbkow na "uspokojenie"...... ;-) 10.05.07, 11:41
      moj synek tez nie dostal sie do przedszkola. byl jednym z 70kilku odrzuconych z
      samego r.2004, w innym przedszkolu nie przyjeli 120 dzieci. nawet nie pisalam
      odwolania, bo jasne bylo, ze marne szanse. pierwszenstwo maja samotne matki,
      inwalidzi, rodziny wielodzietne lub zastepcze... taki model rodziny jak nasz -
      oboje ze stalym zatrudnieniem i 2 dzieci - ma de facto najmniejsze szanse.
      byl nawet artykul, ze trudniej sie dostac do przedszkola niz na studia smile
      tez bylam w szoku, ze sie nie udalo. nigdzie juz nie bylo miejsc na wrzesien,
      nawet w prywatnych=drozszych.
      to sie nazywa polityka pro-rodzinna. mamy ok.40min drogi do przedszkola z
      wolnymi miejscami + 40min z powrotem do pracy, w sumie 3h na komunikacje do/z
      przedszkola dziennie.
    • gopio1 Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 12:44
      Marta, poważnie, napisz to wszysko, co tu.
      Że oboje pracujecie, że przesiadki nie wchodzą w grę, bo masz roczne dziecko.
      Napisz tak trochę z poczuciem humoru, a jednocześnie z takim ciepłem.
      Unikaj pretensjonalnego tonu roszczeniowego - działa jak płachta na byka wink

Gosia
      • smilodona Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 13:04
        Dzieki Gosia za rade i za dobre słowo smile

Liczylam ze moja corka dostanie sie do jakiegos przedszkola, a tu klopssss. Ale
        juz mi troche przeszła złość. Sprobuję z odwołaniami. A jak nie, to zostaje
        przedszkole prywatne.
        • jessia Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 16:41
          Smilodono:
          zerknij na forum małopolska, napisałam coś, nie chce mi się drugi raz
          przepisac. Moze jakis pomysł.
          Powodzenia
          • smilodona Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 09:43
            dzieki, poczytam smile
    • aadsz Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 14:18
      Witam. jestem mamą trzech chłopców, roczniki 1999, 2001 i 2003. Fajnie, ze
      trafiłam na to forum, skarbnica dobrych rad, bo juz mi ręce opadają. To tytułem
      wstępu. Co do odwołania. Pisałam takie niedano, bo najmłodszy nie dostał się
      już drugi raz z rzędu. W ubiegłym roku był na liście rezerwowej. Od wczoraj
      wiem, że zostal rpzyjęty z odwołania. Napisałam, że oboje pracujemy, że nie
      mogę zapewnić dziecku kontaktu z rówieśnikami i że ważny jest dla niego rozwój
      społeczny, że przy pracy i innych dzieciach nie ejstem w stanie zapewnić w
      takim stopniu jak fachowa kadra w przedszkolach - pełnego rozwoju motorycznego.
      Wszystko zgodnie z prawdą. Napisałam długi, w przyjaznym tonie wniosek z
      uzasadnieniem. Raczej w formie proszącej, bo wiem z doświadczenia, ze to jest
      lepiej postrzegane. Mam andzieję, że Ci się uda.
      • housewife1 Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 20:35
        No cóż, mieszkam za Warszawą, do jedynego w okolicy państwowego przedszkola
        dostała sie moja córka, a synek nie !!! niemożliwe??? ależ mozliwe, nie zrobili
        grupy 3 latków w tym roku, bo mają bardzo dużo 5 i 6 latków które jest obowiązek
        przyjąć ( córka ma 4,5 ). I żadne odwołania nie pomogą, mogę sobie składac, NIE
        MA MIEJCA tak powiedziała pani dyrektor. I nie ma przedszkoli !!! Więc, cóż
        zapisałam do prywatnego 550 zł za 1 dziecko 8.00- 15.00 bez wyżywienia ( własny
        prowiant suchy do przyniesienia). i będą chodzić razem, bo nie chcę ich
        rozdzielac, a także niezbyt to fajne wozic do 2 przedszkoli.
        • aadsz Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 20:52
          Miałam podobną sytuację rok temu. Jedno dziecko chodziło, drugie się nie
          dostałosad Niby tyle się mówi o zasadzie nie rozdzielania rodzeństwa, a w
          praktyce własnie każde przedszkole przyjmuje rózne kryteria.
    • andziulindzia Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 22:48
      O matko! A ja właśnie czekam na listę przyjętych. I jestem w stresie. Bo moje
      dziecko to już w ogóle na szarym końcu będzie brane pod uwagę jako, że ja matka
      niepracująca. Musiałam na wniosku dopisać, że przyjęcie dziecka do przedszkola
      umożliwi mi podjęcie pracy zawodowej, co zresztą jest zgodne z prawdą. Na
      szczęście w naszym przedszkolu o przyjęciu decyduje komisja złożona z
      dyrektorki, dwóch nauczycielek i dwójki rodziców z komitetu rodzicielskiego. I
      pani dyrektor pocieszyła, ze nawet jeśli zostanie przyjęta na listę rezerwową
      to pod koniec września zawsze sa już wolne miejsca i trzeba tylko się
      przypominać smile
      • aadsz Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 08:09
        To prawda, że warto sie "przypominać" i chodzić do nauczycielek, jak dziecko
        jest na liście rezerwowej. W naszym przedszkolu w ubiegłym roku zwolniło się
        tylko jedno miejsce /a w poprzednich latach było ich więcej/ i przyjęto
        dziecko, którego matka stale nachodziła i prosiła. Ja pokornie czekałam i nic z
        tego nie wynikło.
        • smilodona Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 09:42
          Moja corka jest na liscie rezerwowej 34 sad Najbardziej mnie wkurza ze lista ta
          byla tworzona zanim jeszcze ogłoszono wyniki! 5 minut po ogloszeniu wynikow moj
          kolega zapisywal sie na liste rezerwowa (byl jednym z pierwszych ktorzy weszli
          do przedszkola), a jego dziecko zapisano na liste z numerem 27! Czyli lista
          musiala istniec jeszcze zanim wyniki ogloszono i wpisywane byly na nia
          dzieci "po znajomosci" . Innego wytłumaczenia nie widze. Ehhhhh
          • andziulindzia Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 22:03
            Smilodona na pocieszenie powiem ci, że kolejność na liście rezerwowej nie ma
            znaczenia jeśli chodzisz i sie przypominasz. Znajoma mówiła, że w grupie jej
            synka (najmłodsza) do kwietnia z pierwszego składu dotrwało 10 dzieci, 15 osób
            zrezygnowało.
    • ida771 Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 23:13
      smilodona witaj w klubiesad
      odwołanie już napisałam i złożyłam.
      opisujesz zwykłymi słowami swoją sytuację, prosisz o ponowne rozpatrzenie sprawy
      i tyle. odpowiedza w ciągu 2 tygodni listem poleconym.
      powodzenia życze tobie i sobie również.
      • ida771 Re: sprawa przedszkoli 10.05.07, 23:17
        staram sie nie wkładać w to emocji żeby mi siły i nerwów starczyło na
        przyszłość. rany to dopiero przedszkole a co będzie później
    • ready_to_kill Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 09:46
      smilodona napisała:

> Pracujemy jak woły, płacimy mnostow kasy na podatki, rozmnażamy sie (co jest
      > bardzo poprawne politycznie) - i co za to mamy.....do lekarza prywatnie, do
      > przedszkola prywatnie...Zaraz mnie szlag jasny....

To tak jak u nas. Za to możemy być dumni z lustracji, dekomunizacji, Świątyni
      Opatrzności, mundurków w szkołach i polskich wspaniałych żołnierzy w Iraku. Co
      ja tu jeszcze robię?
      • smilodona Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 10:01
        ready_to_kill napisał:

> ja tu jeszcze robię

wczoraj przez poł nocy rozmawialismyo wyjezdzie z tego kaczego kraju smile
        • ready_to_kill Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 10:21
          > wczoraj przez poł nocy rozmawialismy o wyjezdzie z tego kaczego kraju smile

Ha! My po wielkich dyskusjach postanowiliśmy, że jednak zostajemy!
          Koronnym argumentem jest moja profesja: w stu procentach mój sukces bazuje na
          ludzkiej głupocie, chciwości, cwaniactwie i innych tego typu brzydkich cechach.
          W Polsce jest takie mnóstwo ludzi bezdennie głupich, a przy tym chytrych,
          nieuczciwych i pod każdym względem beznadziejnych że jest to istna kopalnia
          złota.
          A kaczki? Jak przyszły, tak pójdą (nie na śmietnik historii, tylko do diabła,
          mam nadzieję). Przeczekajcie! To jest naprawdę kraj wielkich możliwości!
          • gopio1 Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 10:41
            Przeczekać - to jedyne wyjście.
            Jeszcze tylko 3 lata. A czas szybko leci wink)

Gosia
            • jessia Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 11:26
              No ale mnie zaczyna przerazac ilosc ludzi, którzy faktycznie są za tymi
              wszystkimi populistycznymi chwytami tej całej bandy - vide posty ready to kill
              (nic im do tego, że nie mogą się dogadać i w istocie nic sie nie posuwa do
              przodu). Na początku dziwiłam się, jak to sie mogło stać i byłam pewna, że za
              2, potem za 6 potem za 10 miesięcy to wszystko runie. Ale co? Nie runęło, tylko
              kuleje dalej.

My rozważamy Słowenię, bo tam, skąd ja przyjechałam, zdecydowanie nie chcę z
              małymi dziećmi wrócić (Anglia - beznadziejny system edukacji, wciąż rosnąca
              przestępczośc i inne patologie wśród młodzieży).

buuuu
              • gopio1 Re: sprawa przedszkoli 11.05.07, 11:40
                Kurcze, a ja myślałam, że gdzie jak gdzie, ale w Anglii to za bardzo nie można narzekać?
                A już szczególnie właśnie na edukację. Wszystkim się daje za przykład angielskie szkoły, mundurki,
                elitarność... A Ty tu takie kwiatki rzucasz?

Gosia
    • ida771 *smilodona* 11.05.07, 12:54
      jakie listy rezerwowe?
      gdzie? co? jak? nic nie wiem...
      • smilodona Re: *smilodona* 11.05.07, 13:28
        Dzieci, ktore nie zostały przyjete mogą sie zapisac na liste rezerwową. Potem w
        miarę zwalniania sie miejsc w przedszkolu (jak ktos zrezygnuje), o wolnym
        miejscu informowany jest rodzic dziecka z listy rezerwowej. Nie wiem czy
        wszedzie tak jest... u nas tak jest, o czym dowiedzialam sie wczoraj....zbyt
        poźno by załapać sie na jakies sensowne miejsce na tej rezerwowej sad

• aadsz Re: *smilodona* 11.05.07, 19:30
          U nas lista rezerwowa jest robiona na innej zasadzie. Nie ma żadnych zapisów.
          Tworzy ją komisja odwoławcza po analizie odwołań.
    • sabko Re: sprawa przedszkoli 15.05.07, 15:02
      Dziewczyny a można wiedzieć skąd wy jesteście tzn gdzie są takie problemy z
      przedszkolami?????
      Ja mieszkam w Chorzowie, zapisałam moją córeczkę do przedszkola najbliżej mojego
      miejsca zamieszkania (przedszkole całkiem fajne i z dobrą opinią) mała będzie
      miała we wrześniu dopiero 2,5 roku a ja też będę na macierzyńskim z drugim
      maluszkiem. Dziś otrzymałam wiadomość, że czekają na moją panienkę we wrześniu smile
      No ale liczyłam się z tym bo tu na osiedlu na którym mieszkam w obrębie
      kilkunastu ulic jest 5 przedszkoli w tym jedno integracyjne.
      W końcu jakiś plus mieszkania na Śląsku smile
      • ememka1 Re: sprawa przedszkoli 17.05.07, 13:26
        Warszawa. Znajoma próbowała zapisać maluszka (w czerwcu kończy roczek)do
        prywatnego przedszkola w styczniu na przyszły rok i ............... było miejsce
        tylko w jednym!!!!!! Mimo, że w tamtym roku w okolicy powstały trzy nowe. W moim
        przedszkolu nowa grupa prawie w całości będzie składała się z rodzeństwa dzieci,
        które już chodzą do przedszkola.

Pocieszę Was, że podobnie zaczyna być ze szkołąmismile)))) A podobno niż
        demograficzny!?
      • smilodona Re: sprawa przedszkoli 17.05.07, 13:30
        Z Krakowa smile
        W Krakowie do przedzszkoi nie dostało sie 1200 dzieci
        • housewife1 Re: sprawa przedszkoli 20.05.07, 13:39
          u nas lista rezerwowa jest tworzona od razu na tym samym posiedzeniu na którym
          sie dzieci przyjmuje i odrzuca, na liste trafiają dzieci, które spełniły
          krytaria, ale nie zostały przyjęte z braku miejsc. wydaje mi się tez ze
          przyjmowane są po kolei tak jak są umieszczone na tej liście, bo miejsce na
          liście jest juz właśnie znakiem kogo pierwszego z rezerwówki przyjmą.
        • s.ivona Re: smilodona 21.05.07, 14:07
          czesc
          ja tez jestem z Krakowasmile Moj syn tez sie NIGDZIE nie dostal. mieszkam na
          Ruczaju. tez zlozylam odwolanie ale marnie to widze. z posrod moich znajomych
          na 9 dzieci do przeszkola dostalo sie 3!!!
          a szukalas juz przedszkola prywatnego bo z tego co wiem tam tez trudno o wolne
          miejsceuncertain jedyna nadzieja ze w ciagu roku szkolmego cos sie zwolni.....
          • smilodona Re: smilodona 21.05.07, 14:19
            Moja corka jest zapisana do przedszkola kangurowego na zajecia dla 2latkow (nie
            chodzi tam za czesto, ale zapisana jest). Jesli odrzucą moje odwolanie na
            Ruczaju to bedzie chodzic wlasnie do tego kangurowego przedszkola. Kangurowe
            jest i.in. na Olszanskiej (10 km od domu ale za to 5 min od mojej pracy).

www.kanguroweprzedszkole.edu.pl/olszanska/
            Według mnie Kangur jest bardzo fajny i wart polecenia, tylko szkoda ze drogi sad
            • s.ivona Re: smilodona 21.05.07, 19:39
              do tego kangura tyle ze na Dietla chodzi na zajecia synek znajomych. tez sobie
              chwala.
              ja nie wiem co zrobiesad jestem niemobilna, mam drugie male dziecko wiec dojazdy
              z Szymkiem odpadaja. myslalam jeszcze o Tygrysku na Chmielencu ale tam tez juz
              ponoc full dziecisad
              a gdzie na Ruczaju sie zapisaliscie na pierwszy wybor? my na zachodnia....
              • smilodona Re: s.ivona 21.05.07, 20:38
                My w pierwszej kolejnosci na Strąkową (mieszkamy 3 minuty drogi od tego
                przedszkola)
              • smilodona Re: smilodona 21.05.07, 20:55
                Pomyslalam ze moze Cie znam z piaskownicy, skoro mieszkasz na
                Ruczaju...Obejrzałam Wasze zdjecia (fajne dzieciakismile...ale chyba do innej
                piaskownicy chodzicie smile

Napisz koniecznie czy poskutkowalo odwołanie do przedszkola.
                • s.ivona Re: smilodona 22.05.07, 14:52
                  wynikow jeszcze nie mam, ponoc listownie maja powiadomic. a ja mieszkam na
                  Szuwarowej. na strakowa tez skladalam jako 2 wybor i jeszcze do skotnik. nie
                  wiem czy wiesz ale buduja nowe przedszkole (ponoc ma byc duze, z duza iloscia
                  oddzialow) na ul Lubostron. ma ruszyc od wrzesnia 2008.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka