monikap11 01.10.07, 13:03 takie domowe Czy wasze dzieci je mają? Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: obowiązki 7-latki 01.10.07, 13:40 sprzątanie swojego pokoju, ścielenie łózka,ścieranie kurzy w całym mieszkaniu. no i oczywiście-pakowanie się do szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
orinoko82 Re: obowiązki 7-latki 01.10.07, 14:17 wydaje mi się, że dziecko w tym wieku spokojnie poradzi sobie z samodzielnym ubieraniem się (a wiem, ze często rodzice wyręczają), z przynoszeniem brudnych ubrań, ze ścieleniem łóżka, pakowaniem do szkoły, samodzielnym myciem się, sprzątaniem pokoju, zaniesieniem naczyń do zlewu, wynoszeniem śmieci, wychodzeniem z psem na spacer, z odkurzaniem, z drobnymi zakupami w pobliskim sklepie czy kiosku. Dobrze też uczyć dziecko samodzielnego robienia kanapek... (np. w weekendy) niech się oswaja z nożem.. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka ubieranie się i mycie 01.10.07, 14:19 u 7latka to obowiązek ? zawsze myślałam że kolejna nabyta umiejętność niezbędna do życia tak jak załatwianie potrzeb fizjologicznych Odpowiedz Link Zgłoś
orinoko82 ;)) 01.10.07, 15:16 no masz rację, oczywiście... to jest umiejętność... (aczkolwiek sprzątanie też jest umiejętnością hihi)... chodziło mi o to, żeby zaznaczyć fakt, że dziecko w tym wieku powinno to robić samodzielnie... a być wyręczane przez rodzica.. ostatnio widziałam jak dziadek wiązał buty uczniowi z klasy III ... szok.. więc może powiem tak jeśli chodzi o mycie i ubieranie... OBOWIĄZKIEM rodzica jest umożliwienie dziecku opanowania tychże czynności )) Odpowiedz Link Zgłoś