Dodaj do ulubionych

zabawy z maluchem

IP: 217.30.132.* 10.01.02, 12:34
Kiedy maluszek zaczyna bawić się zabawkami?Kiedy zaczyna reagować na karuzelę, gryzaczki, grzechotki, maskotki itp?Moja córka ma miesiąc i nie wykazuje żadnego zainteresowania w/w zabawkami (nawet karuzelą).Czy powinnam się tym martwić?Wera
Obserwuj wątek
    • Gość: Milla Re: zabawy z maluchem IP: 62.32.206.* 10.01.02, 13:29
      Moim zdaniem nie powinnaś się przejmować. Dziecko ma własne tempo rozwoju. Moja córka np. bardzo długo nie interesowała się karuzelą zawieszoną nad łóżeczkiem. Tak samo zabawkami. Dopiero chyba ok. 2,5 czy 3 miesięcy zauważyłam jakieś zainteresowanie, a i tak nie było ono rewelacyjne. Zabawki też zaczęła zauważać dość późno, choć jeszcze zmieściła sie w normie. Z rozpędu zaniepokojona spytałam pani neurolog czy to na pewno normalne i oczywiście było. Moja córcia ma teraz 8 miesięcy i muszę przyznać że rozwija się pieknie. A wiem juz że nie warto wszystkim się przejmować i doszukiwać (często przez porównywanie z innymi dziećmi) jakiś anomalii u swojego maluszka. Powodzenia!
      • Gość: Grzegorz Wrzecionowski Re: zabawy z maluchem IP: 217.97.156.* 10.01.02, 13:37
        Popieram :-)) i dodam jeszcze, że znam dzieci, które w wieku 6 m-cy nie interesują się zabawkami.
    • Gość: gocha Re: zabawy z maluchem - z 3 miesięczniakiem IP: (212.76.33.69) 62.121.78.* 19.01.02, 16:42
      Jak bawicie się z waszymi 3 miesięcznymi pociechami? Mnie koncepcja kończy się juz po 2 godzinach (z czego większość zajmuje karuzelka), potem pozostaje noszenie - a bardzo chciałam tego uniknąć. Podpowiedzcie cos proszę!
      • Gość: Anka mama Klaudusi Re: zabawy z maluchem - z 3 miesięczniakiem IP: 217.96.9.* 19.01.02, 17:43
        Witam :) Mampodobny problem :) Mamy 3,5 miesieczna coreczke. Obecnie jest na etapie zabkowania wiec caly czas musze odwracac jej uwage od bolacych zabkow. Teraz jest na etapie poznawania zabawek. Ale to dopiero poczatki, lubi bawic sie natomiast pieluszka. A najlepsza zabawa to sa rozne cwiczenia nozkami i raczkami (wyciaganie w gore, siadanie, robienie "zabki", rowerek) mala zachodzi sie przy tym ze smiechu. Poza tym rozne "samoloty", najlepiej glowa w dol :) Albo zawijam ja w kocyk i ciagnac za jeden bok rozwijam - turla sie w ten sposob. Dobre dla mamy sa cwiczenia z dzidzia, podnoszenie na rekach - jak ciezarki, podnoszenie bioder z dzidzia na brzuchu itd. Nasza mala lubi wszystkie przerozne wygibasy, najlepiej w szybkim tempie.Zycze fajnych zabaw :) Pozdrawiamy :):bounce:
        • Gość: Anka mama Klaudusi Re: zabawy z maluchem - z 3 miesięczniakiem IP: 217.96.9.* 20.01.02, 10:43
          zapomnialam jeszcze dodac hustanie na hustawce :)
      • Gość: Aga Re: zabawy z maluchem - z 3 miesięczniakiem IP: 213.76.91.* 20.01.02, 22:05
        Ja, niestety, noszenia tez nie uniknelam, ale tylko dlatego, ze moja coreczka uwielbiala, gdy chodzilam po mieszkaniu i pokazywalam jej wszystko naokolo. Do tego przy przebieraniu pieluszki dochodzil "jedzie rowerek na spacerek", robienie "prrrrt" na brzuszku, czyli nabieranie powietrza i entuzjastyczne wypuszczanie go na brzuszku, badz w miejscach, ktore akurat wywolywaly usmiech na twarzyczce, oczywiscie z akompaniamentem moich entuzjastycznych okrzykow typu "a tak sie smiejemy!" itd.Uwielbiala jeszcze "jedzie, jedzie pan" i wozenie w wozku w pozycji pollezacej i... teatrzyk wykonany przez pluszaki z moimi imitacjami roznorakich glosikow (meczacy byl tylko entuzjazm, ktory MUSIAL byc, ale zasze skutkowal)Powodzenia!Aga
        • Gość: darek Re: zabawy z maluchem - z 3 miesięczniakiem IP: 212.160.211.* 24.01.02, 14:36
          poza opisanymi zabawami ruchowymi, mój bączul 3,5 miecha uwielbia jak mu się spiewa, mówi wierszyki zmieniając głos, uwielbia idzie raczek nieboraczek, albo idzie kominiarz po drabinie, a już do szaleńczej radości doprowadza go taka zabawka w którą jak leżąc kopnie nózkami, albo pacnie rączkami w wiszące grzechotki wydaje odgłosy różnych zwierzątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka