Dodaj do ulubionych

Trawiaste ludziki

IP: 213.77.200.* 08.04.02, 20:25
Czy robicie razem ze swoimi dziećmi trawiaste ludziki? My robimy prawie każdej wiosny i obdarowujemy nimi pół rodziny (dzieciaczki). A potem chodzimy od domu do domu i sprawdzamy, jak rosną im włosy. Najciekawsze są takie, którym zrobi się łysina, a dookoła włosy (trawa). W tym roku mamy już w domu kolekcję. Cztery takie trawiaste ludziki(głowy) siedzą na parapecie okna i czekają, aż im wyrosną włosy.Wiosenne pozdrowionka ;-)))Ewa mama MichałaPS. Nasz Michał (2 lata i 3 miesiące) wytrwale je codziennie podlewa (zalewa!)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ula Re: Trawiaste ludziki IP: 62.233.163.* 09.04.02, 17:11
      A jak je się robi ??? Ula
      • Gość: EwG Re: Trawiaste ludziki IP: 213.77.200.* 09.04.02, 17:48
        Wykonanie jest bardzo proste, chociaż przy pomagającym dwulatku może spowodować troszkę zamieszania (i późniejszego sprzątania :-)))TRAWIASTY LUDZIK (A RACZEJ JEGO GŁOWA)Potrzebne będzie:- garść nasion trawy (nie ma znaczenia gatunek)- woreczek drobnych trocin- stare rajstopy - dwa lub trzy duże kolorowe guziki- gazeta do rozłożenia na podłodze- igła i nitka (w kolorze rajstop)Sposób wykonania:Znależć kawałek rajstop bez lecących oczek i mocno związać (nie może to być stopa, bo tam są za małe dziurki, aby wyrosła trawa). Wywracamy na lewą srtonę, tak aby związanie było w środku, sypiemy garść trawy, a na to trociny. Upychamy dość mocno, aby głowa nie była miękką. W miejscu gdzie ma być nos, chwytamy przez rajstopę trociny (ile się da - w zależności od tego, jaki duży ma być nos) i obwiązujemy nitką. Napychamy dalej głowę, aż osiągnie planowane rozmiary. Nam zwykle wychodzą takie o średnicy 20-25 cm. Związujemy rajstopę. Formujemy głowę, przez rajstopę przesuwamy też trochę trawę, aby nie zbiła się w jednym miejscu. Naszywamy guziki w miejscu oczu i buziaczka.Przeszywany też uszy u nasady (te uszy najtrudniej jest zrobić, ale można też bez uszu). Stawiamy w podstawkę i podlewamy obficie, aż przestanie wchłaniać wodę. Potem codziennie zraszamy, a w razie konieczności jeszcze podlewamy. Po około 3 tygodniach ludzikowi zaczynają wschodzić włosy. W zależności od ułożenia nasion trawy ma włosy na czubku głowy, grzywkę, czasem trafią się włosy na nosie.Życzę wielu wesołych trawiastych ludzików, niech Wam się zielenią,Ewa mama MichałaPS1. Niestety po jakimś czasie "włosy" wysychają. Można wtedy zrobić następnego ludzikaPS2. Próbowaliśmy kiedyś zrobić kręcone włosy z rzeżuchy, ale niestety rajstopy mają za gęste oczka i włosy nie chciały przez nie wyrosnąć
        • Gość: Ula Re: Trawiaste ludziki - do EwG IP: 62.233.163.* 09.04.02, 21:23
          Dziękuję! Świetny pomysł. Wykorzystam. Pozdrawiam Ula
    • Gość: Violik Re: Trawiaste ludziki IP: [212.76.33.73] 212.76.62.* 12.04.02, 17:37
      Aż mnie zatkało z zachwytu! Gratuluję pomysłowości i jutro zabieram się do roboty!!Violik
    • Gość: selina Re: Trawiaste ludziki IP: 212.244.81.* 16.04.02, 12:26
      Podoba mi się pomysł zrobienia trawiastych ludzików! Napiszę ci jak nam wyszły, ale najpierw musimy znaleźć trochę nasion trawy, bo wszędzie gdzie chciałam kupić są w wielkich pudłach.:)
      • Gość: EwG Re: Trawiaste ludziki IP: 213.77.200.* 16.04.02, 20:46
        W sklepach ogrodniczych sprzedają trawę na wagę. 10 dkg w zupełności wystarczy na sporą gromadkę (około 8 ludzików).Ewa mama MichałaPS. Moje ludziki już nie są łyse. Po tygodniu podlewania zaczyna wschodzić czupryna
        • Gość: AniaSK Re: Trawiaste ludziki IP: [193.42.230.157] 10.31.10.* 17.04.02, 13:08
          Ewo, a czy mogłabys zrobic zdjęcie tych ludzików??? Chętnie byśmy obejrzały. Suzann na pewno je tu umieści (???).Ania
          • Gość: EwG Re: Trawiaste ludziki IP: [195.205.25.200] 212.33.74.* 27.05.02, 05:28
            Na razie większość oddałam, został mi sie jeden, ale postaram się zrobić fotkę temu jednemu i jak będę miała to prześlę.Ewa mama Michała
            • Gość: Mamusia Izaczka Jest zdjecie IP: [213.42.0.243] 217.164.66.* 27.05.02, 05:32
              W poscie Ewy (powyzej) jest juz fotka Michalka z ludzikiem.Zamieszczam wiec ta informacje by wywindowac post do gory :):hello:Suzann
            • Gość: EwG Re: Trawiaste ludziki IP: 213.77.201.* 01.06.02, 21:15
              Właściwie na zdjęciu są dwa ludziki, ale ten większy to zdaje się mój synek !?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka